Blogiarhiiv

reede, 20. aprill 2012

EESTI RAHVAS KASTI?


Keegi ei plaani muudatusi, keegi ei soovi arutada alternatiivseid võimalusi, kedagi ei huvita, et enamus eestimaa inimesi tundub olevat ERM-i vastu sel kujul?

http://www.postimees.ee/813356/irlile-ei-sobi-ermi-praegune-projekt/

Oleksime valimiste lävepakul, oleks sõnavõtud.....

Mind ei valita ja kui jäärapäiselt oma ideid läbi surutakse, ei lähe ma ka valima. Või valin neid, kes ajaloo (prügi)kasti heitmist takistada tahavad. Mitte, et auhinnatud arhitektuuriteos prügikast oleks. Vaid, et kasti ei sobi suurem osa asjadest, mida paljud suurt vaeva nähes teinud või kogunud.
Vaatasin täna pilte ja eksponaate, kuulasin sugulasrahvaste hääli ja mõtlesin - kas tõesti peaks betoonkoloss olema sobilik, et näidata meie lastele ja ka väliskülalistele meie elu ja ajalugu?
Muide, Maahärra küsis klubi uue maja kohta imbes nii:
Kas see on nüüd parem kui tahmane Eesti tare? Mina küsiks sama!

Muuseum avatud maastikul annaks tohutuid võimalusi! Vähe sellest, et eraldi hoonetes säilitamine ja eksponeerimine annaks rohkem lootust ekspositsiooni säilimiseks avariide ja õnnetuste korral, olulisim on hoopiski külastaja võimalus sammuda ajastust ajastusse. Erinevate ajastute ja sisu esutamine vastavate ajastutega kokku sobivas elemendis näitaks, et üks rehetare tuba oli ikka tervik - suur maja. Mitte üks nurk mosaiigikarbis! Vaid hetk ja koht, kus inimene sündis, elas ja suri!

Osa ekspositsioonist kannaks silti "Mitte puudutada!", kuid osa annaks võimaluse mitte ainult näidata tummalt külastajale, kuidas võidi midagi teha, vaid lausa teeks ja tervete tööpäevade ulatuses! Miks ei võiks praegused käsitöölised teha oma tegemisi kohapeal, kusjuures tooteid ju nagunii tehakse ja müüakse? Teha kohapeal ja müüa samas maha? Oleks ju hea koht tegemiseks ja ka müümiseks? Igaslt asjalt ja teolt tilgiks tilgake ERM-i kaukasse? Aga mida teha betoonkarbi ümbruses?

Samm-sammult läbides vahemaid ajatu ajaga sammu, mõistaksime hoopis paremini, milline oli elu enne meid.
Ehk mõistaksime paremini ka inimesi, kes meie ellujäämiseks raskeid töid ja tegemisi tegid.

Ja leiaksime ning mõistaksime paremini oma juuri, nendega seonduvate köidikute tugevust!


Tehes hoonete ümbruses ajastule iseloomulikke toimetusi, näitaksime, et oleme endiselt elus ja tugevad. Isegi siis kui ühes tares koduõlut teeme ja külalistele keelekasteks pakume.


Isegi ühest ajastust teise jõudes, kasvõi nõuka aega, oleks erinevaid võimalusi, milliseid hooneid püstitada. Kui ERM tuleks sellisena, nagu olen välja pakkunud,  Tabivere lähedale, kuidas sobituks asjasse Jääaja Teemapark? Kas sobiks spetsiifilise lahendusena või suruks ka esivanemad betoonsarkofaagi?

Mida me siis ikkagi soovime? Toppida eksponaadid halbadest hoiutingimustest kuhugi, ükskõik kuhu? Ja loodame, et kohale tuleb miljoneid huvilisi? Vaatama kübekest ekspositsiooni, mis on "surnud"? Kas poleks õigem mitmed muuseumid kokku koondada?

Nõuka aja sümbolitest hoonete vahele ei ole mõtet tuua Maarjamäe obeliski, kuid mõnigi Lenini või kellegi teise skulptuur oleks küll sobiv. Me ei saa eitada ega kustutada olnud ja tehtut. Ei aita kui teeme näo, et nõukaaegsed skulptuurid polnud kunst.


Nii võib ju kohe küsida: Kas konkursi võidutöö on ikka arhitektuur?

Ei sobi. Mõttetu ja kallis. Enne eelistaksin midagi lihtsat...

Kodust ja siin läbi sajandite elanud esivanematele omapärast.

*******************************

Üks artikkel veel. Ja tahaks teada, mida arvatakse.


Ütlen kohe ära: häbematus on taas see, et me kellegi lolluse tõttu jälle PEAME midagi tegema. Antud juhul sellega jätkama.

tulge ometi mõistusele
19.04.2012 11:18

Uus ERM ei sobi Raadile kunagise soveti okupatsioonirajatise laienduseks.

Eesti rahvas väärib enamat kui soveti lennuraja pikendust oma ajaloo eksponeerimiseks.

vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -5 -1  +1 +48


 Mõistusele? Keda...?
19.04.2012 13:06

Keda Te mõistusele kutsute? Rahvas on oma EI öelnud, aga käsureformikommaritele see ei loe! Nemad on ju rahva "tarkus, mõistus ning südametunnistus"! Isehakanud, kellel nende kolme sõnaga tegelikult midagi ühist pole! Seega oma "JE" valimistega olete saanud selle, mida tuleb vähemalt 4 aastat kannatada. Aga arvata on, et kannatame paar põlvkonda veel selle soperrdise pärast! Polnud enne valimisi,...seda enam pole neid nüüd! Valimise vabadus on nüüd ainult selles, et hääletada saab jalgadega! Selle võimaluse kasutamise ulatus on nii mõnegi lähiriigi juhtkonna ärevusse ajanud. Meie omad, aga sellises olukorras elada tahavadki! "Võite kindel olla!"


Topimegi kasti või rõõmustame, et oma rahvas jalgadele valu annab? Või mõtleks ja tuleks oma kodutanumale tagasi?Teeks nii, et sugu jätkuks ja rahvas püsiks? Siis pole vaja ahvida teistelt vaid oma koduukselt üle Eestimaa vaadata ning mitte ainult mõelda, vaid ka TUNDA!!! Südames...


Või on tulevikus oma sugu asemel siin vaid multi-kultirahvas?

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH


24.04.10225

Väga kahtlen. Publikumagnetiks, on nagu ekspert isegi ütleb, vaja mitmekesisust.

2 kommentaari:

  1. See tundub töepoolest pönev muuseum, kus vaatamist jagub kindlasti terveks päevaks!!

    VastaKustuta
  2. Tänud, Pirtsu!
    Praeguses näitusemajas tore, aga piisab tunnist, uus suur, aga iseasi, kas seal mõnus tatsuda...

    VastaKustuta