Blogiarhiiv

laupäev, 10. juuni 2023

Jalutades Haapsalus.

 

 
Õhtu kaldalt võtsin suvalisi tänavaid pidi suuna kesklinna. Siin polegi pea kunagi vahet, milliseid tänavaid pidi minna, sest alati on ilus ja suu ammuli käies vaata vaid, et kogemata auto alla ei satuks. Huvitav aga on see, et olgu Haapsalu linnas kasvõi tuhandeid küalisi, on kõrvaltänavad alati pea inimtühjad ja vaiksed ning see on Haapsalu üks erilisemaid võlusid.
 


 
Muide, siin pildil ka näha kohalikku stiili valgusti ja mõnel pool need majade küljes. ja peakski olema ning majaomanike kulul, kui linn aidanud need paigaldada koos hämaruseanduritega. SEE oleks roheline mõttemaailm. Kindlasti saaks ka 3-4 erinevat stiili valgustit välja mõelda, mis sobiks.




 
Kuidas kirjeldada Haapsalu ilu ja erilisust? Raske sõnades, lihtsam piltides? Seega on iga pilt siinsetest kümnetest vaid kiitus. Tänulikkusest, et selliseid linnu on. Ja inimesi, kes neid maju aina ilusamaks muudavad ning kohati ka rohelust säilitavad.









 
Ohoh, ongi ülekäik nüüd siledatest kividest?

 
Küll oli jagelemist nende puude teemal ja eks varjulisust need pakkuma ei hakkagi. Pihlakad muidugi ilusad, kui marjad küpsed. Kuid kus on istepingid, siis neis kohatdes pidanuks küll pärispuid istutama. Ilm oli muide vahelduv, kord palav, siis tuuleke, aga üsna mõnus igaljuhul. 

Küll on aga majade ilu väga selgelt nähtav, miski vaateid ei takista. Ja neid pildistada meeldib mulle ju ikka ja alati.



 
Et kiputi kandilistesse parkimiskohtadesse sõitmisel ikka muru songerdama, siis nüüd on kenasti kive lisatud.


 








 
Majutus ikka kesklinnas ja soodsalt! Hoovimajas siis, väga hea võimalus.





 
Siit nurga alt on vähemalt veidi rohelust. Ilus!

 
Ja tore, et vähemalt üks joogiveekraan siin tänaval on. Tõsi, väga silmatorkamatu. Tegelikult on teisal veel üks, seal on ka viit, see tõmbab tähelepanu, nii võiks ka siin olla teisel pool tänavat?








 

















 








 
Eelroog. Numismaatikutele. Aitäh, said taas mõned mündid, mis puudu olid.

 
Teravaid ehk vürtsikaid toite nüüd söön vähem kui vanasti, aga see oli väga maitsev kalasupp.


















 















 *****************************
 
21.06. 23.
 
Pean siia õigluse huvides lisama ühe mõtte. Või info.
 

 Tegu siis üsna ammuse, aga võib öelda, et Haapsalu kuumima teemaga. Igas mõttes siis.

Mu kommentaari kohta, et kaasa aitab uus peatänav, kommenteeriti, et olen jälle negatiivne. Inimesed, kes fanaatiliselt õigustavad kellegi igat tegu, ei saagi teistmoodi öelda, sest objektiivsus on neis maha surutud. Paraku on aga mul jälle õigus. Mitte nii, et uus ja lage peatänav tõstis Haapsalu esimesele kohale, vaid reaalsuses see võimendab kuumalaine MÕJU! Ka temperatuurile muidugi, aga eelkõige inimeste enesetundele. Kui sul puudub võimalus minna kuhugi, kus saad leevendust... 
Tegelikult on Haapsalus muidugi veel mõned kohad, kus saab vilus olla, kusjuures jätame konditsiooneeriga ruumid kõrvale, sest jutt ikkagi tänavaruumist.

Kas võtta kõik istutatud puud üles ja nende asemele istutada tihe laiavõraliste puude padrik? Muidugi mitte, see oleks igas mõttes ebareaalne ja mõttetu. Kuid on üks aga! Suurim lageduse eest seisja, linnapea Suklese veatunnistamine võiks jahutada Haapsalut. Lihtsal moel - istutakse maha ja vaadatakse asjad üle. Või tegelikult konditsioneeri käes istumine ei aita, seega minnakse Posti tänavale (ja edasi mujale linnas) ning vaadatakse üle, kus on sobivad kohad võimalikult laiavõraliste puude jaoks ehk siis varjulisuse jaoks. ja mitte ainult, leitakse eelarvest raha ning tellitakse istikuid, lastakse need maha istutada ja kastetakse.

on vaja vaid teadmisi ja suhtumise muutust. Kogu eelnev vaidlus, kuum vastasseis suhtlusmeedias saab lõpu. Ja kohalikud ning külalised saavad liikuda veel paremas elukeskkonnas, mis sest, et puude kasvamine võtab aega. Sest teadmine, et vigu suudetakse tunnistada, on inimloomusele väga tähtis.

Ahjaa, ühe või teise kommentaari järgi ei saa otsustada. Sest samal ajal olen siinsamaski korduvalt hooüpis olnud positiivne. Lugege ise pildiallkirju ja veelgi enam, vaadake piltide ilu, mis ütleb ilma sõnadetagi!

 ************************
 
Ning kuidas on võimalik, et ajal kui omavalitsused millegi tegemisel palkavad endale spetsialiste, siis ometi jäävad teadmised kaugeteks ja võõrasteks? Ometi ju tegu positiivsete teadmistega?
 
 

Sellegipoolest leidsid näiteks Tartu Ülikooli teadlased 2020. aasta alguses ilmunud uuringus, et Eesti linnade suvine mikrokliima võib kasvatada inimeste suremusest. Võrreldes läheduses asuvate maapiirkondadega on linnas temperatuur keskmiselt viis kraadi kõrgem.

Kohati võivad tehnopinnad ja suletud keskkonnad temperatuuri veelgi kergitada, tekitades soojussaari. Selle tulemusel ei tõuse üksnes õhutemperatuur, vaid suureneb võimalus ka õhusaastega kokku puutumiseks. Muu hulgas tekib rohkem osooni. Kokkuvõetuna tõusis 2010. aasta kuumalaine ajal suremus näiteks Tartus 31 protsenti võrra.

Linnaplaneerimise ja inimtervise seoste mõistmiseks on uurijad kogunud andmeid alates 20. sajandist. Selle tulemusel on võimalik võrrelda erinevusi linna eri piirkondades ja tuvastada võimalikke soojussaarte asukohti. Klimatoloogi Andres Tarandi uuringu põhjal jäid 20. sajandi teisel poolel Tallinnas leitavad temperatuuride erinevused valdavalt 0,5-0,7 kraadi vahele.

Samas leidsid Tartu Ülikooli teadlased oma 2020. aasta analüüsis, et nüüdseks on temperatuurierinevused linnasiseselt suurenenud 10-15 kraadi vahemikku. Keskmine temperatuur küündib suveperioodil Tallinnas 25 kraadini. Sagedad soojussaarte tekked suurendavad nende sõnul omakorda vajadust, et hinnata kliimasoojenemise ja linna tehnopinna suurenemise mõju inimtervisele.

Linnapildis oli Sagrisel täheldada, et igasugused rohealad, purskkaevud ja veesilmakesed parendavad soojussaarte mõjusid inimesele, kuna liikuv õhk jahutab. "Igasuguste veesilmakeste loomine on teretulnud," märkis professor. Samuti on Sagrise arvates oluline varjuliste kohtade loomine, mis aitavad eriti soojussaartele mõeldes linnaruumi inimesele mugavamaks muuta.

Teadlaste sõnul võiks aidata soojenemise mõju tasakaalustada rohealade suurendamine ja ehitiste läbimõeldum planeerimine. Samuti soovitavad teadlased juua vett, teadlikumalt on marsruute planeerida ja viibida jahedamates kohtades.

 https://novaator.err.ee/1609015556/kehv-linnaruum-voib-kergitada-tajutavat-temperatuuri-paarkummend-kraadi 

 
 
 
 
 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar