Blogiarhiiv

kolmapäev, 13. juuli 2011

RONGIGA KÜLLA EESTIMAALE 8 - KIISA / KURTNA

Ehk tuntuim Kurtnas on Vembu-Tembumaa. Ilusate ilmadega on seal sadu ja sadu külastajaid. Pildid tegin täna ja need on nagu on. Osa pilte tegin vastu päikest, aga ehk ongi nii parem!? Mida vähem näha, seda rohkem on, mida ette kujutada ja kohale tulles vaadata-näha veel rohkemgi.
Rongiga tulles peaks väljuma Kiisal, kuigi kohale saab ka Veteranovka peatusest, s.t. Roobukalt. Mugav on tulla muidugi Kiisalt, võib tulla mööda maanteed, saab soovi korral ka poest läbi hüpata. Otsetee jaama tagant metsa kaudu on muidugi mõnusam ja rahulikum. Veidi ehk keeruline on jaama juurest õiget teeotsa tabada, kruusateed pidi minnes jõuab küll paarisaja meetri pärast juba kohta, kus tee keerab veidi paremale ja metsa vahelt algab asfalteeritud kergliiklustee. Veidi aja pärast tuleb ületada väike oja
ja jõuate sirgele metsaalleele. Edasi lihtne.

Tavaliselt, olles perega või seltskonnaga, viidetakse aega basseinis, saunas, grilliplatsil. Tõsi küll, viimases kipub hirmpalava ilmaga küll rohkem ennast grillima, sest varjulisi kohti vähe. Eks siis tasub päevitada. Kuid Kurtnas on ka midagi muud. Tegelikult võiks Tembu-Vembumaa tagada inimeste vaba liikumise ka tagaväravast. Kasu oleks kahepoolne. Paljud Kurtnasse sattunud ja näiteks muuseumi külastajad tuleks hea meelega lõunatama Tembukal olevasse söögikohta ja külastajad pääseksid otse muuseumisse ning mujale!?

Motomuuseum asub siin ja vaatamist on küllaga. Hoone mõnusalt restaureeritud, lähedal ka ümbruskonna suur kaart. Muide, peaks vaatama, kas sama info olemas ka Tembuka parklas!? Sest muuseum veidi kõrvalisemas kohas, nii ei täida kaart päris täielikult oma otstarvet. Ehk vaja mujale kaarte, mis juhatab kaardi juurde?



Muuseumi kõrval väike hoone, mida saab seltskonnaga rentida, nii et ehk teatud juhul tasuks kohale tulla lausa kaheks päevaks? Uurige http://www.teearu.ee/


Samas lähedal ka hobusetallid. Kindlasti saab hea õnne korral omanike poole pöördudes hobustega tutvust soetada ning maneezhis ja mujal ringi vaadata.

Endises kolhoosi kontoris samuti hotell-restoran. Tasub uurida, mis sealtki leida! Tegemist omal ajal ehitatud Kurtna Linnukasvatuse kontorihoonega, mis mingil moel ka omaaegse arhitektuuri olulisi verstaposte. Sellest tehtud hea dokfilmgi.

Kõrvalmajas vist ka saun ja piduruum, igal juhul miski veetünn paistab sealt.

Väiksed paisjärved võimaldavad isegi väikest õngitsemist, kala peaks olema, sest kalamehi suht palju näha olnud. Talvel jääl, viinapudel kõrval ja suvel kaldalt.

Jälgida saab ka kurepere elu, kuigi nüüd juba pojad teevad aktiivselt lennuharjutusi.

Kaugematel paisjärvekestel võib näha taiti, hallhaigruid, sarvikpütte, rootsiitsitajat, kühmnokk-luike...
Taevs tiirutab tihti hiireviu, lähimetsades nähtud laanerähni, laanepüüd jt linde.



Lähedal ka hobustekoppel, kus vahel ka võistlusi peetakse.

Nii et vaadata on küll. Teha ka. Rongiga kohaletulek piisavalt lihtne ja seda mitte ainult Tallinnast vaid ka Viljandi ja Pärnu poolt. Ning ümberistumisega miks mitte isegi Nõmmelt või Raasikult. Muidugi peab ootama sõiduplaanide normaliseerumist, sest tihti hetkel plaanijärgsed ümberistumised ei toimi. Toimiks paremini kui plaanide tegemisel natukenegi ka sellega arvestataks. Võiks ju mõni rong Tallinnast kasvõi mõneminutilise hilinemisega väljuda?

Muide, nüüd siis Balti jaamas teeremont ja üllatus-üllatus! Rongid 0014 (sama mis R ja P Tartust tulemas) ja 0045 kõrvuti teedel! Mida juba poolteist aastat kuidagi organiseeritud ei suudeta. Naera puruks kui äpud me oleme...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar