Blogiarhiiv

neljapäev, 19. mai 2011

LINNUVAATLUS 3

http://www.maaleht.ee/news/loodus/loodusuudised/aasta-lind-2011-on-suitsupaasuke.d?id=33719601

 Ja et suitsupääsukesed sõltuvad siis eriti oludest maal, peaks just maainimene püüdma midagi teha. Esialgu ehk tutvuma siin artiklis näidatud suitsupääsukese kodulehega.

http://www.maaleht.ee/news/loodus/loodusuudised/aasta-linnud-suitsupaasukesed-vajavad-pesapaika.d?id=44663461

Praegu veel on aega, sest

http://www.maaleht.ee/news/loodus/loodusuudised/kuhu-on-kadunud-suitsupaasukesed.d?id=46188201

Kevad nagu oleks käes ja ei ole ka. Räästapääsukesi ehitamas pesa, nägin Valgas 9 ja 10 mail. Jaamahoone küljes oli pesasid vast kümmekond. Suitsupääsukest siin Rapla- ja Harjumaa piiril nägin eile esimest ja täna siis võib öelda, et ka teist korda.
Muidu on agarad harakad, ehitavad pesa naabri suurde kuusehekki, kuhu igal aastal. Hea oli jälgida kuis käis teise naabri põõsast oksi murdmas, madistamist oli üksjagu, aga ära tõi.
Aknast näha, et toitu minu ja teiste juures otsivad needsamad harakad ja kuldnokad, umbes 5-6 isendit. Rohkem kui mullu. Ümbruskonna pesakastide vastu olen näinud huvi tundmas sinitihast.

 Nii seljanka söödud, jope selga ja lähen teengi ühe väikse jalutuskäigu ning vaatan, keda ja mida siis näha.

Nõndaviisi. Sinitihane ikka samas, näha ka must-kärbsenäppi. Suitsupääsukesi tõesti vaid tükki kaks. Hallrästad muidugi käratsevad ümberringi. Eile väiksel metsaskäigul nägin ka laanepüüd ja see pole siin esimest aastat. Käo kukkumist juba pikka aega kuulda.

Tere, Pirtsu! Suitsupääsukeste elu ongi kibedaks läinud väikeste lautade kadumise pärast. Meil depoos muide ka igal aastal pääsukesed pesitsevad, nüüd asjapulgad aga uue värava ette pannud, mis rangelt kinni peab olema, aknad samuti kinni, aga ega boss vist ei teagi, et linnud olemas on. Ja selge, et ta pole meil ainuke.
Muide, siit-sealt lugeda, et näiteks heinategu soovitatakse alustada heinamaa keskelt väljapoole, et suuremad pojad jõuaksid heinamaalt rahulikult lahkuda, kaasa arvatud rukkirääk. Polegi nagu saanud jälgida, kas meil mõni põllumees seda ka teeb!? Ehk ma liig pessimist, aga ega mul eriti usku küll pole.

 Muide, ka linavästrikke on tänavu vähem.

Ja üldse, jään oma arvamusele kindlaks, mida rohkem kiirteid ja kiirraudteid, seda vähemaks meil linde jääb. Tugevalt mõjutab!

Aga natuke veel pääsukesest.
http://www.eestiloodus.ee/index.php?artikkel=3812
*******************************************
23. 05. 10224 kell 00.59.

Eile õhtul nägin, et ühes pesakastis aias käis rasvatihane. Tore!

Aga praegusel ajal üks kägu kukub metsas. Leidis ka aja! Aga mis minagi targem kui ikka veel üleval...

1 kommentaar:

  1. Pääsud nii armsad, mäletan meil maal kunagi vanasti piimakuuri ukse juurde üles nurka pesa teind ja 3si seal pesa äärel reas vaatasid, kuidas igal hommikul piima kurnati.Uks sai päevaks lahti jäetud et neil parem oleks käia poegi toitmas.Olen see aasta neid siristamas kuulnud kuskil korra.

    VastaKustuta