Blogiarhiiv

laupäev, 23. oktoober 2021

Valgusreostus Haapsalus. 23.12.2012

Sunday, December 23, 2012

Valgusreostus Haapsalus.


Valgustusele on pööratud vähe tähelepanu, tagajärjeks tuhanded tonnid ja kilomeetrid kuluvaid materjale - metalle, betooni, kaablit, äärekive jne. Rääkimata sellest, et paljudes kohtades on tehtud valgustus, aga maksta selle eest ei jõuta. Suuresti reklaamitud linnade valgustuse kaasajastamine saastekvootide rahadest võib kujuneda järjekordseks looks, kus tulemus ei pruugi kaugelti parim olla, pigem jamadega seonduv. Tuleks korraks hoog maha võtta, arutelude tagajärjel rakendada teisi meetodeid ning mitte teha vigu, mis aastakümneid kätte maksavad.

http://www.postimees.ee/1083686/eksperdid-haapsalus-on-palju-valgusreostust

Uhkete suurte tänavavalgustite aeg peaks olema möödas. Vaja on eelkõige säästvaid lahendusi (mitte neid, mida praegu plaanitakse, sest see sääst on väga kahtlane!), väikse võimsusega lampide kasutamist kõnniteedel ja ristmikel jne. Loomulikult arvestades ka seda, et tänavavalgustuspostide arvu vähenemine mõjub liiklusohutusele ning lumetõrjele.

Tegelikult peaks olema lahend, paigaldamaks võimalusel valgusteid hoonetele ja nende elektri eest maksaksid kinnistu- ehk majaomanikud. Nagunii tuleb raha maksumaksja taskust, mis vahet siis kuidas maksta. Paigaldamine aga peaks olema omavalitsuse rida. Soovitavalt peaks valgustuse lülitama hämaruseandurid, et vältida lohakusest vm põhjustest tulenevat pimedust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar