Blogiarhiiv

laupäev, 20. august 2011

QUO VADIS, EESTIMAA



http://www.postimees.ee/535750/indrek-ja-kadi-tarand-meie-ulesanne-on-eestit-edasi-viia/

http://www.postimees.ee/536212/kreitzberg-jargmine-siht-voiks-olla-sotsiaalne-heaolu/

http://www.postimees.ee/536162/ilves-riik-peab-muutuma-tegusamaks/

Ei tea, kas tegemist keelelise vääratusega, ajakirjaniku apsakaga või siiski avalikustamise näidisega!? Kuid tõeline pauk, kui saad aru, et riigis korruptsioon tõenäoliselt ülikõrge (sest muidu ju oleks juttu korruptsiooni likvideerimisest, mitte langetamisest, kuna vaid üle pea kasvanud asju üritatakse vähendada) ning oh õudust! Omavalitsustes see veelgi kõrgem!!!

Ta tõi tegusama riigi näideteks läbimõeldud ja arusaadava seadusandluse, mida vajadusel parandatakse, praegusest kiiremad kohtumenetlused, teenuste ja võimaluste kättesaadavuse ning omavalitsuste korruptsiooni langetamise riigi tasemele.

http://www.e24.ee/535870/mart-laar-eestil-on-lainud-vaga-hasti/

Praegu sain hetkeks vabaks Eestimaa kaevamisest ja kaebaks natuke elu üle Eestimaal? Kadi otsib mulle õues uut tööd, eks näis...

Tegusamaks muutumise suhtes olen vist ennegi natuke arvamust avaldanud ja kui juttu elu edasi arendamisest, siis jaanalinnugripi tõttu ja muude asjaolude pärast on millegipärast eriti oluline edasi minna globaalsetes asjades. Loomulikult on! Kuid sama tähtsad on pisiasjad. Kui kirjutada (s.t. rääkida) et midagi paremaks muuta saab seadusi ümber tehes ja edasi arendades, siis miks asjad lähevad hullemaks? Kohtusaagade venimisest või kõrgete tegelaste viletsast tervisest vangiminekul ma ei räägi hetkel. Ka mitte sellest, kuidas õhku täis seltsimehed leiavad ikka endale võimaluse ehitada mere (järve, jõe) kaldale ja loomulikult kallasraja sulgemisega. Ning seaduste JÄRGIMISE asemel, hakatakse ebaseaduslikkust seadustama! Ehk seadustaks ka viiolite rahaeraldised? On ju riik nõrgemast nõrgem kui inimestel on sissetulek ja varandus, kuid võlga tagasi makstud ei saada!?

Eile jäi kripeldama töö ja seaduste seosed. Sõitsin Raplasse ja Türile. Balti jaamas istusid asotsiaalid ja tinutasid. Rongis vist siis mitmed bsotsiaalid ja tinutasid. Jaamades csotsiaalid ja tinutasid. Tegemist ei ole eriti populaarse käsitööga, kui just jutumärkidesse ei pane...
Tegemist on sellega, et on piisavalt seadusi, mis keelavad avalikus kohas alkoholi tarbimise, viibimise alkoholijoobes ja kaaskodanikke häirida jne jne. Ja sellised asjad on viimaste aastatega vägagi käest ära läinud. Kuigi kirjutatud piisavalt neist asjust rongides, bussides, jaamades jm, siis kontroll ja järelvalve läinud aina nõrgemaks. Mis nõrgemaks, lausa olematuks! Mis tegususest me räägime, kui paljud reisijad ei taha ühistranspordiga sõita just avaliku, demonstratiivse ja suhtumisega "mina võin!" tinapanemise pärast, millest seni seda mitte teinud järeldavad: "Mina võin ka!". Tegevusetusest võime rääkida kui pealinna värav on täis joodikuid, haiseb, puuduvad vajalikud teenused, pole politseipunkti, reisijad sunnitud olema lageda taeva all... Tegususest pole lõhnagi!
Iga normaalselt mõtlev inimene mõistab, et sellise suhtumise tagajärjel (KARISTAMATUS!) süveneb sarnane mentaliteet ja ükskord avastame, et on hilja midagi ette võtta! Eilne rongisõit tähendaski rongide loopimist Kohilas. Õnneks mitte kividega, seekord, vaid õuntega. Seegi on ohtlikum kui arvata oskame, sest inimesed võivad viga saada või ehmata, kuni rabanduseni välja. Seekord tipnes asi küll vaid ühe rongi prozhektori purustamisega, kuid on`s seda siis vähe või palju? Prozhektorita sõita ei tohi, rongi väljavahetamine liinil tähendab aga raha ja ajakulu! Mis nüüd teha? Ehk ei juhtu midagi, aga ehk võib see kaasa tuua õnnetuse? Rääkimata kivide panemisest rööbastele samas lähedal. Kui kõrged tegelased eurorongiga Haapsalus sõitsid ja teele kõrvalisi asju pandi, oli lärmi taevani. Kui tavareisijad sõidavad päevast-päeva, teadmata, mis teel ja ümberringi toimub, siis võid rääkima jäädagi - ei ole peatustes peaaegu üldse näha ei politsid ega turvafirmasid. Ja ega polegi vahet, kui ka on, siis enamasti piirdutakse uta-uta sõrmega vibutamisega. Hoolimata sellest, et kogu see ükskõiksus toob kaasa nii reisijate kui teenindajate pingul närvid ja süveneva stressi! Ehk tasuks mõnelgi otsustajal tulla ja põhitöö kõrvalt jageleda joojate, suitsetajate ja lagastajatega kümneid kordi päevas!? Kuid sellist olukorda ju pole olemas! Niisuguse mulje jätab ametnike suhtumine! Eks põhjuseid selleks palju, aga loomulikult toimub lihtlabane jaanalinnugripi sündroom - pead peidetakse liiva alla ja lihtsalt ei kavatseta märgata!

Tallinnas, Balti jaamas käiakse pidevalt raudteel tehakse grafitit, grillitakse, põletatakse kaablit. Kui palju on inimesi trahvitud? 0
Pidevalt avalik alkoholitarbimine ja ihuliste vajaduste rahuldamine peatustes. Palju karistatud? Tõenäoliselt 0-lähedane.
Päevas rongides tarbitakse alkoholi umbkaudselt 500-1000 korral. Lisaks sama bussides, trollides, trammides tuhandeid kordi ja usun, et ma ei liialda. Palju on karistatud? Praktiliselt 0
Jaamades ronitakse alkoholijoobes fooride otsa, rongide alt läbi, lõhutakse, lärmatakse, kaabitakse kumme, varastatakse...Palju on karistatud? Praktiliselt 0

Seaduste muutmine ja parandamine aitab vähe, kui ei alustata järelvalvet nende seaduste täitmise üle ega karistata! Kuni ei kontrollita olukorda peatustes. Kuni ei tehta reide rongides ja bussides kuni puhumapanemiseni välja kahtluse korral. Kuni pead liiva alt välja ei võeta!

Eestis on küllaga põhjuseid olla uhke oma inimeste ja riigi üle. Oleks rohkemgi kui kellegi ükskõiksuse tõttu seda uhkustunnet ära ei rikuta!






2 kommentaari:

  1. Tãnapãeval jah suht karistamatult liiguvad tegelased avalikes kohtades pudelitega- jube vaatepilt, mida aastaid edasi seda hullem tundub.
    Ilusate ilmadega eriti tehakse sûüdimatult mida aina tahetakse, avalikult (kedagi kartmata kahjuks).
    Lihtsalt paljud eiravadki seda, mina kaasa arvatud, ma ei soovi neid vaadatagi mitte.

    VastaKustuta
  2. Tänud!

    Igati nõus! Ja ega polegi vaja kedagi karta, sest harva, kui ehk kedagi ka karistatakse.

    VastaKustuta