Blogiarhiiv

reede, 11. august 2023

Miljöö: Vana-Kalamaja - Köie - Soo - Kalju - Valgevase.

 

 
Läksin ainult turule. Siis mõtlesin, et kaaberdan natuke ringi ja astun tuttava töö juurest läbi. Ja edasi läks nagu ikka, pildistamiosnälg suur, vaataks ka üle kui kaugel tänava remont ja...
Aga alustuseks panen ehk selle korra ilusaima vaate, minu jaoks. Mida rohkem positiivseid emotsioone käigust, seda parem ju. Ja valdavas enamuses ongi Kalamajas positiivne.

 
Turulkäigu tulemuseks oli ka ilu mu peos...

 
Mida suurem ja uhkem on puu, seda kasulikum. Mitte et väike ei võiks ilus olla. Aga just suured päästavad kuumusest ning "toidavad" hingatavat õhku.

 
Tundub, et tehakse ka vanne, ehk isegi mullivanne? Või siiski võimalikult vähese mullaga puuistutamisaugud? Kivikirstkalmed? Ei teagi, millega tegu.

 
Kas meedia vaatab ka seda, et liikumismuredega vanurid saaks ka autoga apteegi ees peatuda? Või mida vaadatakse?


 
Mis on Kalamaja võlu? Minu jaoks tunneb siisn aegade igavikulisust, aga naudin nagu ikka ka värve, valgust, varje. Ning siin on enamasti just KODUD!

 
Sellise maja puhul võiks fassaadi küll veidi õdusamaks muuta?


 
Ei, uksed ega majad pole nagu Pisa torn, ikka mina natuke "kiivas".


 
Ka Reidi teel nägin mingeid poolkarpe, huvitav aga see, et kõik on n.ö. katuseta? Kuigi vist mõeldud istumiskohaks?

 
Näe mis kena ajahamba poolt puretud paneelikas...

 
Nüüdseks rohkem juba valmis ja käia siin juba parem.


 
 
Kalamaja on väga paljude laste lapsepõlvemaa ja -kodu. Paljud neist juba väga kaua tänaseks siin ilmas elanud, aga kodu meenutatakse ikka. Ka lapsepõlve loomulikult. Meenutatakse ka homme ja ülehomme.


 
Nüüd siis nägin lõpuks ära ka tänavavalgustid. Ja ikkagi, olgu need nii ilusad ja sobivad kui tahes, majade ja väravate küljes sobiks miljöösse! Postid keset tänavat on totrus ja ka hoopis kulukam iga kalamajalase jaoks.

 
Muide, ringkäik osutus üsna pikaks. Siin on vist kandi ainus väga hea kohvik? Ja ikkagi, mida edasi kõndisin ja aeg kulges, seda enam tekkis tahtmine sattuda hoovi- ehk kodukohvikusse. Selliseid võiks ju lubada ja need võiks olla? Tass teed või kohvi, kalasupp või kodune rabarberikook, mida iganes kodust!?

 
Aga veel kord, ei mahu minu hinge, milleks need kolakad, isegi kui nad on ehk ilusad? Muide, mõnigi ekslinnaosavanem on ka öelnud, et tallegi ei meeldi akendesse paistev valgus. Valgusreostus on see igal juhul, rohkem või vähem.
 

 
Saksa turistid jalutasid, küsisin kas on natuke Baierimaad? Pidi olema natuke küll.


 
Ajahammas aga tõesti pureb, kuid ikkagi armas!

 
Võimas!


 
Kas aga väga kole saab muuta veel koledamaks? Saab, osta kõige koledam plekk ja lisa veel neist tehtud asju fassaadile! Või lausa kanakuudivõrku!


 
Ah, vaatan rohkem ilusat, ka uut, mis ometi sobitum. Eriti puudega.

 
Isegi see on nagu pigem ilus kui mitte. Kuigi värve ma siin muudaks küll.






 

 
Kas aga ehitaja ongi selle maja üle uhke?


 
Huvitav, kuidas suudetakse siin kõik teha ilusaks ja ihaldusväärseks? Mis kaob, mis jääb (seinalaua alla)?


 
Pildistamise poole pealt muidugi huvitav, pilt detaile täis!

 
Ja pildistajana on vahel harva postide rägastik isegi huvitav, visuaalselt aga neid näha ei soovi. 

 
Ühed ilusaimad majad Kalamajas ja üldisest miljööst ka veidike erinevad.







 
Ka majade vaade võib olla nagu rägastik, aga see on kuidagi loomulik ja ehe.


 
Ilus! Aga ega siin ometi ilusat paekivi krohvida ei kavatseta?

 
Ka plangud ja aiad on osa Kalamaja miljööväärtusest.

 
Varikatustest rääkimata.


 
Ja "vana-toomas" tüüpi valgustid. Kui siin olekski valgustid vaid majadel, siis ehk peaks neist osa olema küll "varjatud" ehk valgus langeks vaid alla, kuid miks ka mitte "avatud" valgustid? Väikesed valgustid ju ei pimestaks ka ühtegi liiklejat?

 
Imeline! Nagu ütlesin, inimeste kodud!








 
Ka uus lasteaed tundub olema hästi miljöösse sobitatud?





 
Tegelikult häirivad mind ennast ka natuke viltused pildid, aga kustutada ka ei raatsi. Peaksin lihtsalt tegema rohkem topeltpilte, et neid vigu vältida. Ja vigu tuleb ikka sisse, pildista sa läbi silma või ekraani vaadates.





 
Siingi on varikatuse ilustused olnud väga kenad.

 
Nohjah.... Aga igatahes paremad kui plekk-kuudid või mustmajad. Vähemalt on vaeva nähtud detailirohkusega.

 
See aga siis kaudselt "sõsarpilt" teema esimesel pildile ehk üks kõige ilusamatest tabamustest täna. 

Aga endal tekkis taas küsimus: Kas peakski alati pildistama ainult ilusat? Postita ilusa keskel kasvõi natukene midagi muud, ikka leidub keegi, kelle arvates olen negatiivne! Ise, kui absoluutne enamus päevasest käigust on olnud pigem positiivne, ma nii ei arva. Seda enam, et koledat pole ju mina teinud?

Muide, lasteaia hoovis ka huvitavad valgustid!

 
Mõnede majade juurde loodud ka väga "kohevat" madalhajastust. Igatahes selgelt ilusam kui lihtsalt pügatud muru.
 

 
Ning ka sisehoovides poolkõrget haljastust.

 
Veel üks ilus vaade, v.a. postid. Liiklusmärkide puhul see küll sageli paratamatus, kuigi olen näinud ka poste, mis pole "keset teed2 vaid kuskil maja lähedal ja horisontaalis on toru, mille küljes märk. On vast enamasti vähemsegav lahendus.

 
Aga ju on meil ka postifanaatikuid, kelle jaoks on oluline erutav võimalus nende külge igasuguseid asju riputada.



 
Muide, tumepruunid puitaknad siin kindlasti loomulikumad kui punane plast. Küll aga harmoneerub punase varikatusega. Tulemuseks justkui üsna "värvivaene" fassaad, aga ometi ju ilus maja? Ning lisailu annavad lillealused.



 
Vahel püüan suumiga mängida, et leida pildile õiget "raami pildi ümber", aga vahel mõlemad variandid meele järgi. 


 
Ja vahel teengi mitu peaaegu identset pilti, seekord kolmest kaks jätan siiski alles. Väike rakursimuutus muudab vaadet tugevalt, aga taas minu jaoks ilusad mõlemad. Mõnikord isegi koos autokatustega.



 
See pink tuletas mulle meelde hiljutist elavat vaidlust linna poolt paigaldatavate pinkide üle, akende alla. Iseenesest ju ääretult tore ja õige, aga mure lällavate joodikute pärast on mõistetav. Ja nii tulebki vahel hoopis pink aiaga piirata. Majaelanike jaoks on istumisvõimalus ka ju oluline?

 
Kontrastide vaade. Aga vasakpoolnegi osa, kui kord korda teha, oleks ju kodu? Mina elaks küll.







 
Linnaosa sellised valgustid tähendaks elanikele kui maksumasjatele kümneid kordi odavamat lahendust. Muidugi ka linnale. Tõsi, selle eest ei tohiks ükski poliitik olla vastu sellele, et kõik kõnniteede hooldus oleks linna hallata!

 
Raami või pilt ära!



 
Siin (vähemalt seekord) polnud aga peaaegu mitte midagi pildistamisväärset. Värvid tundusid valed, päikese nurk ja varjud ka.




 
Miski aga siiski vääris jäädvustamist.



 
See vinge koht aga siiski vist parimat lahendust ei saanud...
Ehk muudaks midagi värvide lisamine näiteks akende raamistusele? Aknad ise ju üsna ägedad?

Igatahes see ringitrampimine tekitas väga hea enesetunde! Ja kahtlemata tekitab Kalamajas jalutamine sama positiivseid emotsioone väga paljudele. Ning mine tea, ehk tekib isegi mõni uus tänavakohvik Vana-Kalamaja tänavale?

4 kommentaari:

  1. Nii ilus ...huvitav...aitäh jagamast...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!
      Ja tegelikult sama mõtlen iga jalutuskäiguga ka ise. Ongi ilus ja huvitav, seega ongi igatahes oluline ja positiivne emotsioon. Enim tahaks, et neid positiivseid tuleks juurde, olgu see siis uue või renoveeritava maja, haljastuse lisandumise vm näol. Enne millegi tegemist peabki mõtlema: Kui teed, siis nii, et miljööd kaunistad, mitte ei riku!
      Tänud veel kord!

      Kustuta
  2. Näh, mu maja ka peale jäänud 🙂

    VastaKustuta