Blogiarhiiv

pühapäev, 13. märts 2022

Kopli liinidel, nauding mustade plekkidega.

 

 
Ilm üpris mõnus, et minna mere äärde. Kopli liinidel on päris mõnus käia, kuigi n.ö. promenaadi osa siin väga pikk veel pole. kuid kant läheb ikkagi aina ilusamaks. Järgmisel korral tahaks minna siis, kui juba rohelust on tärkamas.
 
Trammi pealt tulles on need esimesed majad ikka samad, mis olid. Ka tänavat pole siin veel paremaks muudetud, vist oodatakse nii kaua kui ükskord ka need majad saavad uue elu. Õigemini, mõned trepikojad ehk saavad.
 



 
Tööstusrajoon see muidugi on ja suuresti selleks ka jääb. Aga nagu renoveeritud piirkonna järgi näha, saab kõrvuti eksisteerida küll. Vähemalt kõrvaltvaatajana olen optimistlikum võib olla kui kohalik elanik. Kes siin elab, nemad teavad ka häiringuid paremini, mina vaatan tööstusehitisigi pigem pildistaja vaatenurgast.



 
Ja minul on muidugi hea meel iga vana puu üle, mis siin on ja kasvama jääb.


 
Veetorn on muidugi äärmiselt äge!

 
Miks ma aga musti plekke mainisin? Ärgu Kopli elanikud pahandagu, aga ma ei suuda näha neid musti maju! Võib olla on põhjus selles, et mulle meeldivad need vanad puumajad ja mida ilusamaks neid tehakse ning mida rohkem neid näen, seda enam mind teised häirivad. Need kaasaegsemad lahendused, mis paremal pool näha, ei häiri aga peaaegu üldse. Sest nad on väga "reljeefsed" ja särtsakama värviga, seepärast ei teki mul vähemalt tunnet nende mingilgi moel sobimatuse kohta siin. Võib olla kõrguse erinevus vanadest majadest torkab õige tibake silma, aga üldiselt mitte. Igatahes ka täna ühegi nurga alt ei häirinud nende juures mitte miski. On olemas, on omamoodi omapärased ja ehk ka head elupindadena. 
Kaalusin ka mõtets, kas ehk koliks siia, aga talvel, kui puudki värve ei lisa, paistab asi üpris kahtlane. Kui suvel kohal käia, on tunne kindlasti parem.

 
Küll aga need majad on "tühjad". Tibake vangla moodigi ehk. Igatahes on siinne arhitektuur nii eripärane, imeilusatest vaadetest maitselageduseni.

 
See pilt kukkus eriti iseloomulikuna välja. On vahe sees, esiplaanil oleva ja järgmiste majade vahel?

 
Aga neid maju, oma eripäraste ja kohati rõhutatud trepikodadega (majade seinakatte värv ja lahendus), ägedad korstnad ja eripärased aknad - kõik see paneb justkui armuma neisse. Ja nagu ütlesin, et nii suur meeldimine versus "hallid" ongi minu jaoks suure kontrasti põhjus.
Ja isegi sel pildil on need mustad majad tagaplaanil kuidagi ebameeldivalt silmatorkavad, mis sest, et nad ju väiksemad pildi järgi.


 
Kas midagi oleks saanud teisiti teha? Minu jaoks on isegi teadmata, miks täna armastatakse üleni musta ja tuulekastideta maju? Mõnigi väike muudatus oleks ehk parandanud olukorda väga palju!? Eripärane trepikoda? Mingis osas teist värvi paneelid? Akna raamistus teist värvi (põsed hoovi pool küljes ju on isegi teistes värvides)? Katuse värvi erinevus maja värvist?
Tore aga see, et istutatud ka uusi puid. Ja taamal oli näha, et istutatud rohkem kui lihtsalt mõni puu ühes reas. Kohati saab ka aimu, et lund kõnniteedelt parem koristada, kuna kahel pool muruala.


 
Kolm maja, erinevad värvid - imekena!  Võinuks ju üldse jalutada niisama mereni, aga siiski tahan jätta omale mällu vaateid, mis meeldisid. Nende vahele siis ka mõni selgitamaks, mis ja miks ei meeldi.

 
Isegi mingi bussiliiklus siin arenema hakanud.

 
Vägev!

 
Ja siin iseenesest on ju siiski püütud mingeid eriilmelisi detaile "sokutada", ometi on tulemus minu jaoks maitselage.

 
Palju oli elupuid siin-seal istutatud.

 
Jestas, mul tulid praegu seda pilti avades kerged külmavärinad peale!

 
Ilus!

 
Majade juures ja promenaadil aga millegipärast kasutatud puitu, mis immutamata, rääkimata järelimmutamisest. Plaanis lähiajal hakata raha kulutama uue tegemiseks ja väljavahetamiseks? Peremeest pole siin?

 
Ilm oli aga väga omapärane, kauguses oleks justkui mingitki sudugi, lainetust aga praktiliselt polnudki.

 
Vaade Paljassaarele.



 
Luiki oli palju, kaugel tagaplaanil tundub kajakatele lisaks ka ristparte olema.
 
 
Vanu puid on üksjagu palju.


 
Mädanemas. Muidu aga needki üpris head võimalused jalgu puhata.



 
Tekkis mõte see isegi koju võtta...










 
Vaatasin ka detaile, nii palju kui märkasin. Mnjaa, siis terassilt on ikka vägev kohvi juues silmal puhata lasta.


 
Vägev vana maakividest vundament.


 
Teine asi, mida alati vaatan, on valgustus versus raha raiskamine. Täna eriti teravalt, sest elektrihinnad on ju tõusnud. Ma mõistan, et säästlikud valgustid ei tarbi ehk väga palju elektrit, aga kui vaadata, kas ei piisaks mitte veel säästlikumatest ja igatepidi mõttekamatest valgustitest majade-aedade küljes nii et nad valgustaks piisavalt kõnniteed!? Sõidutee valgustamine ei ole ju eesmärk? Pealegi, kuigi osa poste tee kõrval, siis ometi segavad need isegi kõnniteede puhastamist. Ma lihtsalt ei näe vajadust raisata metalli jm nende jaoks! Majadest eemal, loomulikult, seal polegi teist võimalust.



 
Seda enam, et mõnelgi majal ongi valgustid olemas ja soovi korral saab ju neid ka valida sellistena, mis ka kõnniteed valgustab.
 

 
Korralikest immutatud euroalustest õuemööbel. Huvitav, kas terass ka üle immutatakse? Hoovides muudki nagu lillepotid, lastele midagi ja katusealused.
Ja omamoodi huvitav tulevikus näha sedagi, kas ja mida hoovidesse ehk veel istutatakse?


 
No tähendavad ju detailid palju? Tellispunase trepikoja kõrval kollased seinad, valged raamid ja veel hallid lauadki! Ka trepikojal omamoodi punased aknaraamid.

 
Väga äge, et isegi vanad isolaatorid alles jäetud, needki pärinevad eelmise sajandi alguspoolelt.




 
Taustal korstengi vahva detail. Paremal aga terassi puidulgi märgata kulumise/pleekimise jälgi.

 
Oeh....




 
Siitpoolt oligi üllatuseks näha küll väga kahvatutes toonides, aga siiski erivärvilis aknapõski. Ehk ikkagi teha akendele ning ustele laudadest raamistus ja veidi särtsakamaks ka tänavapoolses küljes?

 
Üllatav oli näha aga et nii palju kuuski istutatud. Plaanitakse hekiks kujundada?



 
Bussiootekoda aga tavapärane käkerdis, sama näha hiljem ka trammipeatuses.



 
Vahva vaatenurk.

 
Ülekäik, rongideta.



 
Tagasi trammile aga läbi Kase pargi.




 
Aga mis parata, et mulle nii meeldivad need erivärvilised vanad puitmajad.

 Ja ma ei saa aru, absoluutselt kõik, mille iganes müüjad, püüavad oma kauba teha igati atraktiivseks, ilusamaks, kirevamaks, mida iganes. Kinnisvara ärimehed aga ei saa isegi aru, et nad ei tee "pahna" mitte ainult enda kaubast vaid rikuvad ka ümbritseva?
 
***************************************
 
Kui soovite lugeda blogi VABA EESTIMAA AJALEHT, siis leiate lood nii:
 
Lingid pealkirjadena leiate siin. Piisab vaid loole klikkamisest, kui see avaneb.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar