Blogiarhiiv

teisipäev, 26. oktoober 2021

Tervist!, rongi ootamine, raudteelaste streik ja töövarjupäev. Jaan 2014.

 

Tuesday, December 23, 2014

Saamatu valitsus ja Punsli eli.

Ma ei imesta üldse, et valitsus millegagi hakkama ei saa. Ma ei usu, et põhjus vaid "aegade harimatuimas valitsuses" nagu Aasmäe ütles. Eelkõige ikka teema mittetundmises.



Vähe sellest, et neil vist nõunikud viletsad, ei suudeta ka midagi muud ette võtta. Mõte, "sundida" linnaapteeke maal filiaale avama, võiks mingil moel isegi teostatav olla. Näiteks toetuse näol. On see aga vajalik? Linnades üldjuhul on apteeke küllaga, seega nende lisandumine pigem mittevajalik Kui aga valitsuses ei suudeta taibata kõige elementaarsemat - APTEEKIDE MASSILINE LISANDUMINE ON KONKURENTSI TAPMINE - siis ongi mu esimene lause tõde!


Ometi tundub, et ka Tanel Terase ei näe kõiki ohte. Näiteks karta, et maalt apteekrid minema jooksevad, pole minu arvates mõtet. Sest enamasti ju elatakse maal. Kui aga müüa maal elamine, siis linna selle eest suurt midagi ei saa. Ja ärgu unustagu, heas apteegis on juba praegu väga pingsad tööpäevad, seega on hoolimata kõrgemast palgast töökoormus oluliselt suurem. Olen ühes konkreetses sellises tööd jälginud (ning paljude teistega kursis) ja näha on, et töötatakse täispingega. Ja apteegi omaniku õiged otsused on sellest apteegist teinud tõenäoliselt Tallinna parima...
Muide, pole linnas endaski ime kui uue apteegi avamisel ja asjatundliku proviisori juhtimisel tuleb sinna üle teisest apteegist kogu kollektiiv!

Midagi pole imestada selle üle, et Terase süüdistab valitsust võimetuses. Sest nii ongi. Ja midagi üllatavat pole ka selles, et järjekordselt ei saa ametnikelt vastuseid. Olen seda ammu mõistnud, aga siiski paljud kõrgetel kohtadel olijad siblivad siiani pimedate kanadena. Et terake leida. Tulemuseks ongi see, et valitsus ei suuda midagi teha ning seda muidugi ei tunnistata. Kui valitsus olnuks targem oleks asutamispiirangu teemale lähenetud hoopis teisel viisil.

Terase sõnul võib teiste riikide kogemuse najal tulevikustsenaariumi üldjoontes ette näha. «Paratamatu on ravimihinna tõus, kuivõrd apteegisektor langeb suure tõenäosusega kahjumisse juba lähema paari kuu jooksul tulenevalt uute apteekide asutamise lainest, mis vähendab keskmist apteegi käibebaasi ja suurendab sektori kulusid selliselt, et see ületab juurdehindlusest saadava tulubaasi,» märkis ta.

See ütlus muidugi õige, kuigi vaevalt, et ravimihinnad oluliselt tõusevad, on neil ju ette nähtud hinnalisa piirang (v.a. toidulisanditel). Väheneda võivad sooduspakkumised, et kasum ei väheneks, seda enam, et ketiapteegid panevad niigi tavaliselt maksimaalse lubatud juurdehindluse. Ja ehk kallinevad ka toidulisandid. Ja kuna ka uued apteegid ei saa lubada suuri kulutusi, pakutakse uutele töötajatele väiksemat palka, kui sektoris praegu on. Nii et pigem vähenevad sissetulekud. Ära ei tohi unustada ka seda, et apteekide lisandumisel väheneb olemasolevates töötajate koormus ja tõenäoliselt neid ka koondatakse. Seega saavad koondatud minna uude apteeki tööle.Et aga käive väheneb, väheneb ka palk... Kas riigi eesmärk on tagada, et üheski valdkonnas palk "liiga suureks" ei läheks?

Parim lahendus oleks tekitada sõltumatu komisjon, mis lähtuks mitte konkurssidest ja libapakkujatest, vaid apteekri (või ka näiteks linnaosa, kaubanduskeskuse vt) konkreetsest soovist avada kuskil uus apteek. Nii kaalutaksegi seda mitte vahemaa piirangust lähtudest, vaid konkreetsetest oludest, juurdepääsusust jms. Näiteks kui ühel pool magistraali on apteek, mõistlikus kauguses teisel pool teed tahetakse teha uut. Sel juhul tuleb lähtuda ligipääsu mugavusest olemasolevale apteegile. Kui näit Lasnamäe kanalis on lähim võimalus kanali ületamiseks kaugel, siis kliendi "jalavaeva kergendamiseks" on apteegi avamine ehk lubatav. 

Ning teine nüanss - apteekide omanikuks võib olla vaid proviisor, äärmisel juhul  üle 50% osanikuna. Las siis ketid müüvad oma apteegid, kui liiga palju just ei küsita. Ketindus sellises valdkonnas tuleb lõpetada, sest tegemist ei ole puhtalt ärilise projektiga. On ju apteekides võimalus täiendavat (meditsiinilist) teenust osutuda. Näiteks kolesterooli, veresuhkru jm mõõtmised.

Viimasega on muidugi omad probleemid. On apteeke, nt mõnes kaubanduskeskuses), kus apteegis teostavad seda teenust (toidulisandite!?) firmaesinduse töötajad. Kusjuures, tegemist pole meditsiinitöötajatega. Mida see kaasa toob? Firmaesinduse eesmärk on müüa oma tooteid. Kui mõõtmisi saab teoreetiliselt teha vaid hommikuti (sest enne ei tohi süüa ega juua), siis neid see ei morjenda. Nii tehakse seda päeva ulatuses ning peale mõõtmisi soovitatakse koheselt toidulisandite (näit Aterin, Panasil jt) kasutamist, kuna kolesterool, versuhkur vm on kõrge. Muidugi on kõrge, sest inimene on enne seda söönud-joonud). Soovitatakse hoolimata sellest, et patsiendile võib juba olla määratud mingi ravi (vererõhu alandamiseks vms). Apteekri ülesanne on konsulteerida ja nõustada kliendiga, teistel seda pole. Tekib vastuolu, mis võib olla lausa ohtliku iseloomuga.

Tervist kõigile!

 

***************************************

 

2013 rongi ootamine.

https://www.err.ee/520757/haapsalu-inimesed-ootavad-rongiliikluse-taastamist


*******************************************************************************



Kunagi streikimas ja muid lugusid.

Kadunud Urmas Koort oli juhiks, kui streikisime ja ajakirjaniks sisse sadas.

http://www.virumaateataja.ee/2432311/reisirong-streikis-tamsalus

****************************************

http://www.train-photo.ru/details.php?image_id=20522&sessionid=342819

**************************************

TedX Tartu

https://www.youtube.com/watch?v=scpaY8PB5nE



**************************************************************


Saturday, December 27, 2014

Töövarjupäev poliitikutele.

Töövari on näha selja taga. Millise tööga tegemist, on teadmata...
(Foto internetist)


Uuest aastast käivitub igakuine Töövarjupäev, kus kõikidel poliitikutel, ettevõtjatel ja tippametnikel on võimalus kord kuus osa võtta miinimumpalgaga töötavate inimeste tööpäevast. Elukutsed, milliste puhul see lubatud, ei oma piiranguid. Nii saavad riigikogulased, europarlamendi saadikud, ministrid, nõunikud jpt kaasa lüüa loomatalitajate, laomeeste, fekalistide, müüjate, raamatukoguhoidjate, turvameeste, kojameeste, turumüüjate, hooldusõdede ja kõikide teiste vähetasustatud ametialade kogenud spetsialistide käe all. Ja mitte ainult! Vaid isegi teha sama tööd!

Selline kord on vastu võetud vastava seadusega ja kellelgi ei ole õigust kõrvale hiilida temale määratud tööpäevast! Ning loomulikult läheb selle päeva töötasu (teenistus) vahetusse!

Kuidas kõlab?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar