Blogiarhiiv

neljapäev, 24. august 2023

Täna teisele poole - Volta.

 
Lapsepõlves sai siiapoole tihti sõidetud, üsna vähestest sugulastest üks pere elas Nisu tänaval ja sinna oligi minna lihtsaim üle Kopli kaubapargi ulatuva viadukti. Väga kahju, et seda enam alles pole. Kaugemale ma kuhugi ei läinud, polnud siis niigi palju seikleja tüüpi. Ühe korra sõitsin kogemata peatusest mööda, Angerjasse.
 
Aga täna siis oligi mõte kaeda teisele poole, sest midagi ju ka Uus-Voltas valmis. Ning ilm ilus.
 
 
Siinne industriaalmaastik võimaldabki arendada linnas teistsugust arhitektuuri, erinev Kalamajast ju nagu siga ja kägu. Mitte et kumbki neist võiks inetu olla. Omaaegsed tehased, Krullist ja Arsenalist Voltani (küll mulle meeldis see nimi) annavad nüüd ruumi ja osalt ka oma ajaloo uuele kvartalile. Ja see, et asumid on erinevad, ongi eriti äge!

 
Hea, et ka omal ajal korduvalt soovitasin vanade trammipostide säilitamise peale mõelda. Tehti küll uuena, Ilmarises valmistatute umbkaudsed koopiad, aga need annavad nii palju vaatele juurde, vaata ja pildista mis nurga alt tahes!

 
Eriti vinge ja oluline on kui maksimaalselt säilitatakse vana, eelkõige paekivi osad.


 
Vahel isegi mõni post sobib pildile...

 
Kuigi ei midagi erilist, on ka sellistel postidel oma osa ajaloos.


 
Siinne trammi- ja raudtee ristumine tuttav värk, neid oli isegi kaks. Siitkaudu peaks siis vist ka plaanitav Kopli raudtee kulgema. Miks ka mitte? Kuigi kiirusi siin väga üles ajada ei saa, võiks isegi Paljassaareni olla täiesti ükski niit olemas, et kasvõi osa elektrironge alustaks siit, nt Tallinn - Keila või ka osa Ülemiste depoosse suunduvatest rongidest? Kuigi murekohaks see, et siis ei saa need Balti jaama läbida. Osa ka Tapa - Tallinn elektrirongidest? Mõtlemisainet küllaga. Või sõidaks hoopis rööbasbussid, Kopli - Ülemiste?
. Telliskivist saaks jalutada Balti jaama, aga kui Lillekülla saaks kõik vajalikud perroonid, oleks hoopis see ümberistumiskohaks edela- ja idasuunale.

 
Mis siin asub?



 
Sellisedki detailid linnaruumis ainult tervitatavad. Peaasi, et poleks midagi inetut ja saasta, nagu suur osa sodijate tehtut. Muuhulgas näitab ju rahva vaimset taset, meie endi loodu on meie peegelpilt.


 
Keskkonnaamet kardab rahvast? Vägevad aiad ja okastraat?







 
Needki majad ju ülivinged ja värvid harmoneeruvad? Lisa pakuvad puude varjud.









 
Erika tänava vastaskül jälle teisest ajastust, aga taas meeldiv see, et on palju renoveeritud.




 
Kui palju see ülemine korter maksab, läbi kahe korruse?
 



 
ja siingi mingi pargilaadne osa, seda ei tohiks mingil juhul lubada täis ehitada!



 
Bussiliiklus on aga siingi vilets, oleks vaja maakonnaliine Viimsisse ja ehk mujalegi, vähemalt viimaseid seni, kuni pole rongiliiklust.


 
Ups, pildistasin raudteed, aga alt paistavad ühed kõrvad. Vantsimisest vist väsinud, oli valmis puhkehetkeks, et end sügada lasta ja ise vastu limpsida. Kutsu siis ikka.

 
Praegu tasubki rohkem pildistada seda, mis kaob või muutub. Puhas ajalugu, ka tänane päev.







 
Haljastust on erinevat!



 
Sellised majad koos erinevate "lisanditega" ju siin piirkonnas väga ägedad? Eriti hea kinnisvara kui rõdusid palju. Kas ise elaksin siin? Ei tea, praegu siiski liiga tööstuslik, aga kui kõik saab valmis, olulised asjad käe-jala juures ja rohelust rohkem, miks mitte? Merigi ju lähedal.









 
Kitsastest elupuuvormidest jääb muidugi väheks. Vähemalt mõnes kohas, kus pingid, peaks olema ka "päris" puud.




 
Kohati näeb ka eesti keelt, aga on ka hauss ja hvläshh aaat ning muud taolist.





 
Isegi selline sein ju iseenesest väga lahe?
 





 
Ja juba oligi Volta tänav.

 
Ülimõnusalt varjuline!




 
Nähtav annab hea arusaama, terve tänavalõik puudega, mis varju ei anna! Mitte kõigevähematki! Ehk just siia sobiks mõned pingid ja nende juurde vana tamm (kunagi saab vanaks) vm.



 
Plaan einestada oli meil nagunii. Miks mitte proovida midagi teistsugust? Aasia toidud pole mu lemmikud, aga siin juba teine lugu.






 
Ohoo mõnel majal isegi ajaloolisi isolaatoreid alles! Johhannes Lorupi toodang.

 
Ja usu või mitte - väga maitsev! Kõik oli mõõdukas, ka barbeque polnud liiga vänge, vorstikesed mõnusad ja "gillsalat" selline magusapoolne.

 
Pisipirukat rebitud lihaga samuti head, nii kukkel kui liha.












 
Siin ka kohvikuid!
 








 
Oh neid jubedaid poste ja nõrka "rohelist" linnavalitsust!




















 
Kunagi räägiti, et Kopli - Tondi trammiga pole sõitjaid...

 
Matka lõpp-punkt - Balti jaam ja park!

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar