Blogiarhiiv

pühapäev, 28. august 2011

KUI ANDA TÖÖD, POLE MAKSE VAJA MAKSTA?


Kes elab villas, kes autos...
Kuigi see auto reisimiseks ja väga põnev sellisega kohtuda! Aga siiski...


http://www.postimees.ee/544090/juhtkiri-superkomisjon-ja-huperrikkad/

Hea juhtkiri!

http://www.e24.ee/543940/kallas-makse-pole-vaja-tosta/

«Ega selliseid rikkaid, nagu kirjutab Warren Buffett oma artiklis, Eestis ei olegi. On need, kes on ehk pisut paremini hakkama saanud ja kelle suhtes ei peaks tundma kadedust, vaid pigem uhkust kaasmaalase üle,» arvas Kallas. «Niimoodi on lootust, et kasvab ka jõukate ühiskonnaliikmete sotsiaalne vastutus.»

No ma ei tea. Mis on paremini hakkama saamine? Kas peaksid siis kõik inimesed üritama, veri ninast väljas, firmasid luua, et võidelda pankuritega, marketikettide omanikega jne? "Paremini" saavad ju hakkama enamasti tööandjad, mitte töötajad. Kui aga töötaja suhtes on "sotsiaalne vastutus" ülimadal, kas peaks töötaja olema siis uhke "paremini hakkama saava" kaasmaalase üle, kes palka igal juhul vähendab, kasvõi läbi tütar- või varifirmade? Ma ei pea silmas siin astmelist tulumaksu, vaid üksikisiku tulumaksu taastamist 26 % juures ning dividendide maksustamist.

Kallase hinnangul tasuks maksusüsteemi juures kaaluda hoopis tööjõumaksude alandamist.

Eelnevale mõeldes suureneb "edukamate" tulu veelgi ning tänu tulumaksu vähendamisele, on nende rahaline võit veelgi suurem. Erinevalt väisepalgalisest, tänu kellele "edukus" aina kasvab!?
Töötajate pigistamine viib aga demonstratsioonide ja mässuni. Mille tagajärjel lõhutakse inimeste vara, see aga toob kaasa uute asjade muretsemise, millest kaotab keskkond ja taas võidab omanik...

http://www.e24.ee/543936/ossinovski-rikkaid-tuleb-veenda-korgemate-maksude-vajalikkuses/

Teine argument, mida rikaste veenmiseks Ossinovski väitel tuleb kasutada, on see, et ka nende enda sissetulekud sõltuvad teistest inimestest ja teiste inimeste panusest, kompetentsusest ja oskustest.

Eks ma seda silmas pidasingi! Mitte, et kadeduseuss hirmsasti näriks...

«See on täiesti koherentne vaade ja ma ei ütle, et see on vale. Tegelikult ei olegi sellises arutelus õiget ja valet. Mõlemal poolel on oma argumendid,» nentis ta.
Nii ta vist on...

http://www.e24.ee/543932/tamming-tulu-maksustamine-on-taiesti-vale/

Mina pole üldse veendunud, et riik kasutab raha õigetel eesmärkidel. Kui raha kasutataks riigi huvides, siis oleksin ka valmis rohkem maksma,» selgitas ta. «Üldiselt on aga nii, et need, kes raha kulutada ning jagada tahavad, ei ole seda raha ise teeninud. Ja need, kes pole ise teeninud, ei ole tavaliselt eriti head rahajagajad.»

Ega seegi vale ole. kas just vara maksustada, aga...
Samas on muidugi täiskapitalistlik lähenemine kohati mäda lähenemine. Näiteks ühistranspordis, kus peaks olema siiski vaid üks Riiklik Ühistranspordikompanii. Riigil jääks oluliselt rohkem raha alles. Aga mis teha, kui lihtsam on raha jaotada vasakule-paremale, selle asemel, et ise tööd teha. Mitte et ametnikud tööd ei teeks. Lihtsalt raha antakse väga lihtsalt käest ära rikaste kasu suurenemiseks.

Kas saab "paremini" hakkama saamiseks pidada näiteks meie kaupluste paljusust? Konkurents pidi olema edasiviiv jõud, kuid kas see on alati nii? Kaine mõistuse vastane on marketite süsteei võitlus - kui ehitada oma market, siis ikka teise kõrvale! See on ju loogikavastane!? Aastaid tagasi, kui ostsime Järlepa Kalkunikasvatusest head ja paremat, et neid töökaaslastele viia (vaheltkasuta muide, lihtsalt abivalmidusest), siis mõnel päeval oli meie Audis rohkema kaupa kui mõne hüpermarketi tellimuses. Nii ongi nüüdki marketite vaga soov pakkuda maksimaalset kaubavalikut, mis omakorda tõstab marketi kulusid. Eriti kui tellimused koosnevad a la "kaks pakki perenaise säästuviinereid" jne. Lisaks võetakse üksteiselt lihtsalt kliente ära ja üksiti hoitakse hindu kõrgel. Kui ikka kõrvuti Market 1 ja Market2 jagavad kliendid pooleks, on poole väiksem ka käive.
Nii ongi ka palgad marketis väiksemad. Ja riigi maksutulud samuti.

Et mul pildistamistuhin suurem, noh, umbes nagu vanasti, siis otsustasin fotopoodi külastada. Küllaga kuulnud tehnikakaupade poole odavamatest hindades läänes ja netis. Kui aga lähed Kristiine keskusesse ja jalutad mööda pea peotäiest fotokaupade poest, kus igaühes mõnikümmend erinevat fotokat a paar tükki...
No mis käivet on sellistel poodidel oodata? Peavadki lootma lihtsalt mõnele lollile, kellel iha või vajadus osta mõni jubin. Ning nii, pisitillukeste kaubatellimuste juures (mis omakorda tõstab asjade hinda) ei jäägi muud üle, kui juurdehindlusega lajatada. Ikka täie rauaga.
Ja siis nuriseme, et rahva ostujõud on väike ja kinnisvaraturg ei taha kohe mitte kasvada. Ei saagi olla midagi paremat, kui hinnad laes!
Või mõni firma kaebab, et kahjum mitukümmend miljonit...
Ei maksaks ikka bluffida! sellise iga-aastase kahjumi juures oleks omanikud juba ammu vee ja leiva peal. Mitte kinnimajas vaid, raha muu ostmiseks lihtsalt ei oleks...
Näe, perearstidki valjuhäälselt nurisevad raske elu üle, aga dividende jagavad lahkesti...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar