Blogiarhiiv

esmaspäev, 1. juuli 2024

JUULI - SÄÄSTA? JA/VÕI EELISTADA "EESTIMAIST"?

 

 
Peaaegu hamleltlik küsimus! 
Algus on siiski kurjakuulutav. Läksin turule, et juua osta, sest tänanegi ilm ajab janutama, mis sest et hommikul mõnusalt jahe oli. Üks väike käik läbi vanalinna ja hoolimata tuulest ikka õhuta, hingata raske ja vajad juua! Paraku ma väga rõõmustaks just gaseeritud jookide üle ja seega nii väga vajaks me selliseid aparaate nagu allpool pildil. Ja see ei peaks olema mitte erafirmade töö vaid just Tallinna Vee ülesanne. Et oleks ühelaadne süsteem kogu linnas. Muidugi mitte paarkümmend nagu veekraanidega lood. Asi seisab aga poliitikute taga ja just nende peale peab olema siin väga kuri! Mitte ainult nende aparaatide puudumise vaid ka veekraanide vähesuse ja mis veel hulle, pokazuhha-korkide pärast!
Selle asemel, et eelistada klaaspudeleid korduvkasutusega ja muuta ühekordsete plastpudelite müük pea olematuks, tehakse "näidisroheline" projekt - Aiku ja Petsi korgid? Ümbertöötlemine ei ole üldse, ühestki otsast keskkonnahoidlik ehk roheline!
 


 
Kaarmanni poest möödaminnes meenus mulle aga see - õuna, tomati- ja viinamarjamahla tarbimisvõimalus. Ka seda täna ei ole!
 
 
 
Aga et alustada siis säästmise või muu seonduvaga, pidin alustama turulkäigust. Telliskivi Rimisse ei hakka ju minema - selle SULGEMINE nagu ka veel kümnete ja kümnete marketite, aitaks kõvasti säästa. Nii inimestel raha, kui ühiskonnal loodusvarasid. Aga ahnete ärimeeste rumalus on piiritu! Kuigi hiljuti selgus taas, et nad ei olegi nii hädas, sest kasumid on prisked! Kinni maksab aga ostja ja ärimees õilmitseb endiselt teiste röövimise näol edasi!
Siinne turg on aga iseenesest väga tore asi, suuresti väga põnevate (kuigi kallite) valikutega. On palju puudusi loomulikult kah. Kuid väga sageli ma ei viitsi Selverisse minnagi, suure osa tähtsatest kaupadest saan turult kätte. Tõsi, kõik ongi siis mõnevõrra kallim, nii et tuleb teha valikuid. Et aga isu oli traditsioonilise (ma ju äärmuskonservatiiv, eks?) limonaadi järele, siis pidin seekord minema Selverisse.

 
Heameelega raiskan vahel ikka mõne turuleti säilimise nimel ja ostan kallimad vett, seekord siis vastupidi, säästsin vee pealt 0.62. Aga säästisn ju ka limonaadi pealt, kui palju täpselt, ei tea, sest ise tehes võid ju siirupit tilgutada või husaari kombel valada. Aga säästsin ka loodust, sest nüüd tarbin kordades vähem plasti!

 
Ja mis veel väga oluline, ma saan nüüd juua vaarikalimonaadi!?
 
 
Tore oli aga näha, et Patkuli trepp hakkab valmis saama! Loodetavasti siis seekord ilmastikukindel kivi ja just plaadid kasutusel.




 
Aga midagi tõin ikka ära!


 
Mida võtta või jätta? Raasiku joogid iseenesest vägagi head, kuigi minu jaoks pudel veidi suurevõitu. Armastan harva õlut larpida küll, aga ikka maitsenaudingu pärast. Eesti maasikakasvatajad aga vist lõpuks orjatööjõu asemel eestlased tööle võtnud ja maksavad ka tööväärilist palka? Kilohind lausa 11.90 turul! Siis võiks nagu maasikaid seekord eelistada?


 Strannõi jazõk u vas - kivi kotti, nael kummi, käi perse....

Tuli täna tuttavaga jutuks ja pidin soovima midagi toetuseks ühe ettevõtmise juures. Ja siis selgus, et see viimane olla olnud ühe venelase jutus niimoodi koos teistega sees, haha! Üks paremaid nalju viimasel ajal!

Aga olen siin varem postitanud pilte ühest peaaegu valgest tuvist, kes akna taga käib. Ainuke, kellele olen ikka vahel sirtsukese päevalilleseemneid ka nüüd pannud. Sest tuleb, peaaegu ei karda, vaatab otsa kui tossan. Usaldab noh, ja usaldust ei tohi petta! Viisakas ka, enamasti sirtsutab üle ääre, kõhu t'äis saanud , läheb kolama. Või vahel ehk ka pesale. Aga mingi vanamehe raisk tal tihti sabas, igavene sitaratas nagu tuvide kohta öeldaksegi. Kulu-kulu pool päeva käib akna taga, iga hetk ronib kohale - eks nälg ajab nahaalseks!  Vaat sulle kui erinevad võivad linnud olla.
Säästmine? Valge sööb kuus ehk mõne euro eest seemneid ära. Nali naljaks, niisama lisasin, kuna see juba pealkirjaski kirjas.
 
 

 
Raul Ernes 
 
Hea saartele sõitja. Kui märkad enne Heltermaad laeva taga sellist musta ollust, siis see ei ole naftane reostus. See ei ole ka madalast veetasemest. See on laiskuuskondiites ehk süvendamata merepõhi. Peab olema 5,2 on 4,7 m.
Nüüd võibki lähiajal vaikselt tuppa hiilida kommunikeeritud teade: "seoses veetaseme madalseisuga peab TS vähem sõidukeid peale võtma hakkama".
Rohuküla sadamas on ka selline olukord, et alates Leedo laevadest pole seal sügavatähendusega süvendusi mõtestatult toimunud.
Aga meri äi pidant möirapulla taluma.
Et kohvikupäevad ära ei jääks peab nüüd Rohukülla tõttama puksiir. Teadaolevad sadama merekaardid peegeldavad kurja tagajärge, kui laeval põtkuris tõrge ilmneb või tuul jahisadama poole kannab. TrAm teadis küll mida küsin, aga saatis meelega mitte olulise kaardi olukorra kohta.
Virtsus alles jäi 26.06.24 kaubalaev kinni, eks näis mis Heltermaa laevateel sünnib. Ah jaa lootsil kästi vait olla ja avariiteadet ei tehtud. Mingi lavatagune raputamine pidi praeguse palavusega jahutamata ruumides käima.
Loodan, et #transpordiamet teeb omad sõltumatud meremõõdistused Rohukülas, Heltermaal, Virtsus, Kuivastus, et lootsidel oleks millega töötada.
Kuuldavasti Regula ramp niipea veel korda ei saa, külajuttude järgselt pidada olema alt täitsa apu. Nii, et varulaeva ei saa sel suvel taktikaliselt kasutada. Vormsi ramp ootab ka parajat lainet, et silindri kinnitussilm puruks läheks ja laeva rambi katki väänaks.
Mul oli muidu planeeritud nii. #SaarteLiinid teeb algul Regula rambi korda ja siis hakkavad kohe kiiruga suurte laevade ala süvendama, jahisadama juurest, et siis üks suur laev seisab ja Regula annab vältimatu löögijõuga toetust rahvamajandusele, Hiiumaa turismile. Nüüd vist keerasin hoopis käki kokku.
Õhtulehe avaldatud Kuivastu vraki muinastusest kah. Vaatamata väidetavatele #muinsuskaitse pingutusetele on see sodi siiski laevateel olnud aastast 2019. Kindlasti ei kaalu selle sodi muinasväärtus üle kaasaegset inimohutust.
Hea uudis ka. Heltermaa laevatee süvendushanke tähtaeg on täna. Tahetakse minna 5,4 m sügavusele ehk, siis moreeni tuleb ette murda ja hulgaliselt kive ära vedada. Teadaolevalt on töötingimustes mainitud, et merepõhjas on vaid pehme sete. Petta saab see süvendaja või siis mitte? Lihthankele 60 000€ tehakse ilmselt juurde pisi lisatöid 300 000 €. Juu pole korruptsioon.
Visalt, väga visalt võtab koduma uuendusi vastu, väga visalt.
 
 ***********************
 
Tõsised asjad! Säästmine? Mis sest, et lõpuks keegi kannatab ja mitte üks.
 
Eesti Raudteel ja Elronis sama lugu.
 
Ühe korra ma pidin ohutuse teema avalikult üles tõstma, nüüd siis teine oluline hetk? Kuidas Elron tagab, et enam ei saaks sõita kõrvalteedele 40 km/h asemel kiirusega 120, edaspidi 160 km/h?
 
Ja millistes jaamades Eesti Raudtee paigaldab laugemad pöörangud, mark 1/18, mis võimaldab siis rongidel kõrvalteele sõita kiirusega 90 km/h? Kui senini tavaliste pöörangute puhul (kiirus 40 km/h) on porgandid jäänud teele, isegi kuni 120 km/h kiirusel, siis tegelikult on tegu ülimalt ohtliku tendentsiga.  Selliseid asju ei avalikustata, aga kas see on ikka õige? Eksida võib iga inimene, kuid ohud on siin määratult suured.
 
 
Igaks juhuks link ka juutuubi, nende jaoks, kes ka ehk Elroni FB lehel blokeeritud.
 

 
Seekord lõunaks eritellimus. Nagu ikka grillvorstid ja seekord kartuli ning sooja soustiga, kuid salatiks päristomatid sibulaga. Ja vaat selline peabki olema lõunasöök! Tänud bossile ja kokale!
Ja ssästev on siin lõunatamine kah! Minu pärast olgu sellise lisandi ehk salatiga tellimine eraldi tasu eest. Seniks kuni jätkub päristomateid.


 
Suured potid on toodud kuskilt, kus teeremont ja praeguseks siin. Tore teada. Muidugi tahaks, et ka muru puude vahel oleks lopsakas.

 
Täielik oaas kesklinnas! Ja nüüd uue teekattega osaliselt. Mine tea, mis paduvihm muidugi teha võib, aga hea oli käia. Ja hea ka näha, kas laotatud segu on mingilgi määral kivistuv. Peen paekivikillustik tolmuga vist.






 
Eesti Raudtee väärib kindlasti Jäärapäisuse Papist kuldordeni I järku! Siit pääsu 4. teele ei tehta ja kõik! Rääkimata mittevajaliku teelõigu muutmist trepistikuks, ehk lausa katusealusena. Jäeti ju katustega perroonid niigi katmata.

 
Vana-Kalamaja tänav on igal juhul pigem väga hästi õnnestunud projekt!

 
Majandusedu on see, kui müüjatel ei lasta niisama aega viita! Seda enam, et kaupa väga võimsas valikus! Ja ilus ju?


 
Väga liigirikas murulapp, isegi sigur kasvamas!


 
Pilvede all, Mõrvad Midsomeris, Ohtlik lend jt. Nüüd vaatan Mõrvad mägedes. See on saksa "odavseriaal", jääb tasemelt Midsomerile alla aga meie Ohtlik lend oli veel lihtsam. Ometi paneb see taaskord mõtlema, et meil peaks olema väga läbimõeldult tehtud sari Mõrvad Hiiumaal. Või Läänemaal. Kahe peale kokku oleks suurem ampluaa.
Haapsalu ilu, Hiiumaa erilisus, praamisõidud ja Kassari kalatoidud, tuletornid ja surfarid, linnuvaatlejad ja metsaraiujad, Vetsi tall ja Tihu järved. Mägede asemel mere- ja metsavaated. Midsomeri külade kõrval tagasihoidlikud rannakülad. Politseinikeks näitlejad, kes romantikaga kooskõlas meeldiks kõigile. Või ka preili M. või keegi teine miss Marple moel. Noorena alustades.
Muidugi peaks lood olema loomulikud, meie keskkonnale vastavad. Mitte, et osatäitjaid valitaks vähemuste nõudmiste järgi nii, et nende hulgas oleks kõiki ja kõike. Tõsi, seriaali müügi puhul võib see tänapäeval ka probleemiks olla. Kuid kui hästi teha, saame me seda ka välismaalaastele omaenda kultuuri- ja turismikanalil näidata.
 
 
Nonii, keegi "hea" inimene loobib raha! Või klaasi. Või rämpsu. Mida teete, kui seda näete?
a) lööte puruks?
b) viskate prügikasti?
c) toote tuppa, pesete ära ja "kes kopikat ei korja, see rublat ei saa"?
d) lähete mööda?
e) helistate muposse?

 
Aga säästmine säästmiseks. Hea kui on olemas selline ma ütleks lausa miljoni pisiasja kiosk. Küllap osa siin kallimgi kui poes, aga see-eest vaid mõne sammu kaugusel.



 

 
Suurim panustaja
  
See pilt on mulle äärmiselt oluline! Jagan ka teile põhjust, miks:
Mitu aastat olen siin grupis vaadanud ja kadestanud kõiki imelisi kukeseeneleidusid. Nii suured, nii palju ja mis kõige olulisem: need ON! Lihtsalt seal maas, kasvavad. 🤨😒
Samal ajal olen mitu aastat konnanud mööda soovitatud metsi ja kuulanud kõrvale jutte
"vale kuuseis",
"oli, aga keegi jõudis ette",
"vanasti oli siin alati, aga metsatööd rikkusid selle metsa ära",
"vähe vihma",
"liiga palju vihma" jne jne.
Seeni oleme saanud terve kamba peale alati mingi ämbrikese 3h peale. 😒
Nüüd paar päeva tagasi otsustasin, et lähen otsin ise mingeid kohti. Seeni ju on! Kõik need pildid siin grupis tõestavad seda! PEAB OLEMA! 😠
Ei leidnud ikkagi seeni. Hunnikus metsmaasikaid ainult! 😤
Järgmine päev võtsin siis mehe ka kaasa ja läksime maasikaid korjama. Sest meie pere peab lihtsalt leppima sellega, et seened on teiste inimeste teema. 🤷‍♀️😢
Ju siis meie sööme metsmaasikamoosi! 😍
Kuniks ühel hetkel Kaisa (10a): "Emme, siin on hunnikus kukeseeni!🤩"
Kirke (9a): "Siin ka! Ma kutsun issi!🥳"
Issi: "Korjake siis, ma korjan juba siit.😲"
Kaks päeva metsas (2h ühel ja 1h teisel päeval) võrdus 11 purgi seentega. 😊
Mina ikka seeni ei leidnud. Korjasin sealt, kust lapsed ringi või platsi või raja leidsid. 🥲
Loo moraal: mõni ei leiagi seeni. Lihtsalt seenepime, noh. Aga see-eest võib ta leida terve metsa, kust ülejäänud saavad korjata 😊
Ja selle pärast ongi see pilt mulle oluline. Me oleme kõik erinevad. Mõne eest poevad seened maa sisse peitu, teiste eest mitte. Aga ärge andke alla! 🥰
Lääne-Virumaa
Ja metsmaasikamoosi me ikka ei saanud, sest seeni oli vaja korjata. No ütle seda elukest siis, noh.
 Tore ja lustlik lugeda! Ja juba selliste kogemuste pärast on mul ka hea meel, et selline grupp kunagi loodud sai ning siin üle 50 tuhande seenelise, inimese.
 

 
Vahel olen Pärnu maantee ääres mõelnud, et miks küll ettevõtteid vaid ühel pool teed ei ehitata? Teine pool võiks ju olla elamurajoonide pärusmaa?


 
Balti jaam oli täna eriti bussirohke! Ja nagu ikka, enamus siia saabuvaid või väljuvaid peaaegu tühjad. See tähendab halba liinivõrku, aga lisaks veel ühte probleemi.

 
Korraks pidin sõitma Herne tänavale. Siingi mõni vana ja ilus puumaja alles.








 
Teisal on samas lähedal täiesti kõle linnaruum, majad ilma igasuguse "iseloomuta" või vähemalt muudab need selliseks miski muu juurdekäiv. Veerenni tänav ise õnneks mõnusalt roheline.


 
3. liin on ikka üsna hea, saad sinna, kuhu enamasti Kalamaja poolelt ei saaks.

 
Aga siin siis Balti jaama probleemi üks tahk. Korduvalt ümberehitamise ajal hoiatasin, et on vaja parklat turismi- ja tellimusreiside jaoks. Alumisel pildil olev sobiks selleks, kui nagu ikka, linnavalitsus on kurt mis kurt! Ja too parkla praegu muidugi täis ning just seetõttu, et liiga palju liine alustab ja lõpetab siin, Balti jaamas. Millal ÜTK-l mõistus pähe tuleb?

 
Fbeee kipub narrusteni laskuma. Lisasin postituse alumise fotoga, mis on puhas pettus ja selle kommentaaridesse ülemise foto. Tehisintelekt võttis selle maha nagu oleksin MINA petis! Tegelikkuses on nende eest keegi maksnud Fbeele raha ehk et on ju tegu sponsitud postitustega, mida FBeee ISE üles lasi.
Nüüd on mul jälle piirangud ja protesti puhul vaadatakse asi üle. Kes vaatab? Ikka ... TEHISINTELEKT!

Nüüd on juba 3-ks päevaks piirangud peal ja seda selle eest, et efbeee praaki ja pättust avalikustan!

Kuigi pealkiri eeldaks siin justkui midagi muud, siis tegu on siiski ühe kuuga mu elust. Vaatasin üle pika aja ühte osa sarjast Morse - Endeavour. Üks lemmikutest, aga nagu ikka pikkade seriaalide puhul on ka neid hetki, mis ei meeldi. Näiteks positiivsete inimeste pantvangi võtmised. Või kujategijad-geeniused nagu sarjas Kondid Pelant, eriti kui nad on eriliselt head näitlejad ja hästi sisse  toodud ning näidatud. Mida paremini ja tõetruumalt suudetakse neid kujutada, seda rohkem vihkan! Ja Morse sarjas ei meeldinud mulle mahvia/altkäemaksud. Thursday selle lõksu langes. Ja just see seeria, mida äsja vaatasin, oli lõpplahendus. Positiivne lahendus ja väga hea! Juba sellise headuse ja aususe võidu pärast tasub vaadata! Kuigi närvidel ja emotsioonidel mängiti sellega mitmed seeriad. Thursday koduse elu muutus ning tema venna ülbus rikkurit mängides - vastik! Aga eks see olegi hea seriaali märk, minna hinge!

 
Vahel tuleb aga tunda rõõmu ka pisiasjade üle. Olgu seda rohelust järjekordsel kivikõrbel kuitahes vähe, hea, et sedagi on. Kuigi kuumakõrbeks jääb ikka, siis natukenegi silmale pakub ilu ja rohelust.
 
 
Piraki-mürtsti mürtsub tümm, kummid vilistavad ja pedaalil telliskivi...

 
Vahel hea kui saad lõunaks midagi sooja osta. Aga hind, mida küsitakse, on ikka väga priske! Kui spetsiaalselt ei vaata ega mõtle, ei saa ehk arugi, kuidas säästmisest on asi ülimalt kaugel! Mõnda aega tagasi võis veel grillimata grillvorsti saada pea sama kilohinna eest, mida siinsed mõned jupikesed maksavad! Maitse ja ka mugavuse üle ma ei nurise, kuid peletab Selverist paraku veelgi rohkem eemale. Ja võin osta ning ise soojaks ajada, kasvõi mõnevõrra kõrge kilohinna puhul, aga mitte marketist.

Õnneks on turg siiski pakkumas pea kõike elementaarset lauale (peale leiva-saia) nii et harva peab marketitesse minema.

 
Rongivaba nädal Balti jaamas!
 

 
Esimest korda ma naudin oranzhide tomatite maitset. "Pille", Rebala aiandi letist.
 
Eestimaine on aga oluline alati, ükskõik mis nurga alt ei vaata! Seenegrupis tegin postituse, pildi kasutamiseks sain lahke loa Gediminas Jürjolt. Inimeselt, kes kogu pildi mõtte ja sisu autor, sellest tulenes aga ka minu postituse mõte. Olen väga rahul kui palju on tänu sellele suudetud inimesi aidata ja neile abi pakkuda. Väga paljude grupi liikmete poolt nii et olen neile kõigile tänu võlgu!

 
Miks krt see seenegrupp üldse loodi, kui seenekohti siit teada ei saa?
Selline küsimus liikus siin läbi.
Vaatasin just ühte väga nunnut pilti ja mõtlesin.
Seenegrupi (nagu ka samalaadsete käpaliste, floora, kiilide, liblikate, kivide jt) loomisel oli kaks eesmärki. Esiteks, aidata jagada teadmisi. Eelkõige seeneliikide, aga ka mürgiste seente, retseptide jm kohta. Seda võiks nimetada ka eesmärgiks "TAGASI LOODUSE JUURDE"! Isiklikult olen lapsest saadik olnud looduse seotud, selline maailmavaade tuli mulle ilmselt kodust, lihtsate eestlastest vanemate poolt. Lihtsalt mainin, et Eesti Loodus oli alati meie kodu laual. Küllap osaliselt sellest tuleneb ka teine põhjus. Ehk et, teiseks põhjuseks oli soov aidata meie teadlasi. Info erinevate leidude kohta (taas, olgu tegu seente, liblikate, kivististe vm). Igasugune teiepoolne panustamine teadlaste aitamisse on igas mõttes Eesti ja eestlaste jaoks oluline ning sellega seotult ka meie looduse jaoks. Et loodust mõistetaks, hoitaks ja ka päästetaks kui nii võib öelda. Sest te aitategi kaasa meie loodushoiule ja ka -uurimisele. Ja loodushoid on oluline ka meie lastele ja lastelastele. Elu peab jääma kestma ka kauges tulevikus ning selleks on vaja, et loodus meid hoiaks.
Vabandan, kui see natuke paatoslikult kõlas! Igatahes teie olete selle grupi hing ja süda ning see on kõik ehk ka väikeseks vabanduseks mulle või teistele adminidele, kui vahest tundume üleliia karmid. Tegelikult oleme samasugused nunnud! Lihtsalt suureks kasvanud!


 
Ma pole siiani saanud elus häid kollaseid/oranzhe tomateid turult, nüüd sisuliselt esimest korda Rebala Aiandi letist. Väga magus sort see "Pille"!

 
Turu raamatumüügist ostsin mõned lugemiseks ja Juhan Palju raamat ikka ülihe! Teoreetiliselt võinukski iseseisvumise ajal ka seda juhtuda, aga eriti hea kogu raamatu sisus on see, kui hästi on inglise lordile, vene admiralile ja paavsti nuntsiusele öeldud põhiline ajaloost - kõik te olete olnud mõrtsukad ja tapjad! Tänaseks on ausus maailmas muutunud harulduseks, valetatakse ja vassitakse kuidas jakstakse.

 
Busside ja trollidega samad lood, õigemini liinidega. Ei ole suudetud ikka veel rohkem kokku liita ja ometi taotakse endale vastu rinda!?








 
Trollide ja busside istmeid võiks paremini aga pesta küll.

 
Imeliselt kena vaade!


 
Kõss! Tallinna linn on vist palju puhtam ja linde söödetakse vähem, igatahes nälgas kipuvad nad tihti olema. Kajakad tapavad ka keset linna kahjuks teisi linde, nii ka varesed. Need tõelised sitarattad on ka ülinahaalsed, aga samas veidi ka nunnud. No mis vahid seal?

 
Söön jah! Ja ükskõik mida head (seakülge Vorstiabist, parimat eesti juustu või suitsuheiki), peale saab nüüd kaua panna ikka ja jälle tomatit! Ja ei osta ma neid hetkel mujalt, ainult Rebala letist On ka mõningaid eksootilisemaid sorte.Puhas nauding! Ärgu keegi tulgu mulle rääkima, et plasttomatid ja kivivillas kasvades on sama head ja organismile kasulikud! Ja las olla kallimad, siin ei aetagi taga hiigelsaake vaid kvaliteeti.






 

Ja võltsõiglust on ülipalju! Loen vana raamatut ja ei ole vahet, kas kasutatakse väljendina neegreid või mitte, eesti keeles alati olnud, loomulik ja ei mingeid halbu varjundeid. Kui üldse on halvustav hoopis sõna must!
Aga mida teevad "sallijad" ja võrdse õiguse tagaajajad? Lähevad aina lollimaks!

Mõni hetk tagasi - VANAJUMAL ON LÄTLANE! Oti kolmas päev oli õigluse võit! Mitte Sesksi suhtes, sest lätlane oli igal juhul ülitubli! Ebaõnnestumiste jada lihtsalt ei tohtinud lõppeda kolmandal päeval teisiti kui 7+5 ja poodiumiga!

 
Selle pildi tegin lihtsalt sellepärast, et kui oli vaja kohvikoort, aga turul vist seda ei müüda, siis Selverisse ikkagi ei lähe, vot! Kanamunade letis on muudki, alates sigurikohvist (alles larpisin eile ühe tassi ja vahelduseks ikka väga hea) ja lpetades nostalgilaksuga.

 
Vist päikese vähesus on see, mis ei lase mõnel tärganud kressil akna all jõudsalt kasvada. No ehk tuleb ka mõni õis?

 
Ikka rõhutan, et ei ole ma äärmuslik looduskaitsja, aga vahel vaatad neid tohutuid koguseid pakendeid ja mõtled ju ikka, et kas neid pole siiski liiga palju? Eriti kui neis pakutakse (riiulite viisi) mingeid kahtlase väärtusega "produkte"? Kuigi väga palju panustada ei suuda, siis igal juhul püüan vähem pakendeid endast maha jätta. Pole see oma jalajäljele mõtlemine sugugi paha!


 

Tänane päev aga läks joomise tähe all! Töö juures õhk on rõhuv, eks õues ongi õhurõhk vist madal ja tundsin, et tuleb paar minutit varem "jalga lasta" ja käima dushi all! No ebamugav lausa minna rongile ju! Kraanist veel värsket vett kaasa ja see joomine päeva olulisem osa oligi. Aga iha jahutava järgi tõi kaasa ka uue maitseelamuse turul. 

 
Enne siiski ei saanud ma nautimata jätta värve ja varjundeid. Ussikeele sinine tundub vahel  veelgi ilusamja erksam kui rukkilillel ja ka ohaka oma on ju ilus? Ning piisab vaid vähesest vaatlemisest kui saad aru, kuivõrd oluline see kõik ikkagi kimalaste jt jaoks on! Toimetavad usinalt ja see teeb hinge rõõmsaks!





 
Tohoh! Kanama viadukti ümber võeti võsa maha ja eeldasin, et nii jääbki! Et võsa kaob (sinna platsidele kippusid ka kitsed mööda piirdeid ronima ja see neile hukutav) ja jääb paras ports puid, aga ei, neid jäetakse vaid üksikuid! Miks NII palju ikkagi lagedaks teha? Ilus ju vaadata, kuis üksikud puud seal kasvavad?



 
Mõned päevad tagasi nägin aga turul uue leti ilmumist ja tegevusi. Nohjah, ma nüüd ju suurem jäätisesööja kui kunagi varem ja ... ei teadnud ma ju afogatostki varem mitte tuhkagi. Kas prooviks? Esmalt (hea värske tunne sees) muidugi vaataks? Ja kui juba lehvitatakse (meelitatakse tarbima!), siis vaatangi.

 
 
Mnjah, põnev tundub tõesti! Kuna hetkel väga palju kliente polnud, siis sai ka natuke uuritud, mis ja miks. Lahkelt selgitust ka sain (ja kui saan, siis tekib soov ka natuke väiketegijate reklaamida) nin silmanurgast jälgisin, kas tullakse ja mida valitakse.


 
Lahke teenindus ja naeratus ON olulised, räägitagu mis tahes! Tõsi, ma ei saanud neid kõige paremaid hetki vast tabatud, seega pange ka need kaks pilti kokku! Oma mõtteis. Ilus jäätise-saiatops kadus ekraanilt ja siis lisandus naeratus! Kumb pilt jätte? Ikka mõlemad, siis on täiskomplet!


 
Välismaalasi liigub siin turul muidugi palju ja tore, et nemadki midagi meeldivat leiavad. Ma vägagi usun, et nemadki jäid rahule! Ja lõpuks ---- jõudsin ikkagi otsusele, et proovingi ära. Kasvõi üks kahe peale!


 
Oli hea küll! Minu jaoks maitsed tasakaalus ja krõbeda saiaga iga kell parem kui vahvliga. Vähemalt enamuses vahvlitest on ju üsna maitsetud, mida siin-seal pakutakse, saia krõbedus ja kaneel on igal juhul täiendav nauding!

 
Kui aga siinne kant on töölkäiguks hea ja vajate midagi uut, siis midagi siin pakutakse. Hea kala degusteerimine isiklikult enne klientidele pakkumist kuulub arvatavasti preemiana palgalisana töö juurde!? Igatahes püüdsin tööpakkumise reklaamiks saada pildile mitmekordset rõõmsameelsust! Mine tea ehk see ongi üks väga oluline asi, miks mulle Peetri Lõheäri tooted maitsevad?
Muide, päris hea on poodides müüdav pakendatud suitsuheik, ehk võiks sedagi siin müügil olla? Lõhet jm suitsutatakse aga kohapeal. Ja kindlasti saab siit ka kõige maitsvamas marinaadis angersäga, Paadi Talu oma!
 
Millegipärast tuli aga meelde vaadata blogi külastuste arvu. Kas KÜLASTUSI ON JUBA MILJON KORDA? Tegelikult vist on.
Märts 2022:
Siia nüüd kopeeritud ka Eestimaa Blogi 3. osa (vaatamisi 132 889) postitused, aastast 2020 ja paar postitust Eestimaa Looduse Blogist (vaatamisi 112 021). Blogi külastuste arv tänase päeva seisuga ehk 05.03.2022. Aga kui juba siis juba, kopeerin siia nüüd ka kõik 2021. aasta postitused, et järgmisest kuust nendega teid rohkem ei tüütaks.
Siinse osa külastuste arv, justkui kingitusena juubeliks, on jõudnud järgmise ümmarguse numbrini - 400 083!
 
Täna on siin näha hetkearv - 564 444! Varasemalt olnud 2. osa koguarv oli mälu järgi üle 200 000, seega, kui kõik kokku liita, siis peaks olema ka MILJON täis! Täpset numbrit ma aga vist enam teada ei saagi, igal juhul saan mõttes tänada teid, kes olete olnud mu kaasteelisteks, Eestist Cooki saarteni! James Cook jõudis muidugi palju rohkem oma teel näha ja kogeda, aga ma olen siiski ka kogenud väga ja väga paljut! Ning kohanud väga palju toredaid inimesi! AITÄH!


Pilt jäi muidugi tumedaks, ei tahtnud teda ehmatada, et saaks kinni püüda ja õue lasta.
Kes siis tuli täna tuppa õhtul?
Võimalik, et kihaöölane (Eurois occulta). Asjatundjad suudavad ka nii viletsa pildi puhul tõenäolise liigi välja pakkuda (Grupis Eestimaa Liblikad). Aitäh, Harri Jalava!

 
Juulikuu teema saab vist olema sel aastal teistest pildirikkam! Sest ikka naudid neid suvevärve ja -hetki ja natuke tahaks reklaamida hea kauba pakkujaid j jaataks aina edasi samamoodi. Ka rongipeatused ning ümbritsev on kuidagi palju rõõmsam ning ilusam.




 
Ilusad neiud ilusate piltide juures kutsuvad veelgi rohkem hetki tabama! Nali naljaks, aga sageli ma püüan ikka inimesi ka piltidele jätta, muidu oleks kõik liiga "steriilne".






 
Rebala Aiandi letist aga tahan ikka ja jälle midagi osta. Ja et siin müüjad ka väga toredad, siis vahel ka lobiseda. Igal juhul olen väga õnnelik, et nad tänavu ka müümas on.



 
Uus väljavisatute erakond on saanud omale ka Efbees Sõprade Klubi. Liidrid aga ei osale, jagatakse natuke vahutavaid postitusi teiste erakondade pihta ja mitte ühtegi asjalikku arutelu! 
Kamoon!
Natuke meenutab EKRE sõprade Klubi, kus Helmed üsna pea vihastasid märkusele, et võiks ka kaasa lüüa, et "mis te arvate, et nad 24/7 Efbees istuvad?".
Mnjaa, vahel on näha küll, et oma lehtedel postitatakse ja mujalgi nähvati, aga oma sõprade ja toetajatega arutelud polnud olulised?
Vastasin aga nüüd ühele kommile nii:

Nali naljaks. Kui erakonna liidrid ja ka alles poliitikuelu ehk alustavad liikmed ei saa aru, mida võimaldab Efbee ja mida tähendab selliste võimaluste eiramine, siis head sellest ei tule.
Valtrik siin mainis, et las teevad oma esimesed sammud. Aga miks esimeste sammude hulgas (vanad poliitikud juba ju, käimine ammu selge) pole siis neid, mis "jälgi" jätaks inimeste teadvusesse? Või kestavad esimesed sammud niikaua, kuni tulevad mingid valimised ja siis hakatakse nagu teisedki, vahtu suust välja ajama?
Miks vigadest ei õpita?
 
Enrico Colantoni pole vist väga tuntud näitleja, olen teda näinud ideaalselt Fred Durkinit mängimas Nero Wolfe filmides, turvameest ühes Kondid osas ja alati on ta ääretulöt sümpaatne! Täna seriaalis Monk mängis ta ekspolitseinikust turvameest. Olla kaotanud töö ja tema pärast hukkus kaks politseinikku kui ta narkootikume ei registreerinud mingi reidi järel. Monkis ma ei tahtnud kuidagi, et ta jääkski selliseks põlatud tüübiks ja ... Monk paljastaski, et süüdi oli keegi teine. Vaat nii mulle vahel seriaalid mõjuvad.
 
 
Maalt linna autoga. Hea, et kuulus pornopiire kadunud ja nüüd midagi normaalsemat. Võiks pikemaltki olla, et oleks vähem segaseid möödasõite sooritamas. 


 
 
Väiksemad vargad, pätid ja petised kulutavad raha ja loodust valgustuspostidele, Siim Kallase pundi omad on aga eriti räiged!





 Linnashampinon võib ka läbi asfaldi kasvada, muust rääkimata.
 




   

 
Siin pidi ka joogiveekraan olema? Pole näinud. Muide, lõpuks sain vastuse Põhja-Tallinnalt - Vana-Kalamaja tänaval ikkagi kõik veekraanid olemas. Ainult et,,, üks joogivee jaoks ja teised lillekastide kastmiseks. Tule taevas appi, ei saanud olla ROHEPEALINN? Mis segas joogiveekraanidena teha?
 
 

 OLÜMPIA!
 
Spordifänn ma iseenesest väga suur ei ole, aga siiski on lemmikuid, on ootust dramaatilisusele jpm. Esimesel päeval veidi ebameeldivust tekitab eestlase komme hakata liiga palju oma sportlasi kiitma ja kuldmedaleid ette ennustama! Meenutagem ja õppigem Avandi-Sepa klipist!
Aga veel halvem oli taaskord selgrootute poolt lubatud mõnitamine avatseremoonial. Mina ei ole usklik, aga "sallijate" viha, õelust ja tigedust siinkohal kristlaste vastu normaalseks ei pea. Mitte grammigi! Kõik siin ilmas, sh olümpia peab ära solkima, inetuks muutma!? Sellise käitumise eest ei soovita ma transvestiite vt tribüünilt minema peksta, küll aga neil endil vabandada ja lahkuda. Tegelikkuses saab olema vastupidi, äärmusraevukad vähemused seekord korraldavad veel asju küll ja veel, saate näha! Olgu siis naiste jalgpallis, või hoopis tänavatel!?
 
Markus Järviga nõus!
 
Aga südamest soovin edu meie sportlastele! 
 
 
Igasugused "masterchefid" jm on koduse toidu kõrval köömes! Tomatisort jäi küsimata, aga ikka väga hea tavapärase punase tomati salatite kõrval!


"Guernsey Kirjanduse - ja Kartulikoorepiruka Selts". Mis kuradi totakas pealkiri? Sisututvustus aga tõmbas ja vaatasin. Poleks uskunud, et NIIII hea film!
 

 Öelgu keegi, et inimesed ei eelista varjulisi kohti? Väga tore, et ka turu ees puid alles jäetud, veel parem kui neid rohkemgi oleks! Mõelda, kui oleks Balti jaamas keset perroone pärnade rida? Seda ei kujutaks ettegi (langevad lehed jm), aga kus oleks alles pilt!
 

 Majaesine võiks aiaga piiratud olal ja aias pngid-lauad. Ilma aiata ju ei saa, sest tulevad kohe istuma, lakkuma ja lärmama!
 
 
Mis viga oleks siin istuda ja nautida olemist? Kui tahaks, ostaks veel nokkimiseks karbikese mustikaid turult?
Väga ilusad suured praegu.
 

  
Balti jaam on aga tõesti busse täis! Tõsi, bussid ise suures osas mitte täis vaid tühjad!
 

 
Vanalinnas ei tahakski kohe midagi eesti keeles kirjutada?



 
Isver, uus putka tulemas turule, aga ma pole vist kombuchat kunagi joonudki?


Vladimir Svet läks kesikute juurest ära sotsiks ja lubas, kui vähegi võimalik, Haapsalu raudtee läbi suruda! Siis kiidaksin ma teda küll taevani!
 

Uskumatu, kui äge on Abhaasia paberraha! 
 
Juuli aga tüüribki otsakorrale, jälle üks kuu möödas. Ja hea, kui igas kuus on häid ja toredaid asju! Muidugi on ka halvemat, maailm läheb vägisi "sallijate" võimu alla, palju vihkamist, õelust ja tigedust. Vähemused on ju suuresti kompleksides inimesed ja kui selliseid aina rohkem, siis on ka headust vähem! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar