Blogiarhiiv

laupäev, 23. oktoober 2021

KOHILA VALLA NÕIAKAEVUD. APR 2013.

 

Sunday, April 28, 2013

Kohila valla nõiakaevud!

Ometi peab ka nurisema ja nurisema väga kõvasti.

Tegelikult on see pilt tehtud päevi varem koduteel. Ja see on üks eredamaid näiteid riigi vildakusest nende paarikümne aasta jooksul. Mille tõttu me peame nüüd üle elama ka järsu elektrihinnatõusu ja palju muudki. See on tegematajätmised. Mitte aastate jooksul vaid aastakümnete jooksul. Sest pea igas valdkonnas on algusest peale elatud, makstud, kõpitsetud ja nauditud. Majandusbuumi, mis osutus seebimulliks. Mitte mõistes, et investeerima peab jordaaniate kõrval ka OMA kodumaasse! Ja see on otseselt kõige kõrgemate tasandite silmaklapid. Mitte Tallinna TV või eneseülistused Toompeal. Vaid see, et kõik me ümber vajab hooldust ja seda omal ajal ükski võimuliit ei näinud, pimestatuna Euroopa Liidust ja muidu "edusammudest".

Antud tee ehitati kunagi ammu kui tekkisid suvilapiirkonnad. Suurema ringiga ligipääs toimub koduvalla ehk Kohila valla teedel, tunduvalt mugavam, lühem ja lihtsam (mis ongi kõige tähtsam nagu me valitsejate suust igapäevaselt kuuleme kui nad enda tehtut kiidavad) aga Saku valla kilomeetrisel teelõigul. Ja see muidugi üks probleem, sest mõistetavalt ei ole Saku vallal mingit huvi kulutada teelõigu kapremondi jaoks, kuna tema elanikke seal pole. Kuigi sealtkaudu tullakse  Saku valda lasteaeda, kooli, tööle, poodi... Kannatajateks selle dilemma ees on aga elanikud, Kohila valla maksumaksjad. Neid endises suvilapiirkonnas on üksjagu palju, kes patriotismist või valla kampaaniast lähtuvalt end ikka kenasti valda registreerisid. Samas on ebamugavam ja raskem ka kasutada Kohila teenuseid, olgu siis tegemist kooli vm-ga.

Tee on aastaid lagunenud. Enna masu oli juba planeeritud summad tee katmiseks freesasfaldiga. Juba siis olin selle lolluse vastu, õnneks toetas mind masu. Kui aga juhid (mitte autojuhid) on aga nii lühinägelikud, et on valmis sadu tuhandeid kroone matma sõna otses mõttes nõiakaevudesse...kas siis ikka ollakse tasemel? Mureks pole ju eelkõige kruusakate vaid tee seisukord!? Tee vajab kapitaalremonti! Abivallavanem soovitas sõita oma valla teid pidi, mis on veelgi hullemad! Praegu on olukord selline, et autod jäävad kinni, naabrid käivad aitamas dziipidega välja tõmmata. Kes aga tõmbab välja mülkast Eesti riigi? Mis saab kui kinni jääb kiirabi, tuletõrje vm?

Tähelepanu vajadusele teha kapremont on juhitud juba aastaid. Tihtipeale lihtsalt jäetakse vastamata või tuleb tüüpvastus: POLE RAHA! Mõningane kõpitsemine tee kallal (mis ka nõuab raha) pole väljapääs. Sest väljapääsu kodust enam pole. Rääkimata perioodist kus näpud sügelevad kevadiste tööde järele, kuid sa ei saa tuua ei mulda, sõnnikut, ehitusmaterjale... Kas see ongi see, millest president rääkis? Et kõigil peavad olema võrdsed võimalused oma kodus?

Ja muidugi pole siin süüdi ainult vald. Vaid ka võim, kes populismi nimel vähendas aina tulumaksu, jättes nii vallad raskustesse! Valed otsused väga erinevates valdkondades pika aja jooksul on see, mis meid nõiakaevude asemel mülkasse ajab! Muidugi põhjuseks ka haugi mälu. Kui aastaid pole erilist lund, siis esimene lumerohke talv lööb eelarve upakile. Ometi ei mõisteta seda "märguannet" vaid pannakse puusse ka teist korda...

See tee TULEB ära remontida! Loomulikult jupikaupa ja nii palju raha peab leitama. Kasvõi nendest summadest riigiabina, mis mõeldud Rail Baltica või Via Baltica jaoks! Sest seegi näide suhtumisest - sõidame võimalikult suurtel kiirusel mööda küladest-asulatest, et mitte märgata, mis toimub meie MAAL!?
Antud piirkonnas ongi teed võimalik teha vaid jupikaupa, sest muidu ei pääseks mingil ajal mingi tänava inimesed oma koju. Kuid viivitada ei saa, sest see jupikupa remont võtabki aega aastaid ja vallaametnikud peaks mõistma, et iga viivitatud aasta tähendab seda, et lähiaastatel võib kojupääs üldse võimatuks osutuda ning....elanikud lahkuvad. kes Soome, kes linna. Ja kaobki üks mure! Või leiavad need, kes juhtima ja vastutama pandud, siiski mõistlikke lahendusi? Tõestades, et omal kohal ollakse asja eest!?


See pilt siiski illustratiivne, sest ei usu ma, et keskid õnne meie valla õuele tooksid, on ju nemadki pimedusega löödult olnud üks osa ses võimujadas. Ometi, raha kulutamine peab olema hoolega läbimõeldud. Kas ametnike õppereisid välismaale annavad ikka seda kasu? No ei ole otsest kasu märgata kui kabinettidest välja ei tulda! Valla esindajad käisid teed vaatamas, loodan, et järgmine kord nad enam tagasiteed ei leia ses nõiakaevude rägastikus....enne kui otsus tehtud, et Eestimaa ongi see maa, kus tuleb elada ja tööd teha!




Värsked pildid koduteest, mõned päevad hiljem. Aga need on alles pungad, õiteni on veel aega...  Fotod Ingrid K.

Loodan, et kohalikud oma autode lõhkumise eest kompensatsiooni saavad. Ega siis kõik pole nagu hr Klandorf, kes sõita õppima soovitavad. Muidugi, koduigatsustasu abil elavad tegelased võivad vabalt öelda ju ka, et...Ärge minge koju!? Või hr Korp`i ja Mõisa sarnased kutsuks Tallinna linna elama...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar