Blogiarhiiv

teisipäev, 1. märts 2022

Kabinetis valminud Reidi tee promenaad? Juuni 2020.

 

Esmaspäev, 29. juuni 2020

Kabinetis, asfaldile ja betoonile mõeldes valminud Reidi tee promenaad?



Pidin täna suurema osa päevast kesklinnas veetma. See palav nädal on päris karmilt mõjunud, sp kumises peas aina mõte minna pärast korrakski mere äärde tuulutama. Õnneks ei jäänud Kadriorg kaugele.


Minnes oli hea näha, et kuskilgi olemas ühistranspordil omad sõidurajad. Bussiga siit vist siiski Piritale ei saa!



Ja rõõm seegi, kui õpitakse kaevusid jm sõiduteelt ära koristama! Tilkhaaval õpitakse teiste aastakümnete tagustest kogemustest?


Võeh, ei istu mulle kivine linn! Ometi meeldib ka selliseid maju pildistada. Ikkagi erinevad ja erinevus pidi ju rikastama! Ja eks ta seda teebki, kui just äärmustesse ei lasku! Nii olla ju kõiges!



Kuid puumajad on hingelähedasemad ja vahel sada korda ilusamad! Kahju, et suuremate uusehitiste puhul sellist ilu pea kunagi ei näe! Mitmeski mõttes, sest on ju Kalamajas jm puiduga kaetud maja ehitatud. On neiski ilu, aga seda klassikalist ilu nii kergelt järgi ei tee! Iga detail on see mis mõjutab. Ja nii oli neid tänavaid pidi minnes nautida küllaga.












Trammil oli miski kiri rohelisest transpordist. Kas Tallinna linn panustab kõvasti rohelisse transporti?





Koertega ei tohi ju Kadrioru tiigi lähedale minna? Ja pealegi veel nii pika nööri otsas? Mõtisklesin ja alles siis sain aru, et see on veevoolik! Arvasin, et nüüdseks lahendatud avalike veekohtade probleem pargis , viipasin ja karjusin, aga sunnik ei toonud vett ringiga teisele poole tiiki! Mul oli vaid poolik veepudel kotis!

Ja et tuult siiski oli vähevõitu, otsisin varjulisemaid käike mere äärde. Ei saa kahjuks selliste ilmadega pikalt käia, kuigi entusiasm algul suur.


Tegelikult oli hea muidugi jalutada. Palavus ei olnud täna nii hull ja kohati ka tuulekest!



Oi, kuidas mulle need "jõed" meeldivad! Lapsepõlvest saadik meeldinud just selge veega ojad, kus näeb heledat põhja ja muidugi elugi selles! Siin jätsid need aga alati sellise kahtlase mulje. Aga poleks osanud arvatagi, et põhi nii s... ja haisev!
Eks samas oleks mingi puhtuse tagamine ka hirmus keeruline ja kallis...


Veidi hiljem sain teada, et reostust ehk keskkonnakoormust suurendab hoopis suurehitis liikluses, mitte "looduslik sade"? Kas ei pane mõtlema, et samamoodi suurendab keskkonnareostust iga suurrajatis, näiteks Reidi Tee jt? Ehk et juhitakse reostus võimalikult kaugemale, peaasi, et liiklussõlm jätaks puhta mulje???

/-/"kanalite süsteem, mille kaudu voolab Ülemiste liiklussõlme eelnevalt puhastatud sademetevesi Kadrioru pargi ringkanalisse ning tiikidesse ja sealt edasi Tallinna lahte."/-/





Siinkohal tuli meelde, et jutuks olnud niitmise vähendamine, siinsamas Kadrioruski? Väga tore uudis. Eks seda saakski mitut pidi teha. Niita lapiti, erinevatel aegadel või kuskil pikaks ajaks hoops niitmata jätta! Mõnus see on!. Mõtlesin korra isegi minna kaema, kas liblikaid vm näha! Aga tõesti palavus pole minu jaoks...






Õnneks siin siiski oleks ka mõni pink viludamas kohas.


Omamoodi huvitav on muidugi püüda head kaadreid saada! Ilu on linnas ka, ma ei püüagi vastupidist väita. Ja vahel isegi väga "tehniline" foto on omamoodi huvitav. Pildistamise juures üks oluline asi ongi ju ka enda rahuldus tabamustest.




Mereäärsete puudega omad mured ja eks neil ole ka oma eluaeg. Ükskord jõuab kätte langemise aeg, eriti karmimates oludes. Hea on tunne, et siinkandis siiski on uusi puid üksjagu istutatud. Periooditi ongi vaja mitte ainult sauhti saega maha võtta, vaid ka istutada.


Lõpuks ometi mere ääres. Hm, joogivett ei paista....




Aga terava silmaga nagu olen, nägingi, et linna poolt korraldatud pakkumine mõni näksikoht siia saada, on õnneks läinud! Tõsi, lastega siiatulek ei ole just kõige lihtsam asi. Jäätise hinnad jäid mul küll vaatamata, aga tilk cocat maksis peaaegu 3 eurot! Eks ta ole, pole see ka lastele kõige kasulikum, seega tuleb siia tulla ikka autoga ja joogivarusid pagasnik täis! Osalt selleks ju ka miljonid Reidi tee alla läksid! Ja kust seda ikka tilkhaaval tagasi teenida, kui eeldatavalt kõrge rendiga? Kõrge rent omakorda aga üks põhjus, miks hinnad kõrgemal kui tuulelohed? K-Kohukesi vist ka ei olnud näha....


Et samas aga kõht täis oli, siis jäi mul ka burger vm proovimata! Võib olla on teised väga maitsvad? Kuigi ettevaatlikuks tegi, et tüki aja jooksul kedagi teist ka ostmas ei näinud!? Ju siis palavusest....

Muide, keegi kuskil näoraamatus vist ka küsis, et kus on siin "vihma eest varju põgenemise kohvikud"? Mingi aja pärast ajaski tumedaid pilvi üles ja kõige lõpuks oli mõnusa tuule asemel lämme! Õnneks oli sinna aega ja tuult ikka sain!


Peaks ka ehk ükskord ära proovima?


Väga armas aga, et mõnes kohas siin veele lähedalgi taimestikku alles. Kibuvits ju eriti ilus selles kivi ja betooni rajatise juures?



Rahvast aga väga palju ei olnud, pigem vähe. Eks kel võimalus, põrutabki maale! Tööpäev ka muidugi.







Sellised looduslikud pingid muidugi lahedad.


Õnneks rohkem ei näinud ja loodan, et liiva sisse ka ei jäänud.


Jalutasin ja istusin, jalutasin veidi veel.


Mingil hetkel meenus, et vanal ajal oli näoraamatus mõnelgi korral suur vaidlus siinsete ratturite ja jalakäijate, liduvate koerte ja laste teemal. Nüüd, paar korda siin käinud, tundus, et olukord on palju parem. Rattateel peab küll olema üpris tähelepanelik ja hoolas, sest kiirused on nüüd hoopis teised! Jooksjatel aga omaette kate raja servas, see tundub olema hea lahendus!?
Ometi ilmub just sellele mõeldes mõni sooda, käed lahti, mobiil näpus! Ei saanud kahjuks ka küsida, kas ajude kuumenemise tõttu vaja ehk kiirabi kutsuda? Kus on aga rattapolitsei? Meil igasugused seadusterikkumised, olgu siis millegi lõhkumine vm, on tavapärased, aga tavapärane ka see, et seadused kehtivad ratturitelegi? Ja kui palju õnnetusi olnud, ikka ja jälle keegi politseinikest või ametnikest vibutab näppu ja ütleb, et "uta-uta, olge tähelepanelikud"?  Miks ei võiks siis ikkagi rattapatrull liikuda ja sellistele üks litakas anda? Või peab hakkama, vana inimesena, kepiga jalutama ja vahel siis halva nägemise tõttu sellega vehkima ja kodaratesse kogemata sattuma? Võiks öelda, et nali naljaks, aga murtud luud või muu ei ole tegelikult nali! Kui siis ainult see, kuidas sooda lendab!

Või on lapsed nali, et mänguväljaku juurest PEAB ka rattaga sõitma?




Rattateel aga kiirused tõesti kõrgemad, kuid oli siiski mingil moel tunda, et enamus sõidavad korrektselt, hoolides ja tähelepanu terava hoides! Ma ei tea muidugi kas puhkepäevadel sama kena kõik, kui tullakse rohkem tervisesporti tegema ja/või ennast näitama?





See on ilus "oaasike".



Kui aga hoolikalt vaadata, siis küsimused siiski tekivad. Kas kabinetis istudes, asfaldilõhnases linnas ja kivi- ning betoonifirmade pakkumisi majanduse edendamiseks pidades saabi sellise poolhea asja? On ju see promenaad igal juhul hea asi! Kuidas aga lood sellise ahta projekteerija pilguga? Või on süüdi ainult linnaametnik, kes asja tellinud?


Puid on siiski siin palju istutatud nii et selle koha pealt polegi etteheited põhilised. Hoopis NÄGEMISES või selle puudumises!
Heakene küll, puud pandi projekti sisse ja aitäh! Kuid miks ei ole üheski kohas tulnud pähe puud või poosad planeerida kokku pinkidega? Või vähemalt pingid puudele lähemale, mõneski kohas? Sest kabinetis konditsioneer? Ja pole probleemi ka kogemata promenaadile sattudes lõõskava päikese käes tunde olla? Siiski on küll ja veel inimesi, kes eelistavad vahel istuda varjus!? Kelle tervise huvides ongi olla rohkem pähepaistva päikese eest varjul?  Või hoopis lapsevankriga? Kui aga selle peale mitte keegi pole tegelastest mõelnud, siis need inimesed sageli peavad loobuma siiatulekust. Hoolimata isegi sellest, et ehk olnud see kant neile aastaid kõige olulisem?


Muidugi, küsima peaks ka seda, kas kallid puud kõik ikka lähevad kasvama?


Mõnes kohas küll pingid ja puud "lähenevad" teineteisele, aga mure siinkohal ongi see, et see on JUHUSLIK! Ei näinud ühtegi uut pinki vanade puude-põõsaste varjus, ei näinud ühtegi puud või põõsast, istutatuna pinkide kõrvale. MITTE ÜHTEGI! Just see on see, mis mul siinkohal täna kõige rohkem silma torkas!
Asjad joonistatigi kabinetis valmis, vähimatki mõtlemata kohapealsele? Ei käidud kordagi koha peal? Plaanides joonistatuna olevad puud ei tekitanud mingit ajutegevust? Ehk võinuks planeerida asju nii, et nende valmides veidikene ka midagi juurde mõelda? Kivid, asfalt ja betoon varjutavad mõtlemise? Millest see tuleb?

Muidugi, peab lootma ka muudele asjadele ehk mõtlemisega seotutele. Kas siin pingid kestava, erinevalt Võrust või Tammsaare pargist? Või kas immutatud laudmaterjal ka üle immutatakse, nagu hooldusreeglid nõuavad? Või hoolitakse sellest hankepõhises riigis vähe?



Ennäe, leia pildilt varju otsiv inimene!


Joogivesi aga peab kaasa omal olema. Ka lemmikutele mõeldes! Võib olla pidanuks siia kulutama hoopis kabinettides Saku Lätte peale kulutatava raha? Roheliseks Tallinnas pürgivas? Hakkaks ehk mõtlema ka plasti vähendamisele?


Tore aga, et mõnigi pilt tekitab tunde rohelusse suundumisest. Tõsi, need bussid enamuses väga rohelised ei ole, kuid kindlasti paremad kui varasematel aegadel.


Kuivanud?




Ka nende puude all pinke ei ole!


Kui nüüd aga hoolega vaadata, siis kuskil on pingid ja põõsad kõrvuti? Kogemata? Või kunagi suudeti rohkem mõelda ja näha?


Mänguplatsi olemasolu aga muidugi hiigeltore! Arvatavasti jääb sellest vähekski!


Mis puit? Kauakestev Siberi lehis vm või tavapärane kuusk?


Tualetid siin isegi olemas, hea, et mänguplatsi lähedalgi. Mujal neid nii kergelt ei leia ja eks kaugemal pole ka viita, kummale poole liduda kui vajadus tekib....



Praegune majandusminister lubas enne valimisi, et "võib olla saavad peagi kõik Tallinnas tasuta sõita". Teadlik vale muide või? Sest samal ajal räägitakse küll ühisest piletisüsteemist Helsingiga (koroona ajal selgus, et ei satutagi sõitma sealt siia ega siit sinna, aga kulutaks?), küll muudest aina kallinevatest variantidest. Või on Isamaaga ses suhtes leivad ühte kappi pandud ja nähakse Ridango jt ettevõtte toitmises majanduskasvu?


Suur uhke tabloo jäi täies ulatuses aga pildistamata. Kuid äärmiselt tore oli näha, et tarkust siiski on kogunenud ja seda üksjagu, eriti võrreldes Maanteeametiga. Sest viimane ei osanud isegi teiste vigadest ega ka õpetustest õppida (ei suuda vist ka täna?), linn aga on suutnud? Vähemalt paberil ka lisainfot ette teatades? Tegelikult peaks nii selle kohta kui ka võimalike häirete kohta saama infot anda operatiivselt ehk elektrooniliselt? Kas seda ka tabloo võimaldab?

Busside sõiduplaanid aga vaheldusid ekraanil ja üpris heal tasemel, sest näha oli iga kord nii tööp kui ka L ja P sõiduplaani. Tõsi, ülaosas oli ajakulg "justkui  peatunud", sest liini 1A näitas pika aja jooksul saabuvat 8 min pärast! Võib olla ka eksisin. Kuid sõiduplaani olemasolu pidevalt vahetudes võimaldab siiski ka ise kellaaegu jälgida.

Ja tegelikult ega suurt vahet polegi. Sest ei lähe siit ju busse mujale kui vaid Hobujaama suunas! Välja arvatud liin 5. Ei suundu ükski Smuuli tee, Järvevana, Mustamäe ega üheski muus suunas. Ekspressidest rääkimata. Pole muud kui kaerda pea suvalisele bussile! Armastame ju palavalt vanamoodsat terminalide süsteemi ja ümberistumisi. Pole siis ka ime, et Reidi tee vajas läbilaske suurendamist.


Et aga lõppkokkuvõttes ajas palavus ikka hirmsasti higistama, kobisin varem trammile. Kui palju siit aga busse mööda uhas? Igati tore, et on tihe liiklus ja sagedased võimalused, kuid ehk peaks Mustakivi tee läbimurdest jm enne hakkama mõtlema ikkagi korraliku trammiliini pikendamisele? Isesõitvate bussidega läheks sellises mahus vist paar aastakümmet, et midagi muutuks. Kui üldse. Trammiga peaks aga saama nii Koplisse (Liinidele jm), Järvele ja kaugemalegi ning ka Peetri suunas?


Ja kuidas üldse siinkandis mured ummikutega, kui busse sõidab nii palju? Süüdi aeglus ja ajakulu? Või vilets liinivõrk? Või teede puudumine, et Pirita suunalt kõik autod sisuliselt kesklinna kupataksegi?

Pole vast muidugi lihtne mingit otseteed teistesse kantidesse teha, aga autovoogude soodustamisega me olukordi ei lahenda vaid muudame ainult hullemaks.





Ahjaa, mainisin siin korra Maanteeametit. Neilt täna hea uudis!


Alates 26. juunist saab kasutada uut ja kaasaegset reisiplaneerijat aadressil https://peatus.ee/. Vana kujundusega portaali saab soovi korral kasutada 31. juulini.
Miks on uus reisiplaneerija parem kui varem?
Uut portaali saab kasutada nii arvutis kui telefonis, kuna lehe paigutus muutub vastavalt kasutatava seadme ekraani suurusele. Seetõttu suletakse lehekülg https://m.peatus.ee/.
Vanas portaalis sai reisi planeerida ainult kindlate peatuste vahel, uues saab reisi kavandada asukohtade vahel ja portaal pakub mõistlikumaid ümberistumistega reise.
Varem oli kasutuses kolm lehekülge: www.peatus.ee, Tartu linnaliinide leht http://tartu.peatus.ee/ ja mobiilivaade https://m.peatus.ee/. Nüüd koondub kogu info ühte portaali, mille aadress on https://peatus.ee/.
Iga uus asi vajab harjumist, kuid selleks, et saaksime uut portaali veelgi paremaks muuta, ootame tagsisidet siin: https://bit.ly/reisiplaneerija-tagasiside.

Kas aga tõesti tegu parema asjaga kui varem?

Küsiti, kuidas leida sõiduplaane liinide kaupa.

Tere!

Kui kirjutate väljale "Otsi alguspunkti, liini või peatust" vastava liini numbri, valite "Liini number - LIIN (maakond, kus liin sõidab)", saate kogu vajaliku informatsiooni.

Esialgsete arvamuste järgi ühest küljest kaasaegsemaga kindlasti, aga teisest kõvasti lollakama variandiga. Ehk õigemini suurte puudustega variandiga. Põhjus ka kabinetis istumises? Ehk siis bussidega mööda Eestimaad mittesõitmises? Nii pakutaksegi, et "sisesta peatus ja liini number"? Ja kuskohast ma selle välja uurin, helistan Maanteeametisse ööpäevaringselt? ÜTK tegelastele või vallavanematele?

Muide, juba jõuti märgata sedagi viga, et kirjutades otsingusse Raudteejaam või Bussijaam vm, siis sageli ei näita otsing mitte asukohta (linna, asulat) vaid mingit koodi. Kas peaks kõik need läbi klikkama?

See toonud esile veel ühe asjaolu. Nimelt, et ma MNT,  KOV-idele jt aastaid rääkinud, et peatuste nimi peab olema 
KOHANIMI + JAAM
NIMI + KOOL
NIMI + HAIGLA
NIMI + TURG
jm sellised asjad. Siis jäänuks paljud probleemid, mis NÜÜD tekivad ja pikaks ajaks ehk olemata või vähemalt leevendunuks. 

IGATAHES ENNE ASJADEST ARUSAAMIST MA AMETNIKEL KÜLL EI SOOVITA KUUMA KÄES VIIBIDA! See mõju võib olla üpris hukutav, eriti nõrga pea puhul....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar