Blogiarhiiv

pühapäev, 2. juuli 2023

EOÜ suvepäevad, Suuremõisa 2023 - 2. osa.

 

 


 
Pargis leidsin ka uhkeid seeni - soomustorikud. Äkki oleks pidanud soovitama neist või teistest midagi lõunaks valmistada ja pakkuda?


 
Ringi liikudes vaatasin ringi nii palju kui suutsin, sest leida võib kõikjalt midagi. Ilusaid vaateid ja maasikaid, värvikirevust ja seeni, taimi, linde jne. Minusuguse pildistaja jaoks puhas nauding.






 
Õige tsipakese sain ka suu maasikaseks. Mitte maasika seks vaid maasika maitse meelen!


 
Värske õhk teeb näljaseks ja mul õnnestus kohe jäädvustada, kes priske portsu võttis. Kes võttis, jääb saladuseks....

 
Niisisiis, üllatus - taimetoidud. Pean ütlema, et olen selgelt ja konkreetselt lihasõber või siis õigemini kõigesööja.


 
Siin sai hiljem aimu, kuidas toit maitses, sest seda, kas ja kui palju järgi jäetakse, saab siiski võtta mingi märgina. Tundus aga, et väga vähe jäeti järgi, seega pigem ikka maitsesid toidud.

 
Suvikõrvits praetuna mulle näiteks üldse ei istu, aga siin juustuga kotletina oli see vägagi maitsev! Igal juhul oli arusaadav, et kokad tunnevad oma tööd!

 
Ka kartulid olid head ja külmkaste samuti.


 
Ja kokkade taset tõestasid magustoidud! Minagi oleks neid vist mitu-mitu pintslisse pistnud, seda enam, et need sulasid suus ise ära.





 
Lambavillaga kitsede ja vist ka jäneste vastu!

 
Kahjuks on külakiik siiani remontimata!

 
Ega linde siin väga palju näinudki, pigem oli kuulda, aga häälte äratundmine mul katastroofiliselt olematu - kari karusid kõrvadest üle paterdanud.
 
 
Tuttav tegelane siinsetel tiikidel, väga ettevaatlik tait ehk tiigikana. Esimene lähenemine minu poolt oli ka vastu päikest, aga ikka pildistan ja nagu hiljem selgub, see vahel asja ette.




 
Peaks olema ööviiul ehk kahelehine käokeel. Neid oli siin pargis üksjagu leida ehk vähemalt mitmeid kümneid.


 
Nägin ise esmalt taiti ühe pojaga, aga arvati, et siiski neid kaks. Tegelikkus oli hoopis rõõmustavam.


 
Ka silmikuid lendas erinevaid ringi.

 
Ka sinikael-pardi pere patseeris.



Ning ühe pesakonna leidsin veel - vääveltorik. Siiani siis maitsmata.



 
Kollane võhumõõk.



 
Muidugi sai ka kiile taga aetud.

 
Vaksikuid oli muidugi keerulisem teravalt tabada.

 
Ka uusi puid oli istutatud, kuid üks kuivanud, kuigi altpoolt uusi võsusid tuli.





 
Mõnda lindu siiski juhtusin nägema, siinmail elavat kassikakku siiski mitte.




 
Pääsukesi lendas ringi üsna palju, õhtul ka madalal viljapõllu kohal.






 
 
Kõrval toimus õhtul ka üks etendus.












 
Põnev oleks muidugi ka mutukate-putukate uurijate suvepäevadel olla. Sääski muide, oli ülimalt vähe.



 
Taimeliike muidugi palju, käpalistest vägiheinani.



 
 







 
Und väga ei tulnud, kippusin ikka siplema ja vähkrema. Lõpuks võtsin kätte Albert Uustulndi "Meri, mehed ja jumalad". Siiani lugemata ja no nii hea raamat, et jõudsin isegi vihma alguse ära oodata. Punkt kell 4 keradega see algas ja mul oli hiidlaste ja looduse üle hea meel!



 
Maitsev hommikusöök, tahe kohvi ja päevaks valmis. Muidugi ülimalt kahju on, et kohalikku tomatit polnud!









 
Eks ma plõksutasin pilte üsna umbes, läbi silma ju suurt midagi ei näe, aga ohoo, vähemalt 5 poega!? Tublid!
 






 
Viletsama pildi puhul võiks arvata, et kakk on õõnes!?


 
Mürgine ussilakk.
















 
 
 Ettekanded:
 
Keskkonnaministeerium andis Keskkonnaametile ülesande analüüsida Hiiumaa rahvuspargi loomise ideed. See ei tähenda veel, et kaitseala loomine oleks otsustatud ja kõik raied automaatselt 28 kuuks peatatud. Keskkonnaamet vaatab üle alates 8. juunist ja hiljem esitatud taotlused ning lähtuvalt selle mõjust kaitseväärtustele kas peatab tegevuse või lubab selle.  

8. juunil tegi Eestimaa Looduse Fond ettepaneku moodustada Hiiumaa rahvuspark, millega võiks looduskaitse alla võtta üle 18 tuhande hektari riigimetsa, peamiselt Kõrgessaare osavallas. Ettepaneku kohaselt tuleks kaitse alla võtta riigimets, mis ühendaks suurema osa Hiiumaal praegugi kaitstavatest aladest, hoiualadest, kaitsealuste liikide püsielupaikadest ja riigimetsas asuvatest vääriselupaikadest.

 

Keskkonnaministeerium otsustas ettepaneku töösse võtta ja edastada Keskkonnaametile edasiseks menetluseks, kuid ühtlasi andis Eestimaa Looduse Fondile teada, et soovib ettepaneku osas andmete täpsustamist ja täiendavaid selgitusi. Eestimaa Looduse Fondilt soovitakse täpsustusi kahe kuu jooksul.      

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk selgitas, et nüüd on ameti ülesanne hinnata võimaliku tulevase rahvuspargi kaitse alla võtmise põhjendatust ning kavandatavate piirangute otstarbekust. “Hiiumaal on kahtlemata loodusväärtusi, mida tuleb kaitsta
 

 
Püüan hiljem siis lisada ettekannetsest midagi. Hiiumaa Rahvuspark oleks mitte ainult tore vaid ka ülivajalik ja ainuvõimalik. On selge, et vastuseis saab olema üsna raevukas ja eks ka hiidlastest poliitikud üsna nõrgad ning mitterohelised. Aga nii nagu nad ei taha, oska ega suuda midagi bussiliikluse heaks ära teha, ei oska, taha ega suuda nad ka rahvusparki pidurdada?
 
Uus keskkonnaminister vist veelgi hullem kui too!? Nii et Eestit hoidvate inimeste jaoks saavad asjad olema üsna rasked ja keerulised...
 
Kes muidugi teemast midagi teavad, saavad aru, et heade asjade nimel on paljud tööd ja vaeva näinud, Tiit Leitoga eesotsas. Praegusel ajal on aga ikka neid, kes aitavad kaasa Hiiumaa metsade räigele hävitamisele.
 
 Eestimaa Looduse Fondi (ELF) poolt tehtud Hiiumaa rahvuspargi rajamise ettepanekute arutelus on kõne all, milline looduse kaitsmise vorm oleks kõige otstarbekam.
Keskkonnaminister Madis Kallas on arutanud Hiiumaa rahvuspargi teemat nii ELFi kui ka kohaliku omavalitsuse esindajatega. „On arutatud selle üle, milliseid eesmärke rahvuspargi moodustamine täidaks ja millised on erinevad võimalused nende saavutamiseks,“ vahendas ministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Marju Kaasik.
Kaasiku sõnul kuulub Hiiumaa Lääne-­Eesti Biosfääriala koosseisu, mille uuendatud programm hiljuti kinnitati ja uuendamisel on Hiiumaa valla üldplaneering. Mõlemad dokumendid võimaldavad suunata küsimusi, mis duubeldaks rahvuspargi eesmärke.
„Nüüd on arutelu koht, milline looduse kaitsmise vorm oleks otstarbekam. Kohtumisi sel teemal tuleb veel,“ kinnitas Kaasik ning ütles, et lahkuva ministri jaoks on väga oluline, et räägitaks läbi kohalike elanike ja omavalitsusega.
„Eestimaa Looduse Fond ei ole taganenud nägemusest, mille kohaselt oleks rahvus­park hea lahendus nii Hiiumaa looduse kui kultuuri parimaks säilimiseks,“ ütles kommentaariks ELF juhatuse liige Siim Kuresoo. „Samas oleme valmis arutama ja kaasa mõtlema kõiksugu teiste lahenduste leidmiseks, mis aitavad säilitada loodus­väärtusi.“
ELF metsaekspert Liis Kuresoo täiendas, et nende ettepanekut tuleb edasi menetleda, mis sisaldab ekspertiisi kaitse alla võtmise otstarbekuse, kaitseala tüübi ja muude taoliste asjaolude väljaselgitamist.
„Elame teadmises, et meie ettepanekut menetletakse looduskaitseseadusest lähtuvalt,“ ütles Liis Kuresoo
.
 
 


 
„Kuidas läheb väike-laukhanel?“ (Andres Kalamees)





 
„Aasta lind 2023 – aul“ (Leho Luigujõe)


 
„Tuulepargid ja merekaitsealad“ (Veljo Volke, Andrus Kuus)


Hiiumaa metsaärimehi, tuulepargi pooldajaid ega teisi loodusvastaseid kahjuks kohal ei olnud. Küllap puudub huvi teadmiste omandamise vastu.
















 
Vau!

 
Vahepeal toimus ka viktoriin.


 
Ja juba oligi õhtusöögi aeg käes! Midagi bolognese kastme taolist vist ja ka üsna maitsev. Salat muidugi mitte, no tee või tina "poolakatest" jt ei saa süüa teha!

 
Aga ma ei tea, kas oli tegu isegi kohupiimakoogiga, mida ma ei söö üldjuhul, seda vitsutanuks aga veel mõne portsu...






 

 

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar