Blogiarhiiv

reede, 27. mai 2011

AJALUGU JA AJAVIIDE.

Lapsepõlves meeldis mulle ajalugu. Ja lood arheoloogiast. Ja asjade kogumine - Norma märgid, sain kokku üle tuhande, enamus siiani alles. Maksid 11 kop tükk, hiljem olümpiamärgid vist 17 kop. Suuremad 30 kopikat.
Tikutoosietiketid.
Rahad.
Margid. Huvitav, kas tänapäeval leidub Eestis ka mõni noor filatelist? Peale NSVL/SSSR markide müüdi palju eksootikat - Kuuba, Burundi ja mida kõike veel.

Meeldisid isolaatorid. Klaasist ja keraamilised. Need jah, mis elektri- ja telefonipostide otsas ja majade seintel. Üks tuttav omab praegu päris korralikku kogu. Mul ka natuke. Osa näiteks saadud Pärnu liini telefonipostidelt. Kus oli alles ka tsaariaegseid. Nii et nii mõnigi üle saja aasta vana.

Tüüpiline näide enimlevinud isolaatorist nõuka ajal, toodetud siis vennalikus Bulgaarias.



Toodetud meil, Võrtsjärve ääres, Meleski klaasivabrikus, mille hiljem vist omandas Joh. Lorup. Lorupi klaasikunst on kuulus.

Tsaari-Venemaa vapp. Nõuka ajal kästi vahetada välja vanad isolaatorid. Pärnu liinil tehti seda jaamades, jaamavahel ei hakanud keegi selle mõttetusega tegelema. Nii võis alles hiljuti leida poste, mille küljes oli vaata et kümmekond erinevat isolaatorit.

Rosenthal.


5 kommentaari:

  1. Nii tore lugeda, et keegi veel sellise harrastusega nagu vanade isolaatorite kogumisega-korjamisega tegeleb. Mul abikaasa ammu alustas s.t. korjas, kui isolaator just teel vastu tuli. Viimastel aegadel mina asja üle vôtnud. Kas need siin fotodel on kôik, mis sul on vôi on neid rohkemgi?

    VastaKustuta
  2. Tänud!

    Veidi on ikka veel, pole lugenud, aga nii kolmekümne ringis. Tuttaval aga olemas tõsine kogu.
    Mõned on mul veel silmapiiril ehk saab käpa peale panna...

    VastaKustuta
  3. Hello,

    Greetings from Hungary, from an Insulator collector.

    http://myinsulators.com/hungary/fisz.html

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.110620705725413.13788.100003324532938&type=3

    We would be glad to know Insulator collectors in Estonia. We are only 60-70 in Europe, 6000-7000 in North America, 100-200 in Australia, 4 in Hungary, 6-8 in Poland.
    We are working on save more and more type of Insulators, grow collections, swap, trade. I specially collect the pole top constructions too, crossarms, pins etc..

    Zoltan

    VastaKustuta
  4. Äge. Mul on samuti nii mõnigi selline olemas.

    VastaKustuta
  5. Peab siis millaski oma kogust mingise saidi tegema. Aga töö saab mahukas olema, seepärast pole käsile võtnud veel.

    Soobel

    VastaKustuta