Blogiarhiiv

esmaspäev, 6. juuni 2022

Sigulda 1.

 

 
Muide, disain siinsetel rongidel üsna kirju, aga igatahes mulle meeldib.
 

 
On ka siin mõnevõrra P&S süsteemi. Kui palju, sõltub aga alati ka rongiliikluse tihedusest.

 
Esimese asjana pidin üles otsima majutuse. Muide, nii palju kui mina autoliiklust nägin, siis oli see vaikne ja aeglane. Ühtegi paarutajat silma ei jäänud.


 
Otsimisel abiks nii majutuse poolt saadetud kaart kui ka viidad.

 
Ülekäigul oli isegi signalisatsioon.







 
Jaamast siiatulekuks kulus vaid veidi aega.

 
Majutuskohta pidasid siin kunstnik koos prantslasest mehega. Kahe öö eest, tänu Bookingu soodustusele hind jäi alla 90 euro.


 
Särtsakas ja kirju, kuid üpris romantiline elamine! Telerit toas polnud, aga mul oli lugemist kaasas.

 
Ka omaniku ema kunstnik ja üks tema lillemaale siin seinal.





 
Sigulda on linn, kus pole spaad. Mõistetav ka, sest vaatamisväärset on nii palju muud. Ometi oli hea vann üks mõnus asi ja nii oleks ehk ka kuskil mullivanni läinud, mingit ürdivanni või soolakambrit külastada... kindlasti suurt veekeskust sinna pole vaja. 
Aga see on muidugi minu nägemus asjast, mõni ütleks, et mis kurradi vanne, mine Koiva jõkke ujuma!



 
Linna peale minnes tervitas kohe ka üks sõber haukumisega.


 
 
Loomulikult on Siguldas palju haljastust ja loodetavasti nad ei hakka kunagi arvama, et siingi tasub sellise asemel istutada pihlakaid või muid vitsasid. Muidugi on siin ka kohati vähem ehitisi, kui kuulsatel Haapsalu ja Viljandi tänavatel, aga aimu varjupakkuva haljastuse olulisusest saab kohe. Momentaalselt. 

Aga kuidas Sigulda mulle meeldis? Nii ja naa. Kindlasti on siin palju ilusat ja veel rohkem vaadata, Gauja, Turaida jm kohtadega. See nõuaks aga pikemat puhkamist. Kuna ma pikki maid aga käia ei taha (ei saa) tunneksin ennast võib olla paremini mõnes väiksemas kohas, ei tea. Sain muide ka mingi takso numbri, aga takso tiirutas hoopis Riias, sest siin olnuks hetkel kliente vähe. Ehk peaks siin mõni norstalgilise vanabussiga tuure tehtama? Poleks ju iseenesest paha, kui selline teeks piirkonnas päeval 4-6 ringi. Nii et jääb erinevais paigus ka aega ringi vaadata, et jälee järgmise ringiga kuhugi edasi liikuda. Ja kui tahta, et Eestist tuldaks rohkem puhkama (Tallinnast nt, isegi Lõuna-Eestisse), siis paratamatult jõuame jälle 4-päevase töönädala juurde. Muidu tullakse ju parimal juhul vaid puhkuse ajal, aga vähemalt Tartust võidaks kolme puhkepäeva puhul siia tulla küll. Nii nagu ka Riiast Elvasse vm. Aga taas, üheks eelduseks veel on tihe rongiliiklus.

Kohvikutest jäi ka ülevaade muidugi nõrgaks. Üldse tahaks selliseid lihtsaid koduaedade kohvikuid, kus bürokraatia ei tuuseldaks ja midagi lihtsat kohvi kõrvale saaks. Lisaks hea vaikne muusika.

 
Siguldas ka palju majugi korras, väga erinevaid ja eripäraseid. Loomulikult pole mitte kõiki jõutud heasse seisu viia, aga tundub ka, et Sigulda ei ole (veel, õnneks?) muutunud mingiks "eliidi" pärusmaaks. Sest võrreldes Eesti mitme linnakesega, saab selgelt aimu, et mida rohkem tehakse, sh suuri marketeid jm, seda kallimaks elu muutub. Lihtne ja loogiline. Loomulik, et tahetakse ikka areneda ja aina paremini elada, aga unustada seda ei tohi. Ja kui Sigulda on turistide pealt üksjagu teeniv omavalitsus, siis võiks eeldada, et ka linn on igas mõttes uhkeks vuntsitud, tegelikult aga raha vist väga laialt käes ei ole ja kas eurorahadki siia nii aktiivselt jõuavad nagu meil? Siin-seal pisiasjadest näeb selle ära. Ehk ongi loomulikum ja vaiksem edenemine parem?


 
Muidugi on ka jaamahoone nagu palee.


 
Veidi (aga vähe) võis ka siin sodimist näha.


 
Taevas oli vahepeal veidi ähvardav, võtsin isegi vihmavarju kaasa, aga mul ikka veab.

 
Seda peab aga küll ütlema, et pinke ja prügikaste oli siin ikkagi üsna vähevõitu. Kuigi eks siinkohalgi võib näha asja ka teistpidi, ehk on pingid rohkem saanatooriumipiirkondade teema? Kus rohkem jalutatakse ja seega ka rohkem puhatakse?




 
Kohvikuid jm söögikohti aga üpris rohkesti. Külalisi muidugi veel vähevõitu, tõeline turismihooaeg pole veel käima läinud.





 
Aga ikkagi olin ma muidugi rahul. Et siia jõudsin, et sain nautida ilusat ilma ja linna.



 
Muidugi ei saanud ma paaripäevase puhkamisega kuigi suurt ülevaadet, see on ikka köömes kõige siinse kõrval.








 
Ka lilledele siin-seal üsna palju panustatud.

 
 
Pargid meeldivad mulle aga alati.











 
Õnneks pole siin ka märgata suuri supermarketeid. Neid on vaja, aga Eestis neist üleküllus ja konkurents ammu tapetud.











 
Sirelite lõhn oli aga puhas boonus!





 

















 
Muidugi jalutasin ka lossideni välja. Ahjaa, majutusest sain lausa eestikeelse kaardi!











 
Kuulda oli ka muusikat, oli vist kohalike sportlaste autasustamine.

 
 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar