Blogiarhiiv

neljapäev, 9. detsember 2021

Detsember.

 

 
Üle pika aja tõi detsember ka lume ja pakase! Ja kõike muudki kaasnevat.
 


 
Ja tühja, nagu kell, Pärnu maantee?


 
Mingil päeval aga sain põristada läbi Laagri. Ja ikka ja alati on põnev proovida midagi tabada.
















 
 


 
Nõmmeni välja. Ilus!






 
Rongile ei jõudnud.





 

 





 
Nii oli aega siia poodi minna.

 
Midagi sain, aga no oli alles tühi see pood! Miks ei edene meil nn talupoed?











 
***********************************************
 
23.12.
 
Huvitav, kas ametnikud niimoodi püüavad veenda ennast, et nii ongi? Kuigi pole olnud pikki aastaid ja pole ka täna? Ma samastan küll, aga kuidagi piinlik on, kui nad arvavad, et on samal tasemel!
 
 
🚂Kas Sina tead, milline näeb välja Eesti Raudtee argipäev?
Eesti Raudtee igapäevasteks väärtusteks on koostöö, ausus, uuendusmeelsus ja professionaalsus. Kui ka Sina ennast selliste väärtustega samastad, siis tule ja liitu meie ühtehoidva meeskonnaga ning aita kujundada tulevikuraudteed. Sinu kolleegideks saavad inimesed, keda ühendab suur pühendumus ja soov muuta maailma! 🦸‍♂️
Vabadel töökohtadel saad lisaks Facebookile silma peal hoida ka meie kodulehel: https://www.evr.ee/et/tuletoole
Kui parasjagu Sulle sobivat pakkumist ei leidu, aga valdkond tundub huvitav, siis anna meile endast märku: personal@evr.ee.
Vaata meie tegemisi allpool asuvast videost 👇
 
 
Lisan aga mõne pildi ka Eesti Raudteest, 29.12 pidin Urdasse sõitma. Aga panen need järjekorras, koos  Tallinna Linnatranspordi teemaga.
 
 
Esmalt oli rõõmus üllatus, et eile Balti jaama turu trammitee kõrvalt lõik puhtaks tejti. See oli jube künklik supp, millel võinuks jalad murda. Läks küll lumesaju algusest päevi aega, aga tore, et siiski tehti.
 

 
Trammitee ülekäigultki suurem lumi koristatud, see oli küll üllatus, aga vall ikka ette jäetud. Põhimõtteliselt, kui teeks, siis korralikult?


 
Rongile uuelt platvormilt! Teiselt poolt ei suudetud perrooni teha, seega ümberistumiste puhul on asjad ebamugavad.

 
Kuna kunagi Eesti Raudtee vastas ettepanekule, et prügikaste on vähe "meie arvates on piisavalt", siis edasi arenenud pole nad ka tänaseks. Ka uuel perroonil vana malli järgi, väga suure vahega. Tõsi, prügikast ise on suurem, aga kuna meil prahi mahaloopimine on tava, siis kasu sellest pole - konid visatakse ikka samas mahus maha. Igati loogiline olnuks, et neid vähemalt topelt oleks paigaldatud.

 
Kraanivesi pidi koroonat täis olema!? Ehk saan siis immuunsuse? Ha-haa! Balti jaamas pole aga endiselt avalikke veekraane. Võib ju kelkida rohelise energiaga, aga kui peakolus on hallitus, siis nii ongi, rohelisemaks see ei tee! Ometi on mõnel pool juba aru saadud, kui oluline on mitte osta uusi pudeleid vaid omada võimalust täita kaasaskantav.

 
Urda. Vasakul perroon, mis ehitati vähem kui 10 aastat tagasi ja läheb lammutamisele, sest Eesti Raudtee ei osanud tollal mõelda. Ei oska ka täna! Kui kalliks on selline lõbu meil läinud?

 
Perroonidel isegi numbrid! Ekraanil aga neid pole! Ometi on inimesi, kes väga harva sõitma satuvad ja ei tea, kummal pool sõidavad rongid linna, kummal maale.
 
Siiski, mingid "nihked" paistavad olevat, sest infotabloo on toodud perrooni algusesse! Samm siiski edasi. Tõsi....

 
... tabloo peaks olema ka seal, ülekäigu juures. Seda muidugi ainult juhul, kui Eesti Raudtee muretses KAASAEGSE tabloo - sellise, mis kuvab kordamööda sõiduplaani infot ning infot nt hilinemiste, eesolevate remontide, muudatuste, ebatee kasutamise kohta jm kohta. Kui seda ei ole, siis on tegu ei muu kui raha raiskamisega. Kuidas siis on? Ma millegipärast kahtlustan, et ka siin ei võimalda süsteemid sellist operatiivset infot!?

Ja tabloode juures ehk ÜHESKOOS peaks olema ka infostendid paberil sõiduplaanide, muudatuste täpsema info jm kohta. Mitte perrooni keskel need vanad väikesed, millele midagi ei mahu ja siis kleebitakse infot ei tea kuhu. Ja valgustatud stendid, kus ikka näeks ka, mis kirjas!

Kuigi see kõik korduvalt neile ette laotud ligi 10 aasta jooksul korduvalt, siis no ei ole arenev ettevõte, kui ikka tühma pilguga jätkatakse!? Või eksin ja milleski tehakse asju läbimõeldult? Näiteks kui teise tee ehituseks läheb neil lõikudel, siis kas mõni pöörang ka tekib/jääb Keila ja Pääsküla vahele?

 
Otse loomulikult ei taibatud ka tunnelit pikemalt teha, kuigi Eesti Raudtee TEADIS, et teine tee tuleb! Loodetavasti nad nüüd kogu tunnelit uuena ei tee!?
 

 
IKEA pidanuks tehtama Padulasse, et juurdepääs oleks sama mugav kui siin Bauhofile - prauh rongiga kohale ja poodi. Või bussiga!


 
Omamoodi naljakas arusaam ikkagi.
 
 
Uue perrooni juurde on pandud selline silt, mis võõrale tekitab mulje, et uus perroon on see teine!? Vana juures seda pole ja nii pole ka ime, et paljudel kordadel keegi just seal rongi ootas ja peale ei saanudki! Mille järgi reisija saab aru, kumb on uus? Talvel veel ehk rookimata lume järgi, aga isegi see võib mõlemal pool rookimata olla ajuti!

 
Kahju muidugi, et omal ajal raha raisati ja ei taibatud! Nüüd siis endiselt tehakse vigu siin ja seal või jäetakse miski hoopis tegemata.



 
Aga sealt ta tuleb, täppisvärk!

 
 
Aga hing kripeldas! Viisin paar asja koju, mis ostetud, tõin lumelabida ja rookisin selle väikese valli ära. Tuli välja, et täiesti võimalik. Kas Linnatransport kiidab nüüd mind kui enesekiitmisel paus tekib? 

****************** 


 
Aga talvel on mõnus vahel ka niisama pilte teha. Pimedusest ja valgusest, värvidest rääkimata.
 
**************************************** 
 
 
Nagu talve võlumaa! Ehk leidub meil kunstnikke, kes ka linnaööst nii ilusaid pilte maaliks? 

 
Päeval niisama ilus! 

 
Kohila.




 
Tallinn.

 
Trammitee ülekäik.

 
Uus uhke maja aga ei tähenda ilmtingimata, et sama uhkelt kõnnitee puhas hoitakse. Maal igatahes oli külainimeste panused hoopis suuremad. 

***********

31.12. Panin siin "ühte patta" mitu selle kuu kogemust, sest eraldi oleks need ehk lühikesed. Väga rohkem ei plaaninudki panna, ehk vaid täna, kui käes aasta viimane päev. Aga sattusin ühe poliitiku postituse otsa ja usun, et seda võib pidada mitte selle kuu, vaid terve aasta inetuimaks. Uskumatu! Ja kurb, et selle juures nii mõnigi rahvuslane veel takka kiidab! EKRE puhul ongi kaks murettekitavat asja - eluvõõrast ja hoolimatut suhtumist leidub üksjagu ja need tõrvatilgad rikuvad ka mitmete tippude ilusad sõnad! Tekib lausa kahtlus, on`s need ikka südamest? Ja teiseks, äärmuslus. Traditsioonid on olulised, aga mitte kõigist ei saa küüntega kinni hoidmine, sh inimese rõõmuks paugutamine pikal ajaperioodil (on see väljaspool aastavahetust üldse traditsioon?) Õnneks on ka inimlikku suhtumist ja tänud neile inimestele, et nad ei ole vait!
 
Kõigile, kes postitavad üleskutseid saluudist loobuda:
No mida perset! Osadel inimestel on veider hobi - peavad mingeid närvilisi äpardeid. Miks suurem osa inimesi peab arvestama selle lollaka hobiga?
 

******************

Ja aasta lõpus sobib ka öelda, mis oli kurveim asi tänavu. See, kui mõni rõõmust vist püksidki täis tegi (täna raadios) ja tormas tegema ettepanekut Kaja Kallasele looma päikeseloojanguvalitsust! Nii et Keskerakonna  nõrkus ja argpükslikkus referendumi ees ja "havi käsul" Jüri Ratase eestvedamisel suurim pettumus!

Muidugi oli ka rõõmustavamaid asju. Muuhulgas seegi, et minnakse Rohuküla raudteega edasi, kuigi venitamisega ja mitte oma palgavääriliselt poliitikute ja ametnike poolt! Rõõmud jäävad, kuid neid muudavad väiksemaks just nimelt hoolimatus, laiskus, ükskõiksus kõiges ja ka soov ühiskonda lõhestada. Koroonapiirangud annavad selleks sellele valitsusele parimad võimalused.



2 kommentaari:

  1. Sealsamma oli veel pärleid konservatiividelt (poleemika mitte uusaastaööst vaid pikalt enne seda toimuvast kuu jooksul):
    Kas see ongi ekrelaste "sisemine ilu"? Muidugi võib kindel olla, et EKRE peab rõõmuga enda ridades selliseid inimesi nagu nad rõõmuga hoiavad veel hullemaid EKRE Sõprade Klubis. Head sellesama aasta lõppu!

    Ökoloogilise jalajälje vähendamiseks tulekski kohe kogu lemmikloomandus ära lõpetada! Loomade jaoks on see niikuinii vaid piinamine ja inimene saab ka ilusasti ilma hakkama. Suvel oli mu kodukandis mingi koertenäitus, kolm päeva järjest 300+ autot parklas ja omanikud üksteisele oma koeri näitamas. Eriliselt "roheline" mõteviis!

    Lemmikloomapidamise jalajälg on palju suurem kui rakettidel, ilmselt suurusjärkudes. Kas ma alustan kampaaniat, et pange oma elus mänguasi magama, soovitavalt igaveseks?
    Mind häirib tegelikult selle saluudisvastase kampaania sügav isekus ja teistest ülesõitmine -- kas närvilise eluka muretseja mõtles, et ta läheb vastuollu kehtivate kommetega? Kas ta on mõelnud, et esmajoones on see tema vastutust? Tõsiselt, kuni helikindla ruumini välja. Just see mõtteviis -- mina tekitan teistele probleemi ja siis hakkan agressiiv-passivse tüütamisega vastutulekut lunima...

    Jah, ma tean, sa istud ristisjalu mäetipul ja oled maistest lõbudest üle.
    Lemmikloomapidamine on, muide, suure ökoloogilise jalajäljega, egoistlik ja sügavalt eluslooduse vastane tegevus - sa võtad eluka tema loomulikust keskkonnast ja pead teda ENDA tarbeks oma tehiskeskkonnas mureneva psühhika turgutamiseks...

    Õõvastavam on see, et meid tegelikult üritatakse võõrutada igasugustest elamustest ja emotsioonidest. Olgu see rahvustunne või igapäevased asjad nagu mõnutundmine autosõidust. Ei, paneme 30 sinna, kus vajagi pole, ning las raisad igavlevad rooli taga, sest auto ei tohi olla midagi muud kui tarbeese, mille asemel oleks veel praktilisem bussi kasutada. Ja ilutulestikuga sama asi - miks seda VAJA on?
    Ei olegi vaja. Aga me tahame. Ilutulestik on traditsioon, traditsioonid moodustavad kultuuri ja kultuur on emotsionaalne turvavõrk. Loomulikult, kui saaks praegu nullist kultuuri luua, siis võiks palju asju teisiti teha, näiteks alko asemel kanepi legaliseerida jne. Aga kultuuriruum tekibki aastatega ning paraku on osa sellest ka traditsioon aastavahetusel saluuti lasta. On ülimalt egoistlik, kui inimesed, kes mõned kultuuritahud eelistavad kõrvale jätta, räuskavad selle üle, kui teised ei taha sama valikut teha.

    Sellel aastavahetuse paugutamisel on tegelikult märksa sügavam ja traditsioonilisem taust, kui lihtsalt "ilus ja vägev on" ning püssidest paugutamine ja trummi tagumine oli ammu enne ilutulestiku üldist kasutuselevõtmist kõikjal tuntud. Tehti ise pauguteid ja pomme, tulistati püssist ja võeti igasugu muud müra tehes uut aastat vastu. Eesmärgiks peletada "kurje vaime" ja deemoneid. See traditsioon on märksa vanem ja põlisem kui lihtsalt "ilusate värvide vaatamine". Mitte ükski lasershow ei suuda asendada ilutulestikku, sest kaotab ära traditsiooni ühe väga olulise osa - heli.

    ära peksa segast! Iga vaidluse saab mõttetuks muuta sisutu emotsionaalse undamisega. Me oleme (ühiskonnana) kokku leppinud, et suvalisel ajal paugutamine on mürareostus. Jah, kõik inimesed ei pea sellest kinni, aga üldiselt piirdub see poole detsembriga ja minule isiklikult on talutavam kui suvalise kasvatamatu koera haukumine-klähvimine (mis käib aasta läbi). Sa esitasid enne ka täiesti mõttetut ja märgist mööda argumendilaadset jura --kõiki normaalseid koeri on võimalik õpetada ja näiteks pimedate juhtkoerad on eriliselt rahulikud. Igal juhul on tegu ühiskonnast väga väikese osa probleemiga. Probleemiga, mille, kordan, on need inimesed endale ise tekitanud - pidades närvilist äpardit ja üritades alatult teisi selle eest kuidagi vastutavaks muuta.

    VastaKustuta
  2. Tänud!

    Mingil hetkel ma loobusin selle postituse jälgimisest. Sest äärmiselt kurb on lugeda ühe EKRE tipu nii räiget ebainimlikkust ja vähe sellest, selliseid inimesi rohkem kui üks!

    VastaKustuta