Blogiarhiiv

esmaspäev, 5. detsember 2011

ME TAHAKS SIIN ENNAST RAVIDA, SELTSIMEHED!?

http://www.e24.ee/657574/eesti-ravimiari-kontrollivad-suured-hulgimuujad-magnum-ja-tamro/

Tasub mõtiskleda! Kõigepealt tasub tähelepanu pöörata sellele, et rahulolematud on tootjad. Omanikud ahnitsevad, sest on kapitalistlikult kavalad. Võtab vaheltkasu hulgilaos ja sisuliselt ühe tegevuse käigus - s.o. RAVIMI TOIMETAMINE TOOTJALT TARBIJANI - kasseerib kahekordse tulu!? On see eetiline? Ehk peaksid ka talunikud tegema omale tallu hulgimüügilao, tooma põllult sinna kapsad, kaalikad jms ning viima siis selle tarbijani, teenides samuti kaks korda? Lihtsalt kasutatakse ära võimalikku lubatud juurdehindlust ning lajatatakse täie rauaga.
Retseptiravimite piirhindade muutumisel langesid nii mõnegi enamkasutatud ravimite (turu valitseja) hinnad vägagi tugevalt.

Mitmed ravimihiiud, nagu GlaxoSmithKline, Bristol-Myers jt omavad siin oma ametlikke esindusi ja/või ravimiesindajaid. Muidugi on see töömahukas, aga mingu siis hulgifirmadest mööda, nagunii sõeluvad ravimiesindajad pidevalt apteekide vahel!? Koheselt väidetakse, et see toob kaasa lisakulusid. Aga lisakulud on mingil määral ka hulgimüüjatele kogu see vahendamine!?

Loomulikult saab ju teha fiktiivseid firmasid nii ravimite kui elamislubade vahendamiseks. Pigem peaks ehk riik siin peeglisse vaatama ja mõtlema - miks on vaja paljudes harudes kümneid ja sadu tütarfirmasid? Kas selleks, et lihtsam jälgi hägustada ja selle varjus vahelt teenida?

Ning ei tohiks unustada, et kumbki hiiust, Tamro ega Magnum, soovi vähendada vaheltkasu ka siis, kui lausa hulgimüüjate tasandil üksteisele (!) tuuakse mõne firma ravimeid. On vahel ju nii, et üks tootja on sõlminud lepingu vaid ühe hulgimüüjaga ja nii pikeneb kauba liikumine veelgi...

Ja loomulikult ei ole oodata erilist soodustust ka kauplustes - endiselt hulgimüüja tõmbab oma protsendi ning nagu praegugi näha, ka kaupluseketid kasutavad iga võimalust, et protsent oleks võimalikult suur. Kauplustesse "kolimise tagjärjeks oleks vaid paljude maa-apteekide virelemine või kadumine. Millest palju räägitud, aga mõista ei taheta või ei suudeta.

Tean, mida räägin ja tean mida tähendab maa-apteegi  klientdisõbraliku ja eetilise omaniku töö!

2 kommentaari:

  1. Loomulikult tahavad ravimifirmad samuti vahelt omale ka teenida! Enda ravimine viimasel ajal nii kalliks läind et ei oskagi midagi möelda enam, haiguslehel kahjulikum olla kui tööl aga tööl ka haigena ei jaksa käia sest ei tohi teisi nakatada. Nii et kui oleme haiged siis peame peale veel maksma vöi kuidas paistab kellegile???

    VastaKustuta
  2. Tundub et pildil keegi rongist?? Olen ennem seda inimest rongis kuskil näinud jögeva poole söites??

    VastaKustuta