Blogiarhiiv

kolmapäev, 27. detsember 2023

Mulle meeldib valgus, aga mitte valgusreostus.

 


Valgus on igas mõttes inimeste jaoks oluline. Ja mitte ainult selleks, et tänavad valged oleksid vaid valgus, ilus valgus, on ka igati oluline nauding hingele! 
 
Käisime Raekoja platsis jõulukuuske jm vaatamas. Aeg-ajalt kostab jutte ka valgusreostusest ja see on tõsine teema, kuid üldjuhul võib öelda, et nt Tallinna vanalinnas on asjad üpriski hästi! Valguslahendusi on mõõdukalt, üldiselt on ju ka tänavavalgustusega seal lood üsna hästi? Stiilsed lambid ja tegu ju ikkagi vanalinnaga. Muidugi saab alati veelgi paremini asju teha. Kuid kui valgusreostus ikkagi teemaks, siis eestlane peaks näpuga näitama väga paljude maailma riikide ja linnade pihta! Mis kuskil toimub, on kohati tõesti jube, nõme ja sõna otseses mõttes napakas! Kes tahab, jätkaku, sest sõnu oleks küll ja veel mida öelda.
Nii siis püüdsingi tabada valgust vanalinnas. Valguse ilu!



 
Vabandama opean ka seekord, sest aparaat ei ole kõige parem öiste piltide jaoks, aga vahel ikka nii, et mõnda pilti ei tahaks kohe kuidagi kustutada!


 
Valgusreostuse tõingi teema sisse vaid seepärast, et sellest aeg-ajalt räägitakse isegi FB-s, enamasti ei peeta seda aga oluliseks, rõhutakse valedele aspektidele jne. Aga igas asjas omad nüansid, juba tänavavalgustuse puhul tuleb alustada sellest, mis tänavate või teedega tegu. Pargid veel ju omaette maailm.  Aga mida meil kindlasti peaks 90% vähendama on sõiduteede valgustus ja keskenduma ainult jalakäijale ja ilule! Näiteks keravalgustid või kuidas neid nimetatakse, ei sobi kindlasti igale poole, aga mõneski kohas on nad justkui parim valik. Näiteks siinses pargis, eks? Üldjuhul peeab aga vältima valguse paistmist ülespoole.

 
Iga valgustus ei pea aga kindlasti põlema öö läbi. Keskööl, kui enamus inimesi kindlasti siseruumides, tasub kustutada, mis võimalik. Nagu selle suure maja sini-kollane iluvalgustus.







 
Siin pildil muide üsna hea näide valgustist, mis on pealt kaetud. Aga mis veelgi meeldivam, ongi see, et meil üldjuhul ei liialdata ka valgustatud jõulukuuskedega. Muidugi paljud arvavad, et ilus (turismi)linn on vaid see, kus on miljon valgustit, aga ka tagasihoidlikkuses on ju ilu!




 
Fassaadivalgustuse puhul kasutatakse sageli ka ülessuunatud valgusteid, aga ... ehk leiaks ka teise mooduse? Muidu on ju ilus küll, eks ole?





 
Kindel on aga see, et Tallinna vanalinn on ilus ja hästivalitud valgustusega veelgi ilusam.










 
Lambanahast tooteid soovitan aga küll ostma minna, hinnadki pole tapvad.

 
Alati on küsimus, kas kuusk on üleehitud? Nagu oleks, aga samas on ju tõeliselt ilus valgustuslahendus?









 





























 






























 

 

 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar