Blogiarhiiv

reede, 2. märts 2012

STREIKIMA?


Paraku muud võimalust ei paista! Mulle teeb aga üks asi muret. Pläralates on leida vägagi palju neid, kes sõimavad töötajaid pööbliks ja ei pea streikimist õigeks. Enne kui süüdistusi pilduda, tasuks natukene mõelda. Olen raudteel päris kaua töötanud ja õnneks on meil normaalsel kombel õnnestunud kollektiivleping sõlmida. Ja olles paljustki läbirääkimiste käigus loobunud. Tööandjat mõistes. Viimasel ajal aga tundub, et tööandjad (erinevatel elualadel) tahavad vaid võimalusi tulusid suurendada sel teel, et loobuda mõningatest lisatasudest ja soodustustest.
Nii on vedurijuhtide töö küllalt raske. Ja muide, oleme jõudnud kokkuleppele ka selles, et nädalas peab vähemalt kord olema 36 tundi sõitudevahelist puhkeaega. See tähendab seda, et kui E-R kl 8-17 töötavad inimesed saavad puhata R õhtust E hommikuni, siis meil teoreetiliselt poleks kunagi tervet nädalavahetust vaba!!! Muidugi, tegelikkuses ikka vahel on. Aga juhtunud ka nii, et vahel pereisadest vedurijuhid kuu jooksul kordagi ei saa olla kodus suuremal osadel puhkepäevadest. Saame lisapuhkust, mis 99,9 % tõenäosusega kaoks kui selline seadusemuudatus tehakse.

Kas tõesti ei ole me sellist soodustust väärt?  Kas on see ja mitmed teised väiksemad soodustused need, mis tööandjaid igas valdkonnas pankrotti ajab? Kui ma ei eksi, siis vist Norras on vedurijuhtide puhkus üldse 44 päeva! Mille poolest meie vähem inimesed oleme?

http://www.postimees.ee/758228/eesti-raudtee-streik-rongiliiklust-ei-peata/

Aga seda, et tööandjad massiliselt peale seadusemuudatust tormavad töötajatega kollektiivlepinguid sõlmima, nagu üks poliitik hiljuti väitis, usub vist küll vaid ta ise. Kuigi ma ei usu isegi seda...
Sest nii lolli juttu ei saa lihtsalt rääkida ju!?

Minu arust ei tohiks küll ükski tööandja nuriseda, et töötajad liiga suur kuluartikkel on praeguste palkade ja muu juures. Nii palju inimlikkust peaks ikka säilinud olema, et elementaarne palk maksta, millest tasapisi ära elada annab!?
Ja loomulikult peaks lepinguid sõlmima ja lisasoodustusi pakkuma oma töötajatele. Neile, kes tegelikult ju ettevõtteid olemas hoiavadki.

***************************
 Arvasin ära
03.03.2012 10:10

Tahavad rahulikult Naistepäeva tähistada! 
Kõige vastikum on see, kui pläralas ilgutakse. Naistepäeva teemal korduvalt. Tundub, et osal plärajatest pole niigi palju mõistust, et aru saada - streigi ajal ollakse töökohal ja ei tähistata. Sest see, kes mõtleb veel jämmima hakata, on veel lollim kui plärajad!
 süü lasub 100% valitsusel
03.03.2012 10:34
Streikida niisama ei saa. Streigini viib järgmine tee.

1) Töötülid lahendatakse töötajaid esindava organisatsiooni ja tööandja vahel läbirääkimiste ja kokkuleppe teel. Kokkulepe on mõlemale poolele siduv. - Esiteks peab siis olema nii, et mitte mingisugustki kokkulepet pole olnud võimalik saavutada.

2) Kui töövõtjate ja tööandjate esindajad pole saavutanud mingisugustki kokkulepet, asub neid lepitama riiklik lepitaja. Mõlemad pooled peavad tegema oma pakkumised ja riiklik lepitaja viib osapooled ja tingimused kokku (kompromissini). - Teiseks peab siis olema nii, et kas pole üks või teine osapool oma pakkumist teinud või pole riiklik lepitaja suutnud/tahtnud täita oma otsest tööülesannet.

3) Alles seejärel tekib õigus streigiks, kui SEADUSEL PÕHINEVAKS vahendiks töötüli lahendamiseks!

Käesoleval juhul pole riigi esindajad astunud mitte sammugi vastu õpetajate seaduslikele nõudmistele, et saavutada mingisugunegi osapooli rahuldav kokkulepe. Valitsus on käitunud ülbelt, üleolevalt, jäärapäiselt, järelandmatult, õpetajate probleeme ignoreerides. - Seetõttu on üldse jõutudki streigini.

Valitsus on ignorantselt käitunud ilmselt seetõttu, et on arvatud, et õpetajaist võibki n.ö teerulliga üle lasta, et - oh - ega nad strikima ikka hakka, küllap tõmbavad saba jalge vahele, löövad nina maha ja taltuvad, kannatades välja kõik nöökimised.

Aga - ennäe - õpetajad ei osutunudki peksasaanud koerteks ega n.ö piitsutatavateks orjadeks - vaid lõid ükskord ometi selja sirgu ja ütlevad: MEIE OLEME INIMESED! Mieia tahame inimväärseid töö- ja elutingimusi! 
Aga nagu näha, on siiski neid, kes viitsivad vaeva näha ja natukenegi teistele tarkusi ette tuua! 
Samas, on hea teada, et keegi maksab oma töötajatele talutavat palka, mitte head, aga talutavat. Ometi võiks mõista ka seda, et nii mõnigi tööandja maksab kordi vähem. Kuigi kasumit on ja jätkub isegi pättidele riskifondidesse matta.
Ja Mikk, raha tuleb ettevõtja rahakotist, olen nõus. Kuid rahakotti tuleb see töötajate töö tagajärjel. Ei piisa vaid ettevõtja panusest!

mikk
03.03.2012 11:12
Kogu see streik näitab kui rumalad on meie inimesed.Raha ei tule puuotsast vaid ettevõtjate rahakotist. Õpetajatele on juba ammu öeldud, et palk tõuseb 2013 ja mitte varem.Nii, et streik ei muuda midagi. Mida peab tegema väikeettevõtja oma töölistega? Praegu oleme ajajärgul, kus kõik tahavad õpetajaks saada.Miks, sest palk on hea ja suured puhkused talvel, kevadel ja suvel.
Saue , Laagri õpetajad teenivad juba praegu üle Eesti keskmise. Aga eraettevõtjana on raske maksta 1200-1400 euri kuus. Raskustega suudan 1100 maksta ja see on tõsi.

************** 

8. 03. 10225

Mina jälle ei saa aru, mis mõttes?
 http://www.ohtuleht.ee/467858

  Enamat ei saa, see pole mõistlik ega seaduslik

Kas töötajatele kindlustunde tagamine pole seaduslik???????
Selline suhtumine on küüniline!

 

13 kommentaari:

  1. Arusaadav et liiklus peab streigi päeval toimuma-et rahvas saaks tööle ja koju, kuid kui on töeline streik siis peaks kogu liiklus seisma terve riigis-muidu riik ei liigutagi end??? Soomes pühade ajalgi vaikus, mitte keegi ei tööta kuskil!! Vöi kuidas ???

    VastaKustuta
  2. Usun et köik raudteelased on palgatöusu ära teenind kuna töö pole ju kunagi tegemata jäänud ja rongid söidavad edasi!!

    VastaKustuta
  3. Huvitav, Pirtsu! Sina sad aru, et aastakümneid töö tehtud ja selle taga inimesed!? Mõned aga ei saa ja näevad ainult raha! Või nagu Ernie koomiksis, rahakõlin ei lase kuulda, mida öeldakse...
    Tegelikult oleks õigem kui seisaks kõik!!! Siis mõni tööandja saaks aru, et ka koristaja inimene ja ei ela vaid kiirmakaronidest...

    VastaKustuta
  4. Täpselt nii köik peavad streigis osalema samuti bussid, trollid, trammid ka -äkki siis hakkab riik liigutama end??

    VastaKustuta
  5. Veel enam, streigis peaks osalema Riigikogu õiguskoisjoni töötajad. Muidu seal mõned lükati tanki, enda eest, sest mõni poliitik enam ei julge ise püünele tulla...
    Argpüksid ühed kohutavamad inimesed...

    VastaKustuta
  6. No mis teha-ka möned riigikogu endised tegelased töötukassa nimekirja sattunud, jube kuhu see elukene siin varsti välja jöuab niiviisi jätkates?? Streigis peavad ikkagi osalema köik terve transpordi pool nii et liiklus seisab-vat siis äkki asi toimiks ja hakkab ehk muutuma??-lootma peab ju!!!

    VastaKustuta
  7. Kas sul täna r täht arvutis kadunud?
    Aga lootma peab jah!

    Lugesin mõnevõrra streigiartiklite pläralaid, üllatavalt palju on sõimajaid ja ka inimesi, kes eriti asjadest arugi pole saanud.

    VastaKustuta
  8. Streikige jah sest keegi peab ju midagi tegema. Ei saa lasta valitsusel lihtsalt rahvast üle sõita. Pol evahet on see vedurijuht,arst, õpetaja jne. Tore oleks kui sel päeval ükski rong ei sõidaks... ehk siis hakkab toompea mõtlema.

    VastaKustuta
  9. Tänud, Anonüümne!

    Enam vist tagasiteed ei ole küll. Loodan ka, et kõik seisab. Kõige rohkem mind häiribki see, et väidetavalt räägitakse koostööst, aga tegelikkuses ei arvestata mitte kellegi ettepanekutega.

    VastaKustuta
  10. Igsl juhul avaldan teile toetust!
    Kiisakas

    VastaKustuta
  11. Tänud, Anonüümne Kiisakas!

    Toetust vajame ikka! Aitäh!

    VastaKustuta
  12. Nii........to mikk - eraettevõtja....ja ka teised.
    Olen kah õpetaja ja ei saa mitte 1200.- palka...mitte sinnapoolegi...hea kui 1/3 sellest saan. See on omavalitsuste pädevuses ka, rikkam vald, rohkem palka ka.Ja ka puhkused on erinevate pikkustega. Nii,et pole mõtet ironiseerida.
    Tavaliselt ma ei kommenteeri, aga lõpuks hakkab see inimeste jauramine vastu. :(

    VastaKustuta
  13. Tänud, Anonüümne!

    See mikk ja teised, näited artiklite kommentaaridest ja minu arvamused selle kohta, Olen teiega täiesti nõus!
    Kahjuks vaevalt see Mikk siin lugema hakkab, aga mina tänan arvamuse eest!

    Neeme

    VastaKustuta