Blogiarhiiv

reede, 22. juuni 2012

Maainimene ja loodus.


Aitäh pildi saatjale!

Maainimesed on alati loodusega tugevalt seotud olnud. Nüüdseks on palju muutunud põllumajanduses ja sugugi looduse jaoks mitte alati paremuse suunas.

http://www.ilmajaam.ee/884036/piltuudis-niitjad-ja-vosaloikajad-ohustavad-linnupoegi/

Siin-seal ikka antakse nõu, kuidas midagi teha või mis aitaks midagi paremaks muuta. Kui palju (tänapäevases röövkapitalismis) praegused suurtalunikud näiteks märkavad, et raha ümber on ka midagi muud? Ja eurobürokraatia ümber ka muidugi.

Keegi kurat ei jõua igasuguste nõuetega kursis olla, aga selge on, et nõuete karmistamine toob kaasa tihti näiteks olukordi, kus lindude pesitsemis ja -toitumistingimused halvenevad.
Kas tänapäeva talunikud jätavad uute, moodsate lautade ehitamisel võimaluse lindudel, nahkhiirtel jt pääseda "lakka" või lauta sisse? Kui palju jõuab maamees rasketes oludes sellele mõelda? On lindude pesitsemine eurobürokraatide poolt keelatud talupidamise ruumides? Oleks vägagi huvitav teada, kui palju suurtalunduses või üldse põllumajanduses keegi paneb üles pesakaste, pesade aluslaudu jne. Või polegi suitsupääsuke jt linnud meile olulised?

Räägu olukord pole just kõige parem. Korduvalt soovitatud teha niitmist n.ö. seest väljaspoole. Kui palju seda aga rakendatakse?

Võsa võtmine hakkepuiduks praegu väga moes. Ka raudtee ääres. Ennegi tööde käigus häiritud isegi must-toonekure pesitsemist, praegused tööd pesitsuaja tipul on küll veidi kurjast, kuid ju ei mõtle sellele loodussäästlikku kütet varuvad ärimehed.

Seosed on väga olulised ja samas ohtlikud. Mõelgem või väga paljude mesilasperede kadumisele...

Vägagi huvitav teema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar