Blogiarhiiv

reede, 3. detsember 2021

Jõgeva - Põlva - Võru - Jõgeva. Valka või Koidulasse jõudmata, sest.... 2. Sept 2018.

 EEstimaa Blogi 3-st

Pühapäev, 30. september 2018

Jõgeva - Põlva - Võru - Jõgeva. Valka või Koidulasse jõudmata, sest.... 2.


Äääremaa, sh Põlva- ja Võrumaa jaoks on vaja kõigepealt kahte asja. Esiteks, 4-päevast töönädalat Eestis ja teiseks, Võru rongiliiklust. Viimast muidugi koos Tartu - Riia korraliku rongiliiklusega. 


Mina jõudsin siis seekord Võrru bussiga Põlvast. Aga väga paljud eestlased pole Võrru KUNAGI jõudnud ja paljud ei jõuagi! Ühed põhjused ongi eespool kirjas. Edasi oli mul plaanis Tartusse tagasijõudmiseks sõita bussiga Koidulasse. Kuid buss 114 laupäeval ei sõida sinnani, vaid ainult Obinitsani. Muidugi, IGAPÄEVASELT ei saaks sinna ka teistel päevadel rongile, kuid sel laupäeval sõitsid rongid erisõiduplaani järgi, nii et vähemalt sel päeval saanuks! Võrukad ei saa aga ühelgi päeval, sest pulgad ei suuda asju paremaks muuta! Siis otsustasin valida liini 376 Võru - Hargla - Valga - Tõrva. Sõiduaeg Valka 1.45, aga see-eest näinuks ka mulle tundmatut kanti natuke! Kuid ÜTK-del on õnnestunud buss korralikult paika panna. Nii, et Valka jõuab 10 min peale rongi väljumist....
Püüdsin ka Otepää (pole ÜLDSE busse!) ja Antsla kaudu. Ei midagi!


Aga bussidega, kus ei pea maksma, on ikka hea sõita küll! Vähe sellest, saab ka erinevaid arvamusi liikluse jm kohta kuulda! Ning muuhulgas on tore, kui jagatakse arvamust, et Põlvas ja Võrus peaks maakonnaliinid linna sees peatuma ja linna läbima! Selle korra sõiduga ei olnud küll Võruni palju sõitjaid, kuid siiski, võsa vahel lõppevate liinide asemel peakski rohkem linnadeni ulatuvaid liine olema.


Põlvas oli ilus! Ilus oli ka Võrus! Ja ilus oli ka ilm!




Ja tore, et nii ka õunu müüdi!


Ohoo, isegi tualett olemas linnas?


Roolis mobiiltelefoniga ei räägita!


Keskväljak? Ei, kivine, aga siiski mitte.



Vesi! Aga joogivesi?



Tuleks uuesti? No kaugel ju! Ja kui teaks, kas ka soodsad restoranid ja kohvikud ehk siis uma mekk?



Igatahes näha palju huvitavaid asju ja lahendusi.





Ahaa! Siin see keskväljak. 



Siinse tee kohta aga suhtlusmeedias kõvasti  vaieldud! Kardetakse ebatasasust (rullnokk ei saa kimada? ei usu!), porilompide teket, vanurite kukkumist. Valmis see kõik veel polnud, aga ebatasasust oli tajuda küll. Kas munakivisillutiseks sobivad ikka krobelised kivid, väikesed? Ei oska öelda.


Kuid sellega peab küll nõustuma, et kord paarikümne aasta jooksul paraadi korraldamiseks ei saa keskväljakut kujundada. Haljastust on vähe, seega ka kuumaga vähe võimalusi varjus istuda. Selle kõrval oli isegi Põlva poolpidune haljastus parem variant! On siis eesmärgiks tegijale kivide eest võimalikult palju maksta!?!






Aga eks peab uuesti vaatama tulema, kui valmis.


Jalgrattakohti oli küll mitmel pool.


Ning erinevalt Põlvast pidavat siia ka joogivee võimalus tulema! See küll meeldiv sõnum. Kui töömehel seal ikka õigus on.





Kuid mida ma ei mõista, on see, et nii suurte projektide puhul luugid ikka sõiduteele jäetakse!?


ja ei mõistnud ka seda, mis need on. Tee servas piirajad-tõkked? Mis lumel tankitõketeks ja remondiarvete kasvatajateks muutuvad?



Kena haljastusega allee ilu tuleb välja eriti koos inimestega. Siis tunned, et koht on hea ja olemist nauditakse!








Lauluisa Kreutzwald.



 
 
Tamula järv. Isegi ujuja leidus! Kuid siiski peaaegu inimtühi! Muidugi ei sega see olemist ja nautimist. Peaks pikema puhkuse plaani võtma, et rohkem näha ja ka söögikohti proovida



Rannas on igatahes kõvasti vuntsitud! Kuid näha ka seda, et siingi puitu üle ei immutata, sedavõrra vähem siis asjad kestavad. 

Aga ilu ma ei kiida, seda toovad pildid natuke ehk esile.








Taamal mäed näha. Ja raudtee, mida ei ole näha. Pole ka porgandite kutsehüüdu. 











Siit ongi näha, et hooldamata.












Siin vist ebatasane pole? Käia oli küll hea.










Kuldnokad valmistusid aga aktiivselt äralennuks. Muide, meil võiks rohkem olla ka linnades lindude söögimajasid talvel. Näiteks vaiksemas kohas mõne kohviku akna taga, spaadest rääkimata? Paljude välismaalaste jaoks oleks seegi eksootika!?









Busse natuke oli ja sõitjaid kah






Kohvikut pole ikka.


8 korda neid busse ka mitte?



Ja pole näha ka platsi serva istuatud puid!







Seened-marjad kõik metsast välja veetud?


Tagasitee.



Tanklad, hooldus ja söök - tore!







Ja taas palju ilusaid vaateid.



























Ülitore, et siin näeb seent! Aga kas ka ostjal peatuda siin mugav? Ehk pidanuks müüma kasvõi bussipeatuses, kus mingigi võimalus peatumiseks?













2+1? Kõva sõna!


































Istuks rongile?










Oleks hea kui siingi ei peakski ostma!


Isegi mingi info olemas.





Raudtee remondi päev. Ei mingit infot bussijaamas. Bussiijaamas aga isegi EI TEATUD MIDAGI UUEST LIINIST 25!  Uskumatu lihtsalt!








Et ma aga isegi ei teadnud, kas uus, eriliin ikka sõidab nagu rongid erisõiduplaaniga, siis igaks juhuks kõmpisin Kaubamaja juurde. Ja ennäe imet! Tabloo näitaski, et nagu lubatud, siis rongi sõiduplaani muutumisel muudetakse bussi oma!









Istusin uude, pea inimtühja elektribussi! Pidavatki sõitjaid vähe olema. Aga pole ka ime, sest kui buss ei sõida bussijaamast kaugemale, nt ERM-i, siis pole ka sõitjaid. Lihtsalt bussijaamast vaksalisse ju niisama ei sõideta!





Aga rongile ma jõudsin!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar