Blogiarhiiv

teisipäev, 1. märts 2022

Risti jaam Lääne Elus ja Haapsallu lõunale. Nov 2020.

 

Esmaspäev, 9. november 2020

FB ei lase maakonnalehtede linke postitada - Risti Jaam Lääne Elus.

 

 
FB on viimasel ajal hakanud maakonnalehtede linke spämmiks kuulutama ja kuuldavasti küll sellega sõditakse, aga seni ei midagi. Pean kahjuks kasutama varianti, kus kopeerin pildid (autor: URMAS LAURI - AITÄH!)
 
Loo algus: (Edasi lugemise eest peate maksma)
 AS Eesti Raudtee on valmis saanud Ellamaa-Risti raudteelõigu eskiislahenduse, millega saab Lääne-Nigula valla veebilehel tutvuda.

Raudteetrass Ellamaalt kuni Ristini kulgema piki ajaloolist raudteetrassi, Läänemaa piires ei ole raudteest ühtegi ülesõitu. Rongid hakkavad sõitma kuni 160 km/h........





 
Pole kindel, kas lahendus just kõige parem on, aga samas on sellel ka plusse. Bussidele ümberistumiseks ja vastupidi õnneks väga pikk vahemaa ei teki, kuigi olulione on iga meeter.
 
Aitäh Lääne Elule artikli ja Urmas Laurile piltide eest! 

Kolmapäev, 18. november 2020

Haapsallu lõunale.

 

 

 
Haapsalus on hea, et Niines saab nii väljuda kui vastassuunas ka bussidesse siseneda. Enamasti. Tallinnas siiani Järvel ehk täpsemalt Risti peatuses siseneda ega ka väljuda ei saa.

 
Muidugi on ka täna nii, et autod on Haapsalus ja Läänemaal ja nii ka jäävad. Hea ühistransport saaks aga olla inimestele suuresti abiks. Seni on kohaliku liiklusega aga palju möödunud sajandist ja arengut ei paista lähiajal toimuvat.
 
Isegi kõige lihtsamates asjades. Muidugi võib arvata, et Haapsalu on nii väike, et kõik vantsivad jala, ometi on siin linnaliine, Rohuküla liin algab Kalda peatusest jne?  Miks ei võiks siis pea iga maakonnaliin, mis täna alustab bussijaamast, alustada kas Kalda, Uuemõisa vm peatusest või olla liidetud mingi teise liiniga? On ju selliseid vähesel määral tänagi, isegi Lihula suunas. Nii sõidaks nt liin Uuemõisa - Kalda - Bussijaam - Lihula? Nii saaks ehk osa nn linnaliinegi asendada?

Olen juba kirjutanud sellestki, kuidas Rohuküla bussid peaks teiste liinidega ühildatud olema. Põhjuseks ei ole see, et Rohuküla ja Pürksi vm koha VAHEL oleks palju sõitjaid, kuid kindlasti on neid Uuemõisast jt lähipeatustest.
Täna hinnatakse uksest ukseni sõiduvõimalusi.

Muide, pildil näeb ka teistsuguseid pinke kui on tavapärased aga samas kuulsad valged pingid Haapsalus. Silma praegu kirjutades jäi just Kuursaali tõttu. Sest värvimine ja immutamine on ju puidu säilimisel väga oluline. Nende pinkide puhul pole seda hoolitsust väga märgata?

 
Puud peatänaval veel alles. Millegipärast kiputakse meil peatänavate ja -väljakute ümbertegemisel jätma järgi lageda maa. Teema on juba kuuma tekitanud ja õnneks on neid, kes pooldavad ilu, ikka rohkem.




 
Pea kõik väga tuttav. Ka puud.

 
Vanade puumajade rohkuse puhul on värvikirevus loomulik ja annab võlule vaid juurde.

 
Siiski ka uusi, kus käinud pole.




 
Kalaseljankast ei suutnud ma ära öelda.

 
Üürile anda ja müügiks siin kohti on.

 
Inimesigi liikus, aga muidugi mitte nagu suvel ja nagu siis kui koroona oleks tundmata asi. Usutavasti saab siiski ka täna ja homme Haapsalus puhata, privaatsust ja eraldatust on piisavalt. Kriisi ajal on kohaliku elu jaoks iga sissetulek tähtis.


 
Aarete Kinnisvara teab, mida tähendab rongiliiklus Haapsalu jaoks.


 
Lihtsalt jalutasin ja nautisin. Pea iga maja ja vaadet. Siin majas aga prantsuspärased söögid, needki veel proovimata.



 
Peatänav läheb remonti. Loodetavasti siis puud jäävad alles või istutatakse uued. Postid "istutatakse" kindlasti! Mitte ei paigutata valgusteid majadele ja aedadele, seda pole lootagi! 
Kuigi oleks huvitav teada, millal jõuame sellise targema lähenemiseni? Või meile meeldibgi maksta kümneid kordi rohkem? Ometi oleks valgustus majade küljes, olgu siis tänaval ühesarnane või erinev, igal juhul omaette võlu ja ilu!!!






 
Pitsikeskus.



 
Ehitusi näeb ka täna mitmel pool.




 
Minu jaoks on sellistes vaadetes omaette mõte ja võrdlus. Meenutab paljusid Euroopa vaateid, aga väikses, koduses mõõdus. Ja eks seepärast mulle mõistliku mõõduga ja suurusega lahendused meeldivad, igas valdkonnas. Me oleme ääremaa ja läbi ajaloo oleme hoidunud suurusehullustustest. Vähemalt enamasti. Täna aga kohati osa meist on kaotanud igasuguse mõõdutaju! Kuskil kultuurikeskustes on suurus ajaloo puhul siiski mõistetav. Aga see ongi lihtsalt minu arvamus.



 
Seekord siia ikkagi sööma ei jõudnud....

 
Ka siia mitte....




 
Ka siia ei jõudnud. No mis teha, ei jõua ju mitmes kohas süüa!




 
Nagu ikka põrkan kokku Tarmulaga.

 
Tal ka natuke tööd teha, mina pildistan niisama.


















 
No näete ise, kuis ilusaid vaateid igal sammul? On ju parim linn, kus puhata?




















 
Imeilus kuursaal vajab aga remonti ja see pole üldse odav lõbu! Loodan väga, et selleks võimalusi ka leitakse. Kiitus tegijatele!









 
Isegi roosiõisi veel leidus.

 
Kui milleski kaob üks osa, on raske enda kõrvale ka teist poolt leida? Üks lipuvarras murdunud.






































 
Lõpuks lõunale.


 
Kalaleemega haugipallidega lihtne, saab üksi ära süüa.




 
Küülikulihaga nii lihtsalt ei lähe! Ja et portsjon ka suur, siis jagub ikka sõbrale ka.







 
Tallinna ristmikul aga fooride "tellimise" nupud siiani ümber tegemata.





 
Väga suur tahtmine oli jääda ööbima....


 
Tagasi "rongileminek" pikemgi. Valisin kohaliku bussi.


 
Ja kui olin otsustanud, et ööbima ei jää, läks taas vihmale....



 
Buss sõidab läbi ka Vana-Taeblast. Raudtee taastada siin vanal trassil või tuua keskusele lähemale?





 
Märgid ega miski ei loe, vaja on möödasõitu sooritada!

 
Ca 20 min aega ja juba tuleb Kuressaare - Tallinna buss.












 
Vana-Pääskülas või siis Laagris väljusin? Pagan sest aru saab....



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar