Blogiarhiiv

reede, 16. detsember 2011

KARIN GÜLDERE KAITSEB KÄSITÖÖD

http://www.maaleht.ee/news/uudised/arvamus/kasitoo-peabki-kallis-olema.d?id=63236554

Olen nõus, et käsitöö ei saa olla odav. Aga odavam küll! Plärala lisasin siia ka just põnevate eriarvamuste pärast. Seda, et me millestki teada ja midagi mõista ei taha, näitab Liisu. Selle asemel, et asjaga süvitsi minna ja veidike targemaks saada, hakkame rääkima jahumisest!?
Jah, pole minu palk ka suurem asi, üks töökaaslane kudus sokke ja müüb tuttavatele. Väga odavalt. Tänud, maksnuks ka 6 eurot...
Imestasingi, miks ta nii odavalt müüb. Ta lihtsalt soovib natuke juurde teenida. Aga sain omale lubada. Laatadel käimine ongi natuke tühjavõitu  tegu, sest eriti midagi osta ei saa, ehk vaid mõned asjad. Kuigi tahaks.

Kurja juur paistab aga olema sellised laadad ise, olgu siis Mardilaat või sibulalaat. Kui käsitööline peaks IGAPÄEVASELT rabama, siis mõnegi laada korraldaja tundub olevat teist tüüpi - "teen ühe laada ja elan kuu aega...

165 eurot ühe kökatsi eest??? Kui palju on turul ühe leti päevahind? 6 eurot? 16 eurot? Muide, see laadaröövlite poliitika ongi üks põhjus, miks ma nii väga tahaks teeäärseid müügikohti. Nagu ka Tartust välja sõites on mingi hamburgerikiosk, kus pidid olema ka kindad müügil. Muidugi on sellistesse kauba tarnimine omaette teema, korraga ju vaid mõned ühkud... Ometi, aeg-ajalt tuleb nagunii ringi sõita ja nii leiab ikka võimalusi kaupa kohale viia.
Parim variant nuidugi see, kui keegi tegeleb käsitööga ja teine inimene perest just sellise müügipunktiga, kuhu võetakse müügile ka talukaupa... Või vastupidi. Ja kala. Ja koduveini ja -mahla.

Muide, ka laadad peaks toimuma ehk tihedamini ja ühes kindlas kohas. Mitte nii, et kord-kaks aastas veetakse bokse ja muud träni kohale. Nii kujunebki ka laada korraldamine kulukaks. Miks ei võiks omavalitsused alustada selliset platside järk-järgulist loomist? Teine võimlaus lihtsalt, et osa müügipindu ootavad oma järge lähdal hoones. Ei pea alati olema tohutu varustuse kohaletarimine ju!?

  • +-

    15.12.2011 08:12
    Teoreetiliselt õige. Kui tahad käsitööst ära elada, peab ette võtma nii suurejooneliselt, et saad müüa seal, kus rahad liiguvad.
    Kui rahakott kõhnuke, ostan masstoodangut, peaasi, et käed soojad. Kui tahan käsitööd, koon ise.
  • lepime ära

    15.12.2011 09:08
    kes viitsib,see teeb,kes tahab, see ostab.
  • Liisu

    15.12.2011 09:32
    Issand junal, kaua te jahute sellel teemal juba!!!!
  • Lugesin

    15.12.2011 10:00
    ja pettusin. Tegelikult jauratakse eelnevate artiklite ümber peamiselt. Ja minul tekkis veel see küsimus: miks läheb käsitööline mardilaadale kui see nii kallis on? Miks ei käi ta muudel laatadel, kus pind odavam? Igatahes au see artikkel käsitöölistele ei tee. Eriti riivas silma upsakas suhtumine memmedesse. Tsiteerin: Kui mõni memmeke oma tööd kusagil laada-nurgas väga soodsalt müüb, ei tähenda see veel, et kõik käsitöölised peaksid sama tegema. Uskumatu! Ja sellise suhtumise juures peaks tegijasse austavalt suhtuma? Soovitaks kirjutajal endal veidi õppida austust.
    Vaata sama kasutaja kommentaare
  • Lillekasvataja

    15.12.2011 10:09
    Mardilaadal boksi hind 165 eurot?!!!!!!!!!!!!Ja käsitöölised, te jaksate seal käia?
  • Reklaam


  • Hm

    15.12.2011 11:54
    Probleem ka selles, et käsitööl ja käsitööl on vahe - nii kvaliteedi kui väljanägemise osas. Mina ostan heameelega kvaliteetsest villasest (linasest vm) lõngast kootud asju, kuid pahatihti on kasutatud rämpslõnga, kootud lohakalt ja siis üritatakse väita, et käsitöö peabki selline olema. Ei pea! Käsitsi kootakse ka Haapsalu salle, kas need peaksid sellepärast olema karedad, ebaühtlase koega, lõngajätkeid täis? Korralik käsitöö ongi ja peabki olema kallis, aga selle raha eest tahan ka kvaliteeti. Muideks viimati otsisin käsitsi kootud musti sõrmkindaid, hind ei olnud määrav - aga mida ei leidnud, need olid mustad kindad.
  • tädi maali

    15.12.2011 13:35
    Eks jahutakse nii kaua, kuni see teema on selgeks räägitud. Kui ei huvita, siis ära loe. Memmekestele kaasa tundmast mõistagi tänu, aga paraku ei edenda need inimesed, kel endal arusaamine enda ja oma töövaeva väärtustest puudub, lugupidamist enda ega oma tehtu vastu ning kõik, kes tahaksid neid kuidagigi väärtustada, ei peaks mitte ära kasutama nende valmidust oma tööd absurdselt odavalt müüa, vaid maksma neile vabatahtlikult seda, mida töö väärt on, kui nad seda ise küsida ei oska ega julge. On põlgusväärne kasutada ligimest ära. Artikkel teeb mustvalgel selgeks, et kuue- ja kaheksaeurosed kindad Mardilaadalt on ligimese häbematu ärakasutamine. Nii et nuta aga memmekeste pärast endasi, on täiesti põhjust.

    Päris kindlasti võib juhtuda, et kui omad väga selget ettekujutust sellest, milliseid kindaid soovid, siis just seesuguseid ei pruugi leida ka siis, kui kõik käsitööletid turgudel, tänavatel ja laatadel läbi kammid. Kui ettekujutus nii selge, siis tuleks omal vardad näppu võtta või kui need sinna mingil põhjusel ei sobi, siis minna mõne meistri juurde ja soovitu tellida.

  • Karin Güldere ehk Põhjatäht

    15.12.2011 14:26
    Infona lisan juurde, et tegemist on toimetatud artikliga, kust on osa välja jäänud.
    Näiteks see (minu pöördumine memmekeste poole, et nad ennast, oma oskusi ja aega ka väärtustada julgeksid):
    Ja sina, kallis nobedate näppudega memmeke mõtle, mis maksaks praegu see hulk lõnga, mille kinnastesse või sokkidesse kood, kui seda ostma peaksid täna ... Kui peaksid ostma samasuguse kvaliteediga lõnga, mida kudumiseks kasutad praegu, siis mis oleks selle hind? Ja see on sinu materjali hind LISAKS sinu tööle. Sinu vanade lõngavarude ja praeguste lõnga-ostjate vahel on vaid 1 erinevus. Ja selleks on AEG, millal lõnga ostsid/ostate praegu või kunagi villa vastu vahetasid. (Ka sinu töö kunagi lambaid pidades oli TÖÖ, mille eest väärid tasu ... kasvõi praegu lõnga hinna näol, mis tuleks KUDUMISHINNALE juurde lisada. Pea vaid meeles, et ilma lõngata ju kinnast kududa ei saa, eksole ...
    Vaata sama kasutaja kommentaare
  • Karin Güldere ehk Põhjatäht

    15.12.2011 14:42
    Siit saab soovi korral lugeda saadetud mustandit:
    http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic...
    (Lugemiseks peab olema foorumi kasutaja ja end sisse logima)
    Vaata sama kasutaja kommentaare
  • Lugesin

    16.12.2011 10:32
    ka pikemat versiooni. Ega see midagi juurde ei anna kui aus olla.
    Vaata sama kasutaja kommentaare
  • Lõngakera

    16.12.2011 10:53
    Olen nüüd lausa huviga jälginud seda lõngade sasipundart ja lootnud, et see kuskilt ka heas suunas hargnema hakkaks. Aga no ei, aina hullemaks läheb!
    Et siis tühjast nüüd niipalju tüli ja ajaraisku...mõelda, kuipalju käpikuid oleks asjaosalised selle ajaga valmis saanud! Kurja, kui ma neid lugusid ja kommentaare poleks lugenud, oleks minugi suur, soe ja rõõmuga ka

     http://www.maaleht.ee/news/tarbija/tarbijauudised/joulueelset-aega-taidavad-kasitoolaadad-ja-messid.d?id=63302328

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar