Blogiarhiiv

esmaspäev, 22. august 2011

KOGU MAA ELEKTRIFITSEERIMINE

Kes valgustab sinu koduväravat?


Käisin õues suitsu vedamas ja vaatasin kui pime on ikka meil külatänav. Ja tuli meelde üks vana artikkel, mida otsima asusin. Leidsin google`st esimese raksuga!

http://www.maaleht.ee/news/uudised/elu/article.php?id=30150927

Kunagi millegagi seoses räägiti, et "me võtame looduselt ise..." või midagi sellist. Meelde ei tule, ju see nõuka ajaga seoses on. Üldse oleme harjunud hirmus palju võtma! Anda ei taha suurt keegi! Miks?

Kadedus? Laiskus? Ahnus? Mugavus?

Siia kolides ja tasapisi elamist välja ehitades oli üks esimesi asju, mis häiris, valgustuse puudumine. Siin kunagine aianduskooperatiiv, mille puhul lähtuti eelkõige suhtumisest: Teeme ise! See tähendas eraldi elektrivõrku ja alajaama jms. Tänavavalgustust praktiliselt ei kasutatudki. Nagu hiljem tuleb ilmsiks, tähendab see "Teeme ise" tihti seda, et teeb keegi teine, aga mitte see, kes ütleb! Selles ehk ongi põhjus?
Kui alajaamas midagi kärssama läks, polnud ühtegi isetegijat kohal. Isegi see, kes elektriraha kogus (ja nagu hiljem selgus, otse loomulikult ka manti võttis!), oli kaugel ja ütles, et teda ei huvitagi! Muidugi saime asja korda spetsialistide abiga, peale seda tuli keegi ja ütles, et "oleks pidanud ise tegema, oleks odavam tulnud"! Püha nugis, kus sa mees enne olid?? Ja loomulikult ei tule sellised asjad tänapäeval enam odavamad ise tehes. Eriti kui võimalikult odavaid asju kasutada.
Isetegemine tähendas ka seda, et aastate jooksul polnud keegi isegi trafosse õli valanud! Ja kui liini üle anda EE-le, siis mõni sõimas veel lollikski! Eks see kõik ole külaelule kohati vist suhteliselt tavaline?

Aga tagasi pimeduse juurde. Panime majale järk-järgult mõned lambid, enamasti soodsa hinnaga, u 300 kr tükk, päris kenad kusjuures, peagi kasutasime ka säästupirne. Nüüd maja ümber valge ja eriti hea oli koju tulla pimedas! Kuigi teadsid, et kedagi pole, siis ometi maja nagu ootas! Alati oli hea tunne! Tõsi küll, kohati pidid muidugi kas ninali käima või taskulampi omama. Seda muidugi siiani! Aga eks see maal olegi loomulik, vähemalt suure tee peal. Oledki ka autojuhile paremini nähtav. Pimedus paneb imestama ka selle üle, et paljude arvates tekitab valgustus ka turvalisust ja kindlustunnet, kuid arvajate majade ümbrus millegipärast ei sära eriti!? Rohkem ikka jutustame, vähem teeme?
Üks lamp siis värava juures. Valgustab teed ka teistele külaelanikele ja külalistele. Suhtarvuna võiks arvata, et põhimõttelisi inimesi meil umbes kümmekond saja kohta. Päris hea tulemus!? Pean silmas kümmekond peret saja kohta.
Püüdsin paar korda ka teistele välja pakkuda, et mõni lamp võiks ikka veel olla peale nende paari kohta, mis olemas. Lootusetu. Tundub, et mõni ei saa hoopiski magada kui tema lamp kasvõi natukene teistelegi valgust annab! Loobusin.

Aga lugedes eelnevast artiklist kohalike (ka energeetiku) kurtmist, hakkab kurb ja natuke ka häbi. Miks ei võiks tõepoolest natuke ise teha? Kindlasti oleks see sadu kordi odavam ja ega need paar säästulampigi eriti kulu tekita. Seda enam, et kindlasti paljudel mõnigi stiilne vana lamp kuskil tallel!? Kindlat hinda raske öelda, kuid paarikümne majaga külatänava valgustus võib maksma minna kuni miljoni krooni jagu! Sama ise tehes maksaks vaid mõnikümmend tuhat. Räägin kroonidest. On vahe? Kui omavalitsustel ikka rahanappus ja ei jätku seda va krabisevat piisavalt teede hoolduseks/lumetõrjeks ja veel sajaks asjaks. Miks me siis tahame lüpsta seda omavalitsust? Ja maksumaksjat ehk iseennast?

Teeme ise!?

Ka Nina külas.  tegelikult võiks see olla muidugi kompromissvariant elaniku ja omavalitsuse vahel.
Alustada tuleks ehk tingimuste määratlemisest. Kui palju peaks olema lampe kinnistu tänavapoolse serva kohta (näiteks üks lamp 30 m kohta), minimaalne heledus (mina olen kasutanud umbes 10 W säästulampi), kas on lisatingimusi (pimestamise vältimine jms). Lambi süttimine peaks olema tagatud hämaruselülitiga. Sellise komplekti hinnast kompenseeriks omavalitsus ühekordselt umbes 70 eurot, s. o. ligikaudu 1000 krooni. Anduri hind u 30 eurot, normaalne lamp 20-40 eurot, kellel soovi võib muidugi või kümme korda kallima valgusti osta! Elektrikulu jääb edaspidi kinnistu omaniku kanda. Kusjuures, samale andurile võid ju lülitada või kümme lampi oma kinnistul?
Probleemseks võib osutuda standardi (valgustid) kehtestamine, sest proovi sa eestlaste vahel kokkuleppele jõuda! Aga no ehk jõuaks?

Selline süsteem välistaks tohutu koguse materjali raiskamise. Vaadake vaid kui palju metalli või betooni kulub postidele, valgustitele, kui palju kulub kaablit ja kui "külm" on selline valgus? Kui palju maksavad projektid ja firmade töö? See kõik jääks ära, selle asemel jupp kaablit ning valgusti kinnitusklamber. Miks peaks omavalitsus sinu enda raha eest tohutuid mõttetuid kulutusi tegema?

Muidugi igal pool leidub inimesi, kes rusikatega rinda tagudes nõuab, et omavalitsus peab tegema seda ja teist! Kuidagi imelik on sellisele inimesele soovitada ISE üks valgusti panna. Sest see ütlus justkui jookseks tühja kohta. Seda lihtsalt ei märgata! Ei taheta märgata! Ja korratakse oma nõuet! Ise väikestki sõrme teiste jaoks liigutamata! Selliseid inimesi küllaga, kahju, et nad ise oma tühisusest aru ei saa.

Ehk teekski midagi ISE? Mitte ei ootaks Leninit või vallavanemat? Muidu on ütlus Kogu aeg räägitakse, et tulge Peipsi äärde puhkama, aga...” jätab mees ühtäkki lause pooleli ja sätib minekule. kuidagi kõledavõitu või kuidas? Tahad külalisi, siis hoolitse ka nende eest. Mitte stiilis, kus isetegemine tähendab tegemisi teiste poolt, mittemingil juhul aga otsest sõnade tähendust...

OHHOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!

Miljoni kulutaks aga külatänava asfalteerimisele? Et küla ikka kestaks ja elanikke ehk maksumaksjaid oleks ikka palju nagu kihulasi...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar