Blogiarhiiv

neljapäev, 28. juuni 2012

Ärme mängime lotot?



Nojah, seda oligi ju oodata. Kui ikka keegi on lubanud, maksku mis maksab, ERM-i valmis ehitada just nii ja sinna, siis ega sellist pujääni ei kõiguta miski ega keski... Vajugu see maa alla või tuleb mürinal tume pilv ja kõik vajub järve põhja... Nagu paljude järvede sünniloos kirjas.

http://www.tartupostimees.ee/890214/ermi-ehitus-sai-lopuks-kultuurkapitalilt-rohelise-tule/

Just eile tuli tuttavaga jutuks see Raadi. Ja tuttav tegi selle maatasa. Olen ise ka vendunud, et see toob kaasa tohutu maksude suundumise sinna, kuhu need minna ei tohiks. MItte, et ma ERM-i vastu oleksin, seda on väga ja väga vaja.  Küll aga sellise valitsuse, suhtumise ja seda toetavate poliitikute vastu. J seda, et rahva muuseum tehakse kohta, kuhu rahvas ei tule. Mitte et üldse ei tuleks, kindlasti tuleb! Kuid kui suur osa? Ja kui palju sellisel juhul saab olema piletitulu? Muidugi, pujääne ei morjenda piletitulu vähesus ega kolossi tohutud ülalpidamiskulud. Seda maksab ju rahvas! Oleks võimu, teeks ERK-i ehk Eesti Rahva Kodu. Ja viiks rahva hinge..., mitte ei anuks raha Brüsseli koridoridest.

Kahju, et ma hasartmängur pole, muidu lõpetaks kohe oma panuse antud projekti. Ah, kurat, loto ju ka sealhulgas!...


ask
27.06.2012 22:44
..."Kauaoodatud"... pizdets... kas on mingi asi mis võib seda peatada? Või eestlaste sõna ja tahe ei maksa mitte midagI?
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -65 -1  +1 +153
ei
27.06.2012 23:12
seda peatab ainult tuumasõda või veeutputus, kui reformikommunistid otsustasid endale mausoleumi ehitada siis nii ka jääb.
teata ebasobivast kommentaarist -50 -1  +1 +142

TH
28.06.2012 06:47
Ja lähebki see ulmeprojekt käima? Sellisel juhul paluksin seda maja kütta ja hallata Reformi Erakonna kogutud annetustest ja riigieraldisest. Ei taha maksumaksjana selles osaleda.
teata ebasobivast kommentaarist -31 -1  +1 +118
see on ju
28.06.2012 07:59
Kohutav, üüratu, totaalne rahapõletamine!!!
teata ebasobivast kommentaarist -30 -1  +1 +98
heidik
28.06.2012 08:05
Nüüd pole enam jäänud muud loota kui oodata ehitushankel Facio alapakkumist. Siis ehitus muudkui venib ja venib ja raha muudkui topitakse juurde ja juurde. Lõpuks teeb €-kriis sellele lollusele lõpu.
teata ebasobivast kommentaarist -20 -1  +1 +69
Uno
28.06.2012 08:17
Oi jah, ERRi maja projekteerimisse on kulutatud aastate jooksul 34 milli eurot ja tulemus O. Kas nüüd siis hakkame projekteerima Ansipile mausoleumi???
teata ebasobivast kommentaarist -22 -1  +1 +52
isa
28.06.2012 09:44
Väga hea uudis.Toetan igati Eesti Rahvamuuseumi ehitust!Vingujatele aga teadmiseks , et raha ehituseks saadakse hasartmängudelt.Ehk siis ,kui mitte ERM ,siis mõni teine kultuuriasutus.Kui ostate lotopileteid ja käite kasiinos, siis te küll vaevalt mõtlete ,et ostan lotopileti ning ühtlasi toetan vorstikesega mingit peret.Kommijate küünilisus on ikka suur.Suurelt ei osata mõelda ,ega olla.Olen tihti mõelnud,et kui lähebjamaks(sõjaks),siis kellega ja kelle eest võidelda?Mingi hullus ja lollus on meis enestes.Me kas oleme rahvas ,või lihtsalt vorstianujad.Mõnele ajukääbikule lisaks,et ei ole üldse reffide valija ,pealegi antud olukorras ei ole sel mingit tähtsust.Mõnede jaoks ongi Eestimaa koht kus sital käija ,vorsti lunida ja vinguda.
teata ebasobivast kommentaarist -59 -1  +1 +22
ask "isale"
28.06.2012 10:07
Veel elavale rahvale ja juba muuseum? Kas ei kiirusta? Ja teiseks, see raha (hasart mängude pealt) oleks läinud ja siiamaani läks ELAVATELE inimestele ja nende proektide peale.
Muidugi, alati saab öelda, et plärala on peldikusein ja õiged inimesed seda ei loe ega kirjuta. Nii on ju aeg-ajalt mõni ajalehe toimetajagi öelnud, poliitikutest rääkimata. Ja kunagi oli kuskil Suur Isa ja Juht, Siingi pole imestada, et kõige naiivsema plära kirjutanud keegi isa, kes oskab vaid suurelt mõelda. Parim näide globaalse mõtlemise küünilisusest! Ja ega õigekiri polegi selliste sitalkäijate tugevaim koht...
Aga mida aeg edasi, seda rohkem on tunda, et Eestimaa vajab muutusi! Mitte plats puhtaks muidugi, seda on niigi edukalt tehtud! Suur osa ongi juba siit platsilt jalga lasknud. Huvitav seegi, et nüüd pole tükk aega midagi rahvastikuloendusest kuulda olnud.
http://www.postimees.ee/890772/lang-erm-pole-oma-majale-kunagi-nii-lahedal-olnud/

Kas see betoonijurakas oleks nüüd parem kui tahmane Eesti tare?


Ega (täissöönud ja/või ennasttäis?) poliitikud pole ka kunagi rahvast nii kaugel olnud!!! Kuhu jääb talupojamõistus?






Ega see võimatu pole! Eeskujuks on see laialt mõistetud Euroopa ja maailm! Miks mitte olla omapärane? Miks peame oma käteöö ja koduse materjalikasutuse asemel olema küprokirahvas?




8 kommentaari:

  1. Jäi mulje, et mõte on vaid seepärast paha, et selle on otsustanud Reformierakond? Kui nüüd ise mõtlema hakkasin, siis tõesti - Vähemalt Tartus sellele paremat kohta ei teagi. Üks vene sõjaväeosast jäänud laga koristatakse ära ja maastik tehakse korda! Mis veel tahta! Või oleks pidanud pool supilinna maha lammutama (kellele neid mädand lobudikke ikka vaja!) ja sinna ehitama?
    Väljatsiteeritud kommentaarid ka stiilis "Põlvakas: miks minu maksurahast Leedo laevu doteeritakse, niikuinii saartel ei käi!" vs "Hiidlane: miks minu maksurahast ronge doteeritakse, ma ei sõida nendega ju niikuinii!"
    See vähese piletitulu jutt kaldub minu jaoks juba jürimõisalikku "tulge kõik tallinna elama, sest mujal ei tasu ära" auku mis vähemalt minu jaoks ei päde.

    VastaKustuta
  2. Tänud, Soobel!

    Eelnevalt olen ma siin mitmel korral põhjuseid kirja pannud, aga...

    *mitte sellepärast, et Reformierakond, vaid sellepärast, et meil pole vaja kolossi ega nurgataguseid ja ega ka Raadi pinnas parim ole.
    * Parim koht oleks maal, soovitavalt suurema linna lähedal.
    *soovitavalt kohas, kus on hea ühistransport, ka rahvusvaheline ja samas ka head teed.
    * kohas, kus on muid publikumagneteid - tuled ühte kohta, külastad ka teist!
    * kolossi asemel eraldi hooned, talude ajalugu ehedas talukompleksis, muinasaeg ehk koostöös Jääaja Teemapargiga jne.
    * hoidlad samas, veidi tagaplaanil.
    * samas oleksid ka rahvatantsuüritused, laadad, leivaküpsetamine ja palju muid tegevusi..

    VastaKustuta
  3. Nt siit...

    http://eestimaablogi.blogspot.com/2012/02/erm-betoonkolossi-voi-rehielamusse.html

    VastaKustuta
  4. Ja lisaks, samamoodi, miks peaks EKA ehitama Tallinna kesklinna? Kallile krundile? Sellega sama lugu, nagu Etsi sooviga Mustamäele kirik ehitada. Mida me ehitame, kui meil küllaga lagunevaid kirikuid ja mõisaid?
    Kunstnikud võiks väga edukalt õppida mõnes Eestimaa kaunis paigas, vanas mõisas, nagu Oisu vmt!? Ilu kunstnukiu jaoks on Eestimaal küllaga ja üksiti säiliks ka mõni mõisahoone ja maainimesed saaksid mingitki tööd. Omas majas ehk maakodus elamine pole sugugi paha, ei pea tõesti kõike linna kutsuma...

    VastaKustuta
  5. Eesti rahva ajalugu ei ole ainult triibulised seelikud, palkidest tared ja leivaküpsetamine, mida RoccaAlMare sarnases asutuses eksponeerida.
    Tartus on head teed, rahuldav ühistransport. Tartu on Eesti suuruselt teine linn. Publikumagnetitest seal ka just puudust ei ole. Ja Raadi objekt on linna piiril; sisuliselt maal, tiheasustusest ikka sadu meetreid eemal.
    Ja kui kogu asi kilomeetrite peale sinna-tänna laiali pudendada.. No ma ei tea.
    Alternatiiv Mustamäe kirikule? Remontida mõni lagunev kirik punktis x Eestimaal ära ja las Ets korraldab igapühapäevase tasuta ühistranspordi punkti x?
    Kunstiakadeemia Oisu mõisa? Studendid hakkavad autodega linnast käima iga jumala päev? Või on võimalus kohe monopoolne ühikaäri kohapeal käima panna, mis vaesemate talentide löögilepääsu eo välistab?

    VastaKustuta
  6. Tänud, Soobel!

    Küsimus on võimalikus järk-järgulises ehitamises ja rahastamises ning kulude kokkuhoius. Samuti ka mõttemallide muutmises, et elu pole ainult linnades, nagu eespool mainisid.

    Ega RB puhulgi kiputakse vaatama oma mätta otsast ja ikka vaja kõik tuua oma kodukohta. Näha on vaja ehk siiski laiemalt. Arvad, et meie inimesed armastavad mingit kivikolossi? Või et välismaa turistile meeldib rohkem kui OMANÄOLINE lahendus ilusas keskkonnas? Palju on Euroopas järgi sellist suhteliselt puutumatut loodust?

    Milleks on vaja Mustamäele kirikut? Kas linnas liikumine võimatu? Ehk teeks kiriku igale tänavale, kui samal ajal totaalne rahapuudus muinsuskaitse valdkonnas? Raiskamine õigustatud igasuguste vahenditega ja meetoditega?

    Alati on võimalik ühikaäri asemel midagi normaalset tagada. Muide, küllaldaselt kohti, kus sellegi jaoks hooned olemas ja lagunevad. Taalil muide parematel aegadel oli kooli söökla eraldi majas, nüüd tühi. Nii lagundamegi enda tehtud asju? Nagu tulevikus lagundame ehk ka uusi kirikuid ja ei tea mida veel? Ja kas tudengitele pakkuda midagi hingele - ilu? Või arvata, et suurlinna kesklinn neile parem? Sinu arvates vist ka odavam? Või sõidavad kohale koos Etsi tasuta transpordiga?

    Ajuvabadus on raisata, eriti praegusel ajal, tohutuid rahasid mõttetutele projektidele ja lahendustele!

    VastaKustuta
  7. Järkjärguline koera saba raiumine pole eales olnud odavam/tasuvam/parem, kui korraga korraliku asja tegemine. Ja odavat korralikku asja selles dimensioonis ei ole olemas. Pealegi on seda järkjärgulist lahendamist juba aastakümneid tehtud, tassides seda kola tilkuvamatest keldritest vähemtilkuvatesse. Ja seda kola on... Oioioi, nn "kolossi" mastaap vihjab selle mahule. Ja eks töötajad-teadlased taha ka korralikke töötingimusi.
    Mustamäe kirik on Mustamäe kohaliku koguduse algatus, seega on enesestmõistetav, et see ehitatakse Mustamäele. Seda, palju Ets seda toetab, pole uurinud ja kui ratsionaalne see olla võiks. Kirikuid on läbi ajaloo teinud kogudused ikka oma rahadega või siis välismaa sõpruskoguduste annetuste abil. Nagu mäletma Metoditikirikut ja vaatame Lasnamäe kirikut - on kogudustel vähe raha ja ehitus võtab kaua aega.
    Kunstiinstituudiga oli kõige kurvem see lugu, et vana maja lammutati maha enne, kui tants uue ehitamise ümber lahti läks. Sellest saagast jääb selline mulje, et keskid lihtsalt leidsid sobiva hetke see asutus oma põliselt kesklinnakrundilt välja puksida. Pole ju probleem sobival hetkel suvaline naabrimutt kinni maksta ja panna ta kohut käima kuni asi lörri läheb ja siis krunt omale nihverdada ja järgmine pilvelõhkuja kilukabisiluetti rikkuma panna.

    VastaKustuta
  8. Mõistliku ehitamise juures on kulude kokkuhoid olulisem tuleviku ülalpidamiskulusid silmas pidades. Kas näiteks tegemist kõrge saaliga või väikse ruumiga. Ja nendesamade ekspositsioonihoonete juurde, veidi tagaplaanile saab ka teha eraldi hoidlad.
    Kusjuures, muuseum äärelinnas on rohkem nagu selle linna jaoks...
    Aga olulisim, muuseumis peab olema elu ja eraldi kompleksina on elu rohkem, seda tõestab juba Vabaõhumuuseum.
    Nii poleks mingit mõtete ka muuseumraudteel, kui ekspositsioon kuskil sarais oleks.

    Muide, kui raha ei jätku, pole vaja ehitada suuri kirikuid, piisaks väiksest. Vaata kui kenasti setud oma tsässonitega hakkama saavad!

    VastaKustuta