Blogiarhiiv

neljapäev, 4. august 2011

KAS KÜLAELU HÄÄBUB?

http://www.maaleht.ee/news/uudised/kylauudised/eesti-kulades-elu-kui-bullerbys.d?id=50636575

Pr Ene Ergma kutsub üles inimesi tegusates külades eingi vaatama! Tore üleskutse ja kindel see, et üks eeldusi külade arenguks ongi tegusad külainimesed ise! Kuid see on sarnane poliitikute hulgas leviva jaanalinnugripiga.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/arvamus/poliitikute-suvehaigus-jaanalinnugripp.d?id=50301005

On veel kümneid nüansse, mis mõjutavad külaelanikke või külaelt, võta kuis pidi tahad.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/poliitikud-kaaluvad-taas-vaikeste-paastekomandode-sulgemist.d?id=48720249

Millest on põhiliselt räägitud kui jutuks päästekomandod, politsei, teedehooldus? Raha vähesusest! Raha vähesuse üheks põhjuseks on ju endiselt tulumaksu vähendamine!? Korduvalt olen seda avamust välja öelnud ja jään oma arvamuse juurde: Tulumaksu alandaminme on populistlik samm ja politseinike, päästeametnike koondamises jms on süüdi valitsus. Sest võimul ju see, kes kampaaniat tehes tulumaksu vähendamise idee välja käis. Teoreetiliselt on siis olukorra halvenemises süüdi valija!? Saate selle, mille olete ise valinud!? Kahjuks nii see kipub olema. Paraku ei saa siin siiski valijat süüdistada, vaid ainult valitsejat. Olgu siis populistlikus lähenemises, valijate alahindamises või veel kümnes patus. Sest kui mul demagoogia asemel on valida pragmaatiline lähenemine, siis hoolimata ühest (või mitmest) eraldi probleemist, milline mulle ei meeldi, teen ma ikkagi parima valiku enda jaoks. Või Eestimaa jaoks. Kuid kahju vaid, et võimetus oma vigu tunnistada, toob kaasa külaelu halvenemise. Ja hääbumise?

Lappasin Harju Maakonna planeeringu Teemaplaneeringut. Ikka:

...parandada ühistransporti...
...rajada jalgrattateid...
...tagada kauplemisvõimalused, frantsiisikontorid, käsiravimite müügikohad jms...

Kuhu on kulunud see raha planeeringu koostamiseks kui millegi tegemisel absoluutselt ei järgita kohalikke vajadusi. Tuulde visatud raha?

Orava, Vastse-Kuuste, Veriora, Keeni, Pedja, jmt kohtade puhul valiti lihtsaim tee ja ei arvestatud ei märkuste ega vajadustega. Nagu ka teede puhul. Vaadates enda ümber, mitmeid kilomeetreid teid on tänavu remonditud? Ja mitu kilomeetrit rattateid tehtud või kasvõi laiendatud teetammi, et tagada üle meetrine riba rattasõiduks? Usun, et suhe vast 99,9 : 0,1. Selline on siis riigi ja Ametnike panus külaelu arendamisele. Seda enam, et külad on ka Via Baltica või millise iganes neljarealise maantee ääres. Kutsuks vastutasuks üles tõepoolest külaelu märkama?


Eks näis, kas riik või Eesti Raudtee aitab kaasa külaelu arendamisele. Ehk võimaldab raudteeala kasutada külal või vallal. Näiteks selle platsi andmisel vallale, et teha ühispeatus vastavalt vajadusele. Koos müügikohtade, bussipeatuse ja muuga!?



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar