Blogiarhiiv

pühapäev, 24. oktoober 2021

Kolkapatriotism. Sept 2013.

 

Wednesday, September 11, 2013

KOLKAPATRIOTISM.

Näeme MEID, kuid mitte säravat inimest?

Lugesin ühe poliitiku lühikest kirjutist. Mulle meeldib kuidas Jaanus või keegi teine kirjutab. Kahjuks ma ei tea, kuidas ta RÄÄGIB. Sama on ka paljude teiste poliitikute puhul. Sest kulutshekkide järgi on palju kohtumisi valijatega. Üks Lõuna-Eesti poliitik kutsus mind kohtuma. Kui ütlesin, et teema kohta saab infot ka Eestimaa Blogist ja ootasin kutset....siis järgnes vaikus! Küllap polnud ma küllalt atraktiivne broiler valimisvõitluse jaoks. Ja tõenäoliselt ei saa ma ühtegi kulutsheki toidukest ning pean kartulikoorte peale jääma....

http://online.le.ee/2013/09/11/jaanus-karilaid-riiklik-suunamine-paastab-palju/#comment-12372

Lühike kuid lööv!

Jaanus Karilaid: Riiklik suunamine päästab palju (3)



Keskerakonna siinne liider vaidleb vastu teisipäevase Lääne Elu juhtkirjale. 


Teisipäevase Lääne Elu juhtkiri sunnib natuke põhjalikumalt arutlema kultuuriministeeriumi toomise üle Haapsallu.
Aastaid tagasi oli palju skeptikuid, kes ei uskunud raudtee taastamisse Haapsalu Tallinna vahel. Praegu on kõik neli erakonda järjest valjeneva häälega selle taastamisest rääkimast. Enam me ei kahtle selle plaani realistlikkuses – nüüd vaieldakse selle üle, kuidas raudtee taastamist tehniliselt korraldada: kas peab olema arengukava sees, millises sõnastuses, millise ajagraafiku ja maksumusega.
Selge on ka see, et kümme aastat pole Läänemaal aega sellega oodata. Maakond kõnnib järjest inimestest tühjaks ja me peame võitlema kiiremate takistavate meetmete eest. Raudtee olgu taastatud kolme aastaga ja rong liikugu alla tunni Tallinna vahet. Piisava poliitilise tahte olemasolul on see võimalik!


Riigiasutused tõmbekeskustesse
Pole mõtet regionaalministril neid tõmbekeskuseid niisama joonistada, kui sinna ei järgne koheselt tegevuskava, meetmeid, programme, finantse jne. Ministeeriumi ülesanne on see terviklikult kokku punuda. Regionaalministrina oleks mul see plaan juba laual ja rakenduses.
Ajakirjanik Tarmo Õuemaa väidab, et meil pole linnas ruumi, kuhu mõni ministeerium paigutada. Ma pole selle väitega nõus. Lihula mnt 3 on tehniliselt niisuguses logistilises seisus, et ükski erainvestor pole tahtnud seda hoonet uuendada. Siin ongi vaja teha keskvalitsusega koostööd – maja on vaja buldooseriga kokku lükata ja ehitada paari-kolme miljoni euro eest uus tänapäevane hoone, kuhu peale ministeeriumi ametnike mahuks ka linlaste jaoks vajalikke teenuseid. Lihula mnt 3 tuleb panna särama ja siin peame me pressima keskvalitsust endaga koostööle, sest meie iseseisvat tulubaasi on Jürgen Ligi juhtimisel liiga palju kärbitud. Omavalitsus ükski ei saa sellist rolli endale võtta.
Kultuuriministeeriumi toomine pole dogma! Ükskõik millise kaalukama riigiasutuse toomine looks siia töökohti, tooks investeeringuid ja annaks elujõudu. Kui ministeeriumile konsensust ei saa, leiame selle siis Innovele.
SA Innove üldhariduse ja seire agentuuri eesmärk on üldhariduse sh keelevaldkonna riiklike õppekavade ja nende osade rakendamise koordineerimine, õpitulemuste välishindamise süsteemi kuuluvate eksamite ja testide ettevalmistamine ja läbiviimine, rahvusvaheliste võrdlusuuringute läbiviimine ja Euroopa struktuurifondi üldhariduse valdkonna programmide rakendamine.
Nii loome üle saja töökoha ning elustame ka oma erasektorit. See on nagu lumepall, mis aina paisuks ja lõpuks olemegi tõmbekeskusena väärikal positsioonil.
Kohalik omavalitsus peab hakkama järjest rohkem võitlema keskvalitsuselt ebaõiglaselt äravõetud ressursse endale tagasi. Siis jääme ka elujõulisena toimetama!


Jaanus Karilaid,
Haapsalu volikogu esimees

Esimene lõik!

Kas põhjalik arutelu on millegi TOOMINE?
Jah, raudtee olgu TAASTATUD kolme aastaga, mitte ei tee ühte planeeringut kolm aastat! Aastaid tagasi oli muide Läänemaal tuhandeid inimesi, kes arvasid et oma riik (mille eest seisti Balti ketis!) toob neile tagasi normaalse elurütmi! 17 aasta jooksul on suuremas osas olnud vaid mula! Ja millal HÄÄL aina valjenes? Siis kui lõin selle konto ja tuhanded inimesed avaldasid oma toetust! Mitte siis kui üks inimene toompealt, Lauri, tegi lk Taastame.... Tegi ja unustas! Ei mingit suhtlemist inimestega, kord mitme kuu tagant üks kirjakene ja see on meie rahva SAADIK?

Miks tähendab kolm aastat väga erinevat suhtumist ja mõistmist? Kas teeme ühe joonekese kaardile või taastame selle, mille meie oma valitavad poliitikud lõhkusid? Ärme süüdistame Taali, tema tahtis midagi teha ja kõrbes. Miks ei ole ikka veel põrgutules kõrbenud need poliitikud, kes selle korraldasid?
Jaanus, regionaalministrina oleks minul ka REAALNE plaan juba laual! Tahad sa ministriks või midagi inimeste jaoks teha? Mina näen rohkem INIMESI!

Ligi üksi pole mingi rüütel! Ja üks ministeerium ei too Haapsalu lahest haisva kõdu asemel räime inimese lauale! Haapsalus kaasajastatakse tänavavalgustust ja tehakse seda muu Eesti kombel raiskavalt. Mitte ühtegi teadlaste arvamust ei võeta kuulda, rahvast rääkimata! Kas see ministeerium toob lauale leiva ja räime? Mitte buldooserit ei ole vaja, vaid helget poliitikut ja ametnikku! Särada võivad nii vaid Lihula 3 ametnikud. Mitte TÄNAV ise.

Millist erasektorit innustaks üks umbministeerium? Kas turiste tõmbaks kultuuriministeerium?

Ressurssidest rääkides käib mulle ikka hinge pihta igasuguse peldikukultuuri puudumine! Pealinnast kultuurini jõudmine tähendab... ma ei taha otse öelda, aga....s......e 100 km jooksul!? Metsas. Ootekoja taga. Eestimaal. Puuduvad igasugused elementaarsed võimalused! Leedu ja Poola ja paljud teised suudavad aru saada terve maa arendamise vajadusest, meie teeme aga miljonipeldiku Toompeale ja tasulise peldiku mere äärde!?

Sellise lähenemisega jõuame me vaid RAIL BALTICùni.Selliseni, mis kihutab ainult ja ei luba meid märgata! Ja unustamegi oma inimesed ja maa...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar