Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Kalamaja kivi ja puit. Mai 2021.

 

Pühapäev, 9. mai 2021

Kalamaja mai 2021 - kivi ja puit.

 

Homme pidi päris kevad tulema!
 
 
Kalamaja serval turg mulluste õuntega.

 
Hommik oli aga selline, et no mitte kuidagi ei tahtnud ennast välja vedada. Mitte ilma pärast, ilus päike ju, kuigi tuulisevõitu, aga no ei saanud kuidagi ise varsi alla. Lõpuks jõudsin vaid tururingini.
Baari ette on valgustus paigaldatud, nurgatagune jäeti teadlikult pimedusse?

 
Aga sest käigust  oli nii palju kasu, et oli himu minna õhtupoolegi jalutama. Juba pildistamise naudingu pärast, sest Kalamaja ikkagi tallinna parim linnaosa. Üks nüanss, mis siin meeldib, on "sügavus" ehk et majade vahelt võib alati paista vaade kuhugi teise, neljanda või kaugema maja ja isegi tänavani. Ja need värvid, millest mul küll ei saa. Olgugi vahel luitunud või tolmused, see ongi elu!

 
Kalamajas on enim puitu ja kivi ja see on parem kui metall ja klaas. 


 
Misasja? Käin siin küll vahel ringi, aga ega mul head piltmälu ei ole. Nii lage aga siin hiljuti küll ei olnud. Oli mingi maja? Või kasvõi aed? 

 
Vaatamise ja pildistamise võlu on alati ka uskumatu muutumine kui teed seda kasvõi paar sammu kõrvalt. Vaadake neid kahte pilti!? Justnagu kõrgemad aknad muutuvad madalamaks ja matsakamaks?

 
See peaks olema, nagu enamuses Tallinnast, Lasnamäe (või Uhaku) ladestu Kõrgekalda kihistu paekivi. Kui ma ei eksi, peaks see olema Kesk-Ordoviitsiumist, umbes 460 miljoni aasta vanune.

 

 

 
Võrratu!


 
Eks ka uuemate majadega ole sama lugu. Ühe nurga alt vaadates sobivad justkui paremini kui teise nurga alt? Muidugi oleneb ka värvidest, haljastusest jm. Ehk oleks seegi sobivam, kui uute majade keskel oleks tellistest trepikoda? Ehk mingis suhtes ikka kivi ja puitu, mitte vaid üks materjal? Ega seegi pruugi 100% edu tagada, aga on mõnevõrra vähem "hallim" ehk kuidagi silmatorkavam. On ju telliski sageli väga ilus.

 
Ootamatult huvitav kukkus see pilt minu jaoks välja.



 
Puhas värvide mäng.

 
Siingi näha Lasnamäe paekivi, üksikud tumedamad nende hulgas on põhjakihist pärist, suurema püriidisisaldusega.

 
Siin-seal tore näha ka fassaadide remonte. Kui selle käigus saaks veel viimase korruse pleki katta või aendada laudisega....
















 
Kas vist sotsid või keegi nüüd valimiste eel "toonud märgatavaks" postid, millega tarvis võidelda. Ongi tarvis, aga nad ju taas ei saa aru, kuidas ja kui peaks ka linnavalitsusse oma propaganda abil pääsema, siis tegijaid neidst vaevalt on. Sest tegemine ei saa piirduda ühe-kahe postiga vaid kogu Kalamaja valgustus vajab ümbertegemist. 10x kui mitte rohkem soodsamaks ja ka ilusamaks. Mõelge, eelnevatelt piltidelt näha, kui palju ilusamaks teeb iga vaate erinevate värvide segunemine. Nii muudaks kõike ilusamaks ka erinevad valgustid ustel, aedadel vm.
Postid siin aga tõesti on jubeduse tipp.







 
Kas postide asemel tehtaks nii? Ühe jubeduse asemel teine?



 
Vat on ilus!








 
Juba on aimata ka rohelust.

 
Valgustid ei sobi? Ikka sobivad! Ja igati ilusamad kui praegune tänavavalgustus. Aga eks see olegi ühest küljest nagu suhtumine - valgustame teed mitte inimestele vaid autodele.










 
Üüratult detaile. Ei mingit üksluisust!

 

 








 
Ilus oleks puhastatu ja renoveerituna. Praegu veidi varemete moodi. Peaasi, et ära ei krohvitaks.










 
Mõned aastad tagasi teadsid, et kui mingil hetkel su elamist rebib lõhki möire, siis see oli mootorratas. Nüüd on need vist enamasti üksikud autod, mille omanikud viivad need "õue" igal päeval nagu teised kutsusid? Vahel veel rohkem sarnasust, sest "situtama" peab ju kutsusid mitu korda päevas?

 
Kuskilt jäi silma, et Niine tänaval just plaanitakse ühte korterit müüa. Oleks äge elamist vahetada küll, aga sellisel puhkudel eelistaks hovipoolsust. Kus mingilgi määral ju alati vaiksem.
Pildil olev maja aga on hea näide sobivusest. Suhteliselt kena ja sümpaatne, kuid "hall" ehk et meelega nii pildistatuna jätab steriilse ja halli mulje igas mõttes. Kalamaja meeldiva särtsakuse (enamus eelnevaid pilte seda näitab) asemel on kadunud kõik rikastavad detailid ja ainukesed, mis jäänud, on liiklusmärgid. Ma ei ütle samas kuidagi midagi ka rõdude jm kohta,s est needki ilusad ja sobivad, aga ehk võinuks olla mõni laud teist värvi? Aed?
Eespool piltidest kõige rohkem meeldis mulle see sinine maja Soolakohviku kõrval. Niivõrd stiilselt kaks värvi sobima pandud!






 
Kohutav!!!
Kuigi midagi saaks veel parandada. Kui vintskappide seinaosad täielikult laudisega katta ja ehk isegi teises toonis, oleks jubeduse asemel alles enam-vähem maja moodi asi! Ehk toonitada veidi ka aknapõskesid ja ukseümbrust.












 
Kunagi arhitektidele nende endi poolt planeeritud maja. Välimuselt jääb kõrvalolevale kõvasti alla, aga see-eest olla olnud tollal korterid seesmiselt täiesti uudsed ja ägedad!











 
Ja nüüd üks hea tee ning kerge snäkk...

 

1 kommentaar:

Äge komm:

Ühes stiilis rajoone meil juba on, Mustamäe ja Lasnamäe ja... Peaks ehk juba aitama. Kalamaja, muuseas, oli juba ennem teist maailmasõda stilistiliselt üsna kirju. See maja sobitub ümbritseva stilistikaga üsna nunnult, ega siis ometi Kalamaja uuteks hooneteks ei hakka Lenderi tüüpprojekti kloone tegema

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar