Blogiarhiiv

neljapäev, 30. august 2012

Turg tee ääres.


Kaks artiklit. Võib võrdlusjooni tõmmata.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/turgudel-pakutav-kaup-on-paslik-vaid-rikastele.d?id=64890834

Miks on hinnavahe lausa mitmekordne?
“Turg on viimasel ajal alati kallim,” tõdeb Võrumaal köögivilja kasvatav Jaagumäe talu peremees Mart Timmi. “Suurel supermarketil on palgakulu pea olematu, aga talunik peab väikse käibe pealt palga välja teenima.”

Suur osa vaid vahendajad
Ka turumüüjad ise põhjendavad küsitud hinda kõrgete kuludega.
“Ise kasvatame, tuleb osta seemned, katteloorid, turbad, mullad, lisaks on turul kohamaks kõrge ja mina sõidan siia iga päev Valgamaalt, edasi-tagasi 110 km,” räägib Tartu turul oma saaki müüv Piret Herm.
Ta on elukutselt rätsep, aga kuna maal pole rahval raha, siis kostüüme või mantleid tellitakse harva ja püksisäärte lühemaks tegemise või lukuvahetusega ära ei ela.
“Kui laseks hinna nii alla nagu ketis, siis poleks mõtet kodust välja tullagi,” väidab naine, lisades, et kauba kvaliteet on neil see-eest parem. “Käisin Maximas, seal on kapsas selline räbal, et okse tuleb peale!”
Ka Eevi Lainemäe Kuusiku talust kinnitab, et nende kraam on värskem.
“Kapsas maksab poes 19 senti, mul aga 50,” räägib ta. “Aga ma võtan pealt närbunud lehed ära ja kui inimene ostab, siis murran veelgi pealmised lehed ära, nii et kokkuvõttes ei tulegi kallim.”
Naised kummutavad ka arvamuse, et turul on tarneahel lühem ja kauba saab otse kasvatajalt. Nende sõnul on vähemalt kolm neljandikku turumüüjatest vahendajad ja vaid vähesed kasvatajad on ise müügileti taga.
“Me vastutame täie nahaga oma toodangu eest, aga vahendajad seda ei tee,” väidab Herm. Pealegi on neil väljas ka talu nimi, mis paneb peale vastutuse.

“Tulge parem tootjate juurde koju ostma!” kutsub Kivimurru talu perenaine. “Saate otse põllu pealt värskelt korjatud kurgid!”

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/misso-valla-magus-ettepanek-ajab-ka-linnainimesed-elevile.d?id=64890592

tarbija

30.08.2012 07:48

Meil ilmselt ei ole korralikke köögiviljakasvatamise talusid, mis suudaksid-tahaksid hinda alla lüüa. Paljutki taandub kütuse hinnale, sest ainuüksi nende saaduste turule transport maksab üsna palju ja mida vähem kasvatad ja transpordid, seda suuremad kulutused ühe kilo saaduste kohta.
Omal kasvavad porknad ja supitill peenral. Turult neid kindlasti nii tihti ei ostaks, kui oma aiast võetud saab. On jah kõik toiduained ikka väga kallid võrreldes elatustasemega.

Jaa

30.08.2012 08:04

Porgand, peet, kaalikas võiksid vabalt olla 50 senti kilo. Korraliku läbimüügi puhul oleks talunike sissetulek normaalne. Kurjajuur on vahendajad, kes hulgilaost ostetud kaupa müüvad turul kordi kallimalt. Sellise tegevusega peletavad nad ostjad turult kauplustesse. Ükskord lased end petta sildist "Talu porgand", "Talu kaup" jne., teinekord lähed kohe Rimisse. Eks siis päristalunikud, kes ise kasvatavad ja müüvad, peavad ka hinna üles lükkama, et natukegi teenida, sest käive on väike, aga kulutusi palju. Aga selline tegevus on turgudel soositud. Kedagi ei huvita, tarbijakaitset ammugi mitte, palju "Talu Kauba" müüjal ka maad on ja mis sorti peeti või porgandit ta tänavu külvas. Sellesuvine maasikahind Tartu turul "kõrvetas" lihtsa raha teenijad s.t. vahendajad välja. Ilmselt sama teeb tänavune hea sibulasaak.

Kurk

30.08.2012 08:25

maksis eelmine aasta Viljandi turul 60 senti kilo, see aasta 1.20 kilo. Hind on läinud aastaga 100% kallimaks. Eelmine aasta kurk seisis lettidel ja rahvas ei ostnud aga hinda alla ei lastud. Tahtsin 20 kg ja palusin 5 senti odavamalt müüa. Mind saadeti pikalt. Enne turu sulgemist sain samalt müüalt kurgid kätte 50 senti kilo. Üks teine müüa ütles konkreetselt, et ennem mädanegu kui odavamalt müüb. Idiootne suhtumine. Meil pidi olema ju turumajandus. Hind peaks kujunema nõudlusest.

no

30.08.2012 08:28

jutt ongi turust ja kui hind on turul kõrge, ära osta. Kui pole ostjaid, läheb ka hind alla. Ei maksa segada sinna sisse veel mingeid marksistlikke sugemeid rikastest ja vaestest. Segad omaenda maailmapildi asjatult keeruliseks ja saad alaväärsuskompleksi kauba peale. Ost ja müük on turu tegevused ja seda tehaksegi nii, ostad odavalt ja kui müüa on midagi, siis kallilt. Turg teeb hinna ise õigeks. Kapitali ei peaks sinna juurde lugema, jutt on turumajandusest, kapitalismus on rohkem kommunistide mõiste.
“Ise kasvatame, tuleb osta seemned, katteloorid, turbad, mullad, lisaks on turul kohamaks kõrge ja mina sõidan siia iga päev Valgamaalt, edasi-tagasi 110 km,” räägib Tartu turul oma saaki müüv Piret Herm.

Eestimaa Blogi

30.08.2012 12:23

Oma kandis tuleb suhelda inimestega, teha kokkuleppeid ja nõuda bürokraatia vähendamist. Ei ole vaja viia kaupa 100 km kaugusele ega tasu alati ka loota oma õue pealt müügile. Kui teeotsas silt "müüa...", siis juba mööda lennanud auto ei pöördu tagasi.
Seega on vaja leida võimalusi teeäärsete müügikohtade loomiseks ja siin on kõva sõna vallal ja taluliidul. Muide, taluliit pole vastanud mulle ühelegi kirjale! Ning loomulikult, keegi, kes tee ääres ümberkaudsete tegijate toodangut müüb, ei tohiks sarnaselt vahendajatele hirmsat kasu nöörida. Mõistlikkuse piiridesse tuleb jääda.
Kui möödasõitjad harjuvad, et valik ja hinnad head ning kaup aus, on tulevikus sul kliente murdu. Ja pole vaja kaupa kaugele vedada ning ka töötegemiseks jääb aega. Kui ikka tallu sõidaks päevas kümneid ostjaid, olekskutsujatel varsti jama majas, aina jookse põllult ukse peale müüma...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar