Blogiarhiiv

pühapäev, 24. juuni 2012

Pealkirjata ajastud.

See küsimus on ja jääb lõhestatuteks, kuni ei mõisteta, et ühes tegevuses osalenud ei saa kõik olla "heade" poolel.




http://www.vooremaa.ee/contents.php?cid=1023136

Mõningad 21.06.2012 12:42
küsimused ka pr. Kressale:
kus siis ikkagi peeti Eesti Vabadussõda 1941 -- 1944? Kas ainult Eesti territooriumil või ka Venemaal?
kas politseipataljoni mehed, kes sõdisid Doni steppides, Leningradi rindel, Valgevenes ja eriti Peipsi tagustes külades olid ikka Eesti kaitsjad ja vabadusvõitlejad?
Minu sugulane, kes värvati politseipataljoni ja kes läks kommunistidele kätte maksma, rääkis pärast sõda sugulaste seltsis õõvastavaid lugusid politseipoiste tegemistest vene külades.

Vastused 21.06.2012 19:08
Eesti Vabadussõga peeti aastatel 1941-1944 nii Eesti territooriumil kui ka Venemaal ja mujal Idarindel. Jah, kõik teie mainitud mehed olid Eesti ja terve Euroopa kaitsjad ja vabadusvõitlejad.
Lugusid on igast sõjast alati räägitud. Lood muutuvad põnevamaks ja jook kangemaks kui mehed saavad vanemaks. Sugulaste ringis räägitud lugusid pole viisakas turufoorumis edasi arutada.

raffas 21.06.2012 20:11
Raffas loomulikult ei oska vastata pr.Kressa käest küsijalt.
Küll aga teab raffas, et pärast sõda viidi Saksa sõjaväes teeninud mehed peaaegu in corpore Gulagi. Tõsi, mõned jäid maha, oma vabaduse ostsid nad välja mitmesuguse tegevusega. Kes tegi purupunaseid filme, kes laiutas laimujutte, mõni käis koguni mürgiviinaga metsavendade punkrites,
Ilmselt pahatahtlikke kuulujutte ei tasuks tiražeerida, liiati, kui juturääkija ilmselt ise enam oma juttude eest ei vastuta,
Õõvastavaid asju vene külades saatsid korda nõukogude partisanid, keda siis tavaliselt ka sõjaseaduste kohaselt karistati.

Lavrenti 23.06.2012 20:25
Härrased! Kurb on lugeda arvamusi, mida ilmutavad inimesed, kes ise ei ole n.ö. asjas olnud. Ka autor , lp. Jaanika Kressa, ei ole endale selgeks teinud vabadusvõitleja mõistet.

Olen, oma küllalt pika elu jooksul, kohtunud inimestega, kes olid sündmuste keskmes nii Eestis ,Venemaal, Valgevenemaal kui teistes riikides. Olen kohtunud inimestega, kes noil aastatel (1940 - 1945) ühest "põrgust" teise sattusid ja ka seaqlt välja tulid, kuid nüüdseks igavikuradadel rändavad. Millegi pärast need inimesed ei nimetanud oma tegemisi vabadusvõitluseks vaid kättemaksuks neile endile, nende peredele ja kogu Eestile tehtud verise või julma ülekohtu eest. Kurja tegid noil aastail Eestis nii venelased kui sakslased ja nendega koos teistest rahvustest inimesed sh. suur hulk eestlasi ka. Oli ju sõda, kus puudusid reeglid, kehtis julmema tahe!.

Julgen väita, et ka siinsetest kaaskommenderijatest osa on endiste "seltsimeeste" käsilased või viimaste järeltulijad, kes oma vanemate tolleaegseid tegusid õigustada püüavad. Seda võib järeldada nende faktitäpsest kirjutisest.

Mis puutub minusse, siis KGB, NLKP ja kohalikud parteitud bolscevikud ning muud pealekaebajad suutsin endast eemal hoida ja neid omavahel kogunisti kisklema panna. Ma ei teinud seda nii nagu Mart Arold - meeletute kirjalike pealekaebuste, KGB tippudega kohtumiste ja muul moel enda positsioneerimisega. Viimane tõdemus on võetud selle mehe enda poolt kommentaariumis avaldatud faktide põhjal. Mina suunasin subjekte omavahel kisklema oma sõnaga, mitte kuskilt kõrgelt alla vaid ikka altpoolt ülesse.

Jah, neid tublisid inimesi,kes olid oma ajastu (1940-1945) ohvrid ja kannatuste kandjad, jääb väheseks. Aga, härrased, ega tuleviku sündmused ei saa kergemad olema. Näete - Euroopa Liidus ei ole meie vabariigi inimesed sakslastega mitte ühel pulgal. Nemda korraldavad turgu, nemad määravad kvoote ja toetusi, mis on väga-väga erineva suurusega meile... Vabadusest ei ole seega juttu ka täna meile kuskilt leida.

Väike vihje: Eesti Pangal on kohustusi eurosüsteemi ees 3,5 miljardi euro ulatuses. Euroopa Liidu juhtriik Saksamaa on sõnaotsese mõttes Venemaa energeetika-lõa otsas.

Eestlastel täna vabadusvõitlusest rääkida on väga väike võimalus. Rohkem tuleb juttu teha kättemaksust ülekohtu eest. Kättemaksu korral ei ole oluline koht vaid võimalus . Nii lihtne siis seegi kord selle olulise asja seletus.

*******************

Rahval (mitte Raffal, eesti keel on piisavalt tähtis) polegi teinekord muud võimalust oma arvamust välja öelda ja pole viisakas seda turufoorumiks nimetada. Muidu kipud jääma samasse klassi nendega, kes nimetavad kommenteerimisvõimalust peldikuseinaks. Ja ehk ka Mart Arold püüab omal moel tuua selle kaudu rohkem teadmisi inimestele.

Ma ei ole sõjaaegne inimene ja keegi lähisugulastest pole ka Siberis olnud. Ega kedagi pole tapnud peale sõda metsavennad ega sõja ajal hävituspataljonlased. Vähemalt ma ei tea seda. Samas, ma ei poolda ühegi okupatsiooni käsilasi ega ega pea tingimusteta vabadusvõitlejateks teises mundris sõdinud mehi. Jah, võib mõista, et 41-sel okupatsiooni alt tervitati vabastajaid. Neid tervitati kohati ka 44-ndal.  Ka neid võib mõista, sest miks pidanuksid nad olema õnnelikud saksa okupantide üle? Millegipärast ei kavatsenud kumbki vabastaja siit aga ära minna. Nii et ei pea ma olema tänulik ka kummalegi okupandile. Küll aga hindan neid, kes tõesti püüdsid seista vabaduse eest ja mitte ainult relvaga vaid ka sulega.

Mulle meeldib teadmisi saada ka ajakirjast "Kultuur ja ELU". Kuid see kipub olema üheülbaline ja enamus kirjutisi toovad esile varjatud vihkamise ning soovimatuse mingilgi moel mõista teisel pool sõdinud eestlasi! Vähemalt osasidki neist.
Nõukogude võimu võltshumaansusest võidi olla pimestatud vägagi pikka aega. Ja seega pole ka ime, et peeti neid helge Eesti tuleviku tagajateks. Aegade jooksul on kindlasti paljudel avanenud silmad ja vabaduselootus on olnud paljudel hinges.

Vabadusvõitlus nagu ka Vabadussõda on meile tähtis. Seega peame ka endale selgeks tegema, kes on vabadusvõitlejad. Ja neile ma tahaks tõesti au anda...

*******************

9.07. 10225

http://www.dzd.ee/899794/v-tallinne-najdeno-zahoronenie-1941-goda/
09.07.2012 11:45
777 : ЕВРО ! Тебе сколько лет щенок ! ? Таких как ты надо учить ? Эти солдаты погибли с коричневой чумой с которой сражался весь мир практически и судили Твоих Кумиров за то что они уничтожали людей ! Концлагеря придурок эстонобразованый изобрели и применили задолго до того как появился СССР-Термин «концентрационный лагерь» появился в период англо-бурской войны и был применён английской армией к местам содержания бурского сельского населения, которое собиралось (концентрировалось) в лагерях для предотвращения помощи партизанам. Первоначально термин использовался в основном в отношении лагерей для военнопленных и интернированных лиц, но в настоящее время он, как правило, ассоциируется в первую очередь с концентрационными лагерями Третьего рейха и потому стал пониматься как обозначение места массового заключения с крайне жестокими условиями содержания.-Первая попытка создать газовую камеру была проведена в одной из тюрем штата Невада в 1923 году по инициативе тюремного стоматолога по фамилии Тернер +--Набить бы тебе РЫЛО за твое Вранье !Да не стоит марать руки о такую человеческую мерзость !
С этого IP-адреса ранее написан комментарий от 777(11:28).


-0 +24
09.07.2012 17:32
777-le : Oled tark, kuid sina ära sõima teisi kutsikaks jne.!
NL oli ja jääb okupandiks ja kasutas selle nimel häbematult ära oma rahvast, nii et miljonid su oma kaasmaalsed surid just kommunismi tõttu. Nii et süüdi pole ainult natsism.
Kuni leidub neid, kes seda ei mõista, jääbki arusaamine asjadest poolikuks. Ka sinul.
Vabastaja on see, kes vabastab ja koju läheb. Kui sinu korterisse pätte kinni võtma keegi tuleb ja pärast sinna elama jääb? Kas ta on vabastaja või okupant?
Ja euro pole sõnagi kirjutanud laagritest ja pole midagi valetanud. Tüüpiline nõukamentaliteediga süüdistamine, nagu Stalingi süüdistas Leningradi arste ja miljoneid teisi inimesi. Nii et viisakas oleks vabandada, mitte tulla ähvardama rõõla üleslöömisega. Kui ikka inimene oled, mitte internats.
С этого IP-адреса ранее написан комментарий от Ats(17:26). 


09.07.2012 21:55
euro : Ну Портвейн, ты и клоун. В голове столько намешано пропаганды и мания величия.

Зачем вы Хельсинки бомбили. мирный город? Вот и огребли справедливо с 22 июня.
Все кто с вами воевал - воевали с красной заразой. И их никто судить не вправе - да и не осудили, кроме самой красной заразы. Так что воюй дальше, видимо, с бутылкой водки: кто кого.
С этого IP-адреса ранее написан комментарий от euro(11:34 09.07) и euro(11:37 09.07).


-1 +0
09.07.2012 12:36
VENED : ОСТАНКИ НИКОНОВА В НАЧАЛЕ 60-Х БЫЛИ ПЕРЕЗАХОРОНЕНЫ ВОЕННЫМИ НА МАРЬЯМАА И БЫЛА МОГИЛА, КОТОРАЯ БЫЛА ЛИКВИДИРОВАНА В 90-ОМ, КОГДА ЛИКВИДИРОВАЛИ МУЗЕЙ "ВОЕННО-МОРСКОГО ФЛОТА". КУДА ЭТО ВСЕ ВЫВЕЗЕНО-ГОВОРИЛИ В КАЛИНИНГРАД. ЗНАК В ХАРКУ-ЭТО МЕСТО ПРЕДПОЛОГАЕМОГО МЕСТА ГИБЕЛИ НИКОНОВА.БЫЛИ-ЛИ В МОГИЛЕ КОСТИ-ЭТО ВОПРОС.В 90-ЫХ ГОДАХ ПРОШЛА ИНФОРМАЦИЯ(МОЖЕТ"УТКА") О ПОСЕЩЕНИИ ЕВГЕНИЕМ НИКОНОВЫМ СВОЕГО МЕСТА ЗАХОРОНЕНИЯ. А ТО ,ЧТО СОВЕТСКИЕ ВОИНЫ В БОЛЬШОМ КОЛЛИЧЕСТВЕ ГИБЛИ(МАМА ГОВОРИЛА, ЧТО В ПОРТУ СТРЕЛЯЛИСЬ СО СЛОВАМИ "ЗА РОДИНУ,ЗА СТАЛИНА")В ЛАГЕРЯХ УСТРОЕННЫХ ПО ФИЛЬТРИ НЕМЦАМИ И ПРИ ОТСТУПЛЕНИИ.МАМА САМА ДЕВЧЕНКОЙ ВИДЕЛА ТРУПЫ В "ВОЛЧЬЕМ УЩЕЛЬЕ" КАДРИОРГА(РЕБЯТА ИСТРЕБИТЕЛЬНОГО ОТРЯДА) И У ВОЕННОГО ГОСПИТАЛЯ ТРУПЫ РАНЕНЫХ С БРОШЮРАМИ "ЧТО ДЕЛАЮТ ФАШИСТСКИЕ ИЗВЕРГИ С ПЛЕННЫМИ" О НИКОНОВЕ.КАЛЬО КРОЛЬ В КНИГЕ"KOHVRIST KOHVRISSE" ПИШЕТ О ОТСТУПАЮЩИХ СОВЕТСКИХ ОТРЯДАХ РАССТРЕЛЯННЫХ НЕМЦАМИ ПРЯМО В ГРУЗОВИКАХ ОКОЛО НЫНЕШНЕГО АЭРОПОРТА. ВОПРОС, ГДЕ ИХ НЕМЦЫ ХОРОНИЛИ.


-0 +8
09.07.2012 13:24
Валера : Слава Героям, уничтожившим фашистских падонков и конченых мразей, помогавшим им на земле!А тех ублюдков, которые до сих пор героизируют фашизм, даст Бог, тоже вычислим.


-2 +10
09.07.2012 15:23
Rocket revaler(at)gmail.com: Никонов, если и погиб, то под Козе, так как известен персонаж которого идентифицировали краснофлотцы после гибели своего братушки, это майор Хирвелаан, участник группы Эрна, они все были переодеты в форму РККА, для совершения терактов, поэтому скорее всего именно это ввело в заблуждение Никонова. Есть подтверждённый факт эксгумации майора в 42-м году, там=же неподалёку стоит памятник ему. А в районе Фильтри- скорее всего лежат убиты в результате авианалёта на позиции в районе древесного хранилища бумажной фабрики. На каком-то сайте была выложена аэрофотосъёмка именно этой части Таллина.


-2 +0
09.07.2012 18:42
777 : ATS 09.07.2012 17:32 Ты зачем написал на языке на котором ТУТ не говорят !? Этим самым ты встал на стороны тех кто сжигал людей потому что они евреи или цыгане ! Ты считаешь ниже своего достоинства говорить на русской странице /ПО РУССКИ !И кто ты после этого !???? Сам поймешь или НАЗВАТЬ ТЕБЯ как полагается ?
С этого IP-адреса ранее написан комментарий от 777(11:28) и 777(11:45).


-0 +0
09.07.2012 20:48
Ats : Olen lugenud eesti lehtedes venekeelseid kommentaare ja ei näe siin mingit probleemi. Seda enam, et viisakas inimene oskab selle maa keelt, kus ta elab ja saab sellest aru.
Sinu tekstist võib aru saada sinu shovinistlikest vaadetest. Mina mõistan hukka igasugused natsid, padukommunistid ja nende rezhiimid ja ei seisa ei natside ega internatside poolel.
Arvan, et sina pole see ütleja, kes keelab mul lugeda venekeelseid ajalehti, ajakirju ja raamatuid, elada kaasa spordis Venemaa sportlastele või kuulata vene muusikat. Ammugi ei ütle sina, mis keeles SIIN kirjutatakse!
A esli nado, mogu i umeju dostatotshno po-russkii pisat i govorit.
Õpi ja tee endale selgeks, et nii väga teistele nimesid ei anta, sest sinu käitumine ei kõlba mitte mingitesse viisakuse ja austuse piiridesse. Kuigi, eurole vastamise järgi oli näha, et eriti sa teiste kirjutatust aru ei saa.


-0 +0
« 1 »

Mõnel sovinistil, neokommunistil või neonatsil aga eriti väike valulävi...

Ometi peame me oskame austada hukkunute mälestust, kui nad just otseselt sõja vallapäästjad pole. Ja austada nende mälestust, kes Stalini, Hitleri jt poolt ära kasutatud kui kahuriliha, see on elementaarne!Nii oleks vaja ka Maarjamäel veidigi remonti teha ja tänapäeval pole 40x40 plaadid eriti kallid.










Üllatav on aga see, et siin puudub venekeelne selgitus?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar