Blogiarhiiv

laupäev, 1. oktoober 2011

VABAKASVATUS

http://www.maaleht.ee/news/uudised/arvamus/mugav-kull-aga-luhinagelik.d?id=58738534

Annika Poldre arvamuskiri igivanal teemal kasvatusest ja kasvatamatusest. Eks selliseid kirju saabki tulla vaid siis kui me ei oska sellele isegi mõelda, mis võib kaasinimesi häirida. Antud probleem tüüpiline näide sellest.

Kord jälgisin Türil linna üritusi, kui avatud olid kõik kohvikud ja ka väike kontsert toimus. Esines orkester ja rahvatantsijad. Samal ajal väiksed tüdrukud lõid omal initsiatiivil platsi kõrval tantsu. Tore ju, ehk tulevad neistki rahvatantsutraditsioonide jätkajad! Häirima hakkab see siis kui tullakse vaatajate ja esinejate vahele! Ju siis  selliste laste vanematel puudub piisav oskus aru saada, kust läheb see piir, millest üle astumist heaks tavaks ei peeta.

Sama olukord aga tuletab meelde soovi tuua peresid rohkem sõitma, puhkama, matkama. Tahaks ju küll, et see võimalus oleks hästi paljudel ja võimalikult sageli. Seega on ülitähtis perepileti eriti suur soodustus! Kui lastele on rongisõit elamus omaette, sest saavad rongiga sõita esimest korda elus, tahaks ju, et neil oleks sellest vaid toredad mälestused.

Ja eks ettevõttedki ole selle poolt, et rohkem sõitjaid oleks! Mis mulje aga jätavad teistele sõitjatele ja eriti lastele (eriti esimestel kordadel!) reisijad, kellel kombeks "õlut libistada"? Ning kes ei ole võimelised aru saama inimlikust märkuse tegemisest, et "alkoholi tarbimist rongis ei tohiks olla (näha)!"! On ju see I klassis lubatud ja kui siis väga vaikselt ja märkamatult juhtub "kogemata" nii ka teises, pole ju ehk väga hullu!? Kuid kasvatus jäänud puudulikuks või hoopiski kogemata tekitanud alaväärsuskompleksi, nii, et iga tühjendatud purgiga/pudeliga kasvab ka enesekindlus? Nii et rongist väljudes juba ollakse "valmis tegudeks kontserdil, laval või elus"? Nii et tulles vastu "tuhandete reisijate soovile" ja lubades neil piirist üle astuda, ei ole ikkagi õige teguviis!? Ega ei jää muud edaspidi üle kui ikkagi kutsuda turvapatrull või politsei ning tagada rahulik rongisõit ülejäänutele neist tuhandest reisijast!
Kuigi peab au andma, et leidub ka neid, kellel on südametunnistust küsida paberit või midagi kui õlle ümber ajavad...

Et võiks loota ka tulevikus reisijate olemasolule ja lausa sellele, et neid veelgi rohkem oleks!

Nii polegi vahel palju vaja, et rikkuda teistel (ja lausa ehk paljudel?) ilusad elamused kuldse sügise üritustel või kontserdil või rongis või...

*************

Helesinine vagun ja Lelle...
http://www.youtube.com/watch?v=90szU9DI22Q&feature=related

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar