Blogiarhiiv

reede, 25. november 2011

MEDIAANPALK NÄITAB REAALSEMAT ELU



http://www.e24.ee/646880/keskmine-inimene-ei-saa-keskmist-palka/

Keskmine inimene ei saa keskmist palka (37)

25.11.2011 13:05
Keskmine palk oli kolmandas kvartalis statistikaameti andmetel 809 eurot, mediaanpalk, millest suurema ja väiksema palga saajaid on võrdselt, oli maksu- ja tolliameti andmetel aga 551 eurot.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul võiks aga just mediaanpalka pidada näitajaks, mida lõviosa inimesi omal nahal tunneb. «See on piltlikult öeldes Harju keskmine,» kommenteeris ta.
2010. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes on mediaanpalk kasvanud, aasta tagasi oli see 516 eurot. «2008. aastaga võrreldes on number langenud, hinnad seevastu aga tublisti tõusnud,» kommenteeris Josing ja lisas, et see on ka põhjuseks, miks enamik inimesi leiab, et palgatõus on neist mööda läinud.
Kuigi Eesti majanduse kohta tuleb üha paremaid uudiseid, ei kajastu see inimeste hinnangutes oma rahalisele olukorrale. Josingu kinnitusel arvas 48 protsenti vastanuist novembrikuises tarbijabaromeetris, et tuleb vaevu ots-otsaga kokku, 2,3 protsenti leidis, et ei tule majanduslikult toime ning 9,3 protsenti elab vanadest säästudest.
Statistikaamet arvutab keskmist palka, mille hulka on arvatud ka puhkusetasu, ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud. Lisaks sellele on osalise ja täistööajaga töötajate palkade võrdlemiseks kõik taandatud täistööajale. See tähendab, et kui keeleõpetaja erakoolis käib tööl 15 tundi nädalas ja saab selle eest palka 20 eurot tunnis, siis statistikaameti arvestuses ei ole tema nädalapalk mitte 300 vaid 800 eurot, just nagu käiks ta tööl täisajaga, sellest ka erinevused numbrite vahel.
«Paljud inimesed aga ei oma sellist õnne käia tööl täistööajaga. Selle asemel käiakse tööl lühendatud tööajaga või mõni päev nädalas ei töötata,» kommenteeris Josing.

Hea lühike ülevaade! Ehk peakski kellegi palk olema 4 mediaan- mitte keskmist palka? Siis muutuks ka mediaanpalk ja keskmine!
Ja mis jääb järgi peale maksude ja kommunaalkulude maksmist mediaan palgast? Mitte essugi, just nimelt, sest rahast ei jätkugi muud kui essuks. Ehk kõhutuule laskmiseks!


6 kommentaari:

  1. Väga lahe kiisu -otsekohese mötlemisega!!!

    VastaKustuta
  2. Jep, Pirtsu!
    Ta ootab oma sööki ega huvitu palgast!

    VastaKustuta
  3. Meie oleme ainukene vöimalus loomade päästmiseks, kuna on suurenenud kodutute loomade arv ja inimesed ei hooli loomast kui enda pereliikmest miskipärast??

    VastaKustuta
  4. Hoolimatus kasvab üle pea ja vahel vist ei mõelda, et loom pole lapsele mängukanniks vaid tõesti pereliige. Kuigi tasuline, viigu siis varjupaika!

    VastaKustuta
  5. Kitsi eit pani leivakoti pööningule, et alles viimases näljas sinna vaevaga järgi minna. Lõpuks näljaga ronis kipakat redelit pidi üles ja lasi puuksu. Siis torises, et kui kõhus sedagi on ja seegi vähene naamoodi välja tuleb, siis pole veel nälga ja kannatab veel ning tuli leivata alla.

    VastaKustuta
  6. Tänud, Anonüümne!

    Kitsid eided ei tohiks olla eeskujuks. Ja vaid kõhutuulele mõeldes pole ka elul mõtet!

    VastaKustuta