Blogiarhiiv

pühapäev, 13. august 2023

Kalamaja matk väsitas mu pühapäeval...

 

 
Blogi arvutiversioonis näha paremal SILDID. Juhul kui otsite midagi konkreetset, näit Tallinna Muuseumid, Järved, Kohila vm, siis klikake. Esimese postituse lõpuni vaadanud, klikake all paremas nurgas VANEMAD POSTITUSED ja teema jätkub.
 
Tegelikult on see väsitamisejutt pigem kõverpeeglist vaade jalutamisele. Kuigi koju arvuti taha jõudes oli tugitool tõesti parim asi, mida tahta ja ega muidu saagi piltide juurde juttu vest. Pole see asi ju nii lihtne, et lõpeks uksest sisse astumisega.
Muide, mõnigi teisel päeval, teises valguses, teises õhutemperatuuris ehk ilmas, teises hetkes tekkinud tunne võib parema "konditsiooni" juures näida hoopis positiivsem. Või ka vastupidi. Ja nii naljakas, kui see ka pole, positiivsemaks võib muuta seegi, kui mõni rajatav asi on juba rohkem "küpse", seega ka mõistetavam. Igatahes võib öelda, et Vana-Kalamaja tänava uus nägu pakub rohkem RÕÕMU kui kurbust!

Hommikul küll mõtlesin, et sõidaks kuhugi metsa seeni vaatama ja pildistama, aga seenegrupp FB-s võtab niigi suurema osa ajast. Ja ühtegi kohta pähe ei tulnud kah, mis hetkel oleks tõmmanud. Ka linnas ei viitsinud täna sõita Viimsi taha, kuigi mõte korra pähe tuli. Seega, ikka siia, kus nagunii (tulevikus) rohkem jalutaks.

Ja pildistamise nälga sain kõvasti kustutada! Ning mis veelgi uhkem, ka JOOGIJANU rohepealinnas! Aga sellest allpool, linnavalitsus saab lisaks väikestele tänusõnadele siiski nagu tuppa s... kass...

Ja ärge arvake, et veepudel oleks mul mingi kingitus, nt Tallinna linnavalitsuselt tänutäheks, et olen neile nii palju häid mõtteid andnud! Oh ei, selle asemel keegi linnavalitsusest arvas, et neid mõtteid võiks arutada koos Lauri Kreutzwaldiga! Tule taevas appi, ma ikkagi jagan midagi asjadest ju!!?
 
 
Kui Kalamajas (Koplis, Noblessneris, telliskivis, vanalinnas" saab enamasti inimeste poolt nuuti igasugune kõrts või läbukoht, siis on ka erinevusi. Selliseid, kes oskavad hoolida ja mõista. Ja kui juba igapäevaselt neljajalgsetele lemmikutele osatakse mõelda, osatakse kindlasti ka tümakast loobuda. Kui veel vahel kostaks Diduljat, Paul Mauriat või relax-saxophone, oleks veel parem!

 
Küll aga soovitaks boikoteerida seda poodi. Araxese käive niigi madal ja teist siia elumajade juurde küll vaja pole! Esimene "vili" on juba käes, trammitee äärest kadus ka kahest pingist viimane. Lisandus aga juba veidi lälamist, õiged viljad alles tulevad!

 
Enne "matkale" minekut oli vaja korraks ka turule põigata. Pühapäev!


 
Sedagi maja olen vahel vaadanud. Siinkohal see plekkkant isegi vast sobib? Igatahes on majal mingi nägu, meeldib see või mitte. Kuigi prantsuse rõdud on küll üsna mõttetu väljamõeldis.

 
Esimest korda nägin aga siin kedagi istumas, kuigi vaevalt, et siin kunagi kasutajaid olema saab. Seega minu arvates üsna mõttetu kulutus.

 
Pühapäev ju!? Aga selgus, et kuna mingid töömehed olid töö lõpetamise ajaks vist üsna "vinklis" tuleb lavaeelne osa ümber teha. Ja nii peabki keegi pühapäeval põrgulikku vaeva nägema, miljoneid kruvisid keerema! Mõtle, kui oleks tänapäeval vaid kruvikeerajad? Muidugi siis oleks ka kinnitused naeltega võmmitud!


 
 
On tõesti! Ja usutavasti, mida päev edasi, seda rohkem on rõõmsamaid inimesi ja arvamusi. Muidugi, ma vaatan asja suuresti mitteautojuhi vaatenurgast ja ei tahagi siin autodega ringi sõita. Jalakäijate jaoks võib siit aga midagi head sündida, valdavas osas. Mõni halb lahendus, võimalikud joodikud ja läbu saavad asjaga kaasnema. Lahendsi saab muidugi osaliselt ringi teha, läbustajatega läheb rohkem aega.


 
Ja pole kahtlustki, et ka turistid siinse tänava leiavad, näed, mustanahalisedki tulevad terve vahmiiliga! Võib olla aga ka eksisin, sest ....

 
... arvasin esmalt, et need on mingid (ürdi)vannid vm, aga nõnna mustades toonides, et ehk hakatakse hoopis ravimuda vanne pakkuma? Ja siis oledki ise ka musta nägu?

 
Ikka tuled, viskad end mudavanni ravima, juuksur tuleb massinaga su juurde, kohvikust tuuakse pina coladat või miskit? Nali naljaks, ennustan, et siinsete kohvikute ette praegustest laudadest jääb väheks. Eriti veel siis, kui kohvikud hakkavad pakkuma veel paremat kui täna1

 
Kuivõrd siia tulema hakatakse võrride, tsiklite ja ATV-dega on iseküsimus.

 
Mõned korrad ma siitkaudu vaid jalutanud, täna aga nägin ka esimest klienti. Kui hinnad head ja toit samuti, küll kord ka lõunale tulen.

 
Eks õunapuudki hakkavad Aadamaid ja Evasid kohale meelitama...

 
Hea, et siin ka mõned puud alles, kahjuks aga sel tänavalõigul rohepealinn ei saanud taas aru, mis on rohelus. Isegi pinke ei värvitud roheliseks!
Ja jällegi, miks sellel majal KA rõdusid ei ole? On nii hirmkallis teha, et ostjaid pärast ei tule?

 
No on lava seal tagaotsas natuke kõver, las olla siis? Teinud siis teine ots ka kõveraks?

 
Küll aga ei saanud täpselt aru, miks ja kuhu siin sõidetakse ja ega vist ka juhid ise aru ei saa?

 
Igasugused pööramised saavad siin küll keerulised olema.



 
Sellised ongi ühed mu lemmikvaated! "Kokkusurutud" majad, kus pilt sisaldab nii palju detaile ja värve, et vaadata puhas nauding. ja nagu alles hiljutigi ütlesin, tunduvad isegi valgustid olema hästi sobituvad ja ikkagi: MILLEKS NEED POSTID SIIA KESET TÄNAVAT?
 
Eespool koperisin siia uudise peatsest valmimisest, Kalamaja grupis selle all arutelu. Ja mina loomulikult küsisin, aga kus on VEEKRAANID sel tänaval? Ametnikud ega poliitikud EI TAHA VASTATA siis kui nad pole hakkama saanud või sigadusi kokku keeravad, selge see. Aga veel kord, rohepealinn ju kohustab? Eriti kui NAD ISE KIITLEVAD , et linnas palju veekraane!? Järelikult, on tegemist asjaga, mille puhul võib rinnaesise sülge täis pritsida küll? Aga veel edasi järeldades, miks siin ei ole?

joogiveekraan maksvat 20 000 eurot - öeldi meile Linnavolikogu Keskkonna- ja kliimakomisjoni istungil , Keskkonna- ja kommunaalameti esindaja poolt.

 Selline komm oli küll.

No siis otsigu odavam pakkuja, esiteks? Veetorustikku nagunii renoveeriti, toru väljatoomine ei saa maksta 20 000 eurot, teiseks. Kolmandaks võtku oma palgafondist? Neljandaks, mittevajalikud valgustuspostid pea kogu tänaval maksid arvatavasti miljoni. Selle eest saanuks kinni maksta majadele paigaldatava valgustisüsteemid (kinnistute omanikele) ja jäänuks üle toobiga veekraanide jaoks?
 
Ja tehku kuidas tahavad, lisaks ilgelt kallile lahendusele hakkavad need postid ise ka kindlasti jamade põhjuseks olema, küll näete! No ei saa nüüd poliitikukesed hakkama sellega, et rohepöörde käigus päris roheliselt käituda, muuta seadusi ja lõpetada see raiskamine?
 

 
Imelikul kombel on aga vahepeal lõik, kus ei paista ühtegi posti? Riputatakse ka uued valgustid trosside otsa, jäävad vanad, peidus olevad postid või on tegu "katselõiguga", kus saadigi kinnistutega kokkuleppele? No seda viimast ei usu muidugi keegi! Kuigi väga lihtne olekski siin KATSELISELT PROOVIDA!? Ma olen nõus tulema kaasa valgusteid välja valima. Tasuta nagu alati!


 
Juba oli teema ka sellega üleval. Allpool on pildid samas kohast, mis oli jutuks, aga nüüdseks selge mulle, et postide eesmärk on piirata parkimiskohad. Kuidas ja kes siin parkima hakkavad, on lahtine.
 
 
Küll aga tänane pühapäev, kui paljud tulid linna peale niisama tuututama, näitas ära, et see tänav SAAB OLEMA ratturite ja jalakäijate jaoks väga populaarne. Nii et eksivad ka need rattavastased Kalamajas, kes püüavad vaenu ratturite vastu õhutada - Kalamaja muutubki rattasõbralikumaks! Sõidetagu siin siis kastikaga või seljas rulad, õllevaadid või mis iganes! Või hoopis korvike ees, nagu näitsikul siingi pildil! Puhas ilu ju mida vaadata kohvikus istudes?

 
vahele ka pilte igasugustest detailidest nagu ikka. Neist mida alati ja igaüks ehk ei märka. Linnaametnikud ju sageli ei märka ega mõista sedagi, mis on rohelus! Tuleks neid vist kastanimunadega loopid, ehk vaatavad siis üles?



 
Vihmaveetorudki osaliselt kui keerulised "lisad2 majade küljes, aga need vajalikud ja võimalik ka erinevat disaini pakkuda. Postide puhul disaid ei loe, ogu seal küljes jõuluehted või viisnurgad - ikka on nad mõttetud ja mittevajalikud. Valdavalt.
Muide, paistab ka üks Tallinna valgusti maja seinal. On ju ilus?

Aga mitu maja on pildil?


 
Siin aga pildistasin teadlikult kaksikvaadet. Kui need mustad majad on kolemajad, siis ühed koledamad asjad on need karbid katusel. Või on need ilusamad kui viilkatusega osad? Kas kolemaja saanuks vähem ostjaid, kui neil olnuks ka puitlaudisega kolnurgad katusel? Või on siiski keegi, kes arvab, et need on arhitektuuri tippsaavutus Kalamaja miljööpiirkonnas?


 
Samasugune katoliku katedrallist vist laenatud kantkäkerdist näeb Kalamajas üsna palju. Ka teema lõpus ühes vinges elumaja variandis ja ma püüdsingi neid jõledaid lahendusi paaris kohas pildistada. Kusjuures ka aken on jube, selle asemel piisanuks klassikalisest paljuruudulisest aknast, millesarnaseid Kalamajas leida võib? Ja "õnneks" mul õnnestus see käkk pildistada võimalikult koledalt!


 
Võib olla tasunuks siia ka teha selline kandiline must katuseosa? No vaadake ise, mis "jubedus" pildil on, ek sole? (Ärge peksa andke, see on must huumor!)

 
Veel üks iludus! Ja muide, ei ole ka viilkatusega eendid, aga on vägagi sobivad ja kenad. Sellise maja jaoks vast ka ainuomane?





 
Nüüd jõuan aga "uuselamurajooni". Siinsed majad hoopis eripärased ja sobitatud Kalamajja väga edukalt. Tänava poolt varjab siin osaliselt vaadet puuderivi ja see ongi tore. Mitte et kõik need uuslahendused koledad oleks. Lihtsalt teine stiil võibki ju olla ka miljöösse sobitatud just haljastusega, mis palju peitu jätab? See-eest aga majadegrupi sisehoov pakkus väga positiivseid üllatusi!



 
Siia võiks korteri osta küll! Vaikne, vahvate värvilahendustega ja avar hoov. Kui Kalamaja visiitkaardiks ehk väikesed privaatse hoovid, siis siin nagu nende suurem mudel!?




 
Palju rõdusid, ohtralt madalhaljastust, vägagi vaikne, istumiskohad ja ehk ka mõni aja jooksul suureks kasvav puu - need ju on hea elukeskkonna tunnused?










 



 
Ning et siin kunagi oli kalmistu, annab ehk rohkem lootust, et seda parki mõnele ärihaile täisehitamiseks maha ei parseldata?


 
Natuke vaateid ka Noblessneri poolt. Tallinn on ikka aina mitmekülgsem ja eripalgelisem.


 
Siinse puude rohkuse eest saab aga linnavalitsust kiita küll. Pihlakad  ka kohati mõnusalt oranzhikad marjadest. Kindlasti tasub aga endiselt ka suurematele puudele kohati rõhuda.

 
Teisel pool teed on aga midagi untsu läinud? Ehk tasubki väljalangejate asemele siin midagi võimsamat istutada?


 
IT-haldamise serverid? Vähe räägitud, aga internett on vist üks suurimaid energiatarbijaid?





 
Siinkandis vahel ikka jalutatud, aga mitte kuidagi ei saanud aru, miks ma enam ei näe siin kunagi leitud veekraani!? Ja nagu ikka, on väheseid linnu, kus viidad juhatavad WC-sse ja veel vähem neid, kus viidad juhatavad joogiveekraanini! Poliitikud arvavad, et kõige leidmiseks peaks ninapidi telefonis kõndima, aga ehk on kõndimisel olulisem hoopis ümbritsevat märgata? Seega ehk paneks siia viidad, nt nool ja "300m veekraan"? Mitmesse kohta?
Jälle asi, mida ma aastaid olen rääkinud ja mis poliitikute ning ametnike koludesse jõuabki aastatepikkuse hilinemisega?

Miks veekraane vaja?


Sellest FB lingist rohkem lahtiseletamist ei leia te kuskil. Muide, avapilt tehtud siinsamas.


 

 Ja ennäe! Kraan asuski hoopis teisel pool teed, ma oma nõdra mäluga lihtsalt eksisin! Pilt ka väga hea, umbes nii vähe need kraanid silma hakkavadki, olgugi, et nüüd taevasinist värvi! Kõige vähem hakkab see silma muidugi suurema kiirusega liikuvatele ratturitele, kindlasti aga mitte nt Lennusadamasse minevatele peredele.
Milles probleem, linnaisad ja -emad?


 
Bussiliiklust on aga vaja ka siin paremaks muuta, nt Kalaranna - Viimsi liiniga, aga ka Lasnamäele ning Mustamäele ja Õismäele, Haaberstist rääkimata.






 
Mis on aga loodus ja nt lilleniit? Patarei ja Lennusadama vahel on tühermaa ja see hoolimata viletsast mullast, on vägagi liigirohke. Juba õitsvate taimede puhul võid oma 20-30 liiki kokku lugeda. Ja kindlasti on see looduslikum kui Kalaranna uute majade ees olev kunstlik taimla.




 
Paekivi on aga see, mida kõikjal tallinnas tuleb hoida nii palju kui võimalik. Ka siis kui hoone on väga musta ja pikaaegse minevikuga.

 
Kunst tänavatel on väga inspireeriv ja muidugi ei pea ma siin silmas väärastunud mõttemaailmast tulenevaid sodimisi.

 
Ega ma mälus laevu väga meeles pea, aga millegipärast arvasingi, et see on Kindral Kurvits.

 
Kunstmuru siit tuleks aga võimalikult kiiresti likvideerida ja võimalusel üldse keelustada - kohutav plastireostuse allikas!

 
Lõõgastumiseks panustatakse siin kõvasti! Mitte et ma oleks kapitaalne alkovastane. Ja kuna pudeli sain teel täita, siis polnud vaja ka lähemalt kaeda.
 

 
Tallinn ja purjed on aga olnud sajandeid lahutamatud! Ja sobivad alati ka pildistamiseks, sest sellist ilu annab sisemaa inimesel ette kujutada!


 
Ja loomulikult pole ma ainuke, kes mere ääres palju pilte teeb!

 
Eile pildistasin sealtpoolt.

 
Tõeliselt vägev ehitis. Pole ime, kui tegijad räägivad selelst, kuidas sees lammutatav sein ümber kukub ja teistes ruumides seda isegi ei kuule! Meeletu kogus on siia ka lasnamäe paasi kulunud, tellistest ja betoonist rääkimata.





 
Inimesi on siin aga alati palju liikvel, sest tegu ju ülimalt hea piirkonnaga!



 
Pildistamise puhul tuleb vahel aga atmppiltide raamest välja astuda ja pildistada näiteks ka läbi puude ning isegi postide. Teistsugune vaatenurk kui tavaliselt.


 
Aken Euroopasse?



 
Nagu russalkad ehk näkineiud puhkehetkel, meretuuli nautimas!??



 
Mida rohkem on pinke, seda uhkem!

 
Otse siit aga jälle läbi ei saa, sest just üks maja siit veel puudus! Rahal on suur võim!

 
Muide, siinsed majad enam ei tundugi nii kolemajad, nagu ehitamise ajal. Ka mitte nii ilusad kui "vastaskaldal" ehk teisel pool teed, aga kõlbavad vaadata küll!


 
Mis jutt et siin ühistransport kehva? Isegi rong sõidab ju?

 
Merevaade on aga jube küll. Siin nüüd olles saab aru, et küll teisel pool teed olevatel elanikel veab, ehitatakse see jube vaade lõpuks ometi kinni, eks ole...
 
 
Ka siin on sisehoovid kindlasti plussiks. Kuigi vähem rohelust, aga midagi siiski. Elanikele pakuvad rõdud võimalust lõõgastumiseks, aga eks võiks mugavat olemist ka siin rohkem olla.



 
Mingi resto, vist gruusia oma?



 
Näh, pudelid võtsidki silmad uduseks, aga ongi Kindzmarauli jt veine.

 
Haha, ega vein pole paha tõesti, aga parem siiski vett või hoopis eestimaiseid veine, mida naturaalsemad, seda uhkem! Siiski klientide puudust siin täna ei paistnud.

 
Jäätiski pole siin odav nagu pole kindlasti madalad ka rendihinnad.

 
Siinne haljastus on siiski jõudu kogunud, kuigi tegu nii aiataimede kui ka isegi ohtlike võõrliikidega!?




 
Muidugi meeldib siin ka varblastele. Saia antakse harva, aga saab ka seemneid otsida.














 
Rattavastaste (autoihalejate) õudusunenägu! Kurradi propagandistid oma kastikatega....

 
Pautimas.

 

 
Oh seda mälu! Otsisin eelneval majaküljel restot, mis siin ka pidi mälu järgi olema. Aga see hoopis siin, nurga taga.











 
Väga äge maja!


 
Kuidagi ülevärvitud? Ülemised oleks nagu kindlasti nõukaaegsed tavalised "bulgaarlased", alumised aga kuidagi ümarad pealt? Iidsemad või silmad petavad? Kopli liinidel nägin isegi tsaariaegseid rariteete.







 
Lilleke aias. Kuniks merevaadet, aga siin seda vist tiba ikka alles jääb.










 
 
Siin siis ongi too koht, kus tehti pilt parkimisest. Puude ja postide juures lisatakse mingi metallrest, sest muidu ohtlikud augud ju ja kõnnitee oluliselt kitsam? Ja kui puu on siin mõistetav, siis kes kurradi m... selle valgustusposti jälle siia välja mõtles???
Isegi siin, veidi eemalejäävate majade puhul saab leida valgustite lahwendusi nii et kõnnitee oleks valgustatud! Aga ei, selleks linnal raha priisata on!

 
Midagi klassikalist vahele!

 
Selle puu aeg on aga kahjuks möödas või kohe lõpule jõudmas. Miks täna seda maha ei võetud?


 
Vaat nii, selge tõestus, et ei osata oodata mis tulemas! Ostsime ka paar pirukat ja kohvi (ülihea kraam ju siin!), aga istumiskohti ja/lauakesi vähe. Naabri ukse ees rohkem, aga seal pole vist jälle väärt kraami!? Ennustan ette, et veel enne hilissügist on siin laudu rohkem!

Aga kui siinsamas aastaid tagasi pildistasin ja kirusin lambiposte, siis neid on homme siin veel rohkem. Linnaametnike ajude degeneratsioon?

Vikipeedia selgitab:

Degeneratsioon on taandareng, mandumine, allakäik; väärastumine.

Sõnal on ka konkreetsemaid tähendusi:

  • Degeneratsioon ehk taandareng on bioloogias rakkude, kudede, elundite, organismide ja populatsioonide taandareng.


 

 Muidugi üks asi mida kuidagi ei tahaks, on Kalamaja grupis näha postitusi joodikute/narkarite teemadel. Neist lahti 100% ei saagi, punnita kuidas tahad. Kui olen veendunud, et jalakäijate linn saab olema parem tulevik, siis see peakski olema parem. Linnaosa vanem Manuela Pihlapi kohta ei saa öelda, et mitte midagi ei tee, näed, jalutas ka mupoga ringi (mitte küll tänane pilt) ja küllap otsisid lahendusi. Mupolasi vähe? No aga milles probleem, linn lubas ammu tasuta transporti kõigile!? Teeme ära, viskame minema kallid ja mõttetud validaatorid, nende kulutuste arvelt suurendame palgafondi ja piletikontrolli teostavad mupokad saadame tänavatele?

 
Ja kui siin klientide puuduse põhjuseks viletsam kvaliteet, siis pole ime kui rolli mängib ka üleni must maja! kes ikka tahab olla mingi nii koleda (värvi)lahenduse osa? Muidugi, peaks ükskord siin midagi ostma, ehk eksin!

 
Ja näe ümberringi ilu kui palju tahes, siis isegi ilsad valgustid postidega on ikka sobimatud. Aga järjekordne hetk, täis jalutajaid ja rattureid.






 
Veel üks kolemaja, mille puhul omanikud midagi muuta ei plaanigi.

 
Parem istuda siin ja pirukat nosida ning kohvi rüübata.








 
Loodetavasti leitakse rahapatakaid ka selle erilise maja remontimiseks!?



 
Siingi võiks rohkem värvikirevust olla?

 
Aga see on jube! Viilkatused ja sobivamad aknad võinuks teha aga inetust pardipojast kaunitari!

 
Nagu lilled võivad isegi garaazhide juures muuta mulje puhtaks iluks!

Ja ongi üle kahe tunni arvutis istumist möödas, aeg selga sirutada. Tuleb vist täna ka hea uni.

********

Paslik oleks aga talletada ka Tallinna linna poolt "üles keeratud" kodanikuaktivisti jutt.

Lauri Kreutzwald
Suurim panustaja
+1
Need "mittevajalikud valgustuspostid" olid tänava avaliku arhitektuurikonkurssi võidutöö ühed peamised osad ja tänava sisustuselemendid.
Võib olla pilt järgmisest: 8 inimest ja tekst sisuga: 24 Riin 19 Sass Oleg Maria Greete
2

  • Neeme Sihv
    Autor
    Suurim panustaja
    Lauri Kreutzwald see näitab et üldse ei saada aru, mis vajalik! Oleks võidutöös olnud köisraudtee, oleks ka tehtud? Ning konkursis võinuks olla ka valgustid majadel.
    Tänavaruumi tuleb luua vaid vajalikud asjad ja raha kulutama läbimõeldult, rohepealinna aktivist!
    4

    • Martin Pennaste
      Neeme Sihv Valgustid ju ongi vajalikud. Näevad suht ägedad ja omapärased välja vähemalt siin visuaalil, muidugi maitse asi.
      Valgustid majadele kinnitatuna nõuaks ilmselgelt kõikide asjassepuutuvate majaomanike e KÜ juhatuste jne kooskõlastust ja nõusolekut.
      2
    • Neeme Sihv
      Autor
      Suurim panustaja
      Martin Pennaste kes keelab seadusi muuta? Miks peaks inimene tahtma maksta üle 10x rohkem? Ei tule pähegi mõtet, et loodusressursse pole piiramatult?

    • Neeme Sihv
      Autor
      Suurim panustaja
      Martin Pennaste mu vöraval muide oli üks 11W säästulamp. Valgustas mõlemale poole pea 30m. Kulu pea null. Kui suur kulu on ühel postivalgustil? Koos posti, kaablite ja hooldusega?

    • Lauri Kreutzwald
      Suurim panustaja
      +1
      Neeme Sihv Majadele paigaldatavad valgustisüsteemid tähendavad ju ka lisaks taluvustasu maksmise kohustust. (Vastavalt asjaõigusseaduse rakendamise seadusele on maaomanikul õigus taotleda tasu tehnovõrkude ja -rajatiste talumise eest.)
      Kortermajas on valgustite paigaldamiseks vajalik kõigi kaasomanike/ühistu nõusolek. Kuna elamu sein kuulub kõigile korteriomanikele kaasomandi osana, siis vastutavad ja omavad kõik korteriomanikud seda solidaarselt.
      Valgustite hooldamiseks peavad ka kõik majaomanikud eraldama tähtajatu hoone seina kasutuse õiguse ja tagama nende hoolduseks ligipääsu.
      Kuna elamud asuvad miljööväärtuslikus piirkonnas, siis on vajalik Muinsuskaitseameti luba iga valgusti osas.
      Hoone tehnosüsteemi muutmine, konstruktsioonide ja välisilme muutmine (sh täiendavate väljaviikude tegemine) on hoone ümberehitamine. Tulenevalt ehitusseadustikust, on vaja läbi ehitusregistri esitada iga maja kohta eraldi ehitusteatis ja ümberehitusprojekt.

    • Neeme Sihv
      Autor
      Suurim panustaja
      Lauri Kreutzwald ei tähenda! Või maksab keegi taluvustasu, kui välisukse kohale valgusti paigaldad? Siis võiks ju kalamajalased hakata linna käest raha teenima? On väga erinev, kas kinnistuomanikul on seaduse järgi selleks kohustus ja selle seaduse saaks ka teha.
      TÄNA SEADUS NÄEB ETTE, ET SÕIDUTEE OLEKS VALGUSTATUD JA ET ELANIKUD KULUTAKS 10 X ROHKEM RAHA! See ongi normaalne? Valgusreostusest räägitakse ka, aga Lauri ei saa aru? (siinkohal võrdub Lauri kõikide linnaametnike ja poliitikutega)
      Valgustite hooldus oleks samuti kinnistuomaniku mure. Vastutasuks saaks linn üle võtta kõikjal kõnniteede hoolduse. Kas on mõeldav, reaalne, võimalik? Inimliku tahtmise juures?
      Kes keelab koostöös Muinsuskaitseametiga leida sobivate valgustitega lahendus Kalamaja miljöösse?
      Eelnev kommentaar on muidugi ülikõval bürokraadi tasemel, kes ei soovigi midagi säästvamaks, rohelisemaks muuta ega ei huvitu ka inimestest. Rohepealinna aukodaniku tiitlit tahaks ikka?

    • Lauri Kreutzwald
      Suurim panustaja
      +1
      Neeme Sihv kui sa ise paigaldad enda isiklikule majale valgusti siis tuleb täita kõiki seaduses ette nähtud kohustusi. Samal moel konditsioneeri vms. hoone välisilme muutmise puhul. Kortermajas on valgustite paigaldamiseks vajalik kõigi kaasomanike/ühistu nõusolek.
      Kinnistuomanikul ei ole seadusest tulenevat kohustust enda hoonet valgustada ja selle läbi kulusid kanda.
      Tänava valgustite hooldus kohustust ei saa linn kuidagi linnaelanike kohtustuseks seada. Eriti nende endi tahte vastaselt.
      Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalametil, Tallinna Linnaplaneerimise Ametil ja Tallinna Transpordiametil tuleb seadusest lähtuvalt juhinduda tänavate ja teede taastusremondi-, ehitus- ning rekonstrueerimisprojektide lähteülesannete ja liiklusskeemide eskiislahenduste koostamisel ning projektide kooskõlastamisel valgustuse tüüplahenduste kasutuselevõtu nõudest.
      Tallinna Linnavalitsus 24.09.2008 määrus number 62
      Jalakäijate ülekäiguradade valgustuse tüüplahendused
      Tallinna Linnavalitsuse 24.03.2004 määrus nr 26 Tallinna linna teevalgustusnormid
      Tallinna Linnavalitsuse 01.10.2003 määrus nr 94 Tallinna teede ja tänavate remondi normatiivide kinnitamine
      Tallinna Kommunaalameti juhataja 5. märtsi 2012 käskkiri nr 20 Teehoiutööde ning haljasalade rajamise ja remondi täiendavad nõuded

    • Lauri Kreutzwald
      Suurim panustaja
      +1
      Neeme Sihv kinnistu omaniku kohustus kõnnitee korras hoida tuleneb ehitusseadustiku § 97 lõikest 6, mis sätestab, et linnas, alevis ja alevikus on teega külgneva maatüki omanik kohustatud korraldama sõidutee ja enda kinnisasja vahel asuva kõnnitee koristuse, sealhulgas lume ja libeduse tõrje, tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda. Seadusega kinnistu omanikule pandud kohustuse vastavust põhiseadusele on analüüsinud õiguskantsler. Õiguskantsleri antud hinnangu järgi on maaomanike kohustus hoida maaga piirnevad kõnniteed puhtana põhiseaduspärane. Samale seisukohale on asunud ka Riigikohus, kes on leidnud, et heakorratööde koormise panemine on põhiseaduspärane (3-4-1-13-11).
      Tallinna linn on valmis pakkuma kinnistuomanikele kõnniteede heakorratööde teenust. Teavet teenuse osutamise tingimuste kohta määrusele ei lisata, see avaldatakse Tallinna linna veebilehel. Ühe ruutmeetri hooldatava maapinna heakorratööde maksumus vastab maksumusele, mille Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet tasub hankelepingu alusel samas piirkonnas asuvate teede hooldus- ja puhastustööde eest ühe ruutmeetri hooldatava maapinna kohta.

    • Neeme Sihv
      Autor
      Suurim panustaja
      Lauri Kreutzwald Kas koolitad ka linnaametnike küsimustest ja jutust mitte aru saama ja mingeid mõttetuid vastuseid kirjutama?
      Siis pole ime, et meil selline linnavalitsus on, sest rumalamat kui eeskirjade kopeerimine, on siinkohal raske välja mõelda.

Lauri Kreutzwald
***************************

Suurim panustaja


+1
Vana-Kalamaja tänava projektis on kavandatud veekraane 4 tk.
3






6 kommentaari: