Blogiarhiiv

reede, 16. märts 2012

PEALINNA SADAMA TURG


Nautisin just midagi väga hõrgutavat! Käisime Kadiga Sadama turul ja ostsime üht-teist. Presidendi kilud olid tõeliselt maitsvad, eriti kui piima peale juua. Kahjuks jäi mul tähele panemata, kas seal turul ka talupiima oli, seega pidin leppima lahjema poepiimaga. Kuid kui mõelda, et kui olnuks veel kannatust oodata värske keedukartuli valmimist...

Isuäratavat on siin rohkemgi! Enamus ühe talu toodang, kuid müügil ka "Õnne 13" talust juustu (Esko talu päris elus).




Kui lisaks isuäratavale välimusele on veel pakend imepõnev, siis tuleb vist uuesti külastada ja midagi head osta...




Hapukapsas tshilli ja peediga on veel maitsmata ja punane peakapsas (selline nämma salatiks!) veel ootel...



Mustjala Mustardi toodangut juba varemgi proovinud.

Ostmata jäid küll väga ahvatlevad ketshupid. Aga ega need kuhugi kao!


 
Päris palju oli ka Hiiumaa käsitööd. Muidugi, meil pole kindlust, et ka lähitulevikus toodete valik nii lai. Sest kui ikka käsitöö seebi valmistaja peaks igale sordile tegema 1000-eurose analüüsi, hoolimata sellest, et Tervisekaitsele on koostise kohta andmed edastatud... 
Küll aga tasub tõsiselt mõelda sünnipäevakinkide ostmisel just meie enda käsitööle! 
Või kui on soovi, võib sama kapi ära osta...







Siin aga siis tegu äsjaavatud Ahja Lihatööstuse toodanguga? Poleks paha kui selliseid tooteid kohapeal teeäärsetes müügikohtades müüdaks...







Mida vigiseda? Talusid, kelle toodang esitatud, vähevõitu.
Kala oli, aga valik ja hinnad tunduvad olema vastandlikud - valik väike, hinnad suured!? Aga vähemalt kodumaine? Ei, mitte päris, lest kaugelt seitsme maa ja mere tagant...

Kuid tasub vaatama minna küll ja ostma ikka ka. Ainult et invaliididel ei ole vist võimalust tulla?
Kivid ju ees! Ja kui palju räägitakse meil hoolitsusest puuetega inimeste eest!?

Täpsustus! Turu perenaise sõnul see vana koht, uus ja suurem olemas, nii et invaliididel võimalused olemas (vt kommentaare!). Tänan märkuse eest!



*****************

Ja kirjutab ka Õhtuleht.



6 kommentaari:

  1. Aitäh, et tulite, aitäh, et muljetasite! Näeme iga päev kõvasti vaeva, et väiketootjate ja talude kaupa rohkem müüki saada. Puhta südamega viskan kivi talunike kapsaaed - kus te, kullakesed, olete, kui teie jaoks säärane suur maja avatud sai? Tooge oma kaup kohale, lepime hinnas kokku ja võtame müüki, et loodusmehel ja teistel huvilistel meel rõõmsam oleks!
    Mis kalasse puutub, siis valik kõigub igapäevaselt vastavalt sellele, mis hetkel saadaval. Kindlasti ei taha me piirduda ainult kodumaise kalaga - sel ju kohe suured keeluajad ja kudemised peale tulemas, egas seepärast kalaletti kinni panna saa. Seega müüme lisaks kohalikule meeleldi ka ookeanikalu ja mereande, vastavalt sellele, mida kätte saame. Eile-täna on näiteks letis meritint, see ju üsna haruldane koduvete kalake :-)
    Invaliidide peale oleme palju mõelnud - maja on maaga samal tasapinnal, puuduvad trepid ja tõkked, uksed avanevad automaatselt, olemas on ka inva-wc. Parklas on ruumi nii laialt, et ära mahub või terve invaliidide ühingu ühiskülastus. Sa, loodusemees, nokkisid paraku välja eelmisest parklast alles jäänud vana märgistuse, mis omal ajal maja ette maha värvitud oli. Eelmisel nädalal aga meilis meile üks lahke invaliid, kes enen tulekut uuris, kas ja kuidas ligi saab ning peale käimist taevani kiitis, kui mugav oli tulla ja olla. Nii et tagasiside suisa otseallikast :-)
    Tule aga jälle, loodetavasti leiad järgmine kord üles ka grusiinide kohapeal valmistatavad küpsetised, meie leivatoa, kus iga päev soe leib valmib ja ka piimaleti, kus kõik kodumaised talupiimad esindatud on.
    Sadama turu perenaine Liina

    VastaKustuta
  2. Tänud, Liina!

    Alustame tagantpoolt. Too vana parklakoht torkas tütrele silma kohe. Nii eeldasingi, et srnaselt paljudele teistele kohtadele on asi...natuke käest ära. Ja olen selliseid kohti piisavalt näinud, võite uskuda!Kaugete merede kalad pole sugugi pahad ja heameelega söön ka neid. Valik lihtsalt tundus väike, võrreldes mõnegi kalakioskiga. Aga eks muidugi sõltu see ka päevadest ja hooajalisusest.

    Minagi loodan, et talunikud rohkem kaupa tooksid. Sest mida suurem valik, seda rohkem külastajaid ja seda väiksemaks võib isegi kohati muutuda juurdehindlus!?

    Kindlasti tulen ja soovitan soojalt juba praegu ka teistele! Ja usun, et näete igapäevaselt vaeva. Tänud selle eest päris tõsiselt!!!

    VastaKustuta
  3. No Torokse sinki võib iga kell osta. Ehkki läheb kalliks, sest selle kulu on päris suur. Aga unustad Grossi orjatöö ja Rakvere ökokummi korrapealt ära ega lepi miski muuga. Ja Sepamäe astelpaju mahl on ka igasugu apelsini-mandarini lirridest kõrge kaarega üle.

    VastaKustuta
  4. Tänud Soobel!

    Kindlasti proovin ja usun, et sul õigus! Ka presidendi kilu ja ka näksatud praeräim olid imehead, mis tõepoolest jätavad pähe kumisema mõtte, et...peaks uuesti minema...

    Grossi tootedki üldiselt päris head, kuigi viimasel ajal kohati kallimaks läinud ja kadunud siutsukana ja suitsukala võided, kuid kõhklusi tekitab tõepoolest üliväiksed palga ketis, mis kuuldavasti mitte tõusta ei taha. Ja ei usu, et kasumid nõnna väiksed on, et kohe kuidagi palka tõsta ei saa, seda enam, et töötajaid vähemaks jäänuid...

    VastaKustuta
  5. Seal turuhoones kindlasti head kodumaised kaubad, juba pildid näitasid seda ja tundub sama hoone kus kunagi oli c-terminal?!!

    VastaKustuta
  6. Vist sama jah. Aga väga soovitan minna ja midagi head endale leida! Usun, et ei kahetse!

    VastaKustuta