Blogiarhiiv

reede, 21. oktoober 2011

Ministrid ja rongid...

Ministrid tulevad ja lähevad, rongid jäävad...
Päris õige see muidugi pole. Ja alles sain ma oma koslepi ühel kommenteerijalt, kes ministrina lajataks vist päris kõvasti...

Ehk olekski nii vaja? Siis oleks näha, kas õigus ühistranspordi pooldajatel või vastastel. Kui kunagi streikisime, läksid keema isegi GEP. päris paljude inimeste plaanid läksid sassi. Kui kunagi oli kolmel päeval pilet 1 kroon, pidid rongid lõhki minema. Viskasin isegi kolm nolk-toksikomaani rongist välja, et natukenegi inimlikum oli. Inimesed olid üksteisele niiii lähedal, nagu tänapäeval paljud pole olnudki...

Mis suurendab-vähendab rongireisijate arvu? ja ka bussireisijate ning laevareisijate?

Oligi täna plaanis natuke rohujiire tasandil asju lahata, sest viimased päevad pole kerged olnud. Ei meile, raudteelastele, ega reisijatele. Balti jaamas suured ehitustööd ja ikka tõmmatakse kogemata puruks mõni vana kaabel. Nii rongid aina hilinevadki. Sügisene kõle ilm ei tekita mõnusaid tundeid ronge oodates. Eriti, kui TÄNASE PÄEVANI ei ole mitte midagi suudetud teha reisijate informeerimiseks. Olen olnud platvormil, kus kümned inimesed teadmatuses. Et mul "käpp sees", saan ehk veidi rohkem teada ja parema tulemuse nimel ka mõne hea ettepaneku teha. Ja tegu kui telefonimänguga. Ma ei jätnud infot enda teada, vaid püüdsin ka kõigile edastada, kes samas ootamas.

Eile Ülemiste inimesed ootasid ja tigetsesid. Sest platvormil pole mingit infovõimalust. Vene ajal olid valjuhääldid ja kohati ka need alles. Kuid ei kosta neist ühtki piuksu. Sest ei jaksa operaatorid üksi neid süsteeme hallata. ja ei huvita taristu omanikku mitte teragi ükski reisija. Kui taristumaks päris suur. Pohhuism! Tagajärjeks inimeste viha (õigustatud) ja väikse mutri - teenindaja - sõimamine! Mis pole õigustatud. Sest kui viimane mutter ei saa mitte kelleltki ühtki infot, on tema veel õnnetum, kui reisijad.

Muide, Ülemiste. Naljaksa on, et on kaks platvormi, aga viaduktile läheb vaid üks trepp. teeks ehk teise trepi ka? ja kui see valmis, siis...
Mis tont see on? Ei näe?
See on klaasist salakäik hotelli ja vaksali vahel, kuhu lihtsurelik peale kl 19 ei pääse. Ülemistel ei saa platvormile ehitada ilmastikukindlat ootekoda. Aga kas Eesti vajaks sarnaselt Kreekale miljardeid abi, kui Ülemistel kahe trepi vahele, viaduktiga ühel tasandil oleks mõnekümne ruutmeetrine klaasist ootekoda, vaiadel ja hea nähtavusega mõlemale poole, rääkimata GPS-iga infosüsteemist? Kas see viiks pankrotini? Või kasvataks inimeses tunnet, et temast hoolitakse ja seda juba rahas mõõta ei saaks. palju see maksaks? Kui erafirma suudab sellise teha oma väikesearvulise külastajate tarbeks, kas riik nii nõrk, et ei suuda seda teha sadade tuhandete reisijate tarvis, kes Ülemistel rongile tulevad?
Ehk on siis reisijad rõõmsamad ja teenindaja samuti? Ja ülemused ei peaks siplema, mõeldes, kuidas keerutada reisijate kaebuste puhul!? Ehk jätaks ehitamata mõttetu peatuse mõnedsajad meetrid eemale ja nendest rahadest saaks teha ikka väga kõva ootekoha reisijatele!?

vahel jääb ka mõni rong metsa vahele seisma ja see pole transport, kus me saaksime mööda põlde sõita. hea on, kui inimestel on, kus oodata!

Muidugi on veel parem, kui sa ei pea kõmpima km kaugemale, vaid samas on ka bussipeatus. Kas selline olukord vähendab nende arvu, kes pettuvad ühistranspordis?
Kui sind aga visatakse nagu rotti uhke juugendstiili sarnase moodustise meelevalda, kui ümberringi ulub tuisk ja torm?

Mida sa tunned? Kui ükskord tuleb rong, siis vajadust kogu oma nördimus kellegi kaela valada. Kuna vedurijuht kabiinis peidus, jaamaülemast pole lõhnagi ja ette jääb õbluke naisteenindaja, siis lajatadki... kuna mitte keegi pole sinu pärast muretsenud! Huvitav, kui teeks superkiire raudtee ilma ühegi peatuseta ja paneks piletihinna nii, et isegi kuulesõitjad poleks nurisemas dotatsiooni pärast,  kas see ongi unistuste raudtee?

Saan ikka vastu päid ja jalgu selle eest, et muretsen aiateivaste taga elavatest inimestest. Muidugi teeb muret, kui Kõnnu inimesed visatakse üle parda või Häädemeeste pärast tunneme EUROOPLASTE ees häbi!

Mida siis peame neile näitama? Ilu ja puhtust ja hoolitsust?
Või seda, et meilgi on lagedust nagu Sahaaras?
Vaevalt, et soovime, et kaugelt külalised meist vaid üle lendavad! See toobki kaasa tühjad rongid, olgu siis tegemist Transsiberi ekspressiga või Budapesti kapsaussiga. Parem lasen rongi oodates nautida ilusat sügist lapsel, kes ei vingu mäda raudtee pärast, vaid leiab midagi ilusat ka hetkes, kus rong hiljaks jääb ja jaamas on vaid värvid ja tema. Olgu see sõlmjaam või teivasjaam...



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar