Blogiarhiiv

reede, 22. oktoober 2021

Sügis Kalamajas.

 

 
Kerge torm väljas. Läheks mere äärde?
Hea on aga näha, et Kalamajas on elanikke, seega peab aina rohkem panustama inimväärsesse elukeskkonda.
 
 
Sügis on nüüdseks juba selles seisus, kus enamus puid on oma rüüst ilma jäänud ja seda rohkem oligi põnevust pildistamisel - näha saab veel rohkem detaile, majade vahelt kaugemale ja värve. Tõsiselt hea oli otsida ja pildistada, iga kaader väike emotsioonikübeke. Viia mõtted ära sellest krd valimistest, koroonajamast, kisklemisest ühiskonnas jpm.Iga hetk jalutuskäigust läks täie ette ja absoluutne enamus nähtust oli vaid positiivne, sekka üksikud tõrvatilgad.

 
Tähetorn?

Lahedad mustrid õnnestub tabada just seetõttu, et on alles paekive, on puid, on värve. On taas elule ärkavaid hooneid ja isegi varemeid.


 
On palju uusi hooneid, milelst enamik ei riiva silma, kuigi mõnel puhul ei sobitu too kuidagi ümbritsevasse. Enamuses aga siiski püütud sobitada või on uus maja rõõmustavalt detailirohke.



 
Sellised "hetked" ehk vaatepildid mulle meeldivad. Pildid neist ka.


 
Äge "segadus"!




 
Super, et võeti kuulda, liigutati ajusid ja pikal trammitee jupil postid said ajaloolistele sarnased.



 
Kalaranna kant on muidugi osa Kalamajast, aga teistsugusena. Paljuski ka detailirohke ja kena.





 
Pole needki uued majad kolekastid, neis on mõningast omapära ja võivad tulevikus vägagi linnapilti sobida. Eriti kui veidigi ka suurhaljastust lisandub. Kuigi värve võiks ehk veidi rohkem olla.


 
Norra? Või meenutab midagi muud?


 
Veidi liiga koos tunduvad need siin olema? Või tühja sest privaatsusest või vaatest? Samas kindlasti parem kui alloleval pildil olev sünge kast, välimuselt.


 
 






 
Keskkond.


 
Mustrid.







 
Tuul sellisest suunast, et siia efektselt randa tormavaid laineid ei olnud sisuliselt.




 
Kui palju kunstituultesse satub plasti kunstmurust?



 




 
Mis juhtuks kui mustale kärakale tekiksid värvitriibud? Näiteks kollase vm värvi aknapiirded? Midagi muudki? See muutuks koledamaks?


 
Muidugi võib tunduda teisal asi liigagi kirju-mirju, kuid isiklikult arva, et must kärakas ka Noblessneris oleks kordades häirivam, kui see? Pigem mulle isegi meeldib see, kuigi veidi ehk oleksin ka tgaasihoidlikum. Ma lihtsalt ei seedi äärmusi, mitte milleski.

 
Must lagi on meie toal...
Mustad seinad nüüd ka? Huvitav, kas sisemus ka must?

Bussiliiklus vajab aga ka siin muudatusi. Huvitaval kombel Pirita kandist olevat Kalamaja/Kopli kanti palju sõitjaid. Küllap ka mujalt Tallinnast ja Harjumaalt ning vastupidi? Eriti kui vaadata postituse avapilti ja mõelda aina uutele elamuarendustele.

 
Aga võrratu oli jalutada, igal poo, vaated muutusid, lausa kapitaalselt.






 
Ei näe märki, aga Lorupi toodanguga tegu ei tundu olevat. Ka mitte Eidapere toodanguga. Ajalooline detail igal juhul.






 
Kui ainult neid poste ei oleks...



 
Uksel on valgusti, vaja ka väravaalale. Siis võib ka postid kaotada. Eriti täna, kui on teada, et hirmsuured rahad kuluvad elektrile.


 
Üsna huvitav must-punane.

 
Kojuminejal on vist tunne alati parem, kui saab sisse astuda ilusast uksest.

 

 
Puu jämedam, kui pildilt aimu saab. Peab vist veel kaua tuultele vastu.





 
Jube inetu ja ilusamaks ei tee ka mingid "jõulukaunistused". Elaks ma sellises majas, siis võimalusel paigaldaks ilusad valgustid majale ja paluks LOV-il postid maja eest likvideerida.
Praegusel majal püüdsin leida võimalust LOV-i kaudu renoveerimise ajal, katsetamaks lahendust, kus valgustid oleks maja küljes, et kõnniteed saaks valgustatud. Praegu majaesine pea pimeduses ja ega ei tahakski siia tuppa paistvat "külma valgusehingust". Vaid midagi sooja ja ilusat. Ning säästlikumat.

 
Must "plekk" Kalamaja vaadetes.

 
Ka visuaalselt solgivad postid vaate, olgu need nii heledad vm kui tahes.

 
Sellised valgustid majadel aga imekenad!


 
Suumiga maju "kokku tõmmata" mulle meeldib.



 
Kirikulised?

 
Igatahes vahvad tegelased. Kutsudele vist küll alati ei meeldi?




 
 
Fantaasiapuudus? Ümbritsevale sülitamine? Omanik saepuruplaadifirma direktor?

 





 
 
Ohoh, sellist "kuubikukarkassiga" varikatust pole märganudki. Näha erinevaid lahendusi, mind see ei häiri, samas silma veidi torkab.

 
Väga tore on näha aga paeseinajuppe.


 
Pildistasin lihtsalt "kompaktset" vaadet, aga ennäe, siingi valgustid olemas. Tublid!



 
Iga sellise vaate puhul on puud minu jaoks võrratu täiendus!

 
Värvid, värvid...
Igal neist oma särts, mis sest, et pigem "pastelsed", mitte kärts! Ju ongi õigem. Kuigi vahel näinud ka üpris kärtsu värviga puitmaju, ka pigem ilusad. Hästi valitud toonid.





 
Huvitav!

 
Kui võrratu aed, mis sest, et mitte paekivist vaid klombitud tellisest postidega.










 
Vahel aga uks on äge, kuid pole ukse jurde kuuluvat detaili - ukselinki!

 
See peaks olema küll Lorupi toode, puhas ajalugu! Kel maja küljes neid olemas, just klaasist, EKO, Meleski, Eidapere, Lorupi vt omi, säilitage ka renoveerimisel.
On ka üle saja-aasta vanuseid portselanist, nt tsaarikulliga, aga need enamasti telegraafiliinidel.


 
Sageli teen mingist vaatest mitu pilti. Kui horosont tundus paigast ära või "kadreerimine" ei meeldinud. Siin ongi üks näide, jätsin ülemise kustutamata, minu jaoks ebaõnnestunud täielikult, alumisel aga enam-vähem kõik "raamis" nagu tahtsin.


 

 
Sinine auto annab teada, et elektriga tulevikku. Juba mõni aasta, aga tänaseks selgunud, et pole see elekter nii lill midagi! Nagu ka need elektrilised "kopsikud" tänava kohal. Ei tea kauaks liiklus kinni on, kui pirni vaja vahetada?

 
Isegi "uuel" tänaval suudeti maja ehitada, aga valgustitele enam raha ei jätkunud! Ning "kopsikud" siingi nagu pläkk vaatel.




 
Lahe Kalamaja "delegatsioon" läks liikuma.


 
Käies ei märganudki, kuis aeg läks. Jalad küll natuke juba tunnetasid ja janugi oli. Õnneks saab turul häid limonaade ühest kioskist pea 2x odavamalt kui mõneski muus letis. Läks asja ette, nüüd juba otsas. Nagu ka seekordne jalutuskäik. Positiivne! 

Kõik puud aga pole veel alla andnud!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar