Blogiarhiiv

laupäev, 17. detsember 2011

ME OLEMEGI ERINEVAD

Iga inimene on erinev. Pole õigus neil, kes ütlevad, et kõik mehed on ühesugused. Või et kõik naised on ühesugused. Ka rongireisijad on erinevad ja nagu ennegi olen maininud, osa neist ei ole kuningad. Ehk sellised, kes võiksid seda oodata teenindajatelt.

Kord kirjutas keegi kuskil, et Keilas on erilised inimesed. Need, kes oskavad jätta rongi uksed lahti, olgu väljas või 30 kraadi külma. Usun seda, sest mingi piirkonna õhk vist mõjutab. Kuigi uksi jäetakse lahti igal pool, kuid on seaduspärasusi, mõnel pool seda esineb sagedamini, mõnel harvem. Üllataval kombel on selliseid inimesi eriti palju Tartu üliõpilaste hulgas. Ja palju pensionäride hulgas. Miks? Ei tea. Ehk on esimesed sellised, keda me pole osanud kasvatada nii, et nad oskaks vaadata enda ümber ja märgata teisi. Teised kas muredes või sellised, kes pole osanud meid kasvatada. Igal juhul on see oluline osa rongides ja vahel tahaks astuda üle hea maitse piiride ningi ironiseerida. Vahel teengi seda. Tänagi koju tulles tuli üks kompsudega tibi. Uksed muidugi lahti. Puudutasin (mitte lubamatult!) ja ütlesin, et uksed pannakse ikka enda järel kinni. Reaktsioon oli näitlejalikum kui seraalis "Seks keset küla"! Või "Kodu keset linna", mis vahet seal on!? Ilme ütles üldiselt, et mis on sel tähtsust, kui mul kompsud ja tähtis kõne parajasti...

Miks mul see meelde tuli? Vaatan Doyle Vabariiki ja seal üks rukataja. Rongis täna kaks trikiratturit, ühel kiiver peas (et te ikka näete, milline tegija ma olen...), teine ei saanud ratastki üles ripuatatud. Aru ei suudeta saada isegi piletihindadest ega üldse teenindaja ega kellegi teise jutust! Ja uksi nad selle pika toimingu juures loomulikult ei taibanud sulgeda. Kusjuures suurte külmade puhul tuleb vahel tunde vaeva näha ja uneaega raisata, et vagunis oleks soe! Tuleb meelde mingi reklaam, kus keegi ka üritas tegija olla. Vist Sprite (ameerika elulaad) reklaam: Ära püüa olla see, kes sa ei ole!
Kas osa noori manduvad selle pärast, et nad tegelevad rulatamise või trikitamisega? Või tegelevad sellepärast, et arengutase ei luba rohkem mõista? Miks on probleeme ikka just selliste noortega? Ehk nende vanemad pole märganud selgeks teha mingeid väärtusi? On`s küsimus kodukandi õhus? On küsimus vanemate mõttemaailmas? Või süüdistame vaid maailma ja teisi üldse? Nii et selle asemel, et omale skateparki aidata teha, lõhutakse parkides jm pinke oma trikitamisega! Ning ei suudeta mõista, et midagigi valesti teevad!?

Kord Valga rongis oli kari (vabandust, muud oodi ei oskagi nimetada) noori. Sõideti Elvasse ipi-opi festivalile. Ei osanud nad uksi sulgeda, tinistasid salaja Sprit´`i veiniga, segasid oma haige jutuga teisi reisijaid ja kui paarile ütlesin. et tuleb maha minna, siis oldi nagu advokaadid Fox Crime`i kanalil: MIlles põhjus? Isegi korduvalst ütlemisest, et te tarvitasite rongis alkoholi, ei suutnud nad aru saada! Korrutasid ikka oma küsimust ja olid nagu tegijad. Eks nooredki taha kerge promilli sisse saada, sest ega simmanil oskagi muud moodi olla. Kui see aga viimsegi mõistuseraasu viib, siis kas ... peab seda pealt vaatama?

Naljakad on mõned reisijad, ehk tegelikult osa meist, inimestest! Kunagi Lavassaares laua taga istudes ütles üks inimene kuldsed sõnad: "Me kõik oleme kiiksuga!" Naerma ajas, aga tal õigus! Kahju vaid kui aina rohkem tekib inimesi, kes arvavad, et erinevus rikastab. Aga ei saa neid kuidagi ka nimetada, sest üks erinev hr Mets annab äkki kohtusse!? Kas on keegi uurinud ega ta pole katoliku kiriku skandaalidega seotud?

Selle asemel, et natukenegi tekiks üksteisemõistmist, hoolivust ja paljutki inimväärset, me üritame hoopis peale suruda erinevusi, valeväärtusi, võltshumaansust. Kas millestki kirjutamine muudab midagi Keila rongireisijate kiiksus või ipp-opparite mõttemaailmas. Tõenäoliselt võin klassik Baskini sõnadega kunagi öelda: "Mitte sittagi pole muutunud..."

Aga miks siis üldse kirjutada? Ma ei tea! Mõtte- ja sõnavabadus meil on! Mitte et see tähendaks valimatut sõnavoogu kuskil kodulehel või pläralas. Ehk tasuks pigem oma nime all omi mõtteid välja öelda?

Ja, muide, üks väga huvitav blogi.

http://www.rattaprofid.ee/blogi

 Ja see pole kaugeltki selliste puudustega rattasõitjate blogi!

2 kommentaari:

  1. Tänapäeval noored ei annagi aru endale palju ja mida ning kus üldse alkoholi tarbitakse!!!

    VastaKustuta
  2. Paraku mitte!

    Halvim kui seda tehakse avalikult ja enda üleolekut seadustest näidates. Tahetakse nagu olla keegi!

    VastaKustuta