Blogiarhiiv

teisipäev, 20. juuni 2023

Tamsallu, Porkunisse, Jõgevale koos kõige juurdekuuluvaga.

 

 
Enne kui Porkunisse või ükskõik kuhu jõuda, tuleb veidi eeltööd teha. Peatus.ee õnneks seekordsel otsingul tasemel ja üksiti pildistasin ka "tänavavõrgu" sellelt lehelt. sest tegu ka kahe peatusega. Kunagi ärge ehmatage portaali poolt pakutavast sõiduajast, sest portaal kohati läheb absurdsusteni, pakkudes nt 20 minuti asemel 12 tundi, küll jalakäimisega või ööbimisega kokku! 
Paemuuseum küll nädala esimeses pooles suletud, aga lootsin, et ilm jahedamaks tõmbamas, ilm.ee lubas alla 20 kraadi. Aga see paneb sageli pada ja tegelikkus osutus, et hoopis kisub nii ... alla 30 kraadi.
 
 
balti Ekspress, seega Riiani?



 
Nelijärvel ja Jänedal ehitatakse uued perroonid ja ka rööbastik jm vahetusse.. Kas midagi kaasaegsemalt, ei tea. Küll aga teada, et kaasajal ehitataks korraga teed ja kontaktvõrku, aga meie pole kaasajas nagu me teame. Kõigele lisaks tähendab see suuremaid kulutusi, aga tühja kah, ütleb rahandusminister....



 
Maastik on aga tuttav, siin siis Jäneda ja Patika mäe vahel.




 
Kui siin-seal hoolimata krõbisevast rohust, niidetakse ja trimmerdatakse, siis ometi on mulje nagu meie värvikirevust näidata soovides rakvere raibet ei niideta.

 
Nunnu raudteemajake roheluses. Tamsalu.

 
Tulles hommikul või peale lõunat, on vähemalt siin suur osa busse kenasti rongidega seotud. Kuni 10 min vahet ja tulebki buss.

 
Bussijaama ootekoda on üsna asjalik, võrreldes üldsie olukorraga.

 
Huvitaval kombel pole Tamsalus vist ühtegi suurt marketit ehitatud? Loodetavast kaubavalik piisav, sest ega üle kahe keskmise poe siia pole vajagi.


 
Vanad stendidki alles.

 
Väga tore, et ka kohviautomaat olemas.

 
Ja selliseid kohti, kus ühel tablool nii rongid kui bussid, Eestis väga ei leidu. Tõsi, ekraani asukoht ikka muutmata ja seetõttu on vahel sellelt keeruline üldse midagi näha.
 

 
Vägev rattahoidla! Siin ikka südamega asju tehtud!

 
Buss läks peaaegu täis ja mitmedki neist Porkunisse ujuma sõitjad. Pole ka ime, vaid 9 minutit ja natuke jalakäimist - tamsalukatel on ikka üsna vedanud. Buss pole küll tasuta, v.a. õpilased ja pensionärid. Seega minagi saan ilma rahata.


 
Siin ka kergtee ning lilleilu, aga ootekoda ikka tüüpiline käkerdis. Ja ei mingieid puid selle ümber!






 
Bussipeatus Porkuni Kool. Järvele lähemal veidi kui Porkuni peatus.
 
 
Ja Porkuni peatuses. Selline siis ümbritsev maastik.

 
Nagu ikka jõudsin natuke varem (seda hea mainida neile, kes arvavad, et ootekodasid pole vajagi, sest bussile tullakse ikka paar minutit varem. Paneks needsamad arvajad õige lõõskava päikese kätte 20 minutiks seisma?

 
Et aega oli, panin silmad kinni ja lugesin lambaid...

 
... Vahepeal mõni keeras ringi ja määgis. Hääl oli nagu Viimses Reliikvias. Agnest küll näha polnud....

 
....unes nägin, et olen meie ärikate aj poliitikute kokkusaamisel, kõik käisid ümber selle putka ja arvasid, et siiagi vaja metall- ja plastkäkerdist....

 
... ja siis lugesin lambaid edasi...


 
.... pikad vahed tulid küll sisse, sest osa ei viitsinud mitte koos kollektiiviga ja ühekorraga tulla...

 
Leia pildilt kanepilind.

 
Nagu näha, siis lammaste lugemine ei aidanud, bussi maha ei maganud. Uhke suur buss oli ja kimasimegi tamsallu tagasi.



 
Kahjuks sai ka mõnda põldu näha, eriti rõõmustav see ei olnud.



 
Tamsalu aga üsna kompaktne alev ja neil on vedanud vähemalt transpordi koha pealt. On alati hea mõelda, et olen osaline selles, et ka Tartu kiirekad siin peatuvad.


 
Kui oleksin olnud värskem, oleks Tamsalus pikema tuuri teinud. Enamus siin ju nägemata ja uus park ikkagi asi, mida saab kiita ja kus olla tahaks.

 
Siin isegi uhke staadion.


 
Jäin pildistamisega hiljaks, aga väga äge hekk!
 









 
Buss jäi aga rongi ootama ja just nii peaks siin enamus liine ka toimima, nt Rakvere - Järva-Jaani ja isegi Paide ning Türini.


 
Ussikeelt aga põud ei võta!

 
Veel ei ole siin alanud ka Tamsalu - Järva-Jaani kitsarööpmelise (muuseum)raudtee ehitamine ehk siis taastamine. Aga võiks. Mõelda kui äge, kui siin rongiga tulles oleks vahel lausa auruvedur juba auru all, valmis startima?


 
Jõgeval aga sõitjaid pea alati väga palju.
 
Oleksin veel kuhugi tahtnud minna, aga see palavus võttis läbi. Plaanis ööbida ja ehk homme? Võin aga ette öelda, et ilmateade lubas veel hullemaks, nii et järgmisel hommikul ei jäänud muud üle kui tagasi sõita...




 
Isegi linnas ei viitsinud jalutada, õhtul ehk jahedam. Purskaev aga olemas, kuid ei näe mitte ühtegi joogiveekraani. Terves linnas vist pole?

 
Elanikke on küll väga palju, aga linn oleks nagu kirikurott, suurt mitte midagi tehtud ei saa. Või ei taha? Või pole pideva võimuvahetuse käigus aega? Või ei saa aru, mis on elu?
Küll aga on mitmed majaühistud oma majad renoveerinud, see on rõõmustav.

 
Jõgeva on vist aga meie majanduse viletsuse etalon? 
7 tanklat, apteeki ja marketit, aga palgad algavad 4 eurost/tunnis?  Kui asi oleks vastupidi, oleks linn hoopis õitsvam ja inimesed rõõmsamad!? Muidugi, Jõgeval pole vaja isegi 4 marketit jm, piisaks kõigist kahekaupa! Siis võiks palgad veel kõrgemad olla ja siia tahetakse rohkemgi elama tulla. Kortereid müügis ju on?
Huvitav, kui palju on vallavalitsuse ametnike tunnipalk? 4 x 7 peale veel ei küüni, aga pooleni sellest küll?

 
Tulin tagasi siitkaudu ja tundub, et palk siiski vilets sest Tähe bussipeatusest pole ikka veel lõhnagi!? Arvatavasti pole siis ka peatust Pedja jõe silla juures ega Jõgeva Kesk?
 
Tegelikult on ikka ääretult kurb, et nii lihtsate asjadega hakkama ei saada! Ometi oleks ju OMA INIMESTEL sellest väga palju abi?


 
Ei ole endiselt ka raudteeülekäiku!
 

 
Ilu siiski kohati on ja seegi tore.




 
Ja kuis mõnes kohas ikka lõhnab!



 
Peremehetunnet aga vist tõesti ei ole...

 
Tahtsin lugemist rongi kaasa, ülikalleid "ärika ajakirju" ehk paberi raiskamist on, Horisondi uut numbrit aga netu!


 
Eesti Raudtee vist on aga rõõmus, vähemalt osal päevast pakub reisijatele varju suurte puude rivi! Vähemalt mina olin rõõmus.


 
Veskijärve pilt taas rongiaknast.

 
Muide, see pilt peaks olema ikooniline neile, kes valivad haljastuseks kõige hõredamad pihlakad? Vabandan, aga et pildi tegemisega hiljaks jäin Tamsalus, need kolakad postid solgivad paljugi ära. Üks post = 10 kõnnitee valgustiposti! Rahaliselt umbes kah sama?

 
Selles majas Tapal oli meil kunagi ka puhkeruum.



 
Liiguvad aga kõlakad, et millalgi ja midagi hakatakse ka siin jaamahoones tegema - ehk tuleb elu tagasi!?

 
Ka Tapal on kohati bussidega asjad paremad seoses rongidega sidumisega, kui enamuses Eestis.
 

 
Saa sa nüüd aru, kas viltu mina, foorid, majad või valgustuspostid? Tapa jaam aga on küll elule ärganud, siia tuuakse nii mõndagi tallinnast (Ülemistelt) üle. Küllap plaanitakse Ülemistel ruumi uuele depoole?



 
Turbaväli siin juba pikki aastaid.



 
Kahju, et Lehtses uusi perroone ei ehitata, saanuks need lõpuks ehk ka õigemasse asukohta, kohe poe vastu. Üks parkla, üks olemine.




 
Kui algamas millalgi uue depoo rajamine, siis ehk seekord Eesti raudtee mõtleb ka lisapeatuse ehitamisele Vesse ja Lagedi vahele? Parim võimalus siin ka ümberistumisteks kõikidelt linnalähirongidelt Jüri suuna bussidele?


 Ja nüüd koju, kardinad ette ja ventikas tööle!

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar