Blogiarhiiv

laupäev, 3. märts 2012

PALUPERA ÜHISPEATUS


Ükskõiksus ja hoolimatus tõesti ruulib!
Mõni sõidab autoderivist mööda ja keerab ennast kõigi ette. Võib-olla oli inimesel tõesti kiire, kuid sellist asja nähes pigem tekib vastupidine arvamus. Eks seda näeb liikluses väga palju muidugi.

Ükskõiksust mujalgi palju. Eile, kui Kohilast rongile tulin, siis käisin korra läbi väikesest, teiste majade taha peitunud kioskist, kus siis juur- ja köögivilju müüakse. Kunagi oli see kant turuplatsiks, nüüdseks kioskid veetud jaama juurde. Muidugi oli see löök, sest enamus kaubanduses käijatest sinna ei satu, kui just spetsiaalselt ette ei võta. Mainitud müügikoht aga tegutseb. Hindade koha pealt ma spets pole, samas torkas silma, et Konsumist pere tuli, mehel suur kott porganditega käeotsas. Kas ta üldse teadis, et ka teine koht olemas? Ja kummas kaup kodumaisem? Ega minagi ei tea. Ja koha reklaamsiltki torkas kogemata silma. Palju paneb paika muidugi hind, erinevad laadad pole just parim väljund põllumehele. Sest hirmkalliks võib minna kohamaks ja laada korraldajat juba ei huvita, et tänu sellele läheb väga kõrgeks kauba hind ka tarbijale.
Seega peaks olema ostjal võimalus kohapealt toodangut osta, millel transporikulu ( ja ehk ka vahendajad olemata) puudub või on väga väike. Ja see on juba eriti oluline, muidugi kui talunik ei püüa just nöörida...

Olen ikka püüdnud talupoode viimasel ajal külastada ja tõesti loodan, et tekib juurde teeäärseid müügikohti. Palupera üks sobivaid kohti esimese pääsukese jaoks uudse lähenemise ja mõtlemise kaudu.


Vald loodab koostöös Eesti Raudteega kujundada Paluperast Via Hanseatica sõlmpunkti ja loodan väga, et selle jaoks ka raha leitakse. Tegin omapoolse kirja ettepanekutega erinevatele ametkondadele. Eesti Raudteelt ma muidugi vastust ei looda, aga ehk tasub loota, et neil ükskõiksus kadumas? Siis saaks ka ideaalse asukohaga ja suurusega platsi rakendada möödasõitjate ja ka kohalike muidugi, teenistusse.

Õnneks on eelneval lingilt näha, et üht-teist varemgi tehtud, ei oodata vaid rahalaeva ja selline suhtumine kiiduväärt. Oleks tõesti tore, kui rongijaamast saaks sõlmpunkt, mis kohalike jaoks oluline. Eriti kui käivitub bussiliin, millega peale kohalike saaksid siis ka külalised rongilt tulles Otepääle, Kuutsemäele ja piirkonna majutuastustesse.

Projekti käigus on oluline just mõtlemismallide muutus. Igal juhul peab peatusesse tekkima kasvõi pisikene köetav ooteruum. Tuleb aru saada, et "liblikatiivalik" mõtlemine pole jätkusuutlik. Nende tiivakeste all on päris karm halvema ilmaga rongi oodata. Loodan, ikka loodan...

Mida rohkem hoolimist, seda parem elu! Eks näis, mis vastused tulevad ja jätkame koos olukorra arengute jälgimist!?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar