Blogiarhiiv

laupäev, 2. detsember 2023

DETSEMBER - kas lumi või kliimasoojenemine?

 

 
Detsembri alustuseks on Vorstiabisse hõrgutisi toodud - tõmmuriisikad ja puravikud! 

 
Palju pakute kilohinnaks?



 
Sel aastal on Balti jaama turul letid koomale lükatud ja midagi hakatakse pakkuma. Õige kah! Iseasi, mida ja hinnadki olulised. Kõigil ei ole rahakott puuga seljas vaid turistidele loota on ebanormaalne? Ja ei maksa unustada ka ärimeestel - iga euro, mida liiast küsite, peletab Eestist veel rohkem turiste! Neid on niigi vähe, nagu enne 2010 aastat! Põhjuseid muidugi palju - koroona, Venamaa naabrus, Kaja Kallas, ärimeeste ahnus, olgu tegu siis glögimüüja, hotelliomaniku või hoopis müügipinna rentijaga! 




 
Olen sageli korranud, et normaalne riigi- või linnaettevõte peaks ise valdava osa teid remontima ja hooldama. Sest suvaline hankevõitja nöörib kasumina suure osa rahast ning tehnika sageli ei sobi. Kas selline "põkats" ikka suudab lükata, ise kinni jäämata?

 
Käisin Müürivahe mündipoes. Vanalinnas oli igatahes hetkel hea hooldus käimas! Turiste leidus ka. Aga kaugeltki mitte nii palju, kui võiks. Juba rongiliin Riiga (mitte RB) oleks abiks!




 
 
Talvel vajame värve ikka! Ja valgust!


Miks Eesti ikkagi on majanduses omadega otsesõnu nii pe.ses? Sest meil on sellised "turundusspetsialistid" (tekst sinisega)!!! Olen ikka püüdnud erilisi "pärle" kopeerida, sest nii lolli juttu igaüks ajada ei suuda! Turundaja, kes ei tee isegi marketi ja kaubanduskeskuse vahet ja nagu poliitik, mitte mingil juhul ei vasta küsimustele või kui oma arust ka vastab, siis ajab mingit seosetut soga!
********************************
Eks ta ole! Kliimamuutused on aga tõsiasi ja algus saab see ikka loodusest. Küll aga pole kellelgi mõtet väita, et inimesed sellele mõjusalt kaasa ei aita. Nagu need kliimakonverentsile lendajadki.
Ja muide, Saksas siselennuliine üleval pidada - milleks?
  • mina olen tänaseks veendunud, et kliimamuutuste inimtekkelise osaga kaasnevad kahjud on oluliselt väiksemad kui nende muutustega võtlemiseks rakendatavad meetmed majanduse ja vabaduste vastu. Mis tänu Aasiale niikuinii ealeski tööle ei hakka.
    Kõige mõistlikum on jätta inimestele nende vabadused ja küll ka vaba turu innovatsioon arendab tooteid järjest keskkonnasõbralikumaks. Seevastu kõik, mida me siin tahtlikult tegemata jätame, tehakse Aasias ära ja palju hullemini.
    Seda varianti, et me teeme siin vahva rohepöörde ja otsutame, et pole neil sakslastel vaja lennukiga sõita ja linnainimesel autoga - ning siis Aasia meie suurepärase eduloo innukalt järele teeb, ei ole lihtsalt olemas. Äärmisel juhul vallutavad nad oma rohetoodetega lihtsalt meie turud ära.
  •  Esimese lõiguga nõus, nii on!
Vaba turg on aga saatanast, seda näeme kõiges siinsamas meie ümber. Kui marketeid jm on 3-4 korda rohkem MÕISTLIKUST, siis tähendab see, et just vaba turg mõjutab planeeti kõige enam. Ahnus ja egoism. Ja see, et kuskil tehakse hullemini, ei tähenda, et meie peaks MÕISTLIKKUSE ära unustama. Vastupidi, kui meie siinkohal nagu Euroopa, loobuks suurest osast Hiina sodist, poleks neil seda sellises mahus ka kuhugi müüa.
Kõik variandid on olemas ja vallutada saab vaid siis, kui sellega kaasa minnakse. Nii lihtne ongi. Lihtsaim selgitus - kui iga inimene keskmiselt ostab n arvu aasiapärast sodi, siis iga inimene, kes selle arvu ostmata jätab...
  • ei ole vaba turg saatanast, vaid see on ainus, mis inimesi motiveerib. Võib tunduda,

    et ärimehed on


    egoistlikud, aga palju hullem on see, kui turgu hakkavad kontrollima bürokraadid või

    ideoloogid.
Mõistlikkus ongi ainus tee. Aga mõistlikkusest keskkonnahoiu teemadel on igal inimesel oma arusaam. Ja paraku läbiv muster on see, et iga aktivist tahaks kõigi inimeste jaoks ära keelata need "pahed", mida see konkreetne aktivist ise ei viljele.
Ühistranspordikasutaja siunab eraautosid, vanakoolimehed ei saa aru vajadusest viimase malli telefone omada, kolkapatrioodid tervitavad reisipiiranguid ja loomingulised inimesed keelaksid Aasiast riiete impordi, sest saab ju hoopis ise teha, mitte lapstööjõu kasutamist toetada. Veganid keelaksid lihasöömise, aga lihasööjad jälle mingite juurikate impordi teiselt poolt maakera.
Aga omaenda pahed jätaks igaüks ikka alles.

see motiveerib vaid saasta ostma! Kui sa aga õigustad hinnatõuse sellise jutuga, kus kaasneb ka loodusvarade üüratu raiskamine, ei saa su väiteid enam tõsiselt võtta - lähed uhuu ja vandenõuteoreetikute alla.
Vältida tulebki pahesid, mis kogu ühiskonda ja keskkonda mõjutavad, halvemuse suunas. ISE ei puutu üldse asjasse. Ja saakski väga palju ise teha, selle asemel, et neid tuhandete km tagant vedada, millega kaasneb hädakisa veel (orja)tööjõu vähesuse pärast ja immigrantide sissevedu. Ja loomulikult ei jätaks ka mina omaenda pahesid alles, ilma mõtlemata, kas ja mis on MÕISTLIK!
ehh, siin on nüüd lootusetult segamini saast, vandenõuteooriad ja hinnatõusud. Pead üksi edasi väitlema.


Tahad öelda, et ärimehed polegi hinnatõusu suurimad süüdlased?
ma olen üle 20 aasta turunduses olnud. Kui ettevõte küsib mingi asja eest põhjendamatult kõrget hinda, siis on aja küsimus, kui kõrvale tekib konkurent, kes ta kliendid endale võtab.
Üks valdkond, kus tõepoolest on viimasel ajal ülikasumeid teenitud, on energeetika. Aga seda mitte ettevõtjate tõttu, vaid vastupidi - seetõttu, et riik seda jõhkralt reguleerima on asunud. Ühte energialiiki maksustame üle, teist doteerime maksumaksja rahast ja laseme kogu selle asja veel läbi sellise perversse kaadervärgi, mille nimi on elektribörs.
Ja kuna see on juhtumisi kogu ettevõtluse alus ja hinna kõrgperiood ajas palju ettevõtjaid raskustesse, siis selles ebakindluses peavad firmad tõepoolest lähtuma kuluarvestustes, et elektrihind on kõrge.
Ja samamoodi ebakindlaks ajab kogu ettevõtlussektori igasugune eksperimenteerimine maksutõusude ja ebamõistlike roheregulatsioonidega.
Ehk siis riigi sekkumine sotsialistlikul viisil mitte ei langeta hindu, vaid tõstab.

pikk jutt, aga mitte peamisest vaid kõrvalistest asjadest.
Mis juhtub kui tekib konkurent ja kliendid võtab? Tekib kolmaski? Enne oli nt 6000 klienti, siis kahe peale kummalgi 3000, kolme peale 20000... Mis juhtub hindadega?
Ühesõnaga oled küll turunduses, aga ei saa aru, et kliendid jagunevad, käive langeb ja jääb üle kas uksed kinni panna või hindu tõsta? Meil uksi kergelt kinni ei panda ja sinu turumajandus viib lõpuks krahhini. Seni aga kliendid maksavad ennast ogaraks või surnuks.
Apteekidel oli asutamispiirang ja asi toimis, polnud sotsialistlik. Nüüd on aga kapitalistlik ja kiidad eespool kirjeldatule takka? Muidugi, kui oled turunduses just seda teed need 20 aastat kaasa jooksnud

Kokkuvõttes pole vahet, kes sekkub, täna on ärimehed suurimad süüdlased! Ja tarbija, kes seda välja ütleb, saab sotsialismi süüdistuse. Absurdne petiste maailm seeg

market ei ole iseenesest kurja juur. Marketis on lihtsalt ühes kohas koos palju väikeseid ettevõtteid, nii et ei pea iga spetsiifilise asja järele erinevasse kohta sõitma.
Jah, võib-olla ostetakse liiga palju mõttetut jama, aga see on meie sisemise kultuuri küsimus, mida ei parandaks ka see, kui riik reguleerib. Ja teiseks - see, mis sinu meelest on mõttetu, on kellegi teise jaoks vajalik. See, kui eraisiku asemel hakkab ametnik otsustama, mida tal "vaja" on ja mida mitte, võtab aga ära selle, mida kõik inimesed vajavad - vabaduse.
Arvad, et riik on parem ettevõtja kui erafirmad? Kuidas Nordical muidu läheb?


küsin uuesti ja konkreetselt - miks meil on apteeke, tanklaid, marketeid (teadmiseks, market on tegelikult üks pood, kaubanduskeskustes on palju erinevaid poode koos) MITU KORDA rohkem 1000 elaniku kohta kui enamuses riikides?
2. küsimus: Kas klinetide arvu vähenemine KORDADES põhjustab tugevat hinnatõusu?

Tänastes mastaapides ei põhjusta hinnatõusu, sest need suurkauplused on enamikel kellaaegadel ostjaid täis. Ja nendest ei osteta hiina rämpsu, vaid valdavalt esmatarbekaupu. On üksikud kaubanduskeskused, kus ei ole äri käima läinud nagu T1 - minu hinnangul suuresti parkla puudumise ja suletud fassaadi tõttu.
Kuna hindu dikteerivad edukamad, siis pidevalt inimesi täis oleval kauplusel ei ole survet hinda tõsta ning paraku dikteerib ta selle hinnataseme ka teistele samas piirkonnas.
Mul pole andmeid, kus riigis ja linnas ning kui tihedalt neid on. Aga arvestades, et suur osa kauplusi müüb samu tooteid, siis kuni hulgimüügini peaks see hinnataseme kontrolli all hoidma. Ja isegi Tallinnas on piirkondi, kus kurdetakse, et lähim pood on liiga kaugel. Näiteks Veerenni uute majade piirkond.
Ja jätkuvalt - ma ei saa aru, milles on su probleem eraettevõtlusega. Sa vaheldumisi kurdad, et hinnad on liiga kõrged ja et ostetakse mõttetut rämpsu (mis just viitab nagu oleksid hinnad liiga odavad, et selle kõige jaoks jätkub).
Ja mida sa tahad, et riik sinu probleemi lahendamiseks siis teeks konkreetselt.


Sulaselge valetamine! Miks seda teed?
Marketi jaoks on juba sajakonna kliendi kaotus päevas üsna karm, sellise keskmise kassakäibe juures, kaotada iga-aastaselt tuhandeid kliente päevas on aga mõrv ärimehe rahakotis, sest lisaks on kasvanud ka elektrikulu jm kulud. Aga eks ärimeeste komme olegi aina valetada, pikki aastaid räägitakse, et vaevalt tullakse ots-otsaga kokku.
Kui ühe marketi kõrvale ehitatakse teine ja kolmas, siis milline neist kliente ei kaota? Kellest sa räägid? Mingist hinnataseme dikteerimisest rääkimine on samamoodi suur vale!
Rämpsu ostavad eelkõige need, kel raha rohkem. Aga ma ei imesta, et Eesti inflatsioon suurimate hulgas, kui loen järjekordse tegelase demagoogiat! Valetamine või rumalus?
Eelkõige peaks ärimehed ise kaineks saama ja mõistma, et ülejõu ei saa asju teha. Ka sellest aru saama, et iga uus market, tankla vm raiskab tohutult loodusvarasid. Kui on üks 5000 ruutmeetrine market või 3, siis kas ainuüksi kütet ja elektrit kulub mõlemal puhul ühepalju?
Riigil on raske midagi aga teha, sest neid "vabaturu-aferiste" on liiga palju! Aga peaks midagi ette võtma, nagu ka anttila-sündroomi, kasiinosõltlaste jt puhul, kel aru enam ei ole! Lihtsaim moodus oleks panna piirangud uute ehitamisel, näiteks keelates uue marketi, tankla, apteegi, ehituspoe vm ehitamise, kui seniste (põrandapind, arv vm) ületab n numbri 1000 elaniku suhtes. Aga nagu alati teada, pätid on need kõige õigemad mehed ja ka kõige suuremad kisatõstjad. Küllap ka kilekotte leitakse...

Värskeim reaalelu - Võrusse trügib Lidl, kuigi turg üleküllastunud. Mis teha?

mitte midagi pole vaja teha. Kui on üleküllastunud, siis ei jätku kõigile ostjaid. Ja kui jätkub, järelikult ei olnud üleküllastunud. Miks peab torkima?

tead, ära aja sellist jama!!!
Kui meil on apteek ca 2500, Soomes 6500 ja Rootsus 12000 inimese kohta, siis varastame rõõmuga edasi? Ärimehed ostjatelt!
Mis asi on aga OSTJATE JÄTKUMINE? Väga huvitav jutt!

mina ei ole saanud ka päevasel ajal poes käia ilma mingi järjekorrata. Järelikult ostjaid jätkub. Kui oleks veel rohkem, siis muutuks juba trügimiseks. Alles öö hakul ja vara hommikul on hõredam.
Kui sa siiski tunned, et sind on röövitud, kutsu politsei. Kui sa aga tunnedki, et riik peab ettevõtlust rangemalt reguleerima ja piirama, siis ära kurda selle üle, et sulle sotsialisti silt külge riputatakse, vaid kanna seda uhkusega.
Kuna sa juba minu ühe kodukandi, Võrumaa temaatikat puudutasid, siis siin definitsioon:
Sotsialism om ideoloogia, miä puuldas poliitikan ja majandusõn rangõt riigipoolist reguliirmist, mink tsihis om rikkust ütiskunnan ütelidsembält jakaq. Sotsialism om ka sääntsile põhimõttilõ ülesehitet riigikõrd.

Ülimalt lapsik jutt!
Peab aga ikka ülbust olema, et petmist ja varastamist õigustada! Mind vanemad küll selles vaimus ei kasvatanud. Ja pealegi, õpetasid ka küsimustele vastama! Aga niisugust iba pole tõesti ammu kuulnud!

 kui ise lähed poodi ja ise maksad hinna, mida küsiti, ning ka mujal turul pole seda võimalik parema hinnaga saada ning kaup on samuti see, mis lubatud, siis see pole pettus ega vargus, vaid ongi nõudluse ja pakkumise suhe. Kui tegu pole riigi mahhinatsioonide ega monopoliga, siis on aus värk ja vaba turg. Ja mind on just õpetatud lugu pidama vabadusest mitte plaanimajandusest.
Sul on õigus olla teist meelt, aga miks sa siis niiväga seda sotsialisti nimetust kardad? See definitsioon lihtsalt tähendab seda, isegi kui sulle väga ei meeldi.

varas jääb vargaks ja petis petiseks, tembelda palju tahad.
*****************************************************
 
Kuniks siis "ostjaid jätkub" võiks kohe vaadata ka teist külge - "jätkub" ka müüjatele palka?

Oeh, tahaks midagi rõõmsamat ja ilusamat....
 



 
Tartus ja kogu Eestimaal ongi ilus! Väga paljud postitanud jka üliilusaid vaateid. Ikkagi lumi!



 
Eesti Raudtee teinud midagi natukenegi paremaks, aga ikka valesti. Elron aga valetab, et peatustes pole võimalust infot üles panna! Ometi on isegi sõiduplaanid nüüd vanal ja uuel stendil ja teine stend tühi ja ruumi veel kolmanda ja neljandagi jaoks!?


 
Igal talvel on asjaosalisi teavitatud, et kui on trammitee ülekäigud, siis peaks need selleks ka olema?


 
Innovatiivsel Eesti raudteel ei lubata vist targalt teha - iga vähjegi nutti omav inimene ometi peaks nägema, et ka nende uute ootekodade postide vahel saaks klaasi peaaegu katuseservali välaj kujundada?



Kuidas tanklad saavad olla kasumis ka siis, kui neid on kordades rohkem kui vajalik? Ikka hinnatõusu abil. Väike cola vm oleks isegi eraldi müües 1.20 kõrge hind!? R-Kiosk on siin läinud teist teed, kombona võib jook olla ikka väga-väga soodne, sörkiv kei võtab aga täie rauaga!


 
Innovatiivne libedusetõrje? Tõsi küll, teiseks päevaks oli see laiali aetud, aga mkolmanda päeva hommikul tuli sahk ja lükkas kõik minema...


 
Põikasin Lasnamäele, aga pildid tagurpidi. Nii see blogis vahest on, kui suurema pataka korraga üles laed, viskab asja tagurpidi. Aga ega vahet ju polegi siinkohal. Kesklinnas oli vahva vaadata "sebramustrilist" kõnnitee hooldust. Kuskil city osas võib muidugi olla tegu lausa küttega, aga mine tea...





 
Tahtsin trammile minna, aga teede vahel olev trammitee vist lume all?





 
Sinna sõitsin siis rong Lillekülla ja liin 42 (taas sai aimu, kui hea on ikka see liinide kokkupanek), tagasi aga väljusin bussist varem ja kooberdasin kesklinnas trammile. Tabloo pilt annab aga aimu, mis jääb puudu peatustes olevatel tabloodel. Kallilt ostetud, aga tolku pole, bussides-trammides-trollides aga asjalik olemus nagu peabki!



 
Nonii, Kõlvart Ko! Räägime suud puhtaks? Taavi Aasa ajal ei tehtud seda ära, ehk näitaks nüüd, et olete linnaVÕIM ja -PEAD? Läänesuuna perroonilt Endla tänavani on küll kitsuke see ruum raudtee kõrval, aga vaja oleks perroonilt algav klaasgalerii, mis suunduks paralleelselt raudteega tänavani, ületaks selle ja nii saaks otseimat teed pidi bussidele. Nii ühel kui teisel pool teed. Ja muidugi Taksopargi peatus on vaja teiselt poolt ristmikku ära tuua, viaduktile võimalikult lähedale ja nimeks Lilleküla JAAM. Siis oleks ümberistumine päriselt toimiv, oleks nime järgi ka selge, et on ühispeatus ning õuduskuubis miljonite eest terminali ehitamine jääks ära, nagu ka uute perroonide ehitamine kallilt ja vaid natuke lähemale! Muide, idasuuna ehk äärmise rööpapaari saabuva suuna perrooni ehk saakski lähemale tuua, teisel rööpapaaril peaks aga see siiski olema otsapidi teisel pool ühendatu läänesuuna saabuva rööpapaari perrooniga. Mis teil koostöös Eesti Raudteega on juba ÜLE 10 AASTA IKKA VEEL TEGEMATA!?





No ei sõitnud ma Haapsallu, sest Jüri Ratas mökutas ja Kaja Kallas otsesõnu oma sotside ja kahesajalastega sigatseb!

 
Vana-Kalamaja tänaval peaks ka ikka ühe koolituse rohepealinna isadele tegema? No MIKS ei ole majaseintel ikkagi valgusteid? Miks krt vaja neid trosse ja kobakaid seal küljes?

 
Küll aga näib, et selline ala tee keskel üsna mõttekas? Saab ka lund sinna lükata?



 
Köidetud ajalehed-ajakirjad peaks ikkagi kuhugi viima? Kas mõnesse hooldekodusse või kuhu?




Kuidas aga muutub meil reaalne elu aina imelikumaks?
HAIGED PEREARSTI UKSE TAGA!
Koroonast praegu ei räägi vaid muudest muredest. Kui oled haige ja tõsiselt, näiteks selgelt on mädaplekid kurgus näha ehk siis tegu mädase angiiniga, siis MIKS perearstile helistades soovitatakse tulle homme või hiljem tema juurde, kohtuma teiste haigetega (erinevad viirushaigused jm)? Kas põhjuseks soov mitte antibiootikume kirjutada liiga kergelt? Või soov, et jääksid veel rohkem haigeks? Või et ehk lööd käega ja ei tüüta sind, perearst? Või veel midagi "põnevamat"?
Perearstide koduvisiitidest pole muidugi mõtet Eesti riigis rääkidagi! Igal juhul ei ole tegu normaalsusega.

 
Aga enne kui lisan viimastel päevadel tehtud pilte, kuulan poole kõrvaga laskesuusa ülekannet enne starti. Meie tüdrukud on võrratud ja millegipärast elan eelkõige just neile kaasa. Põhjuseid mitu, aga nii on. Ja hea on kuulata neid intervjuudel, kuigi tunnistan, et vahel olen ülekandeid ajamasinas kiirkerimisega vaadanud. Nüüd millegipärast naudin ülekandeid veel rohkem, ju on kogu reporterite tiim nii tasemel ja teevad häid intervjuusid ning annavad VÄGA põhjalikku lisainfot.
Tuuli Tomingas on ääretult sümpaatne inimene, eriti saab sellest aimu n.ö. võistlusvälistest oludest. Nagu ka täna näidatud klipp ujumisest enne võistluspäeva algust. Kas või see abivalmis ja südamlikus mis sealt selgelt välja kumab. Isegi mitte ei kuma vaid lausa paistab!

https://sport.err.ee/1609196797/video-tomingas-vedas-tiisleri-jaisesse-lenzerheide-jarve-talisuplema

Hiljutine Hanna-Britta intervjuu oli ka väga tore. Kainelt kahe jalaga maa peal suhjtumine hetketulemustesse noorelt neiult on sümpaatne. Tuuli üleeilne 11.koht oli muidugi igati positiivne mulle kui tugitoolisportlasele.Tiisler muidugi ei tohiks nuriseda näidatakse mittetegija ehk näiteks rumeenlase starti - iga väikeriik tahab ka enda sportlasi ekraanil näha.  On ju eriti hea seegi, et nüüd me näeme oma sportlaste laskmist poolel ekraanil, vanasti polnud seda lootagi.

 
Vorstiabis ilmub aeg-ajalt midagi uut ja kuigi minu jaoks paprika pole mingi lemmik, siis nii kena värviga hoidis on paljudele ikka meeltmööda.

 
Värve on ka õues loomulikult.
(Laskes teine tiir ja kui Tuuli eksis esimeses korra, siis jõudsin paari lasu järel mõelda, et võiks ju olla tal kena päeva, ülejäänu puhtalt... no ei tohi ma vaadata, kaks läks piima järele... Susanil vähemalt juba teine tiir puhtalt).






 
"Allee"...


 
Sõbralt Sõbrale poes väga ägedada toolid!
(Oh, kolmas tiir Tuulil puhtalt, Susanil kaks piima järele)

 
(Kurb, neljas tiir nimelt...)
Aga tikutoosietiketidki kõva äri!




 
Aga uusi münte kogusse! Rootsi kuninganna Kristina aegadest, Liivimaa, Riia. 

 
Kui tublidele sahameestele kergelt kaasa aidata, siis saab näha, mis erinevus on hoolsa kojamehe töl sellest, kui keegi majast labidat kätte võtta ei viitsi!





 
Balti jaamast kalamajja astudes näeb uue elumaja all selliseid ärisid.







(Oh issanda rist! Kui naiste laskesuusas tänane päev oli pigem mittepositiivne, siis pean meeste sõidu ülekannet esimest korda hääletult vaatama! Niinemetsa hääl solgib ära kogu naudingu ja positiivse emotsiooni. Mida krt seda tegelast igale poole topitakse?).

 
Seni püsis puraviku purk avamata aga kiusatus oli see ikka kiiresti ära maitsta ja tatrale ning singile kõrvale sobib küll. Tõepoolest, puravikud on head! 

FB ajab aga vahel vihale!

Grupi osaleja jagas sisuüksust, mis on vastuolus meie kogukonnareeglitega pettuste ja eksitamiste kohta
Keegi teine ei näe seda sisuüksust. Meil on sellised standardid, sest soovime, et Facebookis oleksid lugupidavad arutelud.
•Promotion of regulated goods like tobacco or pharmaceutical drugs
•Discussion of self-harm, suicide, or eating disorders
•Sexually suggestive or sexually explicit content
•Depictions of violence
Märkus on nähtav kuni 16. märts
Mis juhtus?
Meie tehnoloogia eemaldas selle sisu, kuna see on vastuolus meie kogukonnareeglitega fraud and deception kohta
Kas vajate maja ostmiseks rahalist eelarvet? või laenu auto või projekti eest tasumiseks. kas teil on vaja 5% laenu? Vajadusel võtke meiega ühendust meili teel: vanderbruggenrosita7@gmail.com
Sisu on nähtav kuni 16. märts
Mõju
Siit saad teada, kuidas see rikkumine sinu gruppi EESTIMAA JÕED, JÄRVED ja RABAD ja sinu isiklikku kontot mõjutab. Riskide kohta lisateabe saamiseks vaata üle grupi kvaliteedi jaotis või külasta konto oleku jaotist. Konto vaatamiseks pead lülituma oma isiklikule profiilile. Edasiste rikkumiste korral võidakse grupp eemaldada.
See rikkumine mõjutab järgmist.
Vähendab sinu grupi levikut
Põhjustada sinu grupi eemaldamise
Viib sinu isikliku konto piiranguteni
See rikkumine ei mõjuta järgmist.
Mõjutada muid sinu hallatavaid gruppe, lehti või profiile


Pane gruppides milliseid FB filtreid vahele, pääsevad libakontod ometi sisse, ilma, et ADMIN OLEKS NÕUSOLEKUT ANDNUD! Ja sellest hoolimata FB ähvardab!??? Täielik jama on ju kui liitumistaotlus on kinnitamata, aga postitus/kommentaar juba nähtav!

Aga ei tea kuidas laskesuusatamises "filtrite" vm lood, igatahes püüan sõidu sees hoiduda igasugustest emotsioonidest. Vahel see justkui aitaks isegi võistlejaid, kui vaataja liiga palju enne õhtut ei hõiska? Nali naljaks, aga Tuuli sõit ja vist siis üldse meie läbi aegade parim koht ühistranspordis on tõsilugu! No ja ei tohi mina siin kuidagigi hakata mõtlema "olekseid" kolmandas-neljandas tiirus  vms. Usun isegi, et Tuuli neile mõtleb, aga mitte üleliia. Paar sarvilist võib muidugi alati lendu lasta...
 
Aga on hullemaidki asju, kus peaks sarviliste asemel ei teagi mida tegema! Aina rohkem jälki ümbritseb meid, mõnitatakse traditsioone, esivanemaid ja väärtusi! Ise samas süüdistavad sellised mind ja teisi riigivihas. "Sallijad" ju. Jälk!
 

Mis aga edasi? Lumi läinud, jõuludeks valge kirme siiski taas maas, vähemalt akna all. Minu jaoks tegu muidugi talvepühadega, puhtalt valguse võiduga pimeduse üle. Kindid? Ah, mida ma ikka nii väga vajan, väikesest kingist küll ja veel.  
 
Aga võtan oma betaloci ja allopurinoli, joon kingitud purgist ingveri-sidruni jooki kuuma veega, teen ühe turutreti (täna Häliga üks glögi), vaatan kingitud soome mündikomplekti (Arminile tõi jõuluvana teise ja Küprose oma kah), panen tihastele mõne sihvka ja võtan need ära, kui tihaseid pole ja tuvid tulevad jne jne.


Vaatasin ETV2 saadet (harva näitavad ka midagi head ja harivat propaganda ja saasta kõrval) sir Ernest Henry Shackletoni ekspeditsioonist. Võimatu ette kujutadagi tänapäeval sellist ekspeditsiooni ja kannatusi! Vahepeal oli vaadates isegi hirm nende hukkumise pärast, kuigi õnneks isegi pealkirja järgi ju oli teada õnnelik pääsemine. Ülikõvad mehed!
Ülimalt väärtuslik dokfilm ja tegija poole pealt seotud mõistlikult ka kliimasoojenemisega. Mitte ülepakutult. Planeedi kliima muutumine on looduslik protsess, aga lisaks on tänapäeval ka inimmõju. Ja ma ei pea lugu ühestki inimesest, kes püüab väita, et inimene ei mõjuta mitte midagi! Mõjutab ja kuidas veel!
 
 
Ilu on ikka puhas rõõm, loomulikult ka laste hinges! 


Kahjuks on aga teadmised meist paljudel ülimalt nadid ja lihtne on tõsta kisa, ilma mõtlemata! Facebookist:
 
Jõululaupäeva eelne AKTUAALNE KAAMERA NIMETAS JÕULUVALGUST VALGUSREOSTUSEKS! Erilise kriitika ohvriks langesid jõulutuled koduakendel ja tänavatel, mitte aga aastaringselt linnaruumi täitvad eredad valgusreklaamid. Kas tegemist on labase matsluse või kallutatud propagandaga, pole vahet. Igatahes jäi mulje, et Jõulusid halvustav nõuka aeg on Eestisse ERR-i näol tagasi jõudnud, kui juba riiklik uudiste kanal kristlaste suurimat rõõmu ja valguse püha traditsiooni nii õelalt kommenteerib! Kas varsti peab jälle hakkama aknaid kinni katma ja jõululaupäeval läbi pimeda linna hiilima, nagu vene okupatsiooni ajal? KINOTEATRI SAADE KEELATAKSE ÄRA JA SAMAS PAISATAKSE EETRISSE MINGIT ATEISTLIKKU SAASTA!


Kinoteatrist ma ei räägi, sest kuigi hiljuti Henrik kalmet tegi üsnagi huvitava avalduse ja jätab sellega mulje, et ta teab, mida räägib, siis Kinoteatrit ei saa ma vaadata, kuniks seal on klounid kaasa löömas - Tõnis Niinemets! Aga see on hetkel teine teema.
AK klipp oli loomulik ja tasakaalukas uudis. Ma ei tahaks isegi uskuda, et on olemas keegigi, kes eelistab pimedust valgusele! Otse loomulikult on ka pimedal talveajal valguskaunistused ilusad ja hingesoojendavad! Muidugi see võib häirida, kui räägitakse jõulutuledest akendel kui valgusreostusest ja samal ajal ei võeta mitte midagi ette kordi hullema reostusega! Näen minagi hommikupimeduses akna taga puu otsas tihaseid ootamas ja ime küll, tuleb mõni ka pimeduses sihvkasid võtma! Tehisvalgus häirib nii inimesi magades, kui ka kogu loodust äärmiselt erinevas ulatuses. Miks me küll soovime hävitada ja põletada, raisata ja üle maksta? Miks ei lähe me üle säästlikule, eelkõige maapinda (kõnniteed, ukseesised jm) nähtavamaks tegevale valgustusele?

 
Tegin ka mõned pildid lihtsalt selleks, et oleks olemas, kui mingi neist sobiliku teemaga seostada. Aga kui viimased read/pildid on keskkonnast, siis ju ongi sobilikud? Kas penoplast töödeldakse ümber uueteks kastideks? Ülimalt mürgine aine minu tunde järgi. Parem muidugi kui loodusesse sattumine.

 
Kui nüüd ka luuleliselt öelda, siis iga pudeli (ja ka purgi?) unistus on jõuda taas maitsva sisuga inimeseni? Ja kui palju meil siis on neid K märgisega pudeleid? Mikroskoopiline osa planeeti uputavast taarast? Kus on uudislõigud sellest, kuidas Eesti riik muudab seadusi, tagades ümbertöötlemise kardinaalse vähendamise ja TÕELISE taaskasutuse?


 
Suuremat pidusööki ei tule, seega ka kaugelt maalt toodud prisked haned vm jäävad ära! Midagi väikest ja lihtsat. Oleks hea kui eestimaist, aga meil ju pole sisuliselt siinmaiseid hanesid, küülikuid, kalkuneid.

 
Väike glögi pööripäeva aegu läheb aga kindlasti asja ette. Siin leiavad ka turistid, mida nautida, olgu siis glögi, kohvi või julgemad lausa verivorsti! Ilusaid talvepühi!
 
 
Aga yankuu ehk küülik sobib peolauale hästi! Nagu vanal heal ajal, kui meil endil küülikud olid. Ema viitsis nendega aastaid mässata ja käia kaugemalt paremat rohtu "noitamas". Mingil ajal ta ei saanud aru, kuidas neid poegi nii palju tuli, aga isa mõnel korral käis neid omavahel kokku tõstmas...
Tomatiriis jm kodumaine, ei mingit tüümiani, oreganot, koriandrit ega ammugi rukolat! Maailma maitsed olgu ikka maailmas ringi rännates, parim on alati omamaine, esivanemate kraam!


Seapraad jääb homseks ja ülehomseks...
 
 
Olla-lal-laa! Maal pidi kuuse all mulle kink olema! Mis siis viga rongi istuda ja sõita!


 
Keila jõe mustrid.








 
Ja tagasiteegi sama lihtne, natuke vantsida jaamani (poole 5 ajal kisub juba pimedaks) ning rongile. Tõsi, istekohti rongis muidugi polnud...





 











 Aasta eelviimasel päeval. Ainuke, mida ehk tahnuks juurde, on valge soust, Kuid küll on hea lihtsat ja maitsvat toitu süüa!

 
 
Aastalõppu sobib ka raha, kuigi raha pole eluilmaski kõige tähtsam. On palju tähtsamaid asju, sh hobid. 31. dets sain kätte ka väga-väga hea hinnaga voldikud. Nende hulgas siis ka Hollandi varasemad rahad, 1993. a guldenid (FDC ehk sisuliselt BU kvaliteediga). Eks tänased eurovoldikud jm olegi puhas äri ja hinnad suuresti ülepaisutatud.
Eurovoldikud BU kvaliteediga aga saada isegi kõvasti soodsamalt kui lahtised UNC mündid, see juba on midagi!


 Netis aga oli teemakski raha. Ehk elu. Ja kukkus selline kommentaar välja nende koha pealt, kes tahaks kõike ehitada, luua, maha jätta. Kõike, millest vaja vaid tilluke osa....:

Vahel ollakse juba ka surnud ja kõrgest palgast polegi saanud elupikendajat! Mulle on aga (lolli tunnusmärk) tähtsam, millega ajalukku minna, olgu tegu või pisiasjadega. Kõik teevad ka valesid asju, aga hea kaalub alati halva üles ning eriti see, kus oled mõelnud teistele ja loodusele.
Ahjaa, AK 2023 saade - sinnagi toppis Priit Kuusk EE suurepalgalist jt, aga ikka räägib, et uus aasta tuleb parem. Mis temagi selle heaks teinud on? Või saate lõpus nähtud "hoolijaid" Eesti maaelu pärast. Essugi....
Minu mälu aga lühike ei ole ja ka lastele ning lastelastele püüan selle meeldejätmiseks edasi anda. Kõikidele Eestimaa lastele, sest nemad on me tulevik ja kindlasti osa neist mõistab. Mida suurem on see osa tulevikus, seda elamisväärilisem eestlaste riik!
 
 
Tuleb veel ehk paar tihasepoissi või -tüdrukt. Palju ei saa korraga panna nende tuvide pärast, aga neid pintslisse pannud isegi vanad paksud - musträstad. Tihased mitmel korral isegi ööpimeduses tulnud, ennekuulmatu asi!


Uus aasta tuleb aga lumekirme ja krõbeda pakasetaadiga. Hoidke üksteist, andke lindudele süüa ja mõelge heade mõtetega uude aastasse minnes Eestile!

Ehk peaks veel ka mõne toidupildi panema? Eks näis. Igatahes mõtlen maitshvale (nagu ütles ikka vana hea kolleeg Andres) kalapirukale...
 
 
Appi, Helena Fourment (Rubensi abikaasa) kuulsa maali koopial sai välguvalgel endale hõbehallid juuksed...


 
 
 














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar