Blogiarhiiv

teisipäev, 20. september 2011

MERE PEAL METSAVAHIKS.

http://www.postimees.ee/570626/merevage-suudistanud-mees-kohust-ei-karda/

Päris huvitav on lugeda. Ma ise küll teenisin Kroonlinnas, olin n.ö. mere peal metsavahiks. Mereväevormis, kuid õnneks vaid 2 aastat. Vedas ka selles, et ei mingeid poliitõppusi, olime 10-kesi ehitusmeesteks oma väeosas ja elu oli päris ilus. Muide, tueleb kohe meelde see, kuidas algul vene keelega raskusi oli. Õhtuti pidime 2. järgu kaptenile (alampolkovnik siis) aru andma päeval tehtust. Kord ei antud mulle kursante ühe töö tegemiseks piisavalt, 6 inimese asemel vaid üks ja tulemus oli vilets. Ülemus küsis, miks nii. Mina muidugi väge täis, polnud ma ju süüdi, vastasin: A tshto delat, kogda ljudei nih..ja ne dajut, mne pohh..i, zaeb...li uzhe.... Teised kutid kangestusid, ülemus vaatas mulle otsa ja küsis, et miks ma ropendan. Mina imestasin ja mõtlesin ehmunult, et millal ma "tshjort" ütlesin. Pärast kutid selgitasid mõningate sõnade tähendust... Mina ju arvasin, et tähendus midagi nii: kõrini, mul ükskõik,  ära tüüdanud jne. Nüüd ajab naerma hirmsasti kui sellele mõelda.
Viimase pool aastat teenisin GRU alluvuses olevas erikomandatuuris, kontrollisime lube, nagu ka Paldiskis oli omal ajal.

See selleks. Praeguse aja mereväe kohta ei oska ma midagi öelda, tollal pandi küll tina ja ka ülemused vahel ninapidi süldikausis, Mõtlema paneb siin aga miski muu. Sarnaseid jooni võib tõmmata nii mõnegi asutusega ja suhtumisega. Olen kohanud mitmeid inimesi kelle kohta siit-sealt kuulnud ütlusi "psüühiliselt ebastabiilne" jms. Vahel need olnud hoopis ausamad ja aatelisemad kui mõnedki teised. Öeldud ka minu kohta, ka seoses nendesamade ühistranspordi probleemidega tegelemise pärast. Ütlemine ja diagnooside panemine jäägu igaühe südametunnistusele ja antud kirja autorit ma ka ei tunne. Kuid vahel on ehk selliste ütlemistega lajatamine justkui enesekaitsereaktsioon? Ütled ära ja küll teised takka koogutavad: No siis on selge...

Aga ehk on võimalik, et teine inimene hoopis hinges ei kannata koogutamist, laisklemist, aadetevaesust, pohhuismi, karjerismi jne? Muidugi siis lihtsaim viis teist maha teha ja maksimaalselt kõvasti!? Aga ehk eksivad sellistel juhtudel teised, vahel ka enamus? Sest tegelikkuses tõepoolest on meie ümber ükskõiksust igal sammul, nii "väikeste kui suurte" inimeste hulgas. Seda vaid tunnistada ei julgeta, taheta ega osata päris sageli.

Kui endi ümber ringi vaadata ja näed, et vahel enamus suhtub imelikult sellesse, kui keegi püüab rohkem teiste inimeste heaks teha, siis tekibki küsimus: Miks ta nii teeb? Ja kas vahel pole imestus: Häh, saab ju palju lihtsamalt jne.

«See on ilmselt ülimalt kibestunud, pettunud, psüühiliselt tasakaalutu inimene, kes sellepärast ära läkski. N-ö «staarihaigusega» inimene.»

Aga MIKS kibestunud, pettunud jne? Kui nii võtta, siis vahel on ka kulda ja karda täis kõrge ohvitser "staarihaigusega". Nagu Gaddafi või Breivik? Meelevaldne võrdlus küll, aga kus on piir? Ja kes meist oskab öelda, kes inimestest parem või halvem? Minu jaoks selgelt halvem ükskõiksus ja õelus, kadedus ja karjerism, pugemine ning võltsvagadus.
Eks vaatame, kas Pealtnägija toob homme rohkem päevavalgele...

Tooks pläralast ka midagi välja. Sellist ikka, mis tundub asjalik ja konkreetne kirjutis olevat.
ikka
20.09.2011 18:02
Kohtus jääks mees paraku lootusetult kaotajaks - meil puudub vandekohus, mis sõltuks emotsionaalsusest, tõenäosusest ja lahendaks sõna-sõna vastu problemaatikat. Selles kontekstis süüdistused aga on ja jäävad kohtulikus mõistes paljasõnaliseks. Vaevalt, et keegi kaasvõitlejatest millegi toimumist tunnistaks, kuna tahab ju edasi "teenida". Ja ei see ainult mereväes nii ole, vaid mistahes ja misiganes "progressivses" töökollektiivis. Taolise asjaga saavutab vaid enda mahakandmise. Järgmine töövõtja ei hakka kunagi pikalt ankeeti ega CV-d uurima, vaid tundmatu mehe korral küsitakse eelnevalt tööandjalt iseloomustust ja milline see saaks olema, on ju kah kohe selge.

Lootusetu juhtum. Pigem saab miskit muutuma siis, kui laimusüüdistusega kothusse ei pöörduta - jääb vähemalt mulje, et asjadega tegeletakse sisuliselt. Paraku on seda küll nii ehk naa raske uske.
teata ebasobivast kommentaarist -5 -1  +1 +30
njah
20.09.2011 18:27
aga ta ju ei syydista avalikult kedagi. Tema kirjutas lahkumisavaldusele, mis olid tema arvates põhjused lahkumiseks....

Kõige lihtsam on ju lasta teha tyypidel avalik ÜFT. Eks siis on kohe näha, kas on tõepõhi all või mitte. Samuti ei ole mingi probleem kontrollida hariduse olemasolu.
Mereväe territoorium peaks olema ka vidoevalve all, sealt pealt saaks tahtmise korral leida kas ja milllal võõrad naised/mehed territooriumi külastavad ja kas personal on silmnähtavalt purjus.
Kõike on võimalik teha, ainult tahtmist on vaja.

Laaneotsa kommentaari põhjal võib öelda, et tahtmist ei ole ega tule. Sõjavägi tundub olevat nagu riik riigis, seaduseid ei järgita ja korralikku avalikku kontrolli ei lasta teha. Samas peab kaitsevägi meeles pidama, keda ta teenib ja kelle jaoks ta on. Kaitsevägi ei saa olla riik riigis, kaitseväe üle PEAB olema tsiviilkontroll.
Seega on Mardil nyyd käed tööd täis. Ta kas hakkab korda looma, või tekib tal raskusi oma lubaduste täitmisega - lihtsalt kui keegi jälle eesti riigi vastu tuleb, on kõik kaitseväelased audis ning ei ole kedagi, kes päästikule õigel ajal vajutaks.
teata ebasobivast kommentaarist -1 -1  +1 +39
......
20.09.2011 17:05
Georg on julge mees, olen omal nahal tundnud, et võimuesindajatega ei maksa kana kitkuda, see võib tähendada tulevikus parajat peeti. Soovin Georgile jõudu, ootaks täiendavatinfi ja midagi tõestust, dok, fotod jne.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +143
LE
20.09.2011 18:06
Võõrleegionil kahjuks mereväe allüksust ei ole, kuhu saaks pageda. S.tta hakatakse talle keerama ja mitte vähe. Mees võib natuke äärmuslikult meelestatud olla, üleliia tundlik, ent vaimuhaige ta ei paista olevat.
Soovitus - õpi Saksamaal ja ürita ka sinna jääda, sest kirjeldatud nähtused on üldisemad sotsiaalkultuurilised probleemid, millest võib ära tunda ka teiste valdkondade probleeme.
teata ebasobivast kommentaarist -0 -1  +1 +41

Ei
20.09.2011 17:18
ole sekunditki mereväelane olnud. Aga - tean kindlasti seda, et Meegomäel on "prominentidest" reservohvitseride kursustel korduvalt kehalised katsed "ära tehtud". Näiteks juba mitu aastat tagasi ühele tublile rätsepaharidusega telenäole, aga ka mitmetele teistele. Kurb, sest füüsilise ettevalmistuse puudumine piirab vaimsete võimete rakendamist kriisisituatsioonis.
teata ebasobivast kommentaarist -4 -1  +1 +
riigiametnik
20.09.2011 17:10
Eestis on igal pool nii. Kirjeldus sobib suvalise ministeeriumi kohta, eriti aga all-ametite kohta. Kõik on täpselt nagu sotsiaalministeeriumis. Seda saasta juba ära ei pühi. Pigem tuleb selle pugejaparadiisi tolm jalgelt pühkida. Enne kui matsikari su päris ära hävitab.
Ja veel, mida siin kohtusse kaevata on??? Et harimatute banded on end igale poole etteotsa sättinud? Andku minna!
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -7 -1  +1 +105
 

hmm
20.09.2011 17:13
ma täitsa usun teda, tanki ants ei saagi muuks nimetada kui laimuks, sest kui see on tõsi siis on tanki ants läbikukkunud, läbi on kukkunud ka laar, aaviksoo. sellise asja tõdemine ei ole võimalik, enne leiab see kutt end kuul peas kusagilt kraavist.

aga tehku sõltumatu ekspertiis, kaitsevägi või merevägi ei saa seda ju ise uurida, see oleks absurd.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +74
kaastunne
20.09.2011 17:16
tundus algul hulluna, kuid lõpuks hakkasin uskuma, kuna kuidagi ei saa nii hull olla!
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -2 -1  +1 +44
21
20.09.2011 17:16
See kiri nüüd küll hullumeelse oma ei tundu...
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -2 -1  +1 +99
 
Kaja
20.09.2011 20:13
Laaneots ei ole arst, tal ei ole mingit õigust diagnoose panna. Ja seda veel inimest nägemata. Sain aru, et hr. Kirsberg lahkus ise. Miks ei visatud teda siis mereväest välja kui ta kord "psüühiliselt haige" oli. Väga ebakompetentne ja rumal vastus Laaneotsalt.
Samalt IP-aadressilt on siin kommenteerinud ka Kaja(20:08).
teata ebasobivast kommentaarist -0 -1  +1 +0
Väga hea küsimus Kajalt! Kuidas meie mereväes sellised inimesed teenida saavad? Sellised võivad ju torud Toompea poole pöörata ja tagajärjed hullemad kui Utoja saarel???

**********

Pealtnägijas tankist, kellel hääl väriseb ja selgroogu pole!
Häbi, kui meie kaitsjad on sellised hädapätakad! Arvan, et alkohoolikud tuleb saata karistuseks aastaks mereväkke, sest seal ainult kukununnud ja inimene paraneb imeväel!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar