Blogiarhiiv

esmaspäev, 31. oktoober 2011

LAPSED ILUST KAUGEMALE!

Keelata tuleb siiski ka linnud, puud ja kivid. Puu otsast võib leht pähe kukkuda, kivi ehk ronimistorustiku otsast võib ise alla kukkuda ja linnud võivad kaka pähe kukutada...

http://www.postimees.ee/613300/sinililli-ega-nartsisse-lasteaedades-olla-ei-tohi/

Lollus kuubis!

Selle asemel, et lapsi loodusele lähemale tuua, peab nad kõigest eemale hoidma!? Millal ilmuvad lasteia ümber kivimüürid, et lapsed kogemata joodikut ei näeks? Millal kaotatakse lasteaiast liivakastid, et lapsed kogemata liiva suhu ei topiks? Millal pannakse paika, mida kasvatajad tohivad omavahel rääkida, et lapsed kogemata midagi nende isiklikust elust eeskujuks ei võta? Millal õueala tehakse maa-aluse soojendusega, et lapsed lund ei näeks?

Muidugi võiks selline eeskiri kaasa tuua koguni kokkuhoiu! Sest lihtsam oleks lapsed lasta lasteias õue, kus on ainult safeguardiga puhtaks pestud kiviplats. Veelgi parem kui platsil oleks metallaiaga piiratud boksid, igale lapsele oma. Pole vaja jälgida ega midagi. Rääkimata õpetamisest, suhtlemisest, mängimisest!

Kui kord mul  külasolnud laps lille lõhkus ja sellele vanemad reageerida ei osanud, siis on see vanemate viga. Nii ka lasteaias peab olema selgeks tehtud lastele, mis milleks on. Kas keelame lapsel lille nuusutamise ja ilu nautimise? Mesimummid samuti? Kas hoiame nad eemal rabarberist ja hapuoblikast? Topime kurguni täis e-aineid?

Ärme jälgi ega õpeta lapsi. Anname neile parem tikud kätte, mis siis, et järgi on pärast vaid must maa...



Mis teha päikesetõusu ja -loojanguga? Lühendame lasteaia lahtiolekuaega?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar