Blogiarhiiv

reede, 8. aprill 2011

KOTKAD JA TEISED LINNUD


Ülimalt põnev on lugeda artikleid lindude rändest. Ehk sellepärast, et ikka tahaks lennata, aga lennukisõitu muidu ei kannata ning ise lendu tõusta ei õnnestu...http://www.ilmajaam.ee/?id=413630

Selliseid artikleid lugedes meenub mulle alati üks seik. Kui vabariigi algusaastail tekkis võimalus kooperatiive teha, siis suhkruvati jms kõrval oli just Urmas Sellis see, kes tegi kooperatiivi "Kotkas". See polnud äriprojekt, tegemist hoopis teemaga, mis inimesel hinges ja millega tegelemisest saavad kasu hoopis loodus ja sedakaudu ka Eestimaa elanikud.

Urmase kõrval oli tollal  veel teinegi mees, Einar Tammur! Nüüdseks on Einarist saanud Hingede Valla Valvur Alam-Pedjal. Kui käisin rattamatkal Palupõhjas, siis teele jäi üks vaatetorn, kus ka pikem kirjutis Alam-Pedja kaitseala loomisest ja ka Einarist. Ja seal olles tundsin päris tõeliselt Einari kohalolu!

Kokkupuuted Urmase ja Einariga on olnud mul EOÜ suvepäevadest ja vahel harva Urmasega saab suhelda ka siis kui mul nõu vaja või on huvitavaid andmeid pakkuda. Salamisi imetlen selliseid inimesi, kes kogu oma jõu suudavad pühendada looduse kaitsmisele! Neist võiks eeskuju võtta paljudki inimesed!

Jõudu ja jaksu edaspidiseks, et kotkastel oleks ikka pesitsuskohti ja lugejatel põnevat infot lindude elust!

Kui Teil matkamine mööda Eestimaad käsil, siis ärge unustage põikamast Alam-Pedjale, Soomaale, Matsalusse, Kablisse ja veel sadadesse linupaikadesse!
Kablist möödasõitjatel vahel kevadeti-sügiseti võimalik näha suurt püügimõrda, kust püütud linnud siis rõngastatakse. Sealgi kaua tegelenud Agu Leivits, Enn Vilbaste ja teised. Õnneks ka nooremaid tegijaid peale kasvamas, nii et muret selliste pühendunud inimeste puudumise pärast pole vaja tunda. Muretsema peame ikka aga lindude ja üldse oma looduse pärast.
On kurb kui uudistest leidub lõike  raietest pühades hiites. Ometi peaks see olema meie hingele lähemal kui võõrad usud. Kirikurüüstajaid mõistetakse üksmeelselt enamasti hukka, hiierüüstajate puhul jääb vaid kurval meelel lugeda bürokraatiast ja mõnede Ametnike ükskõiksest suhtmisest..

.http://www.bioneer.ee/bioneer/kohalik/aid-10105/Noore-Looduskaitsja-aunimetuse-sai-Indrek-Tamme%C3%A4nd

http://www.president.ee/et/meediakajastus/bibliograafia/valik-meediakajastusi/5803-qagu-leivits-oleme-suutnud-oma-maergalasid-kui-rohelist-infrastruktuuri-paljude-riikidega-vorreldes-haesti-hoidaq-paernu-postimees-26-veebruar-2011/index.html

2 kommentaari:

  1. Tore on vahel lugeda et meil on siiski alles veel tegijaid inimesi kel meeldib looduse eest hoolt kanda!!

    VastaKustuta
  2. Tänud Pirtsu!

    Minagi vaatan paljudele sellistele inimestele alt üles....

    VastaKustuta