Blogiarhiiv

kolmapäev, 9. august 2023

Reidi teel.

 

 
Ei ole kahtlustki, et Reidi tee (promenaad) muutub inimeste jaoks aina atraktiivsemaks ehk populaarsemaks. Sest tehtud on väga palju head ja ilusat. Küll aga mingeid vigu ei tunnistata ega parandata! Las koerad hauguvad, linnavalitsus läheb edasi...
 
 
Olulisimaid asju ehk positiivseim on rohelus! Isegi madalhaljastus põõsaste ja püsililledega on siin juba üsna lopsakas ja suurel maa-alal. Ja kahtlemata mugavam seegi, et ratturid ja jalakäijad nüüd üksteist vähem segavad, inimesedki harjuvad rohkem märkama, kus liikuda. Mitte kõik muidugi, ega ma isegi oleks äärepealt rattateele pööranud. Omades mõtetes liikudes ei pruugi ju kõike märgata.


 
Kohati on haljastus ilus ja tihe nagu vaip!

 
Täna väga masse liikvel ei olnud muidugi, aga tore seegi, et mänguväljakuid rohkem kui üks. On ju nendegi puhul vahemaad olulised, kui neid oleks harva, tuleks ehk ka rohkem autodega sõita et kohale saada.

 
Kui osa aeda oli vaja millegagi katta, siis tegelikult ju sellisedki palakad parem kui niisama tühi väli?

 
Sellise katusealuse kohta saab ka kiitust jagada, ainuke küsimus on, et miks katus on auklik? Meil sajab ju vahel vihmagi ja ka päikese eest soovitakse aeg-ajalt varjus olla?


 
Kindlasti on siin nüüd parem ka sportlastel.

 
Siin aga tekkisid küsimused.

 
Kaks põhiküsimust:
1. Kui vesi pole purskkaevus ringluses, siis kuhu see voolab? On ju paduvihmad ja uputused teada-tuntud teema. Kas kanalisatsiooni selepärast, et linna sõbrad saaks uusi hankeid ja miljoniprojekte kanalisatsiooni laiendamiseks?
Vaatasin seda vee voolamist siin ja tekkis küsimus, miks ei võiks kõnnitee ääres olla veerenn, nii vesi saaks voolata kaugele ja ... samas ka haljasalale? Või on tingimata vaja kuumadel aegadel kellelegi tööd - kasta haljasalasid? Ja kuidas kogu promenaadil vihmavee äravooluga lood on?

2. Kus on joogivee kraanid? Siin peaks neid tollegi lõigu peal olema lausa kümmekond, aga ei ole ühtegi!? Mul tekkis isegi tänase ilmaga janu, mis aina suurenes.

 
Kui siingi kõnnitee ääres oleks voolurenn?



 
Ka siin oluliselt palju puid ja loodetavasti suur osa neist on ka laiavõralised liigid, mis tulevikud korralikku varju pakuvad!

 
Igatahes oli väga nauditav käia!







 
Ilusa disainiga majad on muidugi lisandväärtus visuaalse ilu puhul.

 
Siingi otsitakse veekraani? Ei siiski vist mitte.



 
Üks puu on välja langenud. Äkki istutatakse uueks mõni võimsaks kasvav tamm? Või hoopis hõberemmelgas? Nähes siinkandis veel mõningaid võimsaid puid, tekibki küsimus, kas tõesti ühtegi noort hõberemmelgat kuhugi ei istutatud ja miks? 
Siis on ka tulevikus veel parem siin pingil istuda.

 
On aga veel üks väga inetu, kole ja mitteroheline asi. Postide rägastik. Ülikõvasti saaks seda vähendada kui sõiduteede valgustid likvideeritaks (v.a. ülekäikudel)! Lisaks visuaalsele ilule saaks ka üüratult kokku hoida Nii rahaliselt kui loodusvarades, sest ühest postist saaks mitu kõnniteede valgustusposti. Hooldusest (lampide vahetused jm) rääkimata. See aga käib meie ametnikele üle jõu ja mõistuse, sest nõuded on ju pühad! Isegi siis, kui võiksime ka selles olla euroopale ja maailmale teenäitajad!

 
Antud keskkonda sobivad, vajalikud postid aga visuaalset muljet ei riku. Ha heade lahenduste puhul väheneb ka valgusreostus, mis tänaseks peaks ka igale ametnikule ja poliitikule selge olema - väga oluline muutus!

 
Puude read aga jätkuvad ja jätkub ka sellest põhjustatud hea meel!

 
Siingi võiks betoonäärisel ehk astmel olla puidust lauad istumiseks?

 
Vaatlesin veidi ka nende kaudu. Väga äge, ühest näeb linde veepinnal kui neid on, teisest kaldarajatisi.




 
Kas needki prussid siberi lehisest? Kui ei, on viimane aeg neid üle immutada?







 
Ohoo, saangi janu kustutada?

 
Kui teil aga vahepeal on vaja ära käia, ehk paneks kirja üles, millal uuesti avate? Tahtsin juba ära minna, kui just tagasi jõuti, aga mingit selget äratundmist nende silmades küll ei paistnud. Äratundmist et hakkaks midagi ka müüma? No kui ei taha raha, lähen edasi...

 
Muidugi parema meelega ma oleks veekraanist vett joonud, aga mida pole, seda pole. Pole ka ühtegi viita, et JOOGIVESI 500m, 300 m või 100 m! Sest on ju taamal ka olemas isegi välitualett ( ka selle kohta pole viita), seega on seal ka vesi ja ehk on tegu ju ikkagi JOOGIVEEVÕIMALUSEGA? Linna(osa)valitsus sellega kursis juba pikka aega, aga ei mingit muutust!?



 
Õnneks on siiski olemas kiosk, mis on ka AVATUD! Võtsingi pudeliga jooki (kordan, ma eelistanuks veekraani) ja Onu Eskimo shokolaadijäätise. Oi pagan kui hea see oli! Las ta olla vähe kallim kui pes, selge ju, et siin muidu äri ei tasuks ära, sest maksta tuleb ka obrokit linnale!





 
Loomulikult pole vaid lilleniidud looduse mitmekseisuse alus. Seda on ka langevad pihlamarjad (lindude jaoks söödavad veel paremad) ja siinne putukamaailm. Peaks olema üks loigukiilidest vist.





 
Rand pole küll ametlik ujumiskoht, aga "vanne" võtavad heameelega ka varblutid.



 
Jäätis oli aga nii hea, et ostsin siit teise veel!

 
Üks siinsetest iludustest - hõberemmelgas.




 
Huvitav on aga üks asi - seal kus on puud, pole pinke ja kus on pingid, pole puid! Valdavalt. Tõesti ei saa veel ikka aru, mis on kuumalained? Kuumarabandus, jm tervisemured?



 
Siin see tualett siis on. Üks ja ainuke! Aga joogiveekraani ei ole tõepoolest IKKA VEEL!?

 
Keegi ei taha juua? Veepudel võib ka kaasas olla, aga pea see tühjaks ei saa?



 
Lilleniit on tore asi, aga seda on ka nn puisniit. Siin paraku vaid paar põõsakest...




 
Rattaremondipunkti olemas, kuigi pole vist enam "täielik"?


 
Kui palju juba täna siin taimeliike, on nii võimatu öelda, aga selge, et rohkem kui 2-3.

 
Jälle, pingid siin, puud seal?


 
Postide rägastik, et mitterohepealinlik raiskamine jätkub.




 


 
Veel haljastusse sobivaid liike.




 
"Mereröövleid" on aga liiga palju ka siinkandis.


 
Liin 5, mille peale õnneks seekord linnaisade hammas ei hakanud.




 
Peab aga kajakaemmel ikka närvid olema! Pojad ühe kivi pealt teise peale järgi ja kigisevad - saadaks nad vist vahepeal.... Aga nii see elu on!




 Aga väga hea jalutuskäik oli. Nüüd siis taas bussile 8, mis kindlasti taas üksjagu täis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar