Blogiarhiiv

laupäev, 23. juuni 2012

Olukorrast riigis - jaanipäev.


Midagi head-paremat võib Jaanipäeval endale lubada. Magusa arbuusi või Põltsamaa glögi. Mina võtsin viimase.

Tore! Jaanipäev eilse suhtelise palavuse järel rõõmustab vihmaga. Kas nüüd just rõõmustab, aga eks rõõmu peab oskama tunda ka millesti muust kui päikesest ja palavusest.
Praegu otsustasin uudised üle vaadata ja taustaks televiisor. Päris hea on kuulata Tartu Akadeemilist Meeskoori - näitab nende juubelikontserti.

http://www.postimees.ee/885516/ansip-eesti-on-end-riigina-t-estanud

Jah, üksi on meid jätnud nii London kui Washington.... Tahaks loota, et inimkond on nüüd targemaks saanud ning ükskord õpib ka vigadest. Ja sellest, mida oleme kannatanud, õigemini meie isad-emad. Minu nõuka aeg oli nendega võrreldes pigem tavaline, Siberi-ajad olid selleks ajaks läbi. Eile hilisõhtul jõudsin ka Krossi raamatuga lõpuni, nii see ajastu veidi rohkem silme ees.
Kas aga ikka täielikult oleme tõestanud riigina? Eelkõige endale on meil veel palju tõestada...

Muidugi, soovitaks peaministril ka pläralat lugeda. Kuigi võib-olla kõik pole soliidne ja ikka arvatakse, et kesikud seal kirjutamas, mingi mulje osa rahva meeleolust see annab ikkagi. Kuigi ilkumist, viha, tigedust ja õelust ma ei soosi ning lasen sellel mööda külge maha voolata. Kahjuks voolab ja jääb see Eestimaale...nii et mõtlemisainet on...

Ainult, et järgmine uudis Postimehes kohe palju halvem! Ja selliseid uudiseid ei ole hea tunne lugeda...

http://www.tallinnapostimees.ee/885500/tallinnas-soitis-juhiloata-roolijoodik-vastu-seina

Olukord riigis aga endiselt vihmane, võiduparaad vaadatud ja mis edasi?
Peab vist nautima mõnda head filmi või hoopis dokki Eestist? Uudiseid mõnevõrra. Kasutama võimalust arvutist mõne silmavahele jäänud uudise leidmiseks. Mõtiskleda. Polegi nii paha!

**vihm vähemaks jäänud, poes käidud ja väike grill-lihagi ostetud. Üks ja teine naaber aga sõitnud kellelegi külla ja see tänu vihmale. Kui endal katusealust pole, mis sa siis ikka grillid, kui ähvardab ladistada. Kelle aga katusealune, see rohkem või sees. See mõttelõng aga arenes vanu uudiseid tuhlates. Ja kui sattusin juba tuttava lehe peale.

Aga enne otsisin üles ühe lõigu Krossi "Kallid Kaasteelised" raamatust, sest see mulle hirmsasti meeldis oma sõnaseadmise poolest. Jutt oli tema kogu "Söerikastaja" retsensioonidest, milledes polnudki nagu erilist mõtet.

"...Aga vähemalt enamjaolt püsisid nad (kirjutised - minu märkus) üldjoontes korrektsed, kuigi see korrektsus meenutas midagi, mis meil alles aastakümneid hiljem nii üldiselt tuttavaks sai, et me praegu tahaks seda lausa meile eriti omaseks nimetada: seda, kuidas aruandjad tänapäeval Riigikogus tänavad neid, kes neile vastikuid küsimusi esitavad: Oo ja, tänan lugupeetud proua ministrit, et ta esitab mulle sobiva ja huvitava küsimuse, millele ma erilise heameelega vastan..."

Päris tabavalt. Eriti kui loed mõnda küsimuste-vastuste kohta. Sest peab ju ikka suhtlema rahvaga ja veelgi rohkem kliendiga ja on tore, et nii rõõmuga vastatakse...

http://blog.elektriraudtee.ee/2011/09/pildid-uute-rongide-istmetest.html








Anonüümne ütles...
Lehel http://uus.elektriraudtee.ee/ toodud andmetest jääb mulje, et erinevad klassid on ainult diiselrongides. Tahaks ikkagi täpselt teada, millised on elektrirongide istmed?
2.Õhutemperatuuriks vagunis lubatakse 18-22'C, aga kas päike jääb ikka silma paistma, nagu praegu on?
Mati
3.Kas pakiriiulid tulevad ainult 3-ste istmete kohale või ka kahestele?
Elektriraudtee ütles...
Elektrirongides ja diiselrongi tavaklassis on tavaklassi istmed.

Salongi klaasid on tumendatud, peegeldades päikeskiirguse soojust ja eredust.

Pakiriiulid tulevad mõlemale poole vagunis.
EESTIMAA BLOGI ütles...
Mis põhjusel ei kasutata päikesekatteid akendel?

Istmete mõõdud on millised?

Pildid on petlikud! Kas neid istmeid vaatamiseks-proovimiseks Balti jaama ei võiks välja panna?
Sooviks ikkagi teada, KUI mugavad need siis on!
Elektriraudtee ütles...
Istmete möödud vastavad standardi nõutule.

Päikesekatteid ei kasutata enam (seoses vandalismiga), pigem kasutatakse spetsiifilisi klaase (nagu meilegi tulevates rongides).








EESTIMAA BLOGI ütles...
Mõõtusid saab esitada mm-tes või sm-tes.

Milliseid meetmeid vandalismi vastu kasutatakse?
Anonüümne ütles...
Kuidas seda mõista? Teilt küsiti istmete mõõtmeid, aga vastate nagu poliitik?
Ja cm või mm-test polegi kuulnud midagi? Või valite küsimusi, mida peate vastamise vääriliseks?

Ja tõesti, miks ei võiks neid istmeid proovida? kas kardate, et 99 % proovijatest oleks rahulolematud?
Elektriraudtee ütles...
Tavaklassi istmete mõõtmed (mm-tes):

istmepadi: 460 lai
seljatugi: 450 lai, ~865 kõrge
istmete vaheline tühimik: 80

Esimese klassi istmete mõõtmed (mm-tes):

istmepadi: 490 lai
seljatugi: 500 lai, ~895 kõrge
istmete vaheline tühimik: 100
Anonüümne ütles...
Olen Lääne-Euroopas küllalt rongidega sõitnud ja võin öelda, et tumendatud klaasid ei aita päikese vastu põrmugi. Kas teile meeldiks, kui kogu aeg midagi silme-ees virvendab, kui rong suurel kiirusel sõidab (puude varjud jne)? Vandalism pole vabandus - teil on ju CCTV rongidesse tulemas. Kõik jääb ju kaamerasse!








Elektriraudtee ütles...

Kui juba Lääne-Euroopa operaatorid on leidnud, et vandalismirisk on liialt suur sääraste kardinate jaoks linnalähirongides, siis kindlasti võib seda teadmist ka Eestis kasutada.

CCTV kaamerad on tõesti olemas, ent olemas on ka teadmine kirjeldatud vandalismiohust.


Kuidas on uued istmed praegustega võrreldes?

Vaat niisugune põnev lehekülg. Kui küsida, siis ka vastatakse. Iseaasi, kas vastusest ka midagi lugeda on. Ehk oligi kellelegi üllatav, et küsimusele mõõtude kohta saab vastata ka mõõtudega, aga võttis arusaamine aega, mis võttis, vastus tuli.. Võtsin mõõdulindi ja õnneks mul olemas suht sarnane tool, tõsi küll, 500 lai. Proovisin siis ennast mahutada, kuna ma peaaegu "parimais aastais ja parajalt paks" ja kujutada ette ennast sõitmas 5 tundi Valka või kuhugi mujale. Ja sain aru küll, miks mitte kuidagi mitte ainult ei taheta vastata, vaid isegi ei taheta näidisistmeid Balti jaama välja panna...
Nii võib isegi juhtuda, et tulevikus polegi karta, et rongisõit väga mugav oleks. Jah, allatunnine sõit tööle ehk veel kuidagi, kuid tundide viisi. Kui teadmata ka polstri paksus, seegi võib ju olla viimati paarkümmend mm!?

Ja see, et tumendatud klaasid reisija väitel ei aita mitte tuhkagi, pole ka oluline.

Sest ka uued libliktiivalised (kuivem, puhtam ja muretum tunne?) katusealused valiti välja ju vandalismivastastena! Järelikult pole omand ega kodanike turvalisus ka oluline, kui vandalismiga isegi ei püüta midagi ette võtta!??

Milliste rongidega me siis Riiga ja mujale Euroopasse sõitma hakkame? 8 tundi üle Valga vaid? Ja millal need rongid tulevad?

****************


Õues ikka tibutab! ETV aga näitas saadet Karjalast, kus neiu Sara toimetas kohalikke sööke teha. Kõht pole ju tühi, aga vägisi ajab isu peale...

Mis siis ikka, liha grillima! Kasvõi toas grillahjus!


Pärnus oli siis paraad, aga sajab vist sealgi siiani. Vot sulle kuurordiilma Jaanipäeval...
Kuidas teistes kuurortides? Eile oli ühes aga nii, et ka president kohal. Küll minevikust, kui maaelu oli vajalikum. Tänapäeval tahetakse pigem mööda kihutada...






Aitäh piltide saatjale!

*********************************
ETV jätkuvalt esiplaanil ja on päris ilus Eesti-Soome ühistantsupidu!

Tuletas meelde ammuseid jaanipäevasid kui ikka sai kohal olla ja tantsu lüüa...


*********************'
Õues lõkke ääres käidud, liha (maitsev) söödud, üks Zhiguli ka ja peaks vist natuke jalgpallis Hispaaniale pöialt hoidma... Kuigi uudistes oli natuke kurb vaadata-kuulata kuidas kuskilt minnakse aina välismaale, kasvõi sõtta ja jaanitulelisi jääb aina vähemaks...

5 kommentaari:

  1. Tere! Ilusaid jaanipühi teile!!! Ilmakene meil töepoolest täitsa vihmaseks kiskus, aga häda pärast saab pidada ikka kellegi katuse all, eks paljud pidasid eile juba -tegid lökkeid jne.

    VastaKustuta
  2. Muide kas jalgpalli vaatate?? Täna räägiti päris palju sellest et tuleb vaadata:D

    VastaKustuta
  3. Ilusaid pühi sullegi, Pirtsu!
    Kes reedel tuld tegid, neil vedas.

    Vaatasin ikka, sõin Hispaania kirsstomateid liha juurde ja vaatasin, kuidas Hispaania võitis. Selliseid võistlusi ikka vahel vaatan.

    VastaKustuta
  4. Olen muidu neid istmeid oma kannikaga proovinud. Midagi tüüpiliste arvuti/kontoritoolide sarnast oma mõõtude ja polstriga ehk et rahuldavalt mugavad.

    VastaKustuta
  5. Tänud, Soobel!

    Seda enam poleks põhjust karta neid istmeid välja tuua!?

    Sinu kogemustest: Kuidas on need võrreldes 1. klassi istmetega? Ja 1. ning 2. klassi istmetega praegustes kiirrongides? Lugemiseks, tukkumiseks, jne ?

    VastaKustuta