Blogiarhiiv

neljapäev, 18. august 2011

TARBIJATE ÜHISTU - MIS LOOM SEE ON?

http://www.maaleht.ee/news/uudised/elu/maapoodide-muujatel-tuleb-olla-ka-postitootaja.d?id=55733514

Paratamatult tuleb maakohtades üht-teist ühildada. Ja muidugi üks töötaja virilam kui teine asjalik. Nagu inimesed ikka. Kummal aga siis rohkem "õigus"? Ei hakka mina siin võrdlema 1991 aasta palka tänapäevaga, kuid meenub, et ikka lubatud jõuda 5 rikkama riigi hulka (või hoopiski jõuame 5 rikkama riigi aitajate hulka?) ja palju muid ilusaid lubadusi kuulda olnud. Ega ei sa salata, et elu on paremaks läinud. Hinnad, tõsi küll, ka "edasi" läinud. Võta siin või tehnika hinnad. Enamus meil maksab pea 2 korda rohkem kui suures osas Euroopas. Ja firmade võidujooksus kannatajaks ikkagi klient. Kasvõi sellevõrra, et enne kui mingi arvutimudel jõuab vananeda ja odavneda, lõpetatakse selle tootmine ja uued ikka kallimad. Kusjuures ega läpakad tihti üle mõne aasta vastu ei pea.

Kuid lõik:

aaremaa tarbijate ühistu juhatuse liige Tiit Saaremäel selgitas, et postiteenuste osutamine kolis maapoodidesse erinevatel aegadel, sõltuvalt sellest, millal kuskil parasjagu postkontor suleti. Eraldi postiga tegelevat inimest tema sõnul poodidesse plaanis palgata ei ole. “Ma arvan nii, et las see postiteenus natukene aega töötab ja siis vaatame, mis me sellest asjast arvame,” sõnas Saaremäel. Lisatöö ja -palga kohta ütles Saaremäel, et see pole küsimus, mida ajalehes valgustada.


Miks me kardame niiväga palgast rääkida? Kas väga väikse palga maksmine niivõrd suur häbi, et ei julge üldse piuksugi teha? Või ongi valdav Tarbijate Ühistu seisukoht, et palk pole tähtis, tähtis on kasum? Miks siis muidu paljudel kaubanduskettidel suureneb viimasel ajal kõvasti käive ja töötajate töökoormus, ometi pole tgasi pandud isegi äravõetud lisatasu käibe pealt vms? Kas siis omanike elamiskulud kasvanud nõnnapalju, et "enne jäi nagu üle, nüüd ei jää"? Või lihtsalt vaadatakse, et ega eestlane ju tule tänavatele nagu Kreekas, järelikult polegi põhjust talle eriti maksta? Sest see ju ometi omanike raha, millest kübekese saamise eest peaks töötaja üdini tänulik olema ja kummardusi tehes aina tänama!? Vägisi tuletab ikka orjaaega meelde...

Tööl käimine võib olla ühe summa eest. Töö tegemine aga tähendab selle eest tasustamist vastavalt töökoormusele, mitte annetust. Ka Tarbijate Ühistult.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar