Blogiarhiiv

kolmapäev, 1. juuni 2022

JUUNI, ESIMESEST PÄEVAST VIIMASENI. 2022.

 

 
Juuni esimesel ööl möllas akna taga maru. Mitte hiigelsuur, aga selline, mida oli hea vaadata soojast toast. Okste liikumine akna taga mõneti parem kui pilt telekast.
 Ilusat suve!

Hommik oligi ilus! Päike siras ja mõtted puhkusel!
 
 
Veel üks tööpäev, siis puhkepäevad (olen tuleviku malli juures juba täna, nagu ikka ajast ees - 3-4 tööpäevaga teen ära 5 päeva töö). Praegu kui pilte postitan, linnud laulavad akna taga lirts-lörts, nagu oleks uhke suvi õues! Ilm aga kõledavõitu siiski. Näis, kuidas edasi!

 
Turg sai möödunud kuul 5-aastaseks. Palju raha seal kulutanud, aga väga palju head saanud. Otseselt hindade üle ei nuriseks, aga ikka tahaks soodsamalt ja veel parem oleks kui sealne kallis rendihind korralikult langeks - võidaks ka hea kauba müüjad! Ning turu omanikud peaks veidi rohkem peremehetunnet õppima (teema ka siin üleval) nagu ka välisala koristamise juures. Vihm muidugi aitab ka veidi kui tuleb.

 
Suve märke näeb ka rongipeatustes, sõidavad nooremad ja vanemad, üksi ja kambaviisi. Kes muidugi tööle, kes puhkama, kes niisama lõbust.


 
Kuskil jätkub maantee, teisal raudtee remont.

 
Pärisrohepööret pole aga veel kuskil näha, siingi raiskavad valgustuspostid endiselt alles. Ja ei koida ka mitte lootust, et mõistus koju tuleks....


 
Aga õiteilu on ikka nii kauaoodatud ja ilus!
 

 
Raudteed vahel aga pildistan ka lihtsalt "kunsti" pärast. Kui see ei pane mõtlema rohelusele peale, siis mis paneb? Ei saa kelleltki vastust, et kas meie komparteilaste plaan "KÕIK RAUDTEED ELEKTRIGA" kölbab ikka seal, kus vaid mõned rongid ööpäevas? Või on see nagu stagnantide kampaaniakorras asjad olid? Meie viletsuse, ups, valitsuse viga ongi selles, et bravuurikalt lärmatakse, valdkonda aga ei tunta või ... laekub palgapäeval arvele piisavalt palju? Kilekotid muidugi pole palgapäeval, kui need ikka olemas...


Ukrainas jätkub aga sõda. Hoian ennast selleteemalistest uudistest ja saadetest nii eemale kui veel saan, ei taha sõnagi ebanormaalsusest kuulda. Vaid vahel jääb midagi kõrvu ja väga kahepalgeline on paljude riikide käitumine, kes ei anna relvi või kui, siis vähe. Küll aga oodatakse, et saaks ülesehitamise rahadele küüned taha! Mingis mõttes oleks ju tõesti sõja lõppedes ideaalne (kuigi überüüratult kulukas) võimalus kaasaega seal üles ehitada, kõike, mis vajalik ning loomulik säästvam jne. Sealhulgas põllumajandus ja ehk saaks ka liikumise riikide vahel normaalsuseni viia. Ei kesta see Batja ka Valgevenes lõputult.

 Ilma söömata aga ei saa, loomulikult.
 

 Puhkusele minekul "käristasin" töö juures tibake välja, pilti taipasin küll teha alles "poole peal". Sushi on kuratlikult kallis, aga vahel harva süües ikka taas saab vaid kiita. Super!

 
Koju tulemisega läks veidi kiireks (mesi toodi ära, kes soovib, ülihea ja tänavu võib ikalduse tõttu hind kõvasti kallineda), seepärast midagi osta ei jõudnud peale ümarmudila filee. Külmutatud porgand ja eestimaised maitseained ning valmis oligi - ülivõrdes maitsega kalasupp! 
 
 

 
Mudilat ostes sain degusteerida veel midagi. Ja ostsin täna ka seda. Lepasuitsune krevett. Ka tõsiselt hea delikatess harva mekkimiseks. Võib olla isegi tiba liiga tugev suits (ma ei tea, lihtsalt mõte)? Samas tugev suitsumaitse tagabki selle, et sööd vähem? Ja kuna hind Eesti palkade mõistes ülikõrge, ei peagi siis ka palju ostma.

 
Ja üks pokaal!

Vahepeal aga kurvakstegevaid asju.
 

 

See pilt sai üles pandud Nõmme gruppi. Koolipoiss seisis põnevusega ülekäigul rongile nii lähedal kui julges ja kui juba rong peaaegu möödas, siis sai oma tähetunni - sülitada rongi pihta. Ei enam teda kätte poleks saanud, aga mõtteainet peaks siin lapsevanematele, õpetajatele, poliitikutele ja ametnikele küll olema. Kas või selles võtmes, et kulutatakse tohutult raha OLE kampaaniaplakatitele, selle asemel, et kasvõi koolides käia pikemalt rääkimas. Või hoopis taastada "Telekool" saated, mida siis klassijuhataja tunnis koos vaadata ja hiljem arutada saaks.
 
 Selle asemel, et siin asjaosaliste seljataga pilte alaealistest ilma loata suht avalikku gruppi üles riputada, võiks midagi teha, et sellised ohtlikud ülekäigud ohutumaks muuta või antud lapsele minna ise seletama, mis võivad antud tegevuse tagajärjed olla. Nagu ka siin eespool jagatud, pole pildi üles panemine siin reeglitega kooskõlas ja minu arvates ka mitte mõistlik. Kõik Nõmme lapsevanemad ei pea olema siin gruppis, et oma laste tempe nii piinlikkustundega avastamas käia. Kui nii suur soov sellist teemat siia üles panna, siis oleks võinud kasutada vastavat töötlust, et isik oleks ka oma tutvusringkonnas mitte ära tuntav. Ja laste ülesanne on maailma avastamine. Neil puudub selline ohutunne kui täiskasvanutel. Paljud siin olnutest isegi toovad välja, millega ise nooruses hakkama saadud. Soovitaks pilti natuke töödelda ja suunata ohutute rauteeülekäikude planeerimisele. Laps ega pere ei pea saama traumat sellest, et keegi võib oma perversset tähelepanuvajadust
 
 Nii põnev on käia mööda tänavaid ja oma lõbuks lapsi pildistida!
 
 
Teinekord, kui probleemi näed, mine ja selgita seda otse lapsele vahetult peale tehtud tegu. Selline internetis häbipostitamine on poolik lahendus ja tekitab rohkem mõtetut möla, kui lahendust. Me kõik oleme lapsena sigadusi teinud. Astu ligi ja selgita lapsele, et selline käitumine ei sobi.
Sinu enda tegu pole praegu ilusam. Palun ära teinekord nii tee. Pole ilus.
 
 
 Ega polnudki plaanis seda pilti kaua üleval hoida, ammugi siia panna. Muidugi oli ka palju asjalikke kommentaare inimestelt, kes saavad aru, et alati pole võimalik minna lapsega rääkima, aga eriti koomiline olnuks mina teda taga ajamas või veel enam, karjumas järgi, kas tohin seda pilti üles panna...
Rumalust, õelust, mida iganes on aga ülimalt palju. Ei ole see pilt ka selline, kus laps selgelt kogu linnaosale äratuntav jne jne.
Nüüd aga lisan selle ka siia just tänu sellistele kommenteerijatele. Kui nähakse mingeid ohtlikke rikkumisi või muud sellist, võib ikka pilti teha ja vajadusel üles panna. Oleme just selliste kommenteerijate tõttu jõudnud ajajärku, kus kõik on lubatud vaid pättidele. Ning kõige suuremad õigusenõudjad ongi need, keda kuskil pildistatakse lollusi või pättust tegemas? Neid ahistatakse? See, et kuskil keegi peab kellegi konte rongi alt välja tirima ja selle mälestusega elama, on köömes, eks? Ning kui meenutada äsjast purjus naise poolt perroonilt alla lükatud naist ja temaga koosolnud lapse tundeid, siis ... küllap pidanuks ka seal ema minema ja rääkima joodikumutile, et "nii pole ilus" ja selgitama, miks? Tule taevas appi!
Või ... kas see üldse on rumalus? Kogu see tekst näitab, justkui oleks olemas "tõeline poliitiku mõistus" või lausa poliitikute kool, kus õpetatakse mitte vastama, rääkima aiaaugust ja nägema asju läbi maksimaalselt kõverdatud äärmusliberaali peegli? Õpetatud kõiges, kus võimalik, kiskuda üles tahma ja solkida sellega inimestevahelist arutelu ja suhtlust? Ma ei tahaks seda ettegi kujutada.
Olen päris tihti kohanud FB gruppides ligilähedaselt sarnaseid tegelasi ja nende oskus on hoomamatu. Paljudele ka märkamatu.

 
Lisan veel, et esimese kommentaari postitanud K.A. on kui õpikunäide inimesest, kes ei saa aru (ei minu ega kellegi teise) eestikeelsest jutust ning tal puudub igasugune võime üleüldse vist midagi mõista. Muidugi aga aitab usku inimestesse hoida paljude teiste kommentaarid. Näiteks selline mulle võõralt inimeselt:

hmm- aga ütle vanemad siis otsime loa :D- ja eelkirjutajal õigus- kui oled Neemet jälginud siis tead et ühiskondlikult aktiivne ja panustanud palju just transpordisektoris. Tõsiselt niisama lahmimine- loe ikka teema algusest lõpuni läbi, mõtiskle selle olemuse üle ja kui siis midagi mõistlikku on lisada- lisa juurde.
Väike tähelepanek lausele "võiks midagi teha, et sellised ohtlikud ülekäigud ohutumaks muuta"- siin allpool võttis sõna inimene transpordiamet töökohaks märgitud aga sõnavõtt oli selline "Nii põnev on käia mööda tänavaid ja oma lõbuks lapsi pildistida!". J K - tekitab ehk küsimusi???!!!

Pidin tolle inimese lihtsalt blokeerima, sest kui veel veidi vihastan, lähen lõhki. Ma pole vägaväga ammu nii vihastanud ja üldse harva vihastan. sest tean, et on neid, kes ei suuda ühelegi küsimusele vastata ja ajab sellist ajuvaba soga järjepidevalt edasi. Aga ka neil peaks olema ajus mõned käärud ja kurrud, täiesti siledaajulist pole veel kohanud. Palju aga puudu ei jäänud. Vabandan muidugi siinkohal, et nii lasin end rööpast välja viia. Aga mida rohkem selliseid on, seda hullem on järeltulev põlv.

**********************************

Maikuud kokkuvõtva postituse (1. mail postitatud ja pidevalt kuu lõpuni täienenud) lõpus oli juttu Viljandist. Nimelt toimumas sel nädalavahetusel Võrtsjärve Kalalaat, Jõesuus. Vaatasin ja tegin plaane, kuhu minna. Mõisakülaski Piirilaat, aga ei leidnud mingitki infot, kuidas seal majutust leida. Ja ega puhkepäeviti ka bussidega seal kolada pole lihtne! Laatasid üldse päris mitmeid ja proovisin ka siduda kahte neist nii, et külastaks ühte L ja teist P, aga olgu pealegi mõned kohad vahemaa poolelt üpris lähedal, sinnasõitmiseks on vaja aga teha isegi rohkem kui 100 km ringe! Või ei saagi, sest pole busse. 
Nii küsisingi Viljandi raelt, mis kell Viljandist (jaamast, sest ka külalised ju Viljandimaale oodatud?) väljuvad bussid laadale ja tagasi. Rae poolt vastaja oli nagu kuu pealt kukkunud (tekst siin Maikuu nimelise postituse lõpus siis) ja arvas, et keegi teine ehk teeb selliseid sõite. Pakub külalistele võimalusi, aitab vähendada autodeuputust ja veelgi enam, sõidutab neid, kellele Viljandimaa poliitikud ise enne valimisi lubasid elu edendamist? Ehk siis viljandlastele, sh neile, kel ehk autotki pole ja/või kes juba vanemas eas ning samuti liikumisega erinevad probleemid.

Nii siis hoolivad Viljandimaa poliitikud oma inimeste eest! Keskkonnast rääkimata. Seakari, aga mitte Viljandi Raad! Mina pidin aga oma plaanid ümber seadma, sest kui ikka külalisi ei oodata, siis milleks minna ja sinna oma raha viia?

***************************************************

Tahtsin nii väga , et juunikuus saaks rohkem positiivset ja rõõmsat kirjutada ja pildistada, aga näe, kaks kurba asja juba ette sattunud. See aga polegi ehk palju, mõned üksikud pisipisi kurvastavad asjad polegi üldse märkimisväärt. Aga...
 
 
Kas on kvaliteetne kaup? Vähemalt sel letil püüavad rünnata mitte ainult varblased vaid isegi kuldnokad! Omamoodi vahva seda näha. Ju siis ongi maitsev ja tervislik!


 
Muidugi oleks ka kalakotletile mõelnud, aga kui kuhugi kolama minek või lausa kuhugi põrutan, peab maitsmise edasi lükkama. naturaalne ja kaua ei säili ju!
(Keegi küsis, kas põrutan kuhugi puhkuse ajal. Põrutamine kõlab kaugele sõiduna, kolamine on aga hoopis lähemal. Nii et näis, kas põrutan või kolan).

 
Pootsi ebaküdoonia limonaad proovitud. Väga hea, veidi hapukas, aga kuidagi tummine veidi nagu õlut jooks.

 
Ilmast püüan end mitte häirida lasta, vähemalt pole kuumalainete aeg. Telekas mingi kaader aga tuletas järsku meelde ühe lapsepõlves loetud raamatu. Huvitav, kuidas sellest nüüd, vana mehena aru saan?
 
 
Tollal see raamat küll väga meeldis. Mis eriti, ei mäletagi. Tolleaegne Potteri-lugu?
 
Ja uskumatu, kuigi selle lugemisest üle 40 aasta möödas, tuli iga leheküljega kõik tuttav ette, sisuliselt teadsin, mis seal raamatus kõik ees ootab! Väga äge kogemus! Pan Kleks, lapsepõlves mu kõrval olnud muinasjutt!

**************************************
 

Praegu ei ole ju selline täiskuu?
 
Paari viimase aasta jooksul on üks huvitav fenomen tekkinud. Eesti 200 ridadesse on jõudnud oma elualal vm läbikukkunud tegelased. Kui vahel ka prääksatakse midagi mingi suurprojekti teemal, siis see oleks isegi Jules Verne kihevile ajanud, sest fantaasiat neil jagub. Reaalsustaju mitte mingisugust!
Aga nüüd pürib sots Hanno Matto neist kõrgemale ja ausalt, sellise totruse peale ei saa viisakas vormis teemat isegi kommenteerida mitte. Ütlen vaid üht, meile kui ääremaa jaoks nii mittevajaliku lahenduse loomine hävitaks siin viimasegi looduse!


pean ütlema, et see on kõige keskkonnavaenulikum idee, mille peale saavad tulla vaid täielikud utopistid. Oleks selle järel mingigi vajadus, võiks veel aru saada.
 
 H.M.:
 rongi peetakse seni maismaal reisijate massvedude valdkonnas kõige keskkonnasäästlikumaks, ma ei mõista teie torget utopismi osas.  Mina:
Ikka peetakse. Seda juhul, kui raudtee asemel ei otsita just nimelist ulmelist ja mittevajalikku varianti, kus ühe minuti ajavõidu hinnaks kujuneks 100 000 000 eurot!
Ise ikka natuke ka ette kujutad, kui palju loodust sellise tunnise raudteega hävitad? On mingitki aimu? Ning kuidas eestlase võlaorjusesse ajad ning sõita jõuavad vaid üksikud friigid? Tule taevas appi, sellise idee kohta ei saa viisakalt isegi väljendada!
 
H.M.:
vabandust, täna kehtivas Transpordi arengukavas on Tallinn Tartu aegruumiliseks eesmärgiks aastal 2030 tund ja kolmkümmend minutit. Täiesti absurd on väita, et selle ambitsiooni tõstmine tunnile hävitaks Eestimaa looduse.
 
 Mina:
 
absurd on su artikkel! 1,5 tunnine sõit tähendab sisuliselt 10 miljonit eurot iga 1 minutilise ajavõidu peale, tunnine sõit aga veel 10 x rohkem. Sest raudteel tuleks absoluutselt kõik ümber ehitada! Ehk siis paneksid Tartu suunale 3 miljardit ja teist sama palju Viljandi peale?
Ja kelle jaoks seda teha? Linnades kus elavad mõned kümned või sajad tuhanded? Ning linnade vahel poleks enam üldse elu, sest sellised rongid ei peatusk Jõgeval ega Tapalgi, Tamsalust rääkimata!
 
 
Ja ERR avaldab selliseid artikleid? Miks ei suunata neid meie ulmekirjaniku almanahhi?

*********************************

Mis siis ikka! Lätti!
 
Ja inimesed, olge õnnelikud, et ilmad suviseks pöörasid. Tänu mulle! Sest kuna virr-varris mõtlesin aina puhkust olevat juulikuus, siis taevataat selleks ajaks ka ilmasid sättis. Aga näed, nagu puhkus algas, nii paari päevaga ilusaks ilma keeraski!

 
*******************************************************************
 
Siguldas käidud ja kodus tagasi. Sealsed pildid juba eraldi teemades.
 

Aga lisaks on veel ka muid nüansse. Tegelikult on prügi sorteerimine head tunnet andev tegevus. Sest tead, et teed taas midagigi meie endi heaks. Loodusest rääkimata, sest seda me ju olemegi, osa sellest. Siiani aga biojäätmed läinud tavaprügisse, sest ega neid väga palju tekigi.
 
 
Siin koristati ära sõidutee poolne toruporno, tee oli niigi kitsas. Isegi lund ei saanud rookida. Trammitee pool jäi alles ja seegi pigem mõttekas. Sotsid lubasid siin aga torude asemel heki istutada. Juba alustatud? 
Muidugi oleks iga hekk ja põõsas oluline, aga jutuvestjatest pole minu arvates suurt loota. Kui küsida, kus neil midagi olulist tehtut Eestis ette näidata ega siis enam vastust saa...

 
 
Hm, grill pole paha. Avaalal aga ei leidnud ma midagi grillisarnast! Või ei oska ma ära tunda?

Aga tegelikult on huvitav, miks küll siinsed kauplejad ei soovinud osa võtta? Päikese käes kuumeneda, selge, et see üks põhjus, aga kas tõesti arvatakse, et pole kliente? Hoolimata kurtmisest kõrge rendi üle on tänu kõrgetele hindadele piisavalt kõva kasum?


 
Kohati aga tõepoolest polegi kliente?

 
Simmanile vast ikka tullakse....

 
Varsti saab päris tomateid! Rebala Aiand käib juba luurel!


 
Ükski ametnik aga hoolimata korduvast teavitamisest ei liiguta oma p... Mullu sai siit palavaga isegi hallitusega jooke, aga ei midagi! Säilitamistingimused pole olulised. Teadmiseks alustavatele ettevõtjatele - võite kõike teha!

 
Välismaa turistid ümber turu liikumas. Muidugi tulevad paljud neist ka turgu kaema.

 
Lillelõhn hullutab! Ilust rääkimata ja mõnes letis ei küsita ka väga palju kimbu eest! Nii võidki osta või mitu kimpu. Lillede kinkimine ju midagi nii erilist!
Kunagi maal talu juures oli mingi söötis põllutükk. Küll sealt sai kollaseid karikakraid, rukkililli, ja veel ei tea mida. Korja süle täis ja külla jõudes jaga laiali!

 
Ja "minu" pihlakad, varjupakkuvad ja õisi täis, rõõmustavad täiega! Pane või pingid nende ja pärnade alla, kui ainult joodikud jm kogunema ei hakkaks.

 
Kala loodan lähipäevil mujal saada.  Aga muidu ostaks küll.

 
Praetud kiisk või midagi muud, ainult tipptase!


 
Et minu soovitud sült polnud veel kohal, siis pidin ringi tiirutama. Aga ilm ilus ja kui pole otsese päikese käes, siis olemine super!

 
Kes armastavad öelda, et iga puu sobib igale tänavale, võiks siiagi vaatama tulla. Muidugi on inimesi, kes istuvad päikesepaistel, aga pole kindel, kes neist selle üle rõõmustab. Igatahes mitte kõik. Kuid pole ime, kui iga puu varjus koht "kinni"! 
Ilusat päeva jätku! 
Ja on meeldiv, et turul on mõned sellised istumiskohad ka. Omaette, suhteliselt ja seda vajame vahel ikka.

 
Porgandid läbi roheluse.

 
Jeee, üksainus grillifestivali esineja! Ja väga hea kusjuures! Ja nii oligi parem ka sülti oodata! Mekkides klassikalist liha ning ka mõnusa küüslauguga.

 
Kui palju aga ostjal kotis siit, Vorstiabist? See olgu saladus! Kes käinud, see sõltuvuses!

 
Vali rong, mitte auto! Muidugi, kui see vähegi sobib, mitte, et see oleks äärmuslik "nõue". Iga sõit auto asemel rongi, bussi vm on abiks.

 
EKA hävitab metsa. Üks sõna rohkem igale lehele ja kulunuks poole vähem paberit!?

 
Hiiumaal puhatud! Ja kodus tagasi!
 
Ja minu jaoks on nüüd ka suvi käes. Vaatan seda selle järgi:
 
 
Esimesed tomatid on müügil!!!
Nagu ikka siseosas, esimene lett Balti jaama poolt tulles!


 
Võileib seakeelega, võisai + Kehtna "Lemmik". Puhas nauding. Nägin tuttavat ja andsin tallegi teada, ta ütles, et see siis see tomat, mida kodus sööd ja tomati sisu niriseb mööda kõhtu alla... Krt, nii umbes oligi. Puhas nauding!
(Pärnumaa, mitte ajada segi Võiste tomatiga, kuigi ei saagi segi ajada, üks ikka plast, teine tomati nägu!)

 
Et on kallis? Aga ma olen sügisest saadik tomatite mitteostmise (v.a. paar purki konservtomatit) pealt üksjagu kokku ka hoidnud muideks!? Eks nüüd maksan selle siis taluniku heaks, mitte aferistidele?

Aga vahelduseks hoopis teist teemat.



Mart Võrklaev:

Liina Kersna umbusaldamine kukkus läbi enne, kui alata jõudis.
EKRE ja Keskerakond andsid täna Riigikogus üle umbusaldusavalduse haridusministrile. Nagu Riigikogus tavaline, palus valitsus selle arutamist tänasel päeval.
Üllatuslikult kutsus Riigikogu esimees aga selle peale kokku vanematekogu, et tänasel päeval umbusalduse arutamist mingil juhul ei toimuks.
Martin Helme ja Jüri Ratas lihtsalt ei julgenud oma eestikeelse hariduse vastast kättemaksuaktsiooni täna korraldada.
Järelikult kukkus umbusaldamine läbi juba enne, kui seda arutama hakatigi, sest Keskil ja EKREl pole inimesi, kes selle poolt täna hääletaks.
Mulle jääb sügavalt arusaamatuks, miks nad selle siis üldse üle andsid, on ju teada, et umbusaldusavaldus tuleb üldiselt arutlusele samal päeval.

Kahjuks ei saa millegipärast hästi kopeerida, aga püüdsin ikkagi selgeks saada, kes vanematekogus ja kuidas hääletas. Võrklaev selget vastust ei andnudki.

Martin Helme aga arvas:

Samal päeval ei saanud teha hääletust, sest suurepärane Reformierakond on riigikogu töö umbe ajanud oma 2000 muudatusettepanekuga. Umbusalduse aruteluks on vaja kokku kutsuda erakorraline istung. Selleks, et see aeg oleks kõigiga läbi räägitud, kutsuti kokku vanematekogu. Reff tahtis kohe samal päeval, ei olnud nõus ei kolmapäeva, neljapäeva ega reedega. No meil on selline partei parlamendis, kes leiab, et on ainult kaks viisi asju ajada: nende moodi või üldse mitte. Kuna mitmele teisele erakonnale ei sobinud teisipäeva õhtu (saadikud olid küüditamisaastapäeva üritustel), siis ei leidnud heakskiitu ka teisipäev. Põhiküsimus ei ole siiski mitte see, mis päeval hääletus toimub, vaid see, kuidas erinevad erakonnad hääletavad. Kui veel nädal tagasi rääkis Isamaa, et igal juhul toetab umbusaldust, siis nüüd on 180 kraadi kurss muutunud. Mage.

Oma arvamuse saab aga igaüks siit välja mõelda, eks? Isamaa aga tundub olema läinud just seda teed, mida nishierakonnalt oodata - selgrootud. Näis...



Ma ise pean aga vabandama ja südamest. Kuigi olen vist loodust hoidnud veidi rohkem keskmisest, siis alles nüüd jõudsin biolagunevate kottideni, et siis jäätmetest saaks kompost. Nõrgaks vabanduseks on küll see, et maal elades sai seda niigi tehtud. Eks mugavus ole ka nii kerge tulema ja kes neid eraldi kotte oma elamises näha tahab. Ometi on minu jaoks see eraldi kogumise tunne väga hea, no see ju väikenegi panus. Mis sest, et pakendikonteinerisse viidavast ma ei tea siian, mis läheb töötlemisele ja mis põletamisele.
 

 
Õues jalutades ja roogitavatele räimedele mõeldes ei aita see Hiiumaa - ikka on kalaisu. Või isu veel suuremgi. Haugipurakat ma ei ostnud, piirdusin tagasihoidlikumaga Aga paar kalapilti võib ikka teha!


 
Või hoopis pildi ilusatest värvidest.


 
Ahjaa, poes on vähemalt Karja Pagari häid leibu, aga nüüd tahaks ka Hiiu Pagari omi. Ei tea, kas Selver sinna kaupa viies tuleb tühja autoga tagasi?

 
Sellise vahva käruga nii kaugele ju ei läheks! 

 
Akna all hea jälgida, kuis varblased poegi toidavad.



 
Ostsin varajast kartulit ja parimat sülti! Ja midagi pole öelda, lõunaks oligi kartul, sült ja tomat sibulaga. Ma ei tea, võib olla olen juba päristomatist sõltuvuses? Ja ka pärissüldist ja ehtsast kartulist ja üldse sellest, mis kasvatatud-tehtud söömiseks? Päris söömiseks? Tean, et ei tohi palju vitsutada, mõjutab kohe vererõhku ja hingamist, aga nii oleks söönud ikka "kõik otsa saanu"...

 
Neid on alati nii lahe kohata. Firma pidi küll natuke koondama, kas ehk edulugu ei ole nii edulugu? Aga nupsikud on nad ikka. Vahel kohtudes tahaks nagu lemmikloomaga suhelda, haha! Seekord veel ühtegi jalutama ei püüdnud viia.

 
Balti jaama turul on puhtusega veidi halvad lood, eriti väljas. Küll aga on kõvasti püütud prügi sorteerida ja see on kiiduväärt igal juhul.

 
Muide, on üks lett, kus imelikul kombel müüakse hakklihha, mis ei kahane pikkapoissi vm tehes! Vaid nii nagu kokku pätsisid, nii suure ka ahjust välja võtad.

 
Aga täna hoopis ahjukartul retroviineritega (Mulgi Lihakarn)

 
Eestimaise värske kartuli hinnad aga 3 eurost 6.20-ni. Eks sees ka rent kõrgem, aga Härjapea talupood kipubki kohati kallis olema.

 
Ilusad küll teised, eks? Kui õnnestub, siis näppan Armini nina alt ühe...

 
Ja asja loomulik jätk. "solist" kartulisordina ei tundunud nii hea kui Flavia, aga igal juhul mõnus lõuna. Külmkastet ma aga alles vanemast peast sööma hakanud. 

 
Põige Nõmme hoovimüügile. Eino Voitki ehted.
 
 
Ja kimp turult.

 
Linn ja puud.


 
 
Jaamahooned maha müüdud või põletatud. Ootaja mure pole Eesti Raudtee mure. Nüüdseks viiakse jaamaseadmeid uutesse plekk-kuuridesse, ootaja jaoks ei tehta ikka midagi....

 
Kes näeb, mis on roheline? Rohepööre, mida promotakse, ei ole, seega on promojad pimedad?

 
Iga jaama, veel enam ühispeatuse juurde peab kuuluma väikegi söögikoht. Ja kus seda pole, tuleks see ehitada nii, et selle juurde kuulub ka ooteruum. Olgu või poolavatud. Hiiu grill peatuse lähedal on tänuväärne asi. Vaid tualetti pole ega joogivett. Kraanist.

Minu jaoks eriti tänuväärt, sest olen väga tänulik, ostes vahel harva sealiha kebabi. Rongi ootamiseks või ka rongis söömiseks, äärmisel juhul.

 
Veel tänuväärsemad on sellised rohealad linnas. Või mis rohe, kirjualad! Imeilusad ju?



 
Hiiu jaama ümbrus on aga väga rohe tänaseks! Mitte lihtsalt niisama, vaid võiks nimetada lausa puisniiduks. Siit on paljudel õppust võtta!


 
Ootetingimusi pole, kuigi vana jaamahoone alles. Pole tualetti, pole joogivett.

 
Aga on bussiliiklus.



 
Kloogaranna rongid olid suviti kunagi rongid. Pikad rongid, ma mõtlen.


 
Põikasin korraks turule - küll on erinevad kartulihinnad. Ja lätlased löövad ikka pika puuga...


 
 
Iga rongiootamine on aeg. Pääskülas aega oli ja iga remont seda aega pikendab.

 





 
Vahel leiad kellegi teise vapustavalt ägeda pildi. Kukeseene aeg on käes!
 
 
Foto: Erik Puura.
 
Et vanuigi olen muutunud omamoodi gurmaaniks, siis on see pilt minu jaoks eriline tipp! Praetud kartul, klassika! Ja ma ei teagi kuidas öelda, puistatud peale vast, kukeseeni. Ega nii pisikesi tavaliselt korjatagi, aga just gurmaani mõttes on see jumalik toit! Kui on hea kartul, sellel lisaks midagi sellist!!!
Kuigi mulle tuli meelde kohe mullune torbikseenekaste superhea suitsulihaga.

FB-s tegin omal ajal olulised loodusgrupid, sh Eestimaa Seened.

 
 Ning asi pole vaid seentes, on ka Eestimaa grupid  käpalistest, kiilidest, liblikatest, kividest jm. Sest loodust mõistma õpime alles siis kui seda tahame õppida.

 
Mis oleks kui teeks lõunaks praetud tursikut?

 
Aga et täna selline päev, tuleb hoopis siit midagi osta. Muide, ma polegi elus eriti lambaliha shaslõkki saanud. Ja oli meeldivalt pehme ja maitsestatud.

 
Narva rongil oli väike äpardus mingi joodikuga. Jäi hiljaks ja paar minutit hilines sp ka meie väljumine. Taas Balti jaamas null teavitust ja infopuudus. Head jaani, hr Betlem! S... teed tööd!

 
Mõned osavad sellid aga revideerivad oma toidupanka...








 
Kunagi mõtlesin, kas peaks olema lisapeatus Kasemetsa ja Saku vahel. Vist ikka peaks. Muidugi, vaid tavarongidele. Saku valla elanike arv aina paisub. Nii, et kooliõpilasedki ei mahu enam ära, tehakse klassid koridori...

 
Kohila.









 
Vesineitsik Keila jõel.


 


 
Armin pildistas jälle. Lähivõtteid.


 
Aiamaal on ikka kuradima mõnus!



 
Kellelgi suur põld lausa! Tublid!














 







 
Kuulus Kapa männik. Iga koht võiks sellise metsatuka üle uhke olla. Kui vaid seda hakikolooniate ei oleks...



 
Bussipeatust aga pole see jõukas vald siiani suutnud teha.



 
Kesse laulab nii kenasti? Ohakalind.

 
Rooma - Tallinn.



 
Aeg rongile.


 
Balti jaama sõitsime kõrvuti Krulliga.

 
 
Jaanipäeva hommik Tallinnas on vaiksemast vaiksem.




 
Palav. Sööma natuke aga peab. Turg loomulikult kinni, riigipüha. Vantsisin Rimisse üle pika aja.







Piisab plovist. Kerge kastmega.

 
"Sellest saab meie suvi, uus ja kirgastav päev..." Ümbes nii kõlas omaaegne hitt. Kuumus tähendab, et olen toas ja natukenegi need ehk kirgastavad. Shrub pole turult-poest vaid kingitus ja ülihe!

 
Juba mitmendat korda. Ehk oleks aeg välja vahetada?



 
Vilus-varjus võib siiski ka lilli pildistada.


 
Paber-papp konteinerisse ja lõhepirukas lauale! Midagi kergemat. Ja siis Osooni Metsasaadet vaatama.

 
 
Suviste remontide puhul on asjal vähemalt üks hea külg - hõredama rongiliikluse puhul on rohkem lootust vedurijuhtidel ja vagunisaatjatel suvist puhkust saada...

 
Täna natuke kärgatab ja natuke sajab ja natuke on õhus hingamismaterjali. Pildistada trahaks aga ikka. Ja isegi kui näha vaid ussikeelt, siis selle sinine on piisavalt eriline ja ilus.
 


 
Pääskülasse ehitasid inimesed kunagi imeilusa jaamahoone.

 
Ja ka imeilusaid elumaju. Aga nüüd ehitavad inimesed kolemaju ja mitte üks konn ei kõhi, et see "peldik" on nagu sea selga sadul! Autor: Eesti Raudtee, riigiettevõte ja riigi mentaliteet.


 
Kes rongile, kes rongilt, kes möödamineja...

 
Kui rong jäänud seisma nii, et aknast avaneb vahva maja ees puu keset pilti, siis ... on ju ilus?

 
Aiadki sageli ilusad, aga mõnikord varjavad need veel rohkem ilu.

 
Uusi srrmaju saab ka ilusamini ehitada. Vähemalt kolepaneelmajadest.

 
EVR siin perroone veel ei ehita.



 
Kuidas süüa haugi tomatiga nii, et oleks see kõige-kõige parem? Praadige haugifilee (kontidega ettevaatust, siis pole karta, et need häiriks) ja lisage tillitatud tomat. Kui teil jäi tomatist (tomatimaitseline mahlane päristomat) väheks, siis ei olnud teil seda piisavalt valmis lõigutud. Ja ongi nauding!
 
 
Kas inimeste hinged võivad kuidagi väänduda? 
 
 
Ilus roheline Haapsalu nii ja naa Posti tänav. Esimine pilt rohitud ( minu tehtud) ja kastetud.Teine maltsa kõrgus üle meetri ja sees roosi istikud (aga ju neid ei ole enam vaja) Tundub küll, et nendest ei tunta huvi.Kes nende roheliste peenarde eest peab hoolitsema?

 
Ma ei eita mingeid põhjusi. Iga inimene võib lähtuda vihast, nt linnavalitsuse vastu. Või lihtsalt võibki  viriseda. Või on veel põhjuseid mille peale ei tulegi. Äkki on minu hing kriiva kiskunud hoopis? Ometi, nende piltide ja teksti juures ei sudua mina seda uskuda. Minu jaoks on see hool ja mure!
Ja kuigi aednik ma ei ole, lapsena vaid tahtsin selleks õppida Räpinas, siis aiamaad olen ikka pidanud. Isegi lilleklumpe teinud tsipake. Ja tean, et niiskust aitavad hoida nii taimed kui kivid. Ometi... küsimus on, kas keegi linnavalitsuses peaks  vastutama? Mida aga kaasinimesed arvavad?

Miks te inimesed torisete, küsige aednike käest, mis õige ja mis vale. Praeguse kuumaga on niidetud ja niitmata murul ka suur vahe, üks kõrbeb ja teine mitte. Ülehoolitsemine pole teibekord ka hea. Öeldakse et abivalmis mtteteadja võib teinekord palju kahju tekitada, kasu asemel. Ja loodetavasti on linnahaljastuses ka mõni spetsialist tööl, iseasi kas töökäsi jagub.

Mõni aeg tagasi, aga võib-olla ka praegu, oli Vikerraadios saade "Vinguviiul", et kui millegi kallal tahad viriseda, siis seal kuulatakse sind ära... 
Saan aru, et ka Haapsalus on inimesi, kes võiksid üleriigiliselt kuulsaks saada...

Need, mis sul seal kuivanud, on arvatavasti teistel põhjustel kuivanud , nt pole jõutud piisavalt kasta et taim juurduks või on lihtsalt potist otse kokku kõverdunud juuremassiga auku suratud (sellised ei tahagi juurduda). Malts üldiselt ei ole võimeline roose lämmatama. Roosidel alles esimene aasta ehk siis juurdumise aasta. Siis ta kasvabki rohkem maa alla kui maa peale. Malts hoiab temperatuurid madalamal ja tänu sellele ei ole roosi juured stressis.

Häda ja viletsus. On imekspandav inimese agarus võtta kaasa mõõdulint, mööda linna kõndida, maltsa mõõta, peenraid pildistada ja sotsiaalmeediasse vingukirju saata. Palju erinevaid inimesi.

Jne.

Mis on siis ikkagi virisemine või hoolivus? Ma "virisen" ka päris tihti mõnegi inimese arvates, aga millegipärast oma tööd tehes olen ma eelkõige ja alati mõelnud teistele. Reisijatele, kolleegidele, keskkonnale, riigile. Seega, kui hoolin teistest ja annan endast parima, siis olen viriseja, vinguja ja ei tea, kes veel?
Või ei saada ikkagi asjadest aru? Siin ja mujalgi on tõesti sageli nii, et tormatakse kommenteerimata, tekstist aru saamata või isegi lõpuni lugemata! Inimlik käitumine küll, aga on ennegi öeldud: "oodake, oodake veel ja siis mõelge, kas kirjutate"!

Mainiti ka sedagi, et "pooled" või paljud puud, mis istutati, kuivanud. Ma ei tea seda, aga kindlasti kõik 100% kasvama ei lähe. Nii ka lilledega, tuleb uued istutada..
Aga:

Kui istutatakse, tehakse tööd hästi ja hoolitakse, kas siis ka näeb selliseid pilte tihti? Või ongi see teine pilt linnavalitsuse või ka vastutava töötaja (maksumaksja palgast ja maksumaksja panusest aina uue ostmiseks, loomiseks, tegemiseks) hoolimine? Mina usun, et ei ole.

Ma tõesti (isegi kui oleme erinevate arvamuste ja arusaamadega milleski) austan neid omavalitsuste ametnikke ja töötajaid või ka lihtsalt poliitikuid, kes püüavad selleistel puhkudel SUHTLUSmeedias ka vastata, anda lubadusi asjad üle vaadata jms. Ja neid ei ole õnneks ülivähe, ikka leidub, siin-seal!

ILUSA suve ja ILU jätku! Ja ilusa leidmist hinges!

 
Laagris käib töö ja vile koos. Tegelikult, sel kelölaajal töö enam ei käinud, aga rongiviled olid ikka.



 
Imelik, et ikka pole veel teise rööbasteega tulema hakatud!


 
Küll aga tasub alati mõelda, kui palju kulub midagi kasvõi ühe posti paigaldamiseks. Nt, kui segikamminud rohepöörajad tahavad mõttekate lõikude kõrval elektrifitseerida ka lõigud, kus vaid mõni üksik rong ööpäevas, siis see pole rohe vaid ma ei ütlegi, mis värvi...
Tuhanded ja tuhanded mittevajalikud! Muidugi, üks postialus on köömes võrreldes viaduktidega...



 
Endiselt on aga K näha raamatukogubussi, iludust nimega Katarina Jee.


 
Põldmari õitseb.

 
Ja kuskil kaugel müürab... Vihma on vaja, iseasi, kas ilge padukas just kõige parem on. Aga abiks ju seegi.

 
Hm, huvitav, kuidas siin küll sissepääs pn plaanitud? Küll aga tundub olema tavapärane, kõik pöördekohad on täisnurga all.

 
Teise tee perroon.

 
Parkla laiendamisega pole ka veel alustatud.


 
Vihm!

 
Põikasin turult läbi ja huvi tekitas see. Misasi on "Kodune" tomat? No heakene küll, Poola tomati puhul sorti ei tea, aga pidi olema talus kasvatatud tomat. On ikka või? Väga huvitav ka maitse ikkagi ära proovida, pidi olema tiheda viljalihaga, magus ja õhukese koorega... 
Väga mage tomat! Parafraseerides M-Klubi ja Majesteedi lihasalatit. Üpris lihane küll, aga maitsetu ja ei aidanud ka sool-pipar-suhkur....


Selverist tahtsin ka gaseeritud vett saada. Mingit korda seal hinnasiltidega aga küll ei ole....
Kui kohtute poliitikute või veel hullem omavalitsusametnikega ja tahate näha vingus nägusid? Rääkige neile rohelisest mõtlemisest ja joogiveest. Meedias nad muidugi kekkavad ka ühe kraani paigaldamise puhul! Tallinn - Euroopa Roheline Pealinn 2023 oma FB lehel jagab isegi asukohakaarti. Aga vaatame, kas vastatakse asjalikult ka küsimusele, mitukümmend kraani tänavu LISANDUB!??

💧💧💧Kustuta suvekuumuses janu Tallinna kraaniveega!!!
🚰Kuumade ilmadega tuleks juua rohkesti vett – selleks on Tallinna Vesi avanud linnaruumis 38 avalikku veekraani, kust saab võtta kontrollitud kvaliteediga puhast joogivett.
🌍💚💙Kui kasvõi pooled tallinlased eelistaksid suvel täita joogikraanist oma pooleliitrist kaasaskantavat veepudelit, siis saaks ühe päeva jooksul ära hoida ligi 225 000 plastpudeli tootmise, transpordi ja käitlemisega seotud ressursside kulu.
👉👉Leia endale lähim veekraan siit: https://bit.ly/3bviAi7
 
Pilt nende lehelt. 

Kalle Rumm
Mingeid oma rohelise projektide ga kuu peale , pole vaja neid idiootsusi

Aga nagu ikka, rumalus ei püsi vaka all, omanikud peavad seda päevast päeva eksponeerima! Võiks ribadeks naerda, kui tegelikult see pole ülimalt kurb. On noori, kes ehk ei ole piisavalt kogunud teadmisi, aga sageli ka keskealised ja vanad inimesedki  ajavad sama joru! Teadmised ja tarkus ei hakka lihtsalt inimestele külge, hoolivusest rääkimata?

Juuni viimasel päeval, mõeldes jubedusega, et kuumalaine kestab nädala lõpuni ja nii kaua ka toas olla ei tahaks, vedasin end välja. Ja asja eest, oli nii varjulisust kui tuult. Pidasin vastu.

 
Aastapilet siia on alati mõttekas! Jaluta, millal hing ihaldab ja hingele on see koht väga hea.






 
Ühistransporti ja tasuta, on vaja ka selleks, et lapsed saaksid sõita, harjutada ja samas ka palju näha.

 
Muidugi ostsin aga turult "Vilja" tomatit, sest muud ikka veel pole. Kahjuks pole ka hind alla läinud. Lisaks ostsin ühe kollase, mis tegelikult oranzh ja pärit Lätist. Näis. 

Kuu halvim "pomm" tuleb aga rämpserakonnalt, ups, vabandust, reformierakonnalt.
 
Nii jäävad katki Tallinna haigla rajamine, mille rahastust ootab ees 280 miljoni euro suurune kärbe, Turba-Risti raudtee (34 miljonit eurot) ning mitmeotstarbelise meditsiinikopteri võimekuse loomine 46,3 miljoni euro eest.  
Karilaid ütles, et talle helistasid eile kolm reformierakondlast ja ütlesid, et kui ta organiseerib riigikogus peretoetuste eelnõu menetluse lõpetamise, siis regionaalpoliitiline programm ehk Haapsalu raudtee ja Tallinna haigla arendus jätkuvad.

Siililegi selge, et tarkust seal pole isegi mitte näpotsaga, kull aga aferiste ja shantaseerijaid. Suutmata oma rumalust alla neelata, loodetakse panna nätakas kesikutele. Ja kardetavasti ka suured ÜT arendajad Isamaa ja SDE on vait nagu kuldid rukkis...
Kui palju aga on juba kanditud ettevõtetele, kes hävitava RB projektiga jätkavad? Postimehes Pärtel-Peeter Pere kirjutab ka Tallinna haiglast, mille rahad samuti ära võetakse. Tõsi, tema loos üksjagu tõtt, aga see on tema, mitte RE sesiukoht. Igal juhul lükatakse sajad miljonid sajandi surmaprojekti, vajalikelt asjadelt aga tuleb ära võtta!?

Ja mida pekki jälle???


Ma ei saa tervet lugu lugeda ja ei taha ka. Sest teadagi, mis vastik hala sealt jälle tuleb. 
KUI EI SAA MAKSTUD NORMAALSET PALKA, MINE ISE KORJAMA MUJALE! Uskumatu lihtsalt! Töö ei ole kerge ja iga töö on väärilist palka väärt! Nii ütles üks siin sõna võttev soomlane, kes siin kõvasti "RB vastu ja maanteede eest võitleb":
 
Maasika korjamine on raske füüsiline töö. Katsu olla 8h lamades haagisel ja siis hoida käsi ees ja korjata? Kaua sa suudad lamades oma ees käsi hoida?
 
Õige jutt ju?
Ja kui kommenteeriti ahnust ning soovimatust INIMLIKKU palka maksta, vastas ta:

Soomes, Rootsis sama probleem. Kõik kes te siin halvustate, siis kui letilt maasikaid ostate, siis vingute ,et hind krõbe. Tulge mõistusele. Sitta loopida on mõnus, eks? Maasikaid süüa meeldib, eks siis kasvatage ise ja vaadake, kui hästi see edeneb. See õelus on ikka masendav. Jõudu teile õelutsejatele. Sööge siis Kreeka ja Poola maasikaid. Mina ei kasvata müügiks, ise kasvatan endale ja tean, kui keeruline ja tundlik protsess see on, aga tugitooli kommijatele soovitan maasikaid mitte süüa.
  
Ma ütleks selle peale, et ära õpeta Eestis inimesi elama ega majandama, kui oled selline kalkar! Kalgima südamega annab olla, aga kui veel mõistust ka ei ole...

2 kommentaari:

  1. Need EVR prožektorfoorid on ikka täielik müstika. Arvad juba ammu, et ega sellist asja ometi enam pole, aga näe - täitsa olemas! Muuseum, täielik!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!
      Eks ta ole. Väga pikka aega ju venitati fooride ümbertegemise alustamisega. Sisuliselt 90% fooride nähtavus ei vastanud nõuetele juba 2010-ndatel, aga EVR eiras igasuguseid raporteid, väites, et kõik parimas korras. Tõsi, ükski nende asjapulkadest ei julgenud ka kabiiniski kaasa sõita...
      Nüüdseks on need loomulikult täiesti ajast ja arust.

      Kustuta