Blogiarhiiv

laupäev, 14. mai 2011

ROOSISAARE

Üks imelisemaid puhkamise kohti Võrus ja üldse Võrumaal on kindlasti Roosisaare. Ööbisin Roosisaare Kuningatalus ja seetõttu oli parim võimalus jälgida linde Tamula järvel.

Puhkamine Eestimaal sõltub meelelaadist, hobidest ja ka majutushindadest.Roosisaare Kuningatalu sobib mulle igati. Toredad inimesed, mugavus, inimlikud hinnad ja imekena loodus.
Matkale minnes uurin tavaliselt ka hindu. Ka seekord planeerisin mõned võimalikud peatused ja igaks juhuk, kui päevane läbisõit osutub lühikeseks, saaks ööbida. Enda jaoks ka uutes kohtades. Helistasin ja teatasin üksi tulekust. Vastuseks oli - 500 kr/öö! Millest see tuleb? Ahnusest, tahtmatusest erilist vaeva näha, klientide vähesusest, suurtest kulutustest? Loomulikult jääb see raha minult saamata. Ja ammugi perega puhkusele sõitjatelt. Paar ööd eestimaa majutusasutuses, 2000 kr läinud nagu poleks olnudki! Ühistranspordile veel 2000! Armsad kaasmaalased! Jääb saamata väga palju kordi 200-300 kr kui üritada võtta, mis võtta annab! Ma ennegi seetõttu loobunud mitmetest ööbimiskohtadest, sest pigem hindan vastutulelikkust ja nõus sellisel puhul tänutäheks juurde maksma. Omal vabal tahtel!
Roosisaare muidugi imeline. Rippsillale läksin päeval, õhtul ja öösel. Ei mallanud toas istuda! Veidi ehk häiris parklast kostev tümps, kuid õnneks oli see suhteliselt vaikne ja ei seganud loodushäälte kuulamist. Esimest korda kuulsin hüüpi! Väga eriline nauding ja selle kuulamiseks peaks muidugi puuduma igasugused tehishääled. Muide, sillal polnud ainult tümpsuhuvilised vaid ka pärislooduse nautijaid.
 Kuningamaja. Kui õigesti mäletan. Väga mõnus maja ja puhkamiseks kõik mugavused.
  Tuttpütt.
 Vaade katusealusest Tamula järvele.
 Kühmnokk-luik. Pesitsemas samas silla lähedal.
 Majakesed tiigi kaldal.
 Rippsild valgustatud ja seetõttu väga meeldiv koht.
 Luik ehavalguses.
 Meeldiv üllatus oli näha hommikul kalakotkast. Näha oli ka soo-loorkulli. Ja roostikus "rohutirtsude" sirinat kuuldes pidin Agule helistama. Sain teada, et tegemist roo-ritsiklinnuga, kes tõenäoliselt just saabunud.
 Tuttpütid pesa ehitamas...
 ...ja pesal.
 Tuttvart. Vist.
 Lauk laugu järel...
  Vaade Kuningatalule ja Võru linnale.
  Üks maja Roosisaarelt.
 Vaade Roosisaare ülesõidult Antsla suunas.
Piisavalt hea koht peatuseks. Kuna Vagula peatuse taastamisel puudub mõte, siis oleks sobiv asendada see Roosisaare peatusega. Võimaldab matkajatel pääsu Haanjasse ja Rõugesse, samuti  Tamula järvele. Lisaks kalameestele Vagula järvele. Muidugi oleks hea kui raudtee ja Vagula järve vahelt viiks kruusa- või kergliiklustee Sõmerpaluni. Minu teada küll tegemist tuleohtliku metsatüübiga, kuid siiski oleks hea võimalus mõnusate puhkekohtade tekkimiseks.
Head puhkamiskohta soovitan Teilegi!


***********************

15.05.10224.

Ei tea, kas Vagulas käivad ikka kalamehed? 

7 kommentaari:

  1. Roosisaarel olen isegi viibinud-superkaunis kant, väga rahulik ja mönus koht eriti puhkamiseks.Tahan sinna taas ise ka minna.

    VastaKustuta
  2. Rippsild väga romantiline koht, eriti abielupaaridele tähtis sild!!

    VastaKustuta
  3. Kas keegi tuleks minuga kalale??ma pole kunagi käinud, äkki keegi öpetaks kala püüdma kuskil kaunis kandis?

    VastaKustuta
  4. Tänud!
    Rippsillal olid ka mõned tabalukud pandud kõrgemale, need siis ongi abielupaaridelt. Eks muidugi tasub neil minna ja ka pildistada nii kaunis kohas.
    Kalale? Jah, olen ise vanasti kalal käinud, aga laiskus, see laiskus... Tegelikult peaksin end kätte võtma ja ehk lõpuks ka ise taas kalale minema!? Sest minu jaoks oli vanasti kalal käik mitte üldse ainult kalade pärast, vaid see käik ise on juba paganama hea puhkus hingele. Tollal oli parim paadiga vaiksele järvele minna, näha päiksetõusu või -loojangut, nautida hääli ja/või vaikust... Üle mõistuse hea tunne. Suur kalamees ma polnud, suurim haug oli alla kahe kilo. Küll aga õnnestus ühel talvel kui järv ummuksile jäi, siis käies õhuauke tegemas, saada kätte 2,2 kilone linask. Pool praadisime, teise poole värske fileena - üks parimaid kalasid! Tookord tõmbasime linaskeid lihtsalt kahvaga ja kokku sain üle paarikümne kilo. Kuid kahju sellest, et ega aukude tegemisest palju kasu polnud, kevadeks oli põhi surnud kalu täis...

    VastaKustuta
  5. Rene,

    Käisin ka üle eelmisel suvel Kuninga Talus. Mulle seal meeldis.

    VastaKustuta
  6. Tänud, Rene!
    Tore kuulda! Kus tänavu käinud?

    VastaKustuta
  7. Kui kunagi rong peaks seal kandis jälle liikuma hakkama, siis võiks tõesti "Roosisaare/Vagula" peatus rohkem mõistlikumas kohas olla kui seda nt vanasti oli. Mäletan isegi, et sai rongiga Valgast tuldud ning seal keset metsa peatuses maha mindud/hüpatud :D. Talvel oli eriti tore veel mööda metsarada lumes sumbata :D. Aga vähemalt oli ikkagi peatus lähema lui päris Võrru sõita :) Tegelikult võiks siis veel ju olla "Võlsi" peatus ka :)

    VastaKustuta